Ja uwielbiam w ten sposób pozyskiwać roślinki. Sprawia to dużo satysfakcji. W tym sezonie pobiłam chyba rekord z kocimiętką. Wczesną wiosną kupiłam jedną Walkers Low i już drugi raz dzieliłam. Stan na dzisiaj to 26 sadzonek.
Znalazłam zdjęcia chyba z 2006 roku- początki naszego mieszkania w domu i oczywiście początki ogrodu. Właściwie to już było 2 lata po wprowadzeniu więc już był trawnik zasiany. Lipa jaka malutka- teraz już była mocno cięta od góry i stale przycinana inaczej byłaby potworem
Kasiu, ona u mnie też nieporządna, rozwala się, nie ma zwartości. Jest już wiekowa, ma chyba kilkanaście lat, różnie ją cięłam, nisko, wysoko, zawsze się rozłazi.
Ma podporę w którą już wrosła, jest jej już niepotrzebna bo sama ma silne pędy ale nie mogę je wyjąć bo musiałabym róże zmasakrować.
zobacz jaka rozlazła, żeby zrobić jej zdjęcie tańczę wokół niej z każdej strony
ale te kwiaty są tak piękne że wszystko jej wybaczam, poza tym jest zdrowa i cudnie pachnie
Leonardo będzie duży w zależności jak go będziesz cięła, jeśli będziesz cięla silnie, to tak nie wybije, ja go kulkuję, dlatego jest taki rozłożysty, ale myślę żeby w przyszłym roku przyciąć go mocniej, będzie bardziej zwarty
To dzwonek dalmatyński, bardzo pięknie się rozrasta, w zeszły roku porobiłam sobie kilka kupek i teraz tak pięknie wypełnia rabatę.
Phenix Green. Trawa, której nie potrafię zrobić dobrego zdjęcia, żadne nie oddaje jej urody. Wygląda jak stipa na sterydach i bez charakterystycznych stipowych końcówek. Kępa gęsta, sprężysta, mocne źdźbła. Posadziłam ją w cieniu, czasem dociera do niej zachodnie słońce. Zimą ładna, słomkowa. Po zimie kępy u nasady zielone. Z tym podlewaniem to bym nie przesadzała, bo u mnie synek ją w ten sposób wiosną załatwił - zaczęła wygniwać, więc rozparcelowałam ją na sadzonki i zobaczymy jak będzie dalej. Co by nie było i tak dokupię, bo prezentuje się świetnie i warto ją mieć, szczególnie w cienistym ogrodzie.
Przesadzana kilka razy Rosarium Uetarsen , wszędzie łapała pierwsza mączniaka, na razie zdrowa i ładny krzaczek zbudowała po przesadzeniu w zeszłym roku
Piękna NN typuję że to Swan Lake ale pewności brak
zaczyna popis Veilchenblau, ma mnóstwo pąków , będzie piękna
Kasia podpory masz na czarno malowane ?? Pokażesz całą na rabacie, zastanawiam się czy swoich nie pomalować, na razie mam brązowe ale to nie bardzo mój kolor
...i nie zajechałaś???Wczoraj też tam byłam...Róż mają w tym roku pod dostatkiem,co tydzień coś przybywa.Powojnik u mnie dobrze rośnie.Fotka z ub. roku.
Na tej fotce kolory przekłamane,w rzeczywistości jest ciemny.
Tak Leoś jednak będzie duuuży, nie ruszam więc mu otoczenia w postaci lnicy, na razie jest wyższa od niego ale w przyszłym roku mogą się zmienić proporcje.
Chipek - posadziłam w tym roku, niestety od razu dostał po nosie przymrozkami w maju, dopiero się zbiera do budowy krzaczka, widzę kilka pąków więc jest nadzieja na piękne kwiaty.
Mirko co masz posadzone u jego stóp? Ja dosadziłam mu szałwie, a w plecach werbenę, ale to u Ciebie jest śliczniusie