Ja również pełna jestem ochów i achów nad nową rabata super bedzie wyglądać z całością ja chciałam jedna na froncie zrobić tylko po środku magnolia i kulki z tujek w trawach będę podziwiać
Swietne donice, pełne faktur, na szczęście bez kolorowych krzykaczy ( szybko mnie męczą, tak że w czerwcu/lipcu nie mogę już patrzeć na surfinie itd).
I frapuje mnie połączenie starego, tradycyjnego z nowym, z całkiem nowoczesnym- lubię je, ale wydaje mi się, że łatwo o skuchę w tych połączeniach. Jak na żywo je odebrałaś?
Piękne rzeźby.
Mój lilak sam sie podkrzesał bo rosnąc w ciemnym kącie wyciągał się do światła . Dopiero po przesadzeniu dostał powera i odrosty wypuszcza. Ale chorował mi przez ostatnie dwa sezony i obiecałam sobie, że jak w tym zachoruje to go wywalę. A miał jeden pęd właśnie podrapany przez koty. I ten pęd tej wiosny mu wycięłam, bo był w połowie suchy. I lilak mi nie zachorował w tym sezonie - przypadek???
Mnóstwo roślin daje odrosty, więc lilakowe mnie jakoś nie przerażają. I dlatego chcę tę kępę, przynajmniej na razie, ujarzmić, wyciąć co nie potrzebne, podkrzesać, ucywilizować .
Mnie się wydaje, że kalina do rodków pasuje .
I właśnie sobie uświadomiłam, że będę miała miejsce na takie wielkie, poziome kaliny .
Poza jednym Mme Lemoine wszystkie lilaki mam na nóżce i z nich obrywam przyrosty, zreszta to samo z pendulami ozdobnych jabloni czy sliw, magnolia Suzan ciagle wypuszcza nowe dziczki. A taka kalinę Gosiu jak napisałas tez posiadam, kupilam jako niezgrabny krzak a dzis ładne małe poziome drzewko. W sezonie podkrzesywane z 2 razy, rosnie sobie przy wejsciowej i mysle czy by jej nie zostawic. Pasowałaby do rodkow?
Tak Mirko, Tiara to floks pełny biały - niestety te moje doświadczenia z przypalaniem się kwiatów powtarzają się i u Łucji i Marysi, więc chyba to taka jego przypadłość..
U magnolii na liściach pojawiły się żółte plamy, a same liście zaczęły opadać - Mazan zdiagnozował to jako antraknozę.. na razie działam ekologią (RT i PW, a jak się uda to jeszcze pójdzie roztwór jodynowy), a co będzie dalej to się okaże.
O super, działasz, następna rabata zrobiona na efekty trzeba troszkę poczekać, ja bym tam jeszcze dała coś wyższego po lewej stronie, ale to się trzeba jeszcze nad tym zastanowić, może bukszpan strzyżony w kolumienkę, stożek czy coś ...
Przy Magnolii mam trawy posadzone - rozplenice, ale oddalone od pnia ze względu na korzenie, ma być taki efekt: Magnolia w fontannie traw
Pięknie Magduś!
Strasznie lubię ten widok na miskanty zaglądające zza gabionów. Jeszcze teraz delikatnie, potem już mocniej.
I stipy wszędobylskie dają czaru/czadu!!!
Miłorzębki przed tujkowymi kulkami świetne!
Lilaki puszczają odrosty, wiec nie wiem, czy przy tarasie to dobry pomysł. Są też odmiany szczepione , które nie maja odrostów, ale nie wiem, jak wtedy z korzeniami.
Magnolie maja płaski system korzeniowy. Nie wiem, na ile mocny, czy po 15 latach nie zagroziłyby tarasowi.
Są tutaj osoby z dojrzałymi ogrodami. One mogłyby może napisać coś więcej
Cercis kwitnie tez na biało, np. Cercis siliquastrum Alba.
Cornus kousa również można prowadzić wielopniowo. Co do owoców to wiem, ze ptaki lubią owoce Cornus mas, ale kousa nie wiem. Te są twardsze, wiec chyba nie aż tak masowo.
Witaj Patrycja
Nawet nie wiesz jak mi się buzia uśmiechnęła jak przeczytałam Twój wpis Jeszcze całkiem niedawno sama zachwycałam się ogrodowiskowymi ogrodami a teraz ktoś docenia mój To niesamowicie pozytywne!
Dziękuję
Magnolia i cis stoją glebowo w sprzeczności, bo magnolia to kwas a coś zasada ale nie byłabym sobą gdybym nie zaryzykowała takiego zestawienia. Nie wiem czy je polecać ale widuję takie rabaty cisowo magnoliowe, więc chyba dają radę
Wieczorem przytuptam do Ciebie
Ewa, dziękuję za cenną uwagę.
Cercis jeszcze nie znam, ale gdy wygooglowałam, to widzę drzewka kwitnące tylko na różowo. Nie ma kwitnących na biało?
Cornus - czy masz na myśli także cornus kousa np. milky way? Czy jego owoce także ściągnęłyby wszystkie ptaki z okolicy i tego nie brać pod uwagę? On tak ładnie kwitnie..
Poza tym boję się przy dereniach, że nie uda mi się tak ładnie wyprowadzić na wielopienne drzewo.
A może jakaś magnolia? Tylko tutaj też nie mam doświadczenia i muszę Was prosić o pomoc.