Alicja,
moja hortensja też ma takie liście, chyba to objaw suszy i ostrego słońca. Dziś oberwałam wszystkie takie liście i będę dalej obserwowała.
Jednak ponieważ moje ligustry zaatakowała antraknoza, wszystkie liściaste zostały dziś potraktowane Score, tak profilaktycznie. Wiem, że niektórzy mnie pewnie skrytykują, ale mieszkam 30 km od działki, jestem na niej raz w tygodniu, więc muszę trochę inaczej postępować niż gdybym mieszała tu na co dzień.
Niestety trudno mi (tak jak Tobie) ocenić czy tawuły, jagody kamczackie, borówki am., hortensja chorują z braku wody czy niestety to grzyb.
Nawet sosny pospolite mają na gałązkach białe punkty pleśni.
Czyste szaleństwo
Jeszcze nie było takiego, chorowitego roku.
Pozdrawiam,
Hania
Och Beatko, powoli się budzę ogrodowo...bardzo powoli.
2 dni temu w końcu posadziłam hortensję, przetaczniki, jakieś dokupione trawki i jeżówki. U nas na targu były po 4 zł, całkiem ładne okazy. Szkoda było ich nie brać
Każda nowa roślinka daje mi wiele radości, ale potem żal mi, że muszą czekać na wsadzenie do ziemi. Trochę sprzątam na rabatach- przycięłam szałwie, tawuły, kwiatostany żurawek. Zbieram co wieczór ślimory!!! Niestety i u mnie są. Pojawiły się cieniste i wilgotne miejsca, to się złażą.
Powoli się szykuję do 7 urodzin syna, a potem, jak się uda to zasłużone wakacje
Chcę się w końcu ogrodowo obudzić Mam nadzieję, że to już blisko.
Buziaki Kochana.
No w końcu mam chwilę żeby wstawić zdjęcia z małych rewolucji ogrodowych. Fachowcy układają kostkę , malują barierki a ja im gotuję i w międzyczasie latam po ogródku
Kulki bukszpanowe podsadziłam żurawkami cinnabar silver są niskie i dobrze znoszą słońce. Teraz dla odmiany będą w półcieniu . Zostało mi jeszcze uformować kulki o których mówiłam wcześniej i tawuły też trzeba przyciąć
Na rabacie z zawijaskiem wiało i zawijaska krzywo posadziłam hahaha dopiero na zdjęciu zobaczyłam - trzeba to poprawić !!!
Na tej rabacie zostawiłam hortensje, do sadziłam tawuły, miskant ML,trzcinnika i "coś " bo nie wiem co to wydaje mi się że to cyprysik Filifera nana ?!
spotkałam do tej pory runiankę zieloną, zielono-białą i żółtą jak ta
ta mi najbardziej przypadła do gustu
ale ja to już przesadzam z tymi zółtościami
mam tu pod świerkiem żółte hosty, runiankę, żółtawe turzyce GoldnFountain, turzycę limonkową Aurea
w ogrodzie jeszcze żółte trzmieliny, turzyce evergold, limonkowe żurawki i żuraweczki, tawuły japońskie
i nie mogę przestać tego kupować, w końcu zrobi się monotonnie
Dzìękuję za miłe słowo, w stożkach najtrudniejsze jest pierwsze cięcie a potem to już kosmetyka, tawuły rzeczywiście dają szybki efekt ale to wiesz sama
Przyszłam z rewizytą zobaczyć wykulkowane tawuły chyba nie byłam jeszcze u Ciebie
Tawułowa metamorfoza super szybka zmiana ... po stożkach widać, że w cięciu do perfekcji doszłaś
...i cały ogród piękny i zadbany pozdrawiam
Witajcie,
mam podobny problem jak przedmówcy. Obleciałem tawuły 2 razy Topsinem i niewiele się zmieniło. Czy u Was oprysk pomógł?
Liście się nie zwijają, więc ani mszyca (nie widać jej) ani porazik to chyba nie jest.
Pozdrawiam,
S
Winogrona leżą na płytkach lub włażą na inne rośliny, bo oczywiście pergoli nie ma i nie będzie
Różowe róże plus żółte tawuły.. hmm...
Buksowy stożek do przesadzenia, przez winorośl wyłysiał od tyłu coś mi chorują buksy.. co to? muszę opryskać na robactwo, bo chyba robaki..
Żurawki dzielone/kupione od Lukiego chyba będą żyć - padły podczas upałów, mimo codziennego podlewania... obok cebula ładna - bo na rabacie z kwiatkami
Witam Cię cieplutko ze mnie pszczółka bardziej w życiu niż w ogrodzie- wiecznie zalatana
Ja tawuly mam jeszcze w innym miejscu i tam dopilnowane. A tutaj raz pozwoliłam na samowolke sama widzisz co z tego wyszlo
Przyszłam obejrzeć tawuły po kulkowaniu i zmiana od razu niesamowitai, też swoje cięłam niedawno i już obiecałam sobie nie dopuszczać jej do zbytniego zarośnięcia ale pewnie skończy się na obiecankach jak zawsze
Widać po ogrodzie że Pracowita Pszczółka jesteś
Kasia, a ja właśnie teraz od Ciebie wracam - ufff jestem na bieżąco, działo się u Ciebie ostatnio - róże urocze, szczególnie Pastella!
Tawuły widziałam - masz talent do strzyżenia, wyszło perfekcyjnie.