Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 22:48, 30 sty 2015

Do góry
Mysza napisał(a)

Justynko fajny ten zawijasek u góry
Nie wiem czy nie lepiej ustawić basenu wzdłuż płotu.Tak to bardzo przedzieli działkę. Na tym naszym ogrodzie jak jest słońce to żar jest cały czas i woda bardzo szybko się nagrzewa. Nie ma z tym problemu.Basen ma być wysoki na 1.20.
Przy płocie myślałam o trawkach, byłoby jak nad jeziorem

Zawijasek do ławeczki

Ale na wczesniejszych projektach miałaś podzieloną działkę na dwa, a nawet trzy pokoje...więc nie wiem gdzie problem? Jak postawisz basen wzdłuż płotu i nie podzielisz działki...to wydłuży się ona jeszcze bardziej i będzie wyglądać jak korytarz.

Teraz macie żar, bo nie macie żadnych drzew, ale jak byś chciała zasłonić ten szary dom naprzeciwko... to jedynie serby go zasłonią. Jak posadzisz serby, to będzie cień na końcu działki... i tam baseny bym nie stawiała.

Masz sporo do przemyślenia
Jeśli masz chęć, to możesz nappisać do mnie na PW i opisać, co byś chciała (oprócz basenu) mieć w ogrodzie...np warzywnik, kompostownik, ławki, huśtawki... jak się będę nudzić, to mogę coś potworzyć
Styl już wiem jaki

Mały ogródek Eli 20:53, 30 sty 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Szukałam w necie i chyba sobie zamówię. Nawet ceny widziałam dziwnie niskie. Muszę do nich zadzwonić, czy wyślą mi

Ewa tylko sprawdz czy to nie czasem torf odkwaszony. Bo na nasza gline jest niekorzystny:/

Mus zalozyc kompostownik tylko gdzie ja go w swoim maluchu umieszcze?!
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:08, 29 sty 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
Czy masz w swoim ogródku kompostownik? pytam bo mnie nurtuje temat stawiać- nie stawiać?
jesli masz miejsce to STAWIAJ koniecznie. Miałam dwa kompostowniki takie plastikowe z lidla, niestety teraz nie mam miejsca i kminie czy przy biurze sobie kompostownika nie zrobić Na jesieni wykorzystałam cały kompostownik do kopczykowania.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 07:27, 29 sty 2015

Do góry
Czy masz w swoim ogródku kompostownik? pytam bo mnie nurtuje temat stawiać- nie stawiać?
Mój nowy stary ogród 11:35, 27 sty 2015

Do góry
Mój w domu też taki sobie się zrobił, ale ja chyba przelewałam, wyniosłam go do pralni, żeby mnie nie drażnił i tak mu się polepszyło. Bał się bo z pralni to już na kompostownik tylko się idzie.
Dżdżownice kalifornijskie 10:33, 27 sty 2015

Do góry
Witaj Magdo. Jeżeli chodzi o drenaż to tak jest zrobiony, z wilgotnością też uważam więc myślę ,że tu chodzi bardziej o to co pisze Waldek pewnie im za zimno jest biedaczkom prawie wszystkie siedzą na samym dnie przy ściankach wiadereczka . Wiecie mam jeszcze jedno pytanie. Kilka dni temu przerzucałem swój kompostownik do którego nigdy nie wpuszczałem Kalifornijek, a w materiale który znajdował się na pryzmie było dość sporo dżdżownic chyba naszych rodzimych ale bardzo bardzo przypominających te które kupiłem jako kalifornijskie. Jak Wy je odróżniacie ja teraz jestem w kropce czy mój zakup to to co chciałem
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 07:43, 27 sty 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
Czy kompostownik może stać w miejscu gdzie nie docierają promienie słońca?

Promieniowanie UV jest pasmem zabójczym dla wszelkich mikroorganizmów. Ponadto podstawą prawidłowego kompostowania jest stałe odpowiednie utrzymywanie wilgoci. Jak widzisz, tylko z tych dwóch przykładów wynika, że kompostowniki powinny być stawiane w zacienionych miejscach.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 21:45, 26 sty 2015

Do góry
Kuba napisał(a)

Jak najbardziej.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 20:33, 26 sty 2015

Do góry
Pomóżcie wyczarować mi ogród 20:10, 26 sty 2015

Do góry
Ha, ha, ha
Hit forum.
Miny bezcenne Kompostownik pod pierzynką
Pomóżcie wyczarować mi ogród 19:20, 26 sty 2015

Do góry
rozark napisał(a)

hi hi nie zwierzątka tylko żyjątka tzn. dżdżownice, wije... i to wszystko co się przed zimą chowa w liściach, kompoście...

na zimę mój kompostownik to głównie duża sterta liści a tam wiadomo schronienia szukają np. biedronki, gdybym zrobiła teraz kogiel mogiel to by wymarzły

w zimę wszystkie procesy zachodzące w kompoście spowalniają ze względu na niska temp. własnie

O JEJKU, pozabijałam zyjątka. Przysiegam nie pomyslalam, że tam coś żyje a tak chcialam napowietrzyć, bo skorupa się zrobiła. No głupia baba, jednym słowem ze mnie.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:01, 26 sty 2015

Do góry
Taaa, mam weekenda Wyspałam się, trochę chałupkę ogarnęłam i chyba pójdę kompostownik odwrócić do góry nogami
Pomóżcie wyczarować mi ogród 09:34, 26 sty 2015

Do góry
Viola napisał(a)

O matko, jakie zwierzątka? Nic tam sie nie ruszało.

hi hi nie zwierzątka tylko żyjątka tzn. dżdżownice, wije... i to wszystko co się przed zimą chowa w liściach, kompoście...

na zimę mój kompostownik to głównie duża sterta liści a tam wiadomo schronienia szukają np. biedronki, gdybym zrobiła teraz kogiel mogiel to by wymarzły

w zimę wszystkie procesy zachodzące w kompoście spowalniają ze względu na niska temp. własnie
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 22:12, 25 sty 2015

Do góry
Widzę, że dziś u Ciebie też się działo

jeszcze o kilku rzeczach pomyślałam. Np.o tym jak będzie wyglądał (w opcji z dwoma pokojami) ten drugi pokój gdy już nie będzie basenu. Wtedy będą dwa duże pokoje.. pomyśl też o tym jak one wtedy będą miały wyglądać. Jeśli miałby być ten trzeci pokój to jest on i tak cienisty więc nie wiem czy sens jest go wydzielać- chyba, że na cienistą rabatę/ kompostownik/ domek ogrodnika itp. A dwa duże to trzeba więcej przemyśleń- żeby zaskakiwał przechodząc z pierwszego planu. Po basenie można by zrobić troszkę większy warzywnik w obwódce z bukszpanu ale i tak trzeba zaplanować całość żeby grało. Wczoraj już przychylałaś się do dwóch pokoi i dziś widzę kolejny Twój rysunek Widać, że sen Ci z powiek spędza.. według mnie ścieżka ma dobry kształt, tylko znów ta lawenda jest w cieniu cisów.. daj ją gdzieś na boki bo ona potrzebuje suchej patelni przez cały dzień

Zejście z tarasu będzie tak jak ta ścieżka wychodzi? pomyśl czy faktycznie będziecie z tej ścieżki korzystać czy raczej i tak prosto przez trawę?? Chyba, że ścieżka ma spełniać też dekoracyjne zadanie
Makowo na Kociewiu 17:36, 25 sty 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
a masz ujęcie tej rabaty z boku?

tutaj bok
na końcu tej rabaty z prawej strony jest huśtawka a po drugiej za różanecznikami kompostownik
Nie wiem czy coś tutaj zobaczysz

Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :) 11:41, 23 sty 2015

Do góry
Anitko, ja mam sporą część działki bez trawnika. Na włókninę nasypany jest żwir. Wydaje mi się, że jest to fajne gdy ta nawierzchnia wykorzystywana jest np do komunikacji albo jako częśc gospodarcza - przy altance, ognisku, kompostowniku, drewutni. Ale nie mam pomyslu jakimi roślinami obsadzić ten obszar, żeby go lepiej włączyć do ogrodu. Mam z tym problem, więc nie polecam ci takiego rozwiązania.

A odnośnie położenia płyt kamiennych na takim dużym obszarze - kamień jest bardzo drogi Wydaje mi się że to koszmarnie drogie rozwiazanie.

Czy już przekopywaliście działkę w celu usuniecia chwastów? Jeśli nie moze należaloby zacząć od spryskania na wiosnę jakąś silną chemią (polecam wizytę w sklepie dla rolników bo rundup jest bardzo drogi) i po wyschnięciu poproszenie jakiegoś okolicznego rolnika z traktorem o wyciagnięcie tych chwastów. Poczytajcie sobie w necie jak to zrobić, jakie czynności i w jakich terminach wykonać.

Przy okazji możnaby skorygować ukształtowanie terenu. Tak jak ci pisałam wczesniej uważam, że ta część na rysunku za domem (w głębi ogrodu), ktorą teraz zaznaczyliście na szaro, jest najlepszym obszarem działki i uważam, że tam powinien być trawnik i rośliny, tym pardziej że obok macie maleńki taras.
Przedłużylabym pas podjazdu wysypaną nawierzchnią na ktorej postawiłabym atlanę, drewutnię, kompostownik, umieścilabym ognisko itd. A część połodniowo wschodnia działki pozostawiłabmym na trawnik i rośliny.

Przypominam jednak, ze nie jestem specjalistką w tej dziedzinie. Po prostu ja bym tak zrobiłą mając taką działkę. Ale to wasz dom i ogrod, to wam ma się podobać. Może warto poprosić Danusię o pomoc, chociaż zarys koncepcyjny. Ja żałuję, że tego nie zrobiłam na samym początku, co oszczędziłoby mi dużo niepotrzebej pracy i wydatków.

Mam nadzieję, że nie namieszałam za bardzo.

Pozdrawiam, Malgosia

Ogród w Puszczykowie 09:51, 23 sty 2015

Do góry
zabaewa napisał(a)
U mnie w amochodzie w ogóle tylnych kanap nie ustawiam w pionie - bo jak Mayka nie jeździ ze mną to rośliny, ziemia, kora z lasu, drewno do kominka albo piasek w wiadrach, kostka brukowa, grys, płytki chodnikowe i sama nie wiem co jeszcze. Też na stałe na wyposażeniu są kalosze, rękawice i saperka

to tak jak ja wożę wszystko rośliny ziemie koleżanka mi obornik koński przywozi tylko w wiadrach po kapuście kiszonej oczywiście wiadra zamknięte no ipracuję w markecie więc wszystkie odpady owocowo warzywne w tym liście transportuje na swój kompostownik ha ha ))

Rasowe z Was Ogrodniczki

Ogród w Puszczykowie 21:19, 22 sty 2015

Do góry
to tak jak ja wożę wszystko rośliny ziemie koleżanka mi obornik koński przywozi tylko w wiadrach po kapuście kiszonej oczywiście wiadra zamknięte no ipracuję w markecie więc wszystkie odpady owocowo warzywne w tym liście transportuje na swój kompostownik ha ha ))
Dla odmiany czas na zmiany... 14:30, 21 sty 2015

Do góry
beta napisał(a)

Tesiulka...jakoś tak mi głupio z tą moją szopą na pierwszej stronie...jeśli się przeniosę to z nowym wątkiem...oczywiście o szopie tez będzie...buźka i dzięki za dobre słowo

Weź nie przeginaj...tylko się przenoś z całym inwentarzem...

Kompostownik jak ta lala...no no no...to się eM postarał

Umawiamy się na kawę czy coś?? Bo się stęskniłam...
Zerwij się z pracy kiedyś
Moje ukochane miejsce na ziemi 20:03, 20 sty 2015

Do góry
Madziarzeszow napisał(a)
Wszystko budzi się u Ciebie do życia i jak wiosny nie czuć ?
kompostownik mam zamiar założyć w tym roku , zobaczymy jak pójdzie

Madziu koniecznie załóż ...tyle tego dobra w ogrodzie ja mam dwa
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies