Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na Łowieckiej

Na Łowieckiej

inag 21:27, 04 maj 2017

nawigatorka napisał(a)
to maleństwo jest. A seslerie dzieli się znacznie łatwiej niż rozplenice. O a może Trzcinnik krótkowłosy? PIEkny jest http://pin.it/dMOk4-v

Nie znałam tej trawy. Już pooglądałam i bardzo mi się podoba tylko piszą, że on dorasta do 140-160cm i w miejscu zacienionym trochę się wykłada ale doczytam jeszcze. Dzięki za kolejny pomysł!!!
MirellaB 21:33, 04 maj 2017

Ilonka z rozplenic wysokość 60 cm odmiany: Gelbstiel, Hameln Golf.

Rozplenice 30 cm Little Bunny, Little Honey.

A może zupełnie inna trawa np.stipa, ale chyba nie chcesz każdego roku wymieniać.
Może Red Baron, albo coś z brązowych, albo jakaś kostrzewa odpowiednia wysokością?

Jaką konkretniej wysokość 50 cm?

Jak chcesz to mogę Ci jutro wstawić lub przesłać na maila spis traw odmiany z wysokością - może coś wybierzesz
frezja 21:49, 04 maj 2017

Dla mnie kostrzewy to super rozwiązanie. Szybko rosną mimo przycinania i wkomponują się w prawie każdą rabatę. Masz ciężki orzech do zgryzienia; tu na forum chwalona jest też molinia.
nawigatorka 22:28, 04 maj 2017

inag napisał(a)

Nie znałam tej trawy. Już pooglądałam i bardzo mi się podoba tylko piszą, że on dorasta do 140-160cm i w miejscu zacienionym trochę się wykłada ale doczytam jeszcze. Dzięki za kolejny pomysł!!!
na pewno odezwa się posiadacze ale chyba oba az taka nie jest. Tu u Magnoli wg mnie kwiaty lekko nad kolano http://pin.it/Xnv7V43
inag 22:31, 04 maj 2017

MirellaB napisał(a)
Ilonka z rozplenic wysokość 60 cm odmiany: Gelbstiel, Hameln Golf.

Rozplenice 30 cm Little Bunny, Little Honey.

A może zupełnie inna trawa np.stipa, ale chyba nie chcesz każdego roku wymieniać.
Może Red Baron, albo coś z brązowych, albo jakaś kostrzewa odpowiednia wysokością?

Jaką konkretniej wysokość 50 cm?

Jak chcesz to mogę Ci jutro wstawić lub przesłać na maila spis traw odmiany z wysokością - może coś wybierzesz

Mirellka, problem polega na tym, że te trawy tam musze posadzić przy krawędzi rabaty i one nie mogą się przewieszać ze względu na komfort koszenia. Rozplenice te średnie od 50cm się niestety przewieszają.
Pasowałby mi little boy pokrojem. Jest jednak za niski.
Stipa mi się wogóle nie udaje więc odpada. Miałam w zeszłym roku i była taką miniaturką. Podejrzewam, że ma u mnie za dużo wilgoci (codziennie włączają się zraszacze). Brązowych traw tam raczej nie widzę. Wolałabym się trzymać zieleni.
Jeśli przyjdzie Ci coś do głowy w wysokości około 50cm to byłabym wdzięczna
inag 22:34, 04 maj 2017

frezja napisał(a)
Dla mnie kostrzewy to super rozwiązanie. Szybko rosną mimo przycinania i wkomponują się w prawie każdą rabatę. Masz ciężki orzech do zgryzienia; tu na forum chwalona jest też molinia.

Zaraz przejrzę gatunki kostrzew. Może coś rzeczywiście mi wpadnie w oko. Z molinii ewentualnie mogłaby być Edith Dudszus, którą polecały mi dziewczyny.
inag 22:35, 04 maj 2017

nawigatorka napisał(a)
na pewno odezwa się posiadacze ale chyba oba az taka nie jest. Tu u Magnoli wg mnie kwiaty lekko nad kolano http://pin.it/Xnv7V43

Chyba zaraz zacznę szybciej siwieć...
MirellaB 22:42, 04 maj 2017

Ilonka ja mam rozplenice hameln posadzoną przy krawężniku i szczerze mówiąc jakoś specjalnie nie zwróciłam uwagi na przewieszanie. Mój eM kosząc trawnik też nie narzeka, więc może trochę za bardzo się przejmujesz?

Tam ma rosnąć sama trawa?
frezja 23:35, 04 maj 2017

Ciekawa jestem, jak sprawują się Twoje Variegatusy posadzone przy rodkach ?
inag 00:12, 05 maj 2017

MirellaB napisał(a)
Ilonka ja mam rozplenice hameln posadzoną przy krawężniku i szczerze mówiąc jakoś specjalnie nie zwróciłam uwagi na przewieszanie. Mój eM kosząc trawnik też nie narzeka, więc może trochę za bardzo się przejmujesz?

Tam ma rosnąć sama trawa?

Wymyśliłam coś innego. Zaraz pokażę