Mam nadzieję, że mój przetrzyma, jestem gotowa nakłAdać białe czapki części krzewów. Tam rośnie magnolia, też całą zimę opatulona była i kalina Eskimo pierwszy rok
Do Rogowa oczywiście chciałabym ale nie jestem pewna czy mi się uda
Maczku, u mnie to on ma przed sobą Larissę sztuk dwie, a za sobą Constance Spry. Do tego jeszcze gdzieś tam się zaplątały magnolia Betty, bez czarny Obelisk, i mała pęcherznica ciemnolistna. To z takich większych roślin
Irenko, dziękuję ostatnio to już nie wiele robię, powoli sezon zamykam. Zerwę jeszcze tą darń po przyszłą rabatę, przekopię z obornikiem krowim, kompostem i korą i tyle.
Niestety nie mam pojęcia jaka to magnolia bo dostałam ją od sąsiada wykopaną. On też nie wie, powiedział mi tylko, że ma wielkie bordowe kwiaty. Tyle...
Ehehe no widzisz znów zdzieranie. No ale jak juz dostałam drzewko to szkody by było nie wykorzystaćokazji Mąż powiedział tak: "No co się będziesz ograniczać, zdzieraj aż do placyku na palenisko Po co nam trawnik..."
Eh ta niepotrzebna ironia
Agnieszka, żebym ja to wiedziała, dostałam wykonaną wczoraj od sąsiada. Ponoć ma duże bordowe kwiaty. Ma też nietypowe wielkie liście. Naprawdę duże o ciekawym kształcie.
Wiem, że niektóre magnolie rosną spore. Ciąć i kształtować na pewno będę bo tnę wszystkie drzewa w ogrodzie. Hmmm szkoda, że nie znam odmiany...
A co to za magnolia??
Ja tylko wiem z własnego doświadczenia, że moja magnolia, dość mała rośnie 2 m od ściany domu i mam ją dość blisko, więc muszę ją ciąć. Dlatego lepiej się teraz dwa razy zastanowić zanim się zakorzeni na amen, bo za przesadzaniem nie przepadają.
Wiesz co ta całą rabata jest robiona właśnie pod tą magnolię, bo dostałam ją wczoraj w prezencie Nie mam dla niej miejsca, jedynie tu mi wpadło na myśl żeby posadzić.
Widzę, że już decyzja zapadła i to jednak magnolia ma zostać przyparta do muru Ewo ze mnie kiepski doradca, ale podzielę się taką myślą: Jeśli zależy Ci na tym, aby tam był kolor czerwony, bordowy( rzeczywiście będzie to dobrze wyglądać), to może zamiast magnolii która czerwonymi kwiatami będzię krótko cieszyć, dać jakieś drzewko, które cały sezon będzie kolorowe. Może właśnie, klon , albo śliwa wiśniowa....
Dzięki za pomysły nie mam.pojęcia co tam wykombinuję. Wiosną zobaczę, czy magnolia ruszy i wtedy będę myślę, bo jak nie przeżyje zimy to jakaś śś lub klon palmowy będą w jej miejsce.
Też jestem za poszerzeniem. Magnolia docelowo szeroko rośnie i lepiej będzie się prezentować na szerszej rabacie, no i można poszaleć z roślinami pod nią
Magnolia posadzona. Trzymajcie kciuki żeby się przyjęła...
Ciągle mam wątpliwości co do szerokości tej rabaty, czy nie iść na całość i nie poszerzyć na dwie szerokości ścieżki. Teraz jest na jedną szerokość ścieżki.
Ten kwadrat z chwastami to miejsce na palenisko. Będzie wysypany grysem i na nim stalowe palenisko.