Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Ogród z uśmiechem 21:48, 26 maj 2019

Do góry
Magnolia wyczuła wiosną moją chęć usunięcia jej z tego miejsca gdzie rośnie. Nei chciała rosnąć, niewiele kwitła. Jak podjęłam decyzję to nie tylko, że przepięknie w tym roku zakwitła ale też zaczęła naprawdę rosnąć
A na dokładkę abym miała o czym myśleć jeszcze teraz rozwija kwiaty

Pierwszy wyraźny pąk w tym roku ma Acropolis:

Dereń kousa też zakwitł. Może jeszcze nie tak jak bym chciała ale tez jestem zadowolona

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:46, 26 maj 2019

Do góry
Agania napisał(a)

Oooo! Ta sama magnolia jak w Wojsławicach. Bardzo mi się podobała
Agatko, u Ciebie czy to słońce czy deszcz - pięknie jest
Rododendronowy ogród II. 21:01, 26 maj 2019

Do góry
ewsyg napisał(a)
Bożenko, dziękuje za odpowiedź. ta magnolia jest przepiekna i chyba zaproszę ją do siebie.

Cz azalia Eliza Hyatt pachnie ?

Nie wiem czy Eliza Hyatt pachnie , ja bardzo słabo czuję zapachy , taka wada, dla mnie nie pachnie.
Działka prawie w Borach Tucholskich 21:19, 25 maj 2019

Do góry
Kasia jasne Tobie się to po prostu należało(spoko bez podtekstów)
Moja Miss wypasiona, donica 3litry wypełniona korzeniami i pąki w gotowości do kwitnienia

taki widoczek przedwieczorny

Magnolia już przesadzona - lepiej tego nie robić ale podobno zasady są po to żeby je łamać

a to oczywiście brzoza

to ciemne też i za nią też brzoza .............................................. Youngii nie szczepiona
Działka prawie w Borach Tucholskich 20:10, 25 maj 2019

Do góry
sie narobiło

magnolia i migdałek dostały nakaz eksmisji (natychmiastowej) bo z perspektywy placyku coś mi tu nie pasiło a i kwitnienie drugi sezon bez rewelacji

a po chwili było już tak, z tyłu świerk Glauca Pendula i Pendula Bruns więc pendulowaty NN będzie pasował a gdyby nie chciał się pendulić to siłą woli, charakterem oraz przykładem osobistym (cokolwiek to oznacza )przekonam go że ma się dostosować i być pendulowatym

przy okazji na nowe miejsce powędrował świerk Cincinata

Znowu na wsi 10:36, 25 maj 2019

Do góry
Kombinuję gdzie upchać świdośliwę bo już kupiłam i bardzo chcę ją mieć . Może przesadzić magnolię Leonard Messel - mam formę na pniu ale stoi w miejscu nic nie przyrastając chociaż kwitnie co roku. Podejrzewam że nie wychodzi jej na dobre sąsiedztwo rozpychającej się kaliny Grefsheim. A w to miejsce posadzić ową świdośliwę. Natomiast dla magnolii zrobić rabatę na dolnym trawniku. Tylko jak to skomponować? Może ktoś coś podpowie? Wiem że magnolia może odchorować.
Później zrobię zdjęcia sytuacyjne.
Rododendronowy ogród II. 22:51, 24 maj 2019

Do góry
Bożenko, dziękuje za odpowiedź. ta magnolia jest przepiekna i chyba zaproszę ją do siebie.

Cz azalia Eliza Hyatt pachnie ?
Małymi krokami-Ogród Wioli 20:35, 24 maj 2019

Do góry
Makusia napisał(a)
Wiola Ty masz rękę cudowna po prosu
Graby, magnolia, koreanka- czego się dotkniesz, to czarujesz

dzięki
Dziś kosodrzewiny poszły pod nożyce lubię ciąć
Moja działka na Dębowym Lesie 20:05, 24 maj 2019

Do góry
Kolejna azalia

Bodziszek żałobny

Lilia martagon się szykuje do kwitnienia.

A magnolia ann jeszcze ma kwiatki na czubku juz

Małymi krokami-Ogród Wioli 13:44, 24 maj 2019

Do góry
Wiola Ty masz rękę cudowna po prosu
Graby, magnolia, koreanka- czego się dotkniesz, to czarujesz
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 11:01, 24 maj 2019

Do góry
Dotychczas publikowałam tylko zdjęcia dokumentalne z telefonu. Teraz kilka "współczesnych" zdjęć wiosennych kwiatów
Tulipany botaniczne są urocze

Lubię kolory w ogrodzie, szczególnie wczesną wiosną

W tym roku moja młoda magnolia miała tylko 4 kwiatki. Myyślę, że to przez ubiegłoroczną suszę. W tym roku założyłam podlewanie mam nadzieję, ze w przyszłym roku będzie lepiej

Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 18:51, 23 maj 2019

Do góry
Podobnie jak wszyscy trafiłam na Ogrodowisko szukając porad i inspiracji do swojego ogrodu. Było to pod koniec 2018 roku. Oczywiście zachwyciłam się projektami, Ogrodem Angielskim i pasją w działaniu Pani Danusi. W pierwszym odruchu zapragnęłam projektu. Wcześniej planowałam poradzić sobie sama z zagospodarowaniem niedużej leśnej działki, która razem z domem kupiliśmy dwa lata temu. W swoim życiu stworzyłam dwa ogrody, jeden na dachu, który był fajny, ale brakowało mi przestrzeni Kolejny ogród w poprzednim domu zakładałam od podstaw. Lubiłam go i był podziwiany, ale zrobiłam to intuicyjnie i było mi łatwiej ponieważ zaczęłam od pustej działki, poza tym był tam żyzna bezproblemowa gleba.

Moja ulubiona magnolia z poprzedniego ogrodu

Pomoc w zagospodarowaniu mojego kawałka raju 14:28, 23 maj 2019

Do góry
Dzięki za odpowiedź Małgosiu, trochę rozmyślałem nad tą rabatą i wymyśliłem takie coś. Masz racje co do tej magnolii ale tyle ich nakupiłem że teraz nie mam miejsca na nie

paradas napisał(a)
Dzięki, przyda się.
Plan na rododendronowo-azaliowo-magnoliową rabatę

1.Magnolia 'Iolanthe'
2.Azalia 'Irene Koster'
3.Azalia 'Sarina'
4.Azalia 'Christopher Wren'
5.Rh 'Calsap'
6.Rh 'Cat Grandiflorum'
7.Rh 'CW'
8.Rh 'Francesca'

Na dole obrazka to żywopłot z tuj, chociaż jeszcze są małe. Rabata byłaby między domem a wiatą. Słonce od rana do południa.
Myślicie że tak może być?

Cytat z mojego wątku.
Paradise czyli mój kawałek raju 14:25, 23 maj 2019

Do góry
Dzięki, przyda się.
Plan na rododendronowo-azaliowo-magnoliową rabatę

1.Magnolia 'Iolanthe'
2.Azalia 'Irene Koster'
3.Azalia 'Sarina'
4.Azalia 'Christopher Wren'
5.Rh 'Calsap'
6.Rh 'Cat Grandiflorum'
7.Rh 'CW'
8.Rh 'Francesca'

Na dole obrazka to żywopłot z tuj, chociaż jeszcze są małe. Rabata byłaby między domem a wiatą. Słonce od rana do południa.
Myślicie że tak może być?
Miłkowo - sezon 2016-2022 14:05, 22 maj 2019

Do góry
Magnolia parasolowata w końcu w kwiatach, piękne ma fioletowe tło
Widziałam śliczną podusię jak Ty ten czas na dzierganko jeszcze znajdujesz?
Przedogródek pod dębem 09:55, 22 maj 2019

Do góry
Aniu,
piękne, duże drzewa w tym miejscu są trzy: dąb, duża lipa i około 30-letnia lipa. Te zamierzam zostawić. Dadzą wystarczająco dużo cienia aby stworzyć leśny zakątek. Pozostałe drzewa to około 20 letnie sosny i modrzewie. Te rosną pod dębem który nie puszcza ich przez swoje gałęzie. Są krzywe i rachityczne. Jest jeden klon około 30 lat, pień w połowie obłupany z kory, również rośnie pod dębem. Na pierwszym planie ( zdjęcia które przytoczyłaś) rośnie modrzew, krzywy. Nad nim się zastanawiam bo dąb mu nie zagraża ale bardzo sieje gałązkami i szyszkami. Wzdłuż drogi asfaltowej ( na końcu zdjęcia - w żywopłocie) rosną stare jodły. Nie są atrakcyjne ponieważ gałęzie mają jedynie na czubkach. Stanowią zagrożenie bo trzy z nich w tym rzędzie już się przewróciło.
Wybór mam taki:
- albo usunę część drzew wtedy wpuszczę światło i rośliny będą rosły, korzenie nie będą wrastały w rabaty ( tak jak u Gosi i Jarka którzy przez te korzenie musieli wykopać chyba kosodrzewinę)
- albo zostawię tak jak jest i będę robił rabaty. Tam jest bardzo ciemno i ponuro. Nawet trawa słabo rośnie. Będzie zbyt mało światła. Czy ta magnolia będzie się dobrze rozwijała rosnąc z tym modrzewiem? A rh na dalszym planie?
Aby posadzić te rośliny usunąłem warkocze korzeni

Aniu, dziękuję a Twoją opinię. Mimo iż mnie na razie nie przekonałaś to o takie rady prosiłem i jest równie cenna jak ewentualne inne. Pozdrawiam
Paradise czyli mój kawałek raju 07:50, 22 maj 2019

Do góry
Patrycja warto, jednak widziałem że miałaś okazję podziwiać inna wisterię

Wiktoria Dlaczego nieosiągalne? Ja będę robić co w mojej mocy aby wyglądały podobnie. Są warte tego

Azalia Sarina i Rh Cat Grandiflorum zaczynają kwitnąć. Z rh CW nie wiem co się stało, zakwitnął paroma kwiatkami a później nic. Ostatnio były na nim mszyce, może przez oprysk?

Dziś przyjdzie dostawa Rh i azalii na tą rabatę. Jakie to odmiany to zdradzę jak zakwitną. W środku będzie magnolia, pewnie Iolanthe.

Sztobry róży puszczają listki, zobaczymy co z tego będzie. Świerk conica jest taki uroczy wiosną, aż chce się dotykać
Miłkowo - sezon 2016-2022 06:59, 22 maj 2019

Do góry
greg66 napisał(a)

jak w czerwcu będę jechal to dam znać

Koniecznie

spektakl majowy uwieczniam
kto będzie miał chęć, poogląda
tu magnolia parsolowata. jednak mrozik kwiaty liznął

ogromne są te magnolie, a liście!

irysy już też kwitną, nie wszystkie, ulewa straszna, to pewnie leżą...
Przedogródek pod dębem 12:30, 21 maj 2019

Do góry
a ten obszar chcę w przyszłości zagospodarować ( obsadzić)

Rosną tu drzewa które mi przeszkadzają. Ostatecznie chciałbym zostawić dąb i lipę która rośnie poza zasięgiem dęba.
Już rozpocząłem nasadzenia. Kopię duze, okrągłe doły i wypełniam kompostem. W pierwszym rośnie magnolia, w drugim azalia Nabuco w trzecim będzie rósł rh Nowa Zemla. Teraz jest tam doniczka z Calsapem. Zamienię je miejscami ale po przekwitnięciu Nowej Zemli. Na pierwszym planie widoczna misa na fontannę ( odwrócona). Modrzew i sosny rosnące obok zostaną usuniete.

Jak zagospodarować ten zakątek aby był tak zaczarowany jak u Was?

A może porobić tylko takie wyspy?
Wzgórze chaosu 06:36, 21 maj 2019

Do góry
Dziękuję wszystkim ogrodowiskowym kompanom za fantastyczną niedzielę w Wojsławicach Historyczne arboretum urzeka bogactwem kwiecia a majowa moc azalii i różaneczników jeszcze bardziej podkreśliła magię tego miejsca. Warto tutaj powrócić o innych porach roku, najlepiej w tygodniu bo w niedzielę tłumy, do których i my nieco się przyczyniliśmy
Naszym przewodnikiem był Wacław, prawdziwy pasjonat Wojsławic, dla którego nawet złamana noga nie była przeszkodą Dziękuję!!!

kasiek napisał(a)
Wacławie - jeszcze raz - wielkie dzięki

Pogoda była świetna, żar lal się z nieba a zakątek ze starcem zobowiązywał, aby na chwilkę przysiąść

sylwia_slomczewska napisał(a)

a niektórzy odpoczywają

Wróciłam z rododendronami królewskimi i kilkoma chciejstwami Dereń pagodowy, dereń skrętolistny, dawidia chińska, magnolia parasolowata... Chciejstw wiele, teraz pora na weryfikację pragnień

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies