Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Ani :)

Ogród Ani :)

LyraBea 09:53, 15 cze 2016

MirellaB napisał(a)
Aniu tyle osób dzieli się z Tobą swoimi doświadczeniami

Hakone nie wiedziałam, że może zrobić szkodę.
Ale tylko Hakone czy ogólnie buksy i cisy nie lubią być dotykane? Pytam, bo przecież te wszystkie przepiękne aranżacje z trawami wplecionymi między kule bukszpanów i cisów, kuleczki poprzytulane do siebie tak pięknie wyglądają. Niemożliwe jest utrzymać to tak, żeby jedno drugiego się nie dotykało, więc mam nadzieję, że głównie o Hakone się tu rozchodzi.
anbu 10:13, 15 cze 2016

Bea mi się wydaje, że nie dotyczy to tylko hakone, niestety :/ Ale innych wypełniaczy także. W tym, że cis się odbuduje a buks chyba niekoniecznie, no i buks dotykany łapie grzyba (mam nadzieję, że nic nie pokręciłam).

Dla mnie to zła wiadomość o tyle, że tam między te kulki i stożki na kaskadach muszę powciskać hakone a miejsca za dużo tam nie ma :/
Makusia 11:48, 15 cze 2016

Ale masz pięknego miłorzęba! Zazdraszczam!!!
Ja ze dwa lata temu kupiłam takiego "zwykłego"- Pan mi kadził, że tu cyt. "to drzewo jako jedyne atak atomowy na Hiroszimę przetrwało! Takie wytrzymałe!". No i co? Wychodzi na to, że atak atomowy to "pikuś" w zestawieniu z warunkami panującymi w moim ogrodzie
LyraBea 11:52, 15 cze 2016

anbu napisał(a)
Bea mi się wydaje, że nie dotyczy to tylko hakone, niestety :/ Ale innych wypełniaczy także. W tym, że cis się odbuduje a buks chyba niekoniecznie, no i buks dotykany łapie grzyba (mam nadzieję, że nic nie pokręciłam).

Dla mnie to zła wiadomość o tyle, że tam między te kulki i stożki na kaskadach muszę powciskać hakone a miejsca za dużo tam nie ma :/

Dla mnie też Aniu, bo między buksy chcę wpleść miskanty (co ja piszę, już wplotłam) i nie wyobrażam sobie, że nie. W przeciwieństwie do Ciebie, mam tam w miarę luźno. Ja ryzykuję. Gołe bukszpany mi się nie widzą. Albo w kompozycji albo niech sobie chorują, to dostaną z kopa łopatą i tyle.
Toszka 12:02, 15 cze 2016

zdjęcia poglądowe.

Stożek cisowy i sąsiadka czwarty rok, hakone (wzornik odległosci łopatka Gardenii)

Jak hakone za bardzo mi wsiada na stożka to nozem wycinam kawałek jej kępy.
anbu 12:12, 15 cze 2016

Dzięki Toszko Myślę, że nie tylko mi się przyda No faktycznie nie dotykają, trzeba to będzie dobrze rozplanować położenie hakone

A te Twoje cisy....bosheee ależ cudne Jakie przyrosty
iwka 12:14, 15 cze 2016

też się gapię na te cisy
Toszka 12:16, 15 cze 2016

teraz masakra w kuli bukszpanowej jaką zrobił mi miskant. Nieduży Rotfeder. Znalazł nowy dom

(zdjęcia kiepskie. Z telefonu)

Ta dziura ma prawie 80cm wysokości i ponad 40, miejscami 60cm szerokości. Sporo gałązek musiałam wyciąć. Nie mam jak zrobić lepszego ujęcia
A jak duża to dziura jest to sobie proszę wyobrazić... posiadaczką dziury jest najwyższa kula, ok. 110-120cm wysokości
anbu 12:20, 15 cze 2016

Dziura jak dziura ale te kule ... no fffiesz co!
W kompleksy nas tu wpędzasz
Toszka 12:21, 15 cze 2016

taaaa, w kompleksy... palikami od pomidorów

Edit.
Aniu, żółty bukszpan wczoraj cięty