Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Zagajanka 22:46, 07 lut 2016

anna_t napisał(a)
Janka trafiłam do Ciebie od ewika, tak fajnie jej pomagałas w komponowaniu nowej rózanki https://www.ogrodowisko.pl/watek/4106-ogrodek-z-futrzakami-i-kamieniami?page=102, pomozesz mi tez?
pozdrawiam serdecznie

Witaj, róże? - już biegnę do Ciebie.
Zagajanka 23:02, 07 lut 2016

Wczoraj i dzisiaj sadziłam po raz pierwszy na krążkach torfowych rozsadę pomidorów, werbeny, stipy, jarzmianek, jeżówek (nie wiem, czy tam w ogóle były nasiona?), szałwii Caradonna. Zobaczymy co z tego będzie juz za parę tygodni.

Kupiłam ziemie do podsypania na "białą" rabatę, podpory dla hortensji (trzeba by dokupić jeszcze), bulwy roślin wiosennych (do posadzenia w kwietniu).

Poprzycinałam:
- drzewa i krzewy owocowe, w tym bez czarny, winorośl i jeżyny
- hortensje drzewiaste
- perukowiec
- jaśminowce (2)
- krzewuszki

Zostało do przycięcia:
- trawy, irysy, byliny jedoroczne (w tym werbena)
- 2 jaśminowce, budleje (już rosna za płotem), tawuły japońskie
- hortensje bukietowe (trzeba nie zapomnieć zrobić sadzonki);
- graby

i trochę później:
- wrzosy
- lawendę
- róże

Jeżeli ciepełko sie utrzyma - zrobić oprysk miedzianem, a po tym Promanalem.

No i chyba końcem lutego jadę na Gardenię
wodzyn 19:47, 08 lut 2016

Hej
Wpadłam się przywitać i podziękować za różane rady.
Spotkałam piękny różany ogród, który zaznaczam, bo sadząc po ostatnich zakupach będzie nas latem zachwycał cudnymi kwiatami
Pozdrawiam
anna_t 19:54, 08 lut 2016

Janka dzięki za pomoc, zrezygnowałam ze spirit i soul. mam nadzieję ze będzie pięknie
a ty widzę nie próżnujesz! ja siać mam zamiar jutro ale w zwykłej ziemi, tez pierwszy raz
Ewik 20:51, 08 lut 2016

Rozszalałaś sie z pracami wiosennymi , mi wczoraj to sie wcale do domu nie chciało wracać tak ładnie było.
Gardeni zazdroszczę, raczej nie uda mi sie pojechać
Zagajanka 13:30, 10 lut 2016

wodzyn napisał(a)
Hej
Wpadłam się przywitać i podziękować za różane rady.
Spotkałam piękny różany ogród, który zaznaczam, bo sadząc po ostatnich zakupach będzie nas latem zachwycał cudnymi kwiatami
Pozdrawiam

No już nie mogę się doczekać maja, czerwca - jestem strasznie ciekawa co do kwitnienia niektórych odmian Mam nadzieje, ze spełnią pokładane w nie oczekiwania, a jak nie - to wiadomo co
Zagajanka 13:34, 10 lut 2016

anna_t napisał(a)
Janka dzięki za pomoc, zrezygnowałam ze spirit i soul. mam nadzieję ze będzie pięknie
a ty widzę nie próżnujesz! ja siać mam zamiar jutro ale w zwykłej ziemi, tez pierwszy raz

Na pewno będzie pięknie. Ale oczywiscie nie od razu.
Z różami to trzeba co najmniej rok-dwa, czasem więcej (austinki) od posadzenia poczekać, by zobaczyć na co je stać.

A z sianiem to zachciało mi się poeksperymentować w tym roku, chociaż opinie w necie co do tego sposobu są różne. Sprawdzę niedługo sama. A jak się nie uda, to wysieje jeszcze raz tradycyjnie. W zeszłym roku pomidory siałam w marcu, a i tak były piękne. A stipę chyba w ogóle pod koniec marca, za to dzięki temu miałam ją w ogrodzie w różych stadiach rozwoju do samej jesieni
Zagajanka 13:37, 10 lut 2016

Ewik napisał(a)
Rozszalałaś sie z pracami wiosennymi , mi wczoraj to sie wcale do domu nie chciało wracać tak ładnie było.
Gardeni zazdroszczę, raczej nie uda mi sie pojechać

Ale wiesz - to tylko tak w sobotę mi się udało. Po czym Potomek się rozchorował i tera siedzimy w domu, a by się chciało znowu coś porobić, bom nie dokończyła niektórych spraw

Małż litosciwie się zgodził puścić mnie na Gardenię i spędzić cała sobotę z Miśkiem, więc niech się pali, a ja tam zamierzam jechać
Madzenka 22:52, 10 lut 2016

No to wstępńie zapowiada sie wesoły przedział do Poznania
Zagajanka 23:00, 10 lut 2016

No
Tylko się nie wykręć w ostatniej chwili z tymi swoimi nartami!