Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogród Mirelli 12:28, 06 maj 2017

Do góry
Terenia uważam, że magnolie najlepiej kupować stacjonarnie, widzieć jak kwitnie.

Stipa tak jak pisałyśmy wcześniej tylko jako jednoroczna. Ja z niej rezygnuję tzn. rezygnuję z takiej ilości ile miałam w zeszłym roku. Ona ma tak rozbudowane korzenie, że bardzo trudno ją wykopać. Chcę mieć ją w ogrodzie, ale tylko kilka sztuk.

Nie mam pod żwirkiem na rabatach maty, bo jestem przeciwnikiem szmaty pod roślinami. Chwasty rosną tak jak wszędzie. Ja wydłubuje je przy pomocy noża - tak mi łatwiej.
Problem z kamyczkiem bez maty jest taki, że kamyczek się wciska w ziemię niestety. Często spod roślin odgarynam i dosypuję ziemi.
Rosnących róż w kamyczku nie kopczykuję i odpukać strat nie mam.

Jeżeli koniecznie chcesz kamyczek to wysyp, ale nic już więcej wówczas na rabacie nie zmieniaj tzn. nie dosadzaj nie wysadzaj. Jest to do zrobienia, ale to najgorsza robota. Tylko czy tak się da nic nie zmieniać?

Szczerze ja bym w swoim ogrodzie drugi raz kamyczka nie wysypała.
Mirkowy ogród (początki) 23:20, 05 maj 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Mirko, ja jutro stipę i werbenę sadzę w ogrodzie. Jak by było -1, nic nie powinno się stać. -20 zimą przetrwała stipa, to teraz też da radę.
Może też wysadź do ziemi?
Iwonko też o tym pomyślałam żeby je do ziemi dać. W końcu to już czas a tak do końca mi zmarnieja.Pegasusa posiałam jeszcze raz ale czy zdąży urosnąć?
Mirkowy ogród (początki) 22:46, 05 maj 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Moja trawkowa porażka nie wiem co się moim trawą stało.
Stipa i Pegasus marnieją w oczach.

Mirko, ja jutro stipę i werbenę sadzę w ogrodzie. Jak by było -1, nic nie powinno się stać. -20 zimą przetrwała stipa, to teraz też da radę.
Może też wysadź do ziemi?
Ogród Mirelli 22:26, 05 maj 2017

Do góry
Wykopałam dzisiaj stipę, która mnie denerwowała tzn.odbiła tylko z jednej strony, a większość kępy szpeciła. Okropnie to wyglądało i nie jest mi żal się jej pozbyć. Jutro ciąg dalszy akcja stipa. Zostają tylko te kępy, które wypuściły "po całości".

Niestety nie przetrwały zimy przetaczniki odmiany Rotfuchs. Z 2O sztuk posadzonych wzeszły tylko 4 sztuki. Czy u Was też przetaczniki wymarzły?
Nie będę już ich dosadzała szkoda mi pieniędzy i czasu na takie byliny.
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:05, 05 maj 2017

Do góry
Mireczko obiecałam Ci fotki obrazujące jak rośnie stipa w jeden sezon . Sorry, że u Ciebie,potem wykazuję. Proszę by nikt nie cytował

widzisz jakie mikrusy?
a popatrz tu . Nie do wiary, prawda?
Mirkowy ogród (początki) 20:35, 05 maj 2017

Do góry
Moja trawkowa porażka nie wiem co się moim trawą stało.
Stipa i Pegasus marnieją w oczach.

Ogródek Iwony II 10:31, 05 maj 2017

Do góry
Zana napisał(a)

Ja jednak patrzę na ten chodnik jako przedłużenie schodów i to jest dla mnie logiczne jak budowa cepa.
A wzdłuż chodnika można posadzić np. trawy (rozplenice?), które by się na niego częściowo przewieszały i go co nieco zamaskują.

Będzie stipa. Na obu rabatach na brzegu.
Rozplenice mam dalej na rabacie. 6 sztuk wzdłuż podjazdu. Tyle mi się udalo wyhodować z nasionek
Chaos kontrolowany 09:36, 05 maj 2017

Do góry
Madzenka napisał(a)
Witam szalona ogrodniczkę! Uwielbiam takie osoby, które wciąż zdziałają, sadzą, przesadzają, rozmyślają
Zapowiada sie mocno trawiasty, piekny ogród!

Ps. 2kg torby tulipanów z L znikną pewnie ekspresowo za sprawą Twojego ogrodu

Cześć Marzenko! Ja też uwielbiam wszystkich ogrodowo zakręconych, fajnie, że wszyscy się tu wzajemnie rozumiemy
Ogród ma być mocno trawiasty, gdyż godzę się z Tobą (i inspiruję ), że trawy ujarzmiają ogólny busz.
Tylko, że ten rok dziwny dla moich trawiszczy był - stipa przezimowała, a padło sporo carexów i dlatego pustkami na rabatach zieje. A obiecałam sobie ograniczyć budżet roślinny na rzecz altany, która miała stanąć w tym roku. Zobaczymy jak długo wytrzymam
Co do tulipanów to masz rację - muszę sobie zakodować jaką moc ma Ogrodowisko. Na szczęście mam po drodze z pracy dwa L. przy blokowiskach, więc jest szansa
Na Łowieckiej 22:31, 04 maj 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Ilonka z rozplenic wysokość 60 cm odmiany: Gelbstiel, Hameln Golf.

Rozplenice 30 cm Little Bunny, Little Honey.

A może zupełnie inna trawa np.stipa, ale chyba nie chcesz każdego roku wymieniać.
Może Red Baron, albo coś z brązowych, albo jakaś kostrzewa odpowiednia wysokością?

Jaką konkretniej wysokość 50 cm?

Jak chcesz to mogę Ci jutro wstawić lub przesłać na maila spis traw odmiany z wysokością - może coś wybierzesz

Mirellka, problem polega na tym, że te trawy tam musze posadzić przy krawędzi rabaty i one nie mogą się przewieszać ze względu na komfort koszenia. Rozplenice te średnie od 50cm się niestety przewieszają.
Pasowałby mi little boy pokrojem. Jest jednak za niski.
Stipa mi się wogóle nie udaje więc odpada. Miałam w zeszłym roku i była taką miniaturką. Podejrzewam, że ma u mnie za dużo wilgoci (codziennie włączają się zraszacze). Brązowych traw tam raczej nie widzę. Wolałabym się trzymać zieleni.
Jeśli przyjdzie Ci coś do głowy w wysokości około 50cm to byłabym wdzięczna
Ogródek frontowy 16:31, 04 maj 2017

Do góry
Dziękuje Kasiu za rady bardzo przydatne Jasminę chce kupić w donicach jakoś nie lubię kupować z gołym korzeniem i chyba wstrzymam się do ogrodników.
W tamtym roku zamawiałam róże przez internet zadowolona byłam bardzo to i chyba w tym tez tam zamówię.
A teraz zakupy
Moja Amonogawa jeszcze malutka i chudziutka ale urośnie

Tawułki 'Albiflora' pójdzie do gazonów zamiast bordowych żurawek

Hortensje 'Magical Moonlight' na kratkową po zewnętrznej

Stipa i 'Red Baron' Stipa do kratkowej po wewnętrznej razem z szałwią (niestety nie udało mi się dostać) i różami ('Jasmina'). Red baron dołączy do czerwonej rzeczki ( czy mogę zeszłoroczne teraz przesadzić? Czy lepiej poczekać? On teraz nieśmiało startuje jest dużo mniejszy od tego co kupiłam )
Ogrodowy spektakl trwa ... 08:39, 04 maj 2017

Do góry
Mirus na dzień dobry zafundowalam sobie spacer po Twoim zaczarowanym ogrodzie . Co do obsadzania perhpli mnie też by chciejstwa pokonaly . Stipa sie nie martw. Potem Ci pokaże jak z mikruska robi się okazala kępa . Buziole.
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 23:37, 03 maj 2017

Do góry
_Martini_ napisał(a)
Ale nazwa tego ostatniego lilaka Skąd w ogóle go wytrzasnęłas. U mnie w ogrodniczych same standardy.
Zapisałam nazwy tulipanów, ktore powtarzają. Wolę nie mieć przykrych niespodzianek wiosną.
Siewek mnogość, ale to chyba nie chwasty.

Siewki to jarzmianka, szałwia, werbena... Za chwilę będzie też wszędzie stipa wyłazić.

Co do lilaków - byłyśmy na otwarciu sezonu w jednej ze szkółek i tam mieli ich przyzwoity wybór. Nawiązując do nazwy - właśnie w ZSRR powstała spora ilość odmian mieszańcowych lilaków. Był tam taki pan, Leonid Kolesnikov, co wyhodował ok 300 (!) róznych odmian lilaków (zachowało się ok 50), wśród nich była najbardziej znana - Beauty of Moscow (Krasawica Moskwy). NO i ta moja, mniej znana, Znamya Lenina
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:42, 03 maj 2017

Do góry
_Martini_ napisał(a)
Ładny powojnik ten dzwonkowaty. I ciekawa jestem akebii, często jej się przyglądam na zdjęciach, chociaż u siebie chyba nie mam miejsca na nią. Wrzosy mi chyba tez padły w tym roku.
Ps. wypatruję u siebie knautii, dostałam w darach nasionka

Powojników u mnie za wiele nie ma - te o drobnych kwiatach najbardziej mi się podobają - akebię chyba nie ma co oceniać przez pryzmat kwiatów które są bardzo małe - sama jestem ciekawa co nawyprawiałam .

Jak to nie masz miejsca na pnącze - właśnie mi się wydaje że w ogrodach jest za mało pnączy a one tak pięknie wprowadzają trzeci wymiar - szukaj mi też się tak wydawało.

Wysiałaś knautię - super trzymam kciuki.Jest piękna tylko podobno właśnie krótkotrwała.

Ja się osiałam różności a teraz się cieszę że będę mieć lobelię do donic.

stipa okazała się dość trudna i powolutku się zbiera ale bardzo mnie ucieszy jakby się zrobiła solidna bo bardzo ją lubię

wysiewy kontra wydatki - to argument
kupiłam dla cioci pelargonie i wydałam fortunę - uff jak dobrze że moje się produkują
tu ciocina angielska - ciekawe czy się jej spodoba

obsadziłam donicę na zachodniej - wyszło dość smutnie ale będzie dobrze jak się rozrośnie i słonko zaświeci

Mój zakątek - początki 15:59, 03 maj 2017

Do góry
No to teraz dałyście mi do myślenia dziewczyny, myślałam o jednorocznych tam dlatego stipa i begonie, ale w sumie jeżówki też fajny pomysł. A trawkę chciałam tylko jako akcent do kwiatów. Wzdłuż tarasu są hortensje, miskanty dwa i z przodu ID. Myślę, że z czasem ID z stamtąd znikną bo rozrosną się hortensje.

Sesleria fajna też, ale nie widziałam chyba jej na żywo, jakoś wyobrażałam sobie tam bardziej wysokie dość, wąskie kępki.
Mój zakątek - początki 12:17, 03 maj 2017

Do góry
Pomiędzy trawą a buksami zrób ładny kancik. Zobaczysz jak elegancko się zrobi.

W srodek posadź jezówki ze stipą, albo carexami zimozielonymi, np. Silver Sceptre lub Variegata (ptasie łapki). Albo to i to. Sama stipa jesli będzie rosła zbyt blisko buksów, to je zacieni i słuzyć im zdrowotnie nie będzie. Inna sprawa, ze stipa może być zawodna z zimowaniem. Carexy dadzą gwarancję zielonego cały rok. Na wiosnę krokusy (w setkach).
Mój zakątek - początki 19:43, 02 maj 2017

Do góry
Nett napisał(a)
Bardzo dobrze to wygląda

To się cieszę bardzo, że jednak jest ok. A co dać w środek tego kółka, myślałam o begoniach białych i jakaś trawka, może stipa?
W piaskownicy 22:21, 01 maj 2017

Do góry
Cieszę się, że stipa odbija
Ogródek frontowy 11:35, 01 maj 2017

Do góry
No to hortki zostawiam w spokoju jak będę widzieć, że im brakuje czegoś to podsypiemy
Toszko korę już w tym roku drobniejszą kupuję ta co na gwizdku to z tamtego roku
Anbu i Kerii Dziękuję bardzo
Moje tawułki nie przycięte, ale planuję to zmienić jak pąki się pokażą . Zdecydowanie wolę ich liście

Plan na weekend jest taki dokupić szałwii do kratkowej. Od środka ma być szałwia i róże od zewnątrz jak tylko się ociepli będę sadzić hortki, bukszpany, jeżówki i rozplenice Na skarpę przy kratkach chcę wielką donicę, a w niej tawułki, szałwia i może stipa za donicą jałowiec płożący zielony.
Wydaje mi się, że dorosłam do zaplanowania skarpy Widzę ją tak: jałowiec jako dywan zimozielony, a w niego tawułki, hortki, berberysy czerwone, derenie, trzmielina oskrzydlona. Zrezygnowałam z drzew. Co o tym sądzicie?

W gwizdku mam do wymiany trzmielinę na pniu, która rosła przy bramce. Za Waszą radą, chce tam coś wyższego. Padło na wiśnie Amanogawe. Ciekawe czy będzie u mnie kwitła? Nigry chyba w tym roku strajkują Listki wyszły jakieś blade, a pąków wcale nie mają

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies