Łoj Matulu, Matulu!!! Przejrzałam cały wątek..ileż tu wspaniałości! I hortensje przy choince, i wrzosiki, i skarpa, i donice przy tarasie, i lustro... CUDOWNOŚCI same!
A stożek - cis - przecudny..i te kule, kulki i kuleczki - oj moje klimaty, moje...
Dziękuję św. Mikołaju, dzisiaj przed 8.00 kurier dostarczył przesyłkę skarpa fajnie wygląda ja bym powtykała między kamienie albo floks szydlasty, rozchodniki lub inne płożące a hościki prześliczne takie zdrowiutkie
Ku przypomnienu.. bo nadal nic nie wybrane... Świerki czy bordowe za kółko?
A dotyczyło to tej części:
Oprócz walorów estetycznych cuuudnie byłoby gdyby i walory praktyczne zostały uwzglęnione. Górą biegnie skarpa, a po skarpie biegaja ludzie, psy, zwierzęta Czuję ogromną potrzebę intymności. Tujki urosną za lat naście, z boku rosną pęcherznice, ale chyba je przerobię na graby...
No i tak sobie pomyślałam, że gdyby świerki usadowić za obrysem koła - od momentu łączenia z rabatami, to moze by co nieco przysłoniły... ale czy to ma sens?..
z jednej strony dadzą ladny obrys koła i przysłonią nieco boki,
z drugiej strony zasłonią tuje, które same w sobie dają ładne tło dla innych roślin,.
No i jeszcze pytanie: ta rabata po lewej jest w miarę szeroka - na piętrowe nasadzenia może się nada Chciałabym tam posadzić 3 duże azalie wys, ok. 1-1,2.." Mam je teraz na bocznej, wąskiej rabacie - skutecznie uniemożliwią mi docinanie żywopłotu... muszę je przesadzić. Czy nadadzą się na tą rabatę?.. a za nimi szczepione Umbra?.. a przed nimi coś niższego... mogłoby być? czy za dużo tego?
Poradźcie proszę....
Edytuję, bo zbieram to co kto radził w środek
Noemi i Ircia Dereń cousa - pięknie kwitnie, pięknie się przebarwia jesienią,,,
Aga z Grabii Migdałek trójklapowy -Exochorda "Serratifolia"Malus "Ola"Magnolia gwiaździsta Paulownia
W samą porę Danusiu, bo jeszcze by mnie na złą drogę sprowadziły
Wstawię zaraz u siebie zdjęcie niedowiarkom
Enya - szpetnie, nie szpetnie.. ale nie mam intymności żadnej. Graniczę ze skarpą, skarpa z polem..górą wędrują wycieczki - w tygodniu mi to nie przeszkadza ale w weekend, jakoś jednak tak
No dobra.. idę do siebie.
Dominiko, przepraszam za zaśmiecanie.. Kfiatkiem - własnoręcznie posadzonym.. jednym z nielicznych u mnie jeszce
Ela pisakowca w tym amonitowym odciskiem chętnie przygarnę
Kiedy zajrzysz znowu?
Aga nie mam pojęcia, bo ciągle coś się dzieje i na dodatek jeszcze dodatkowe zajęcia dzieciaków ciągle mają zmieniane godziny. Jak tylko się pozbieram do kupy to dam Ci znać.
A ślimaka nie oddam
HEHE czekaj popracuję nad tym
Zapraszam, zapraszam..a skarpa wyszła super o schodkach nie wspomnę
Skarpa wygląda świetnie, schody też. Koniecznie musisz ją dokończyć po drugiej stronie. Twoje wizje "ogrodu przyszłości" obejrzałam dopiero teraz, robią świetne wrażenie.
Super robota! Fajne porównanie - przed i po... super wyszła ta skarpa!! Fajnie
Widzę że też miałaś sporo pracy!!! Fajne te skalne roślinki - w większości to rozchodniki?
pozdrawiam!!