Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ice dance"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:16, 31 sie 2014

Do góry
Zrób podwyższoną rabatę, szmatę wywal bo zabijasz życie w glebie, i nijak nie pokopiesz na tej szmacie.

1. Berberys Bagatelle lub Admiration 3 szt
2. Hortensja bukietowa 'Vanille Fraise' - 6-7 szt
3. Wierzba do cięcia w łądną kulę lub zamiana na miłorząb Mariken
4. Śliwa wiśniowa 'Nigra'
5. Żółte kule z bukszpanu lub żółty berberys cięty w kulę, albo fioletowe kule z berberysu
6. Miskanty Morning Light 3 szt
7. Carex Ice Dance 3 szt
8. Carex Buchannanii 3 - 5 szt
9. Carez Evergold 7 szt
10-11-12-13. Pola wrzośców i wrzosów po 10-15 szt wg namalowanych kolorów.
Powinny się znacznie różnić kolorem kwiatów, albo kolorem liści.
Moja codzienność - ogród Oli 12:43, 31 sie 2014

Do góry
leon60 napisał(a)

Skoro masz kulki bukszpanowe to zerknij do polinki https://www.ogrodowisko.pl/watek/3206-ogrodowy-powrot-do-dziecinstwa?page=195 z zimozieloną Ice Dance świetny zestaw

Dziękuję za podpowiedź w tym wątku jeszcze nie byłam
Moja codzienność - ogród Oli 12:08, 31 sie 2014

Do góry
BusyBee napisał(a)

Wypytuję, bo na nowej rabacie będzie 5 hortek i zastanawiam się co przed nimi posadzić. Fajnie wyglądają rozchodniki, bo zaczynają kwitnąć teraz, gdy hortki kończą i wysokość mają odpowiednią. No i trawy są sprawdzone Szukam jeszcze czegoś, co stworzy ładny duet z hortkami i buksami- mam 3 kulki ( 25- 30 cm) które chcę posadzić z przodu....

Skoro masz kulki bukszpanowe to zerknij do polinki https://www.ogrodowisko.pl/watek/3206-ogrodowy-powrot-do-dziecinstwa?page=195 z zimozieloną Ice Dance świetny zestaw
W moim małym ogródeczku - Dorota 08:09, 31 sie 2014

Do góry
Dorotko buksy maz śliczne a ta trawka przy bukszpanach to ja bym obstawiała na Ice Dance ale kiepska w odmianach jestem zresztą sama wiesz,że w naszych rejonach to takie podpiasane ciężko dostać sami handlowcy często nie wiedzą jakie odmiany sprzedają
Komarów nie zazdroszczę ale u nas też są
W moim małym ogródeczku - Dorota 22:29, 30 sie 2014

Do góry
Dorota123 napisał(a)

Cudowne kompozycje jesienne i nie tylko Czy te trawy na zdjęciu to carex morrowii ice dance ?
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 22:20, 28 sie 2014

Do góry
jazzy napisał(a)

A w czym i między czym sadzisz czosnki?
Mi się jawi obraz czosnkow w jakiś trawach, miskantach, itp. I główki fioletowe wystające ponad nie I to wszystko razem kolyszace się delikatnie na wietrze Kurcze, rozmarzylam się...

edit: cholewcia, zaraz szampana otwieram kto ma ochotę?

Trawy faktycznie w maju mało ciekawe...do głowy mi tylko przychodzi carex ice dance, ale czy do czosnków akurat pasuje?

Pozdrówka
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 19:57, 27 sie 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Ana, ja poproszę o spis z natury tego co tam masz. Niewyobrażalne. Tyś to sama wszystko wymyśłiła - zrobiła?

A ten żwir na drodze (droga żwirowa) to już bajka. Bardzo oryginalnie, pomysłowo i fajnie.

Ewa nieskromnie mówiąc wymyślłam sama ale wiesz czerpie z dobrych jak nie najlepszych wzorców
Zamysł to taka mini rabata angielska. Wiśnie w przyszłości mają robić za zasłonę okien i 'otulać' działkę zielenią...od czerwca jasnoróżowe róże przewieszać się będą przez płot, a burgundowe i białe dawać kolorstyczne akcenty. Pomiędzy nimi delikatnie szeleszczą srebrzyste ML w nóżkach dwie odmiany szałwi w różowym i fioletowym odcieniu mieszają się z puchatymi różowymi i białymi astible, zielone trawki, limonkowo kwitnące przywrotniki i niebieskie bodziszki. U schyłku lata do reszty dołączą jeżówki, zawilce, werbeny... brakuję mi jeszcze wiosny, ale ją obmyślam
Oczywiście rabata w pocie czoła(dosłownie) przekopana własnoręcznie widłami, wybrane wszelkie chwaściory, wywiezione kilka taczek kamieni i ziemi, wymieszana z lepsiejszą. Potem sadziliśmy we trójkę drzewa. Wiśnie mają prawie 3metry. Ozdobniki w postaci roślin z listy poniżej to kolejny etap, który zrobiłam. Na koniec ekobordy, linia kroplująca, żwirek i kora

Na rabacie zamieszkały:

bodziszki
kompaktowa szałwia omszona różowa od Finki
Szałwia caradonna
przywrotniki
carex ice dance
trawka bez nazwy
astible różowe i białe
jeżówki w różowych odcieniach i białe
biały kosmos
zawilce japońskie różowe
werbena patagońska
ciemnobordowa żurawka
miskanty ML
róża Munstead Wood
róża Melina
róża William Shakespeare
róża Othello
róża Pilgrim
3 pnące róże Giardina
i umbraculifera
Szmaragdowy Zakątek 19:25, 26 sie 2014

Do góry
Nikita napisał(a)
Na zdjęcie załapał się także prezent od Bogdzi… prawdę mówiąc nie mam zielonego pojęcia co to… ale musicie przyznać że fajnie wygląda na tle brązowego płotu i ciemnozielonych liści mahonii

oraz rozplenica zakupiona kilka dni wcześniej przez Carolę za jedyne 7 złotych (a tak na marginesie to nie wiem skąd ona wynajduje takie okazje ???)

W kolejce czekają jeszcze: trawka ICE DANCE i kolejna mini hosta - prezenty od Krys. Dziś już mi czasu zabrakło na ich posadzenie, ponieważ jak przyjechałam do „szmaragdowego” to tak mnie jakoś wzięło i …ciachnęłam „kręciołka”.

Nikito, fantastyczne miejsce zakupowe miałyście, i spotkanie, prezenty posadzone niech dobrze rosną do zimy się zakorzenią. A Szaragdzik przycięty modelowo- mój sąsiad kilka ulic dalej też tak potrafi zazdroszczę pozytywnie
Szmaragdowy Zakątek 20:15, 25 sie 2014

Do góry
Na zdjęcie załapał się także prezent od Bogdzi… prawdę mówiąc nie mam zielonego pojęcia co to… ale musicie przyznać że fajnie wygląda na tle brązowego płotu i ciemnozielonych liści mahonii

oraz rozplenica zakupiona kilka dni wcześniej przez Carolę za jedyne 7 złotych (a tak na marginesie to nie wiem skąd ona wynajduje takie okazje ???)

W kolejce czekają jeszcze: trawka ICE DANCE i kolejna mini hosta - prezenty od Krys. Dziś już mi czasu zabrakło na ich posadzenie, ponieważ jak przyjechałam do „szmaragdowego” to tak mnie jakoś wzięło i …ciachnęłam „kręciołka”.
Ogród tworzony z pasją 13:44, 22 sie 2014

Do góry
Witaj, Karolu
Naprawdę masz tylko piętnaście lat?
Zdetronizowałes zatem naszego Sebka, który dotychczas był najmłodszym ogrodomianiakiem na Ogrodowisku

Hortensji ogrodowych nie wyrzucaj, to piękne kwiaty, a w Twoim ogrodzie nie ma wielu kwitnących roślin. Brakuje koloru, ale o tym za chwilę.

Hortensje to są bardzo żarłoczne rośliny. Potrzebują "papu", żeby ładnie kwitnąc. Moim zdaniem, Twoje są nieco niedożywione
Mamy tu specjalistkę od horti ogrodowych (Anabell) i ona poleca dokarmianie prostymi nawozami siarczanem amonu lub saletrą amonową a od fazy pąków także naprzemian siarczanem potasu.
To są nawozy w opakowaniach kilkukilogramowych, ale można je wykorzystać na trawnik i pod iglaki.
Ja ze swej strony polecam także na jesieni usypać kopczyki z kompostu (masz kompost?), zabezpieczy to karpę przed zimnem, a na wiosnę rozgarnąć tylko. Użyźnisz glebę i dostarczysz pokarmu.

Ogród ma ogromny potencjał, świetny szkielet z roślin zimozielonych. Mnie brakuje w nim koloru. Byliny niskie i wysokie, carexy: piękny jest ice dance i Evergold, ale także masa innych.

Powodzenia
W Gąszczu u Tess 10:51, 22 sie 2014

Do góry
zawitka napisał(a)
Tessi ale ten busz jest piękny a rabata made in Tesi dostojna te trawki to Ice dance ????/

Tak, Halinko, to Ice Dance. Bardzo ją lubię.

kaisog1 napisał(a)
Twoje samoróbki są lepsze jak okazy szkółkowe

Żartuj sobie dalej Carexy i owszem, ale ciski? No chyba, że ich nie dostrzegłaś bez lupy

Pszczelarnia napisał(a)
Tess, a ja też mam hakone z kopytnikiem. Tyle tylko, że pod kul(k)ą cisową. Jak zrobię się czasowa pokażę. Kopytnika miałam ale w głębokim... zaniedbaniu. Pod Twoim wpływem wydobyłam go na światło dzienne, po tym jak go reklamowałaś.

To świetnie! Kopytnik uwielbiam, a z hakone prezentuje się naprawdę rewelacyjnie! Jak to napisała Dana "jedna roślina podkreśla urodę drugiej". Pokaż jak najszybciej, proszę Mój też był przez lata w głębokim zaniedbaniu
W Gąszczu u Tess 07:19, 22 sie 2014

Do góry
Tessi ale ten busz jest piękny a rabata made in Tesi dostojna te trawki to Ice dance ????/
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:31, 19 sie 2014

Do góry
Na rabatach widać teraz dziury, ale uwierzcie mi, że wepchnąłem tam ile mogłem
Teraz podsumowanie
Róże rabatowe rosły za gęsto, więc je przerzedziłem, a trzy sztuki trafiły pod płot. Kocimiętka i trzykrotki rosnące obok poszły out - na ich miejsce trafiły irysy, orliki oraz naparstnice - oraz kilka kocimiętek dałem przy murku. Borówki dostały eksmisję i jeszcze nie wiem gdzie trafią - czekają w garażu...Lokum znalazła tam lawenda w ilości 3 sztuk, a w ich nogi posadziłem firletki. Na miejsce irysów przesunąłem piwonię, która dostała jako plecy siewki jeżówek. Przesadziłem również róże "The fairy", które teraz rosną tam, gdzie wcześniej były lawendy, piwonie i firletki. Za Fairy wcisnąłem jeszcze perovskię, kilka siewek jeżówek oraz firletki kwieciste - przed różami będą rosły bordowe żurawki. Przywrotniki i szałwia jedynie pozmieniały miejsca i teraz są ze sobą przeplecione, a nie rosną w szeregach jak wcześniej. Tam gdzie były orliki rosną teraz rozchodniki okazałe, za nimi irysy syberyjskie i floksy. Obok nich są teraz fiołki rogate i pierwiosnki w nich schowane

Teraz druga strona - o ile ktoś to w ogóle czyta
Carexy Amazon Mist poszły ciut dalej, a na ich miejsce sadzonki turzyc ptasie łapki Potem do jeżówek nic nie zmieniałem - sam nie wierzę w to co piszę, ale zostawiłem kawałek rabaty w spokoju! No dobra - będą zmiany, ale wiosną, bo na miejsce liliowców co rosną w gazonach pójdą kanny lub Zebrinusy )
Dalej były rozchodniki, jedna róża, perovskia, sadzonki żurawek, turzyc Ice dance, łan bodziszków, żurawek no i te nieszczęsne liliowce. W nogi kosmosów poszły ostróżki, przed nimi szałwia wymieszana z carexami AM. Jeżówki dostały w nogi bordowe żurawki, a obok nich umieściłem rozplenicę i perovskię. Za turzycami rosną teraz rozchodniki okazałe, a potem znów rozplenica (swoją drogą ciekawe czy przeżyją...). Za trawą posadziłem znów ostróżki wymieszane z różami rabatowymi i sadzonki jeżówek. Na końcu róże podsadziłem bodziszkami, a przed nimi rosną przywrotniki Koniec rabaty!

Aha - i jeszcze najważniejsze - pomiędzy to wszystko wsadziłem jeszcze 4 graby

Dodatkowo z frontowej rabaty wyciepałem purpurowe żurawki i wsadziłem tam Ice dance

O rany - ale się rozpisałem!
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:38, 19 sie 2014

Do góry
hehe, się nie wciśnie? nie widziałaś moich rabat

ale i tak bym coś pokombinowała - po 3-5 szt berberysów bym przeniosła na tę bardziej pustą część po prawej, a w ich miejsce wsadziła coś żółtolistnego -te żurawki lub carexy (na ice dance by dobrze wyglądały). To by zamknęło tę przestrzeń, ujednoliciło całość i dodało koloru

pozdrawiam!
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:46, 14 sie 2014

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Aż dziw bierze Irenko że rodki na takiej patelni takie piękne. Elata Aurea mus schować u mnie też przypala. A boćki to w nogach mają może tę szerokolistną trawkę? Ach te eksperymenty i próby. Jednak rzeczywistość wspaniale koryguje gdzie jakim roślinom najlepiej. Pozdrowienia.

O rodki dba tylko i wyłącznie mąż, ja tylko kanty i plewienie
tak, w nogach jest turzyca szerokolistna variegata, ale Ania stwierdziła, ze u ciebie Ice Dance? no nie wiem..
koryguje i dobrze, bo wtedy mniej problemów
te rozplenice w tym miejscu radzą sobie super, ale tu stale sucho, więc podlewać trzeba
są tu 2 rodki Alfredy i azalia wielkokwiatowa od Ewy.....no i molinie i hortki i coś tam jeszcze...

tu chyba jest trawa Forest coś tam i też nic mu nie dolega, nigdy nie podlewam tu, bluszcz chroni przed wysychaniem

miskant variegatus rośnie w skrzyni i jakieś inne byliny, a wiosną tulipany, rzadko podlewam

z lewej strony rodków są hakone All Gold, rosną doskonale, zero pracy
Nasz przydomowy ogródek 22:59, 12 sie 2014

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Berberysy Bagatelle

Trawkę pasiastą . Nie było opisu ale może to Treasure Island?

Jako tło przed ścianą myślę po lewej stronie posadzić zebrinusy a po prawej
Tuje Aurea Nana. Przed bobo będą żurawki no i jeżówki gdzieś koniecznie. Red Baron też są do zagospodarowania. Niech to się rozrasta. Jak coś będzie nie tak to łopata wisi na haku i czeka.

Zbyszek ta trawa to Ice Dance, mam też
Początki w Kruklandii 22:36, 12 sie 2014

Do góry
leon60 napisał(a)
Mam pytańko
Czy turzyca Gold Fountains rozchodzi się podziemnymi rozłogami jak Ice Dance czy bardziej trzyma formę ?

Trzyma
Początki w Kruklandii 19:55, 12 sie 2014

Do góry
Mam pytańko
Czy turzyca Gold Fountains rozchodzi się podziemnymi rozłogami jak Ice Dance czy bardziej trzyma formę ?
Postawić trawkę nad i... 07:31, 11 sie 2014

Do góry
reniuniek napisał(a)
Wiem coś na temat os. W moim ogrodzie rosną trzy wiśnie, jabłonie i jedna grusza, także tych owadów mam pod dostatkiem Ja bym brzoskwinie usunęła, ale to twój ogród
Co to za trawka między żurawkami na ostatnim zdjęciu, po lewej stronie?

...czereśniowe już usunięte, dzisiaj brzoskwinia...
...ta trawa to carex iCe dance i carex Evergold...
Dwa ogrody 22:24, 10 sie 2014

Do góry
Małgoś, kilka róż to nowe nabytki. Te, które już rosły wcześniej zabrały się za drugie kwitnienie. Ale wilgotne i gorące lato nie oszczędza roślin, troszkę chorują nie tylko róże, ale nawet lawendy, z którymi do tej pory nie miałam żadnego problemu.
Vanilki mają dwa lata, przesadzałam je ze starego ogrodu.

Bociuś dzień dobry
Biała lawenda mnie rozczarowała w tym roku, bardzo słabo odbiła po zimie, po kwitnieniu przycięłam i jest do... w ogóle nie daje nowych przyrostów. Mam stary krzaczek na skalniaku w starym ogrodzie i ten kwitnie drugi raz w najlepsze. Myślę, że to kwestia gliny, na ciężkiej glebie nie będzie dobrze rosła, nawet wzbogaconej kompostem, piaskiem i dolomitem. U mnie w każdym razie padła.
Zawilców wiosennych nie trafiłaś w ogóle, czy nie chcą rosnąć? Sadziłam wczesną wiosną, długo się zbierały i tak naprawdę dopiero teraz widać ładne kępki. Jeśli chcesz...?
Siałam driakiew wiosną, będzie miała białe kwiatki

Karolino, trawy przesadzam, ale nie dzielę poza Ice dance, jest nie do zdarcia Chciałam podzielić LM ale Bociek mi odradził Dzieliłam Litle Bunny ( jeśli nie mylę nazwy) w ubiegłym roku, do końca wyglądały jak suche, po zimie ruszyły. Nie wyrzucaj swoich rozplenic. Poczekaj do wiosny.

Bogdziu, bardzo miła jesteś, ale ja widzę, że jeszcze sporo czasu upłynie, zanim będzie dobrze. Nie mogę ruszyć z pozostałymi sprawami, budowa trwa

Jedyny kwiatek Rubensa kupionego wiosną
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies