Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Biało różowy ogród za płotem. 21:47, 06 lip 2016

Do góry
Walczyłem dzisiaj 4 godziny z chwastami... jakaś tragedia, a jeszcze 80% trawnika do wyplewienia.

W końcu udało mi się też podłączyć sterownik od nawadniania i wcale to nie takie straszne jak sądziłem, godzinka i wszystkie kabelki połączone, a co najważniejsze działa i już samo się podlewa... też bym tak chciał u siebie
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:45, 06 lip 2016

Do góry
Luki napisał(a)
No i gwiazda, kranik, o który toczy się wojna, dawno temu był przy płocie, ale płotu nie ma od 7 lat i jakoś nikomu nie przeszkadza, że jest na środku poza mną oczywiście

Z kranikiem czy bez widok na ogród niesamowity, zazdroszczę Ci tych kolorów...a jak Ci tak kranik przeszkadza, to nie można go bliżej ziemi zrobić? No i czy usuwasz przekwitłe kwiatostany przetacznikowca?
Biało różowy ogród za płotem. 18:01, 06 lip 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Wojtku koszenie i światło zrobiło swoje bo na żywo to jeszcze bida straszna, muszę dosiewke zrobić i chwastnicy się pozbyć, inne chwasty jakoś się ograniczy przez koszenie.

Ja z nią walczę w hostach.
Mirkowy ogród (początki) 14:31, 06 lip 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Trawki wyglądają mi na turzyce Amazon Mist lub Frosted Curls

Mam z nasion ta drugą i ciężko idzie...maleństwo takie na 2-3 cm i specjalnie nie rusza. Co ona lubi ?
Mirkowy ogród (początki) 14:23, 06 lip 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Łukasz dzięki co z nimi na zimę zrobić?
Mirkowy ogród (początki) 14:21, 06 lip 2016

Do góry
Ogród Cioci cz. 3 13:30, 06 lip 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Gosiu trawnika Ci braknie, oj braknie
Znam ten ból cięcia buksów bo mam prawie tyle samo, dzisiaj ostatnie trzy przyciąłem i opanowałem nową technikę... na bociana Na jednej nodze stoję, drugą odgarniam rośliny

Technika na bociana powiadasz? Zastosuje
Ogród do odnowy 08:12, 06 lip 2016

Do góry
Luki wzeszła u Ciebie chwastnica zanim trawę posiałeś?

U mnie nasiona z nową ziemią musiały przyjechać.

A tak dla pamięci te chwasty które mam i najgorzej mnie wkurzają, jako, że chemii nie stosuję:

Chwastnica uwielbia azot, nie znosi wapnowania
http://www.rynek-rolny.pl/images/articles/840/58c583bfad6db41e21eb5fc763884d5e-chwastnica-jednostronna-2.jpg

Jastrzębiec kosmaczek (Hieracium pilosella) wygrabiania podobno za bardzo nie lubi

http://images37.fotosik.pl/277/ce071af6aab8ad48med.jpg

jaskier rozłogowy
http://atlasflory.type.pl/gfx/rekord/519-312-ranunculus_repens.jpg

wszystkie zdjęcia z netu
Ogród Sylwii od początku cz.II 08:09, 06 lip 2016

Do góry
Jolanka - dziękuję

Madzenka - Skończyłaś ciąć ja zaczęłam mam nadzieję , że w tydzień się wyrobię o ile pogoda dopisze . Wczoraj dłubałam przy kilku sztukach a w nocy spadł nieprzewidziany deszcz . Wczoraj odkurzałam w ręcz w ogrodzie a dzisiaj sypnęło kwieciem , poprzyklejało się to wszędzie - dobrze , że nie zapomniałam na noc schować poduszek z tarasu bo godzina stracona na doprowadzenie ich do porządku .
No i tak ciągle coś . Gdyby nie lipy które dodają mi w sezonie mnóstwo dodatkowej pracy prawdopodobnie było by mi lżej . A tak to mam jak mam , ciągle coś ....

Luki - Coś na tej brzozowej muszę jeszcze wykombinować bo jakoś mi tam zgrzyta Ale to tylko mały zabieg jeśli ewentualnie . Korzenie brzóz mocno dominują i ciężko coś posadzić .

Loozak - macham
Ogród Cioci cz. 3 23:23, 05 lip 2016

Do góry
Gosiu trawnika Ci braknie, oj braknie
Znam ten ból cięcia buksów bo mam prawie tyle samo, dzisiaj ostatnie trzy przyciąłem i opanowałem nową technikę... na bociana Na jednej nodze stoję, drugą odgarniam rośliny
Ogród do odnowy 23:19, 05 lip 2016

Do góry
Też walczę z chwastnicą w nowym trawniku, ale nie ma jej już na szczęście tak dużo bo zmasowany atak był opanowany, gdy trawnika jeszcze nie było, teraz ręczne rwanie, strasznie mozolna praca
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 20:39, 05 lip 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Olbrzymi masz ten ogród, na prawdę olbrzymi ja i tak patrzę na te graby na kolistej, kiedyś się takich zapewne doczekam... kiedyś

Olbrzymi fakt i wprost proporcjonalnie się w nim urabiam
znowu mam etap, robię robię końca nie widać hahahahahahaha

a propo grabów Łukasz jesienią dasz mi wskazówki jak je podciąć - ja ich nie ruszałam od wsadzenia .......a Twoje też wybujają - masz rękę do roślin
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:52, 05 lip 2016

Do góry
Gratulacja dla córki i rodziców, można teraz spokojnie wypocząć
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:48, 05 lip 2016

Do góry
Gosiu jak nie to wyrwę i po kłopocie

Alicjo

Renatko uwielbiam tą pysznogłówkę, jest piękna

Paweł u mnie może nie miesiąc bo wtedy był szczyt kwitnienia, ale dwa tygodnie i było by lepiej. Jedenj kocimiętki nie ścinam bo kwitnie nieprzerwanie cały czas, może troszkę ją ograniczę bo ma już z 70-80cm

Marzenko nawet moje refleksje brzmią jak marudzenie... niedobrze muszę popracować nad tym
Ja na spokojnie, zielsko sobie leży na trawniku i czeka na mnie nic mnie nie goni, a Chelsea nigdy u mnie nie będzie co nie zmienia faktu, że szałwie i kocimiętkę trzeba w porę wycinać.
Widziałaś już Artemiski

Kamilo jak wyżej napisałem, muszę popracować nad pisaniem ja na spokojnie róże muszą teraz nabrać siły na kolejne kwitnienie bo pierwsze u mnie było bardzo kiepski przez upały i zapchanie szałwią
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:40, 05 lip 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Piękna masz bylinówke. Luki nie marudż ogród nie musi byc tip top, to nie Chelsea Flower show przygotowywane przez zespol ogrodnikow na 4 dni wystawy.

się podpisuję

Łukasz troszkę wyluzuj - i ciesz się pięknem Twojego ogrodu bo naprawdę jest czym
Droga do spełnienia 09:37, 05 lip 2016

Do góry
O jak ładnie energetycznie, lubię połączenie takiej czerwieni z fioletem
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 09:25, 05 lip 2016

Do góry
Luki napisał(a)
W końcu Kasiu dotarłem na Twój wątek i przyznam się bez bicia, że byłem przez chwilę jak zakładałaś wątek Gabiony rzeczywiście spore, może jako bariera od ziemi sprawdzi się lepiej folia kubełkowa do izolacji fundametów

Hej Luki to mam nadzieję, że po tak długiej nieobecności zagościsz na dłużej. Mnie się wydaje, że te gabiony nie takie wielgachne tylko na podwyższeniu zrobione
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 06:33, 05 lip 2016

Do góry
Piękna masz bylinówke. Luki nie marudż ogród nie musi byc tip top, to nie Chelsea Flower show przygotowywane przez zespol ogrodnikow na 4 dni wystawy.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:49, 04 lip 2016

Do góry
Nauka na dzisiaj... w porę wycinać przekwitnięte byliny.
Wyciąłem dzisiaj szałwię z pomiędzy róż, to co ujrzałem to istna tragedia, cała ziemia pokryta paćkatymi płatkami róż i szałwii wplecione w las stipy, która leży bo nie miała szans się przebić przez gąszcz, róże wyglądają strasznie i strasznie małe są, ale o tym przy następnej okazji.
Wygląda to strasznie, zostawiłem całe to zielsko na trawniku i poszedłem do domu... patrzeć nie mogłem.
Nie przycięta kocimiętka zgniotła mi przetaczniki... jutro będzie pogrom jak wkroczę z sekatorem, nie wiem tylko co z stipą zrobić.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:44, 04 lip 2016

Do góry
Gosiek u mnie też jeżówki powoli się rozkręcają, wiele cały czas w pąkach

Anula skalniak wyglądał lepiej gdy rośliny nie zakrywają całej ziemii, troszkę będę je ograniczał, wytnę kwiatostany żurawek i będzie lepiej
Liliowców to mam ponad 60, ale pokazywałem już 3 lata pod rząd, więc teraz takich liliowcowych ataków nie będzie tym bardziej, że słabe prze przesadzanie wiosenne
Jeżówki sadzę tak co 40-50cm jak chce plamę roślin, a można również posadzić rzadziej między roślinami, ale wtedy na większej powierzchni

Gosiu ja też chociaż po dzisiejszej akcji troszkę mniej

Agnieszko
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies