Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Miłkowo - sezon 2016-2022 14:14, 01 cze 2016

Do góry
ostróżki mimo ulewy stoją, wysokość około 2,5m
liście od spodu podsychały z braku wody
i miskant ML ma się dobrze

mimo obaw rozplenice Black Beuty są ok, w tym roku siewek nie widzę
kwitną pachnące liliowce, zbyt krótko

spojrzenie z pergoli
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:55, 01 cze 2016

Do góry

Na rabacie jest cały dzień słońce.

MOja rabata wygląda jak na zdjęciu posadzone rośliny zostały opisane, ciagnie się jeszcze w prawo o 6m, na zdjęciu już mi się nei zmiesciła. W prawo od tuj danica są dalej 2 sztk hortenacsji pinky winky z tyłu za nimi miskant gigant. Przed pinky winky rozchodnik.

Mam problem z tą częśćią co ma 2 m (jest to szerokość dla nowych roślin, na tuje odjęłam już 1m)

Mam dwie tawuły goldflamme, mam jabłoń rajską. mam 3 sztk Piórkówka HAMELN. Myślałam o miskant zebrinus, o żarnowcu, azalii, bukszpanach, tawuła little princess, ale co jak z czym, nie wiem.

a może zrobić w części kwiatową typu jezówki, liatra kłosowa, monarda, floksy .

W tej część gdzie są 4 m szerokości chcę posadzić iglaki, bo niedaleko jest wiatka z paleniskiem, a tą jabłonkę myślłam mniej więcej gdzie stoi (widac doniczkę, na łączeniu tych dwóch część 2 i 4metrowej.

Gdyby kogoś zastanawiała biała folia - przykryłam z nadzieją, ze nei będą wyrastac zielska. Tyle czasu się zastanawiam, ze przygotowana ziemia zaczęłą znowu zarastać

będę wdzięczna za każda sugestie czekam z niecierpliowścią

Pomyślałam jeszcze, że może zwiększyć ilość hortensji za plecami piórkówki ,które na rabatce po prawej stronie już masz a także dołożyć na przodzie trochę lawendy? Posadż też te tawułki, które wiosna rozświetlą rabatę a dobrze wygladaja i z lawendą i z trawami .Hmm, Danusia zawsze doradza konsekwencje w wyborze gatunków i żeby nie za dużo ich było...
Ogródek Iwony II 00:00, 31 maj 2016

Do góry
Aniu, Melica jest zamówiona, dziś dałam zapytanie, kiedy otrzymam przesyłkę, bo przez długi weekend wszystko się opóźniło. Jutro wysyłają.
Zamówiłam:
Perłówka Orzęsiona (Melica Ciliata) na rabatę różaną. A że mam ichwięcej (tych rabat), to dziś chciałam domówić, ale już się nie dało ...
Trzcinnik krótkowłosy (Calamagrostis brachytricha) - ten mi się spodobał, na razie pójdzie w zamian za Variegatusa jako tło do baronów. Czy się sprawdzi - zobaczymy. Jak nie, znajdę mu inne miejsce.
Miskant chiński 'Gracilimus' (Miscanthus chinensis) - nie mogłam odżałować jego straty w ogrodzie - zastąpi na rabacie lawendowo - werbenowej Miskanta Grosse Fontanne, bo nie daje znaków życia

Ciekawa jestem Aniu, czy Melica się podniosłą
Teraz ulewy są nieciekawe, sporo roślinek się kladzie.
Chcę ją na tą rabatę do róż herbacianych:

O szałwii myślę. Pierwszy sezon mam kilka sadzonek szałwii karadonna, jeszcze dobrze nie widziałam jej w akcji. Mam też kilka szałwii NN, a właściwie dzieci mojej jedynej szałwii kupionej kilka lat temu na zasadzie "Będzie pani zadowolona " Ta jest wysoka.

Jak dostanę szałwię niższą, to dosadzę. Chwilowo Ogrodowisko szałwię wykupiło

Aaaaaa ,i melduję, ze anabelki mają pąki kwiatowe
I stwierdzam,ze mam strasznie dużo gatunków roślin. Ciągle coś kwitnie i nie nadążam nawet napisać, co i gdzie
Od nowa ... na przekór wszystkim 09:29, 30 maj 2016

Do góry
Olili napisał(a)
I ja powinnam zakupić ML ...może w pobliskiej szkółce czekają jeszcze na mnie ...
Najpierw jednak muszę doniczkowo swoje wysadzić do gruntu,bo już tak stoi i stoi,a potem się będę rozglądać za ML.
, u mnie w ogrodniczych niestety trawy to rzadkość, a jak już coś jest to albo "trawa", albo "miskant"
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:06, 30 maj 2016

Do góry
Witam wszystkich.
Błagam o pomoc od 3 tyg stoję w miejscu z moją rabatą, za dużo chcę za dużo mi się podoba. Ciągle pzreglądam ogrodowsko w poszukiwaniu inspiracji i co chwilę zmienia mi się koncepcja.

POmóżcie, nakierujcie mnie - proszęęęęę
Ziemia przepuszczalna,tzw ogrodowa, trochę piasku w niższych partiach

Na rabacie jest cały dzień słońce.

MOja rabata wygląda jak na zdjęciu posadzone rośliny zostały opisane, ciagnie się jeszcze w prawo o 6m, na zdjęciu już mi się nei zmiesciła. W prawo od tuj danica są dalej 2 sztk hortenacsji pinky winky z tyłu za nimi miskant gigant. Przed pinky winky rozchodnik.

Mam problem z tą częśćią co ma 2 m (jest to szerokość dla nowych roślin, na tuje odjęłam już 1m)

Mam dwie tawuły goldflamme, mam jabłoń rajską. mam 3 sztk Piórkówka HAMELN. Myślałam o miskant zebrinus, o żarnowcu, azalii, bukszpanach, tawuła little princess, ale co jak z czym, nie wiem.

a może zrobić w części kwiatową typu jezówki, liatra kłosowa, monarda, floksy .

W tej część gdzie są 4 m szerokości chcę posadzić iglaki, bo niedaleko jest wiatka z paleniskiem, a tą jabłonkę myślłam mniej więcej gdzie stoi (widac doniczkę, na łączeniu tych dwóch część 2 i 4metrowej.

Gdyby kogoś zastanawiała biała folia - przykryłam z nadzieją, ze nei będą wyrastac zielska. Tyle czasu się zastanawiam, ze przygotowana ziemia zaczęłą znowu zarastać

będę wdzięczna za każda sugestie czekam z niecierpliowścią

Pogubiłam się po drodze... 08:57, 30 maj 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
Miałam juz nic nie zamawiać, ale zamówiłam:
Turzyca włosista 'Bronco',
Turzyca Buchanana,
Turzyca ceglasta ‘Prairie fire’,
Śmiałek darniowy ‘Goldtau’ na próbę,
Hakonechloa smukła 'Albostriata',
Hakonechloa smukła 'Aureola'
Miskant 'Morning Light',
Rozplenica Japońska bez odmianową.
Zobaczymy czy przetrwają przyszłą zimę

No to ładne zamówionko
Na pewno nie myślisz, ze padną bo przecież byś nie zamówiła
A ja dorwałam w końcu Hameln w jednej szkółce mam nadzieję, że nią jest
Pogubiłam się po drodze... 07:49, 30 maj 2016

Do góry
Miałam juz nic nie zamawiać, ale zamówiłam:
Turzyca włosista 'Bronco',
Turzyca Buchanana,
Turzyca ceglasta ‘Prairie fire’,
Śmiałek darniowy ‘Goldtau’ na próbę,
Hakonechloa smukła 'Albostriata',
Hakonechloa smukła 'Aureola'
Miskant 'Morning Light',
Rozplenica Japońska bez odmianową.
Zobaczymy czy przetrwają przyszłą zimę
Czasem słońce czasem deszcz 20:35, 29 maj 2016

Do góry
Kuba napisał(a)

to miskant silberfeder, teraz prezentuje się fajnie, ale we wrześniu robi się wysoki na 250 cm i zaczyna drażnić, dlatego musi zrobić miejsce dla gracillimusów

Miałam i jednego i drugiego nie mam, zazdroszczę bo dobrze przezimował tylko jeden - dwuletni. Wszystkie, które miały roczek - niestety nie. Problem w tym, ze takiego efektu jak miscanty żadna trawa nie da
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:43, 29 maj 2016

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji

Czy mógłby mi ktoś doradzić która odmiana trawy miskant pasowałaby najlepiej do cudownej hortensji ogrodowej limelight ? Chciałabym, żeby trawa uzupełniana hortensje, nie zagłuszyła ją. Z góry dziękuje za jakiekolwiek porady.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:41, 29 maj 2016

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji

Miskant 'Variegatus'.
Czasem słońce czasem deszcz 15:33, 29 maj 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
A co Ty masz za trawska pod płotem???? Takie wielkie????

W ogóle to ładnie, czyściutko, soczyście

to miskant silberfeder, teraz prezentuje się fajnie, ale we wrześniu robi się wysoki na 250 cm i zaczyna drażnić, dlatego musi zrobić miejsce dla gracillimusów
Basia - Mój Świat 13:58, 29 maj 2016

Do góry
bukszpan variegata

niedźwiedzie futro

skazany na śmierć miskant

miłorząb po przymrozkach stracił wszystkie liście, ale daje radę

U Matki... 23:27, 28 maj 2016

Do góry
Pokazywałam już hortensję?słabiutka

i jeszcze miskant variegatus

Marzenie o nowoczesnym ogrodzie 11:58, 27 maj 2016

Do góry
mikami napisał(a)

Mirella obejrzałam poczytałam i myślę że Miskant Kleine Fontane będzie ok dzięki za podpowiedź

Cieszę się, że mogłam podpowiedzieć
Ale kwiata dostałaś hi hi. Faktycznie łapie muchy?
Miskant - Miscanthus 11:33, 27 maj 2016

Do góry
U mnie rok w rok ładnie rosły a w tym ani miskant gracillimus
ani olbrzymi nie dały oznaki życia.

Za ławką gracillimus z tamtego roku.
Miskant - Miscanthus 11:29, 27 maj 2016

Do góry
u mnie ani jeden (a miałam ich sporo i to w różnych miejscach ogrodu) miskant gracillimus nie ruszył - po wykopaniu - widać zgniłe zawiązki... a bryła - ci, którzy kiedykolwiek dzielili miskanta wiedzą, że z mocnym narzędziem trzeba do tego podejść - w zasadzie dała się rozdzielić rękoma.
Uchował się tylko cukrowy
Dobrze ruszyły trzcinniki i hakonechloa
Reszta: rozplenice marne, red baron cherlawy, brunnery... szkoda mówić
pozdrawiam
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 08:07, 27 maj 2016

Do góry
Marga napisał(a)
Przykro mi Reniu, że masz takie straty
Przepisy na opryski przepisałam sobie, bo jeszcze żadnego naturalnego oprysku u siebie nie robiłam, a kosodrzewina mi zaraz padnie.
Wrotycz jest chyba cały trujący, ale z kwiatkami łatwiej go znaleźć.
Piękne fotki robisz

Raz na wozie, raz po wozem - samo życie
Wczoraj wypatrzyłam, że kolejny miskant wypuścił jedno źdźbło, ale co z niego będzie jak końcem maja jest w takim stanie zaawansowania - znaczy marnym?

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Dalie można wysiewać z nasionek. Może faktycznie trafiłam z typem jako ta ślepa kura ))

Nie widziałam gdzie indziej u siebie takich siewek, to może faktycznie to coś niechwastowego. Dziś muszę wysadzić wszystkie rośliny z tego miejsca, bo kojec dla psa tam będzie. Przepikuje do doniczek... Poczekamy, zobaczymy.

sylwia_slomczewska napisał(a)

Szkoda roślin , ale na aurę nie mamy wpływu Głowa do góry u mnie dwa lata temu w przydomowym w czerwcu gradem tak sprało , że kwiatki w zasadzie przestały istnieć i powiem Ci , że tak mnie zaskoczyło tempo w jakim się regenerowały i kwitły masowo jakby walcząc o przetrwanie, byłam mega zaskoczona

A spróbuj jeszcze podlać nadmanganianem potasu, Alinka podlewa tym clematisy jak chorują tylko jeszcze czosnku dodaje, ja podlałam samym i pomogło to może różom też pomoże

Czosnek jest bakteriobójczy i manganian też odkaża. Będę robić też gnojówkę ziołową - nie zaszkodzi.

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Wytłumaczcie mi, bo coś mi umknęło. Wcześniej czytałam, że ktoś zdiagnozował u tej róży mączniaka rzekomego. On jest wskaźnikiem skażenia gleby?

Podlewałam tą miksturą Alinkową clematisy wczesną wiosną. Ma to zapobiegać uwiądowi powojników. Rosną jak oszalałe.

Przy mączniaku, czy innych chorobach grzybiczych zarodniki chorób znajdują się na liściach rośliny. Choroby objawiają się zazwyczaj żółknięciem, przebarwianiem i opadaniem liści, dlatego zaleca się obrywanie chorych liści z krzaka. Ale wiadomo, że zawsze coś tam spadnie na ziemię w ściółkę, czego człowiek nie zauważy i nie wyzbiera. Te opadłe liście są nośnikiem choroby w kolejnych sezonach.
Chciałabym posadzić po chorej róży nową. Wiadomo, że są sposoby jak sadzenie w kartonach itd. Ale myśląc przyszłościowo chciałabym wyeliminować te patogeny ze ściółki i podłoża, skąd moje "odkażanie gleby". Może to nie fachowe określenie, ale wyjaśniłam jak umiałam o co mi chodzi
a czasem nie na temat ... 15:13, 26 maj 2016

Do góry
No to zupełnie inny miskant
Pokroj, kwitnienie...
Moja codzienność - ogród Oli 21:28, 25 maj 2016

Do góry
leon60 napisał(a)

miskant Kleine Fontane

dzięki to on tak szybko kickuje?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:27, 25 maj 2016

Do góry
Od jutra mam długi, czterodniowy weekend. W prognozach pogody zapowiadają burze, ale takie zapowiedzi widzę już od paru dni, a z nieba nie spadła ani kropla deszczu
W ogrodzie jest już bardzo sucho.
Dzisiaj zakwitły pierwsze irysy syberyjskie i chabry. Bardzo wiało, więc fotki sa trochę rozmazane.

Pierwsze róże szykują się do kwitnienia.

W warzywniku zakwitł bób i zielony groszek.

Przycięłam z góry i z zewnątrz żywopłot. Została do przycięcia wewnętrzna strona.
Po przymrozkach na początku maja padły młode przyrosty na pierisach. Teraz pojawiły się nowe. Ciekawe, czy będą kwitły? Szybko przyrastają miskanty. Na fotce miskant Variegatus.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies