Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

popcorn 21:20, 13 kwi 2013

Ewo - no na razie ich nie przykryłam jeszcze, na szczęście siedzą u siebie i nie wyłażą uff

Renatko - u nas deszcz też 4x, raz grad (akurat jak posadziłam rozsadę roszponki i nie zdążyłam jej nakryć!! Ale popracowałam do 14tej, zrobiłam rozsady hortensji z boku warzywnika i fajrant. Jutro też jest dzień Ale się cieszę, że wreszcie wiosenna pogoda, co tam deszcz! Ważne że nie śnieg i nie mróz, sama prawda Asiu!
popcorn 21:25, 13 kwi 2013

Znalazłam pracownię ceramiczną, która podjęłaby się zrobienia kloszy do bielenia rabarbaru. Zdjęcia Danusi oczywiście:

Chcę 3 szt, 200 zł/szt. Trochę dużo, myślę. Pracownia z Mazur, Węgorzewo Odbiór osobisty
Margarete 22:30, 13 kwi 2013

Cześć Karolina,
widzę że u ciebie też robota paliła ci sie w rękach ja też tak sie zachłannie rzuciłam na prace ogrodowe że leżę teraz jak nieżywa i w domu mi sie nie chciało nawet odkurzaczem po podłodze pojeździć ( a psie kudły sobie fruwają...) Iglaki przycinałam te sprzed domu , namęczyłam sie bo do nich jes trudny dostęp i skarpa ale udało sie. Został mi jeden przed domem jeszcze i jeden za domem, w ogrodzie do cięcia. Fotek juz nie zrobiłam bo szaro było jak skończyłam , przez te deszcze, co wyszłam i zabrałam sie za robotę to przyszła chmura, i znów słonce... taki prawdziwy kwiecień - plecień.

Mam pytanie, bo ja nie jestem wytrawnym ogrodnikiem a co to jest : bielenie rabarbaru ?
i po co sie to robi ?

KasiaWB 22:41, 13 kwi 2013

Karolinka, pozdrawiam wiosennie, sezon odpalony, wszyscy poszaleli w ogródkach a teraz odpoczywają pozdrawiam!
popcorn 23:13, 13 kwi 2013

Małgosiu,
więc też poszalałaś Ja też, ale spokojnie, bo też bym padła Poza tym deszcz skutecznie przeszkadzał. Jednak większość zaplanowanych prac za mną, jutro cięcie bukszpanów

Bielenie rabarbaru:
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/344-wiktorianskie-dzwony-z-terakoty-i-bielenie-rabarbaru
http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/1,113408,9454146,Bielenie_warzyw.html

Dzwony są ozdobne, podobają mi się, tylko ta cena...

Kasiu - pozdrawiam!

Ewa4 23:42, 13 kwi 2013

Przyszłam z ciekawości co to takiego to bielenie rabarbaru i jestem zaskoczona bo nie spotkałam się z czymś takim no proszę zawsze myślałam że jest słodki jak ma dużo słonka a gożki jak w cieniu a tu takie jeszcze metody
Anabell 00:03, 14 kwi 2013

Czytam o bieleniu i miałam zapytać co to znaczy, ale nie tylko ja nie wiedziałam .
Też nie wiedziałam,że można zaznaczyć rządki siewu rzodkiewką.

od Ciebie jest tyle ciekawych wiadomości.
bociek 06:27, 14 kwi 2013

Alez masz cebulowych Zurawki ladnie przezimowaly, a czemu je przykrywalas agro??? Juz o warzywach nie wspomne...
popcorn 07:47, 14 kwi 2013

Ewo - ja też się większości nt bielenia niedawno dowiedziałam, po artykule Danusi i poszukiwaniach w sieci. A w angielskich ogrodach te cylindry ceramiczne bardzo mi się podobały i chciałabym mieć właśnie ze 3 u siebie Może zamówię, ale jak ja je z Węgorzewa odbiorę?? Nie bywają w Warszawie ci garncarze, niestety... ech
Może w wakacje? Myślę

Haniu - ciągle się czegoś nowego uczymy, ja też! A myk z rzodkiewką jest fajny, sieję ją razem z marchwią i pietruszką, rzodkiewka szybko kiełkuje i wiem gdzie jest rządek, mogę pielić i podlewać lepiej A zanim marchew czy pietruszka wzejdzie... Cieszę się że zaglądając do mnie ogrodomaniacy czegoś się dowiedzą

Kasiu - Boćku, cebulowe lubię wiosną, jak kwitną, a potem mnie denerwują bo część zawsze pokroję latem i jesienią - bo ciągle przesadzam i dosadzam Teraz jest lepiej, bo wszystkie prócz czosnków są w koszyczkach, koszyczek trudniej przeoczyć w gruncie
Żurawki przykryłam bo na tej rabacie posadziłam róże Graham Thomas jesienią i się o nie bałam. Okryłam od razu całą rabatę i dobrze zrobiłam - róże żyją,a żurawki od razu piękne I co roku będę je okrywać, bo rok temu jak tego nie zrobiłam, żurawki były piękne dopiero latem, a tak są ładne już teraz Warzywka? cóż, moje hobby

Miłego dnia!!
U nas zachmurzenie pełne, szaro, ale bez opadów póki co. Planuję cięcie bukszpanów na dzisiaj, no i może za domem zrobię kanciki trawnikowi. Chociaż nie wiem czy jest sens, w przyszłą sobotę będziemy wertykulować trawnik? I kanciki chyba po tym dopiero? Chyba tak.
Madzenka 08:22, 14 kwi 2013

Piekne te donice do bielenia rabatbaru, sświetnie to będzie wyglądać.
Ale zwykłe terakotowe nie mogą być?