Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:12, 03 lut 2016

kamila66 napisał(a)
Witam się i ja Taras powala na kolana, świetnie to wymyśliłaś, miskanty będą szumieć na wietrze, dzięki czemu relaks umysłu macie murowany
Wnętrza domu w moim klimacie

Dziękuję za miłe słowa )
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:15, 03 lut 2016

mira napisał(a)
Poczytalam i zobaczyłam piękny sadek i trawa taka zielona.ja posadzilam jesienią drzewka owocowe to takie mlode tez mam bielic? A kaliny nie tykaj

Ja bieliłam swoje od maleńkości, ale Pszczółka poleca też owiniecie rulonem z kartonu. To chodzi o to, żeby pod wpływem ciepłoty promieni słonecznych nie doszło do ruszenia soków i rozgrzania pnia. Przy nagłym spadku temperatur pieniek może pękać.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:42, 05 lut 2016

W nocy padał śnieg, więc z działań ogrodowych nic nie wyszło. Dokończyłam tylko posypywanie dolomitem trawników na zewnątrz żywopłotu.
Wczoraj oczyściłam trzy (z czterech)rabaty w przedogródku. Wymieniłam żółtoigielne cisy na zielone. Wydaje mi się, że te zielone zdecydowanie szybciej rosną i dają lepsze tło. Posadzone cisy różnią się wysokością, ale mam nadzieję, że cięciem da się je wyprowadzić do równej wysokości.

Z tych żółtoigielnych cisów zrobię parawan wokół studni. Dotychczas miałam tam same byliny i zimą studnia zbytnio rzucała się w oko
Tak było (puste miejsca na trawniku to ślady działalności kreta wrrrr..)

W powietrzu czuć już wiosnę i nawet leżący śnieg nie przeszkadza w poszukiwaniu jej oznak

Wciąż zachwyca mnie kolor tych wrzosów

Jutro ma być zdecydowanie cieplej. Zaplanowałam cięcie dereni i pęcherznic. Przytnę też daglezje w rogu, żeby się ładnie zagęściły.

Gabriela 16:45, 05 lut 2016

Jednak zima wróciła na chwilę. I u Ciebie oznaki wiosenne, niesamowity jest ten czerwony wrzos, bardzo mocny kolor, nie widziałam takich.
Gruszka_na_w... 17:19, 05 lut 2016

To moje pierwsze wrzosy w życiu. Jak tej ślepej kurze, trafiło się 5 takich ciekawych egzemplarzy.
To wrzos Robert Chapman. Informacja ze strony sprzedawcy:
Krzewinka o kwiatach jasno fioletowych, pojedynczych ułożonych gęsto na długich kwiatostanach. Okres kwitnienia sierpień - październik. Liście żółto złote latem, na jesień i zimę przebarwiają się na kolor pomarańczowy i czerwony. Przepiękne jaskrawe kolory liści są ogromną ozdobą tej odmiany i bardzo pożądaną. Dorasta do 25 cm wysokości i 65 cm szerokości. Pokrój poduszkowy, niski ale szeroki. Lubi stanowiska słoneczne, gleby kwaśne. Roślina idealna na skarpy, rabaty, wrzosowiska, skalniaki, donice.
Gruszka_na_w... 17:28, 05 lut 2016

Zapomniałam napisać, że dzisiaj wysiewałam nasionka. Zakupiłam perlit, wymieszałam ziemię z perlitem, dorzuciłam trochę piasku. Swoje miejsce znalazły nasionka białej jeżówki, wieloletniej ostróżki, kapusty ozdobnej, późnego pora, naparstnic, krwawnika kichawca. Cynie wysieję później, pewnie razem z pomidorami. Wszystkie pojemniczki wsadziłam do przezroczystych woreczków. Do lodówki włożyłam nasionka lawendy w celu ich stratyfikacji. Wystarczy im tydzień chłodu?
sylwia_slomc... 17:42, 05 lut 2016

Też planuje jutro prace ogrodowe, na bank pobielę pnie jak nie będzie padać, z cięciem wstrzymać się muszę do następnej soboty bo w niedzielę dopiero planuje kupić długi sekator teraz mam tylko taki do rączkia wspinać trzeba się już dość wysoko, w przydomowym oczywiście
Gruszka_na_w... 19:28, 06 lut 2016

Dzisiejszy dzień spędziłam bardzo pracowicie. Gdyby nie dość silny wiatr, byłoby wspaniale. Świeciło słoneczko, a termometr wskazywał 10 stopni na plusie.
Pościnałam suche liście i łodygi irysom syberyjskim i liliowcom, poprzycinałam tawuły, hortensje ogrodowe i delikatnie daglezje, zredukowałam do jednego pień klona ginala (miał trzy). Patyczki po cięciu hortensji powtykałam w ziemię- może się ukorzenią. Przycięłam kocimiętki i astry. Wszystko już czuje wiosnę. Kocimiętka, liliowce i irysy wypuszczają już zielone liście )Kotki na wierzbie z każdym dniem robią się większe, zakwitł przebiśnieg, a to dopiero początek lutego. Zostało mi jeszcze przycięcie dereni i pęcherznic oraz posadzenie zadołowanych cisów.

Ptaszki tak jakoś weselej świergolą.
Agania 20:50, 06 lut 2016

Fajnie czytam juź o rozpoczęciu prac ogrodowych u Ciebie...ja się pozbierać nie mogę, ale u mnie i tak jest za mokro i za grząsko na rabatach, a na trawniku pełno mam kretowisk i to mnie mnie niestety spowalnia, przebiśniegi masz...wow...ja swoje muszę odkopać z kretowin.
Czytam o przygotowaniach do wysiewów, kiedy startujesz?
Buziaki
Warmia 20:59, 06 lut 2016

U Ciebie wiosna już puka do drzwi