Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

olga80 07:41, 06 maj 2017

Mirellko magnolia cudna.Szukałam u nas w szkółkach,ale nie ma.Internetowo nie chcę kupować ostatni się 2 razy pod rząd nadziałam.Może jeszcze gdzieś stacjonarnie znajdę.Stipę traktuję jako jednoroczną co prawda jest sporo z nią pracy.Czasami też jestem już zmęczona ogrodem a na mnie czeka kolejny pokój ogrodowy.
Tulipany Twoje wprowadzają w zachwyt sporo pracy jesienią,ale efekt jest oszałamiający.Mirellko jeszcze podziwiam twoje żwirowe rabaty.Masz coś pod nimi.Chciałabym w przedogródku zrobić żwirek,ale trochę się boję jak ja sobie z chwastami poradzę no i kopczykowanie róż dochodzi.Jak sobie z tym radzisz ?
AngelikaX 07:47, 06 maj 2017

Tulipanami Twoimi niezmiennie się zachwycam, liliokształtne przecudne i magnolia... miodzio
AngelikaX 07:52, 06 maj 2017

_Martini_ napisał(a)

Ale, że nigdy nie robią się placki nawet po zimie? Zazdroszczę.

Póki co, nie musiałam tfu tfu...

A kostka obrzeża, to może podmurówki masz za dużo - w sensie poziomo za bardzo idzie i mało ziemi, a beton od kostki jak się nagrzeje to całą wilgoć zabiera i stąd placki żółte przy nich.

U siebie bardzo zwracałam uwagę aby podmurówka trzymająca kostkę była możliwie jak się da po ukosie, aby ziemi pod trawnik można było dać wystarczająco

_Martini_ 08:26, 06 maj 2017

Właśnie pisałam, że nie mam podmurówki. Trzeba to będzie po Bożemu zrobić po prostu.
Magnolia cudowna!
Mixtoorka 09:27, 06 maj 2017

Mirellko ale Twoja magnolia to perełka. Piękna. Tulipankowe królestwo. A może przetaczniki jeszcze się obudzą. Zimno okropnie, przecież ciągle pogoda jak na koniec marca.
Marga 09:36, 06 maj 2017

MirellaB napisał(a)
Magnolia kwitnie

Ale piękność!
Mirellko pozdrawiam
zawitka 09:54, 06 maj 2017

Pięknie tulipanowo ,wykopujesz tulipy na zimę czy zostają te w selseri cudne ?????
AnnaCh 10:57, 06 maj 2017

Mirella, wiem, że się powtarzam, ale powiem znowu: Boskie masz te tulipany, uwielbiam tu zaglądać, żeby sobie popatrzeć
MirellaB 12:15, 06 maj 2017

Zbyszku to mój nowy zeszłoroczny nabytek - cudna jest

Iza dlaczego nie możesz mieć ładnego trawnika? Przy zadbanym trawniku ogród lepiej się prezentuje
MirellaB 12:28, 06 maj 2017

Terenia uważam, że magnolie najlepiej kupować stacjonarnie, widzieć jak kwitnie.

Stipa tak jak pisałyśmy wcześniej tylko jako jednoroczna. Ja z niej rezygnuję tzn. rezygnuję z takiej ilości ile miałam w zeszłym roku. Ona ma tak rozbudowane korzenie, że bardzo trudno ją wykopać. Chcę mieć ją w ogrodzie, ale tylko kilka sztuk.

Nie mam pod żwirkiem na rabatach maty, bo jestem przeciwnikiem szmaty pod roślinami. Chwasty rosną tak jak wszędzie. Ja wydłubuje je przy pomocy noża - tak mi łatwiej.
Problem z kamyczkiem bez maty jest taki, że kamyczek się wciska w ziemię niestety. Często spod roślin odgarynam i dosypuję ziemi.
Rosnących róż w kamyczku nie kopczykuję i odpukać strat nie mam.

Jeżeli koniecznie chcesz kamyczek to wysyp, ale nic już więcej wówczas na rabacie nie zmieniaj tzn. nie dosadzaj nie wysadzaj. Jest to do zrobienia, ale to najgorsza robota. Tylko czy tak się da nic nie zmieniać?

Szczerze ja bym w swoim ogrodzie drugi raz kamyczka nie wysypała.