Ilekroć patrzę na te rabate myśle - kosmos. Nie tylko, ze taka fajna i w przenośni mozna tak pochlebnie wykrzyknac, ale ona właśnie z góry tak wyglada: gwiazdy, planety... A moze mi upal zaszkodził? )
No i dawno nie pokazywałem zdjęć 'lotniczych'
W buksikach miał być Evergold i Ice Dance, ale przez moją niewiedze w tym temacie jest jeszcze Variegata i tzw. Ptasie łapki nie wiadomo czy jeszcze jakaś odmiana tam nie jest
Teraz ide zobaczyć czy nie ma mnie na leżaczku w basenie
Ja dopiero w tym roku odkryłam różnice pomiędzy moją morrowi variegata a ice dane. Musialam posadzić obok siebie abym zauważyła róznice. Pytanie co to jest variegata, bo ice dance należy do tego gatunku.... Więc jedno jest pewne, że ice dance rosnie szybko i w ciagu sezonu porobisz sobie mnóstwo szczepek do calego swego ogrodu a za rok dla rodziców
Wszystkie boczne rozlogi odcinaj szybko i rób sobie szczepki aby zachować jej ładny pokrój
Dodam tylko, źe do takich wniosków doszlam po 3 latach....
Mam nadzieje z tą werbeną... Jeszcze muszę oblukać jaka różnica między patagońską a brazylijską.
Dobrze wiedzieć z tą ice dance. Póki co jeszcze nie obsadziłam połowy działki więc luz. Ale albo wcześniej albo gdzieś indziej się pytałam czy toto się nazbyt nie panoszy bo mam je od wiosny i mam wrażenie że w chwasta się toto rozrasta.
a ice dance zawsze do rodziców mogę zawieźć, dużo działki tam mają, więc raczej im nie zagłuszy całości. Wsadzę w trawie [już nawet mam miejsce na myśli] i niech se radzi jak ta ice dance taka cfffaana!
Jeszcze. Ci szczęka opadnie na widok moich werbenek
Nie lubię ice dance... Bo sie pieruńsko szybko rozrasta i robi się poczochrana, wypuszcza mnistwo bocznych pędow. Morrowi variegata jest bardziej regularna i zwarta. Ups....
Tu dosadziliśmy kostrzewę i Ice Dance .
Tu dosadziliśmy 3 Red Baron i Milk Chocolate. Za krzewuszką widać rozplenicę, ale jeszcze nie została posadzona. Musi zaczekać do poniedziałku. Podobnie jak Limka.
Limkę i trawki na tej trawkowo-limkowo-berberysowej rabatce . Jest tam jeszcze miejsce . A we wrześniu myślę, że ciachniemy już śliwkę i może wreszcie tę brzozę uda mi się gdzieś trafić . A kostrzewa i Ice Dance pod mahonię, bo wtedy nam brakło. W sumie to ta sama rabata, ale mahonia tak jakby troszkę ją dzieli . I dobrze, bo z jednej strony bardziej czerwono, a z drugiej niebiesko .
Trochę się porozpieszczałam i kupiłam trawki i jedną Limkę . Wiem, wiem, miałam ambitne plany, że limki rozmnożę i posadzę własne, ale cena mnie skusiła - wiosną kosztowały 25zł, a teraz 12zł. A dla tych maluszków co rosną już mam upatrzone miejsce . Z trawek: 3szt Red Baron, 1 piórkówka Hameln, 2 szt Ice Dance, 1 szt kostrzewy sinej i 1 szt Milk Chocolate
Niech tylko to słonko ciut odpuści to nic mnie w domu nie zatrzyma
Tak jak mówiłam - kocur znaczy teren i żre trawę - obecnie są duże więc mniej znać, ale zimą tak jedną obrobił że do dziś znać że na niej się zabawił.
W sumie moja werbena nie dość że wielka to już dość długo kwitnie. Ha! Marzenka wstydź się za to swoje maleństwo ;P
z ice dance znów zrobiłam przedszkole. Duuuużo sadzonek jest Ona ma dużą chęć przeżycia więc liczę że wszystkie się przyjmą.
Potem pół wsi obsadzę
Lime light piękna jest!
a tutaj z little lime. Ten little lime jest rzeczywiście little w porównaniu z lime light. z tym że moja lime light jest pierwszy rok u mnie i może jest wysoka na 1m tylko. W końcu krzaka nie odwróciłam, obetnę inaczej za rok.
Przed chwilą też padało,mama mówiła.Jest chłodno u nas,fanie.Tutaj mam skwar
Turzyce 'Ice Dance' te co kupiłam wyszło niecałe 10 zł za szt i to spore doniczki.Te co chcę kupić teraz są po 1,99 e.To jeszcze taniej.Tu jest sporo bylin ale najpierw spisałam łacińskie nazwy i posprawdzałam w necie i sporo wykreśliłam bo nie zimują ale kosmos czekoladowy mimo iż nie zimuje kupiłam
I są wielkie rozplenice 'Hameln',mają już pełno kwiatostanów.Ja wtedy w szkółce u nas mniejsze kupiłam.Tu są po 4,99 euro czyli 20 zł,u nas więcej dałam.I jest mnóstwo róż ale to mnóstwo.
wczoraj zrobiłam nową rabatę (póki co jest posadzona na włóknienie, do czasu gdy zrobię obrzeża, zdejmę włokninę i posypię korą), ale zupełnie nie wiem kiedy to nastąpi - czasu brak
posadziłam tu większość roslin już swoich z podziału starych, więc darmowych
po bokach są miskanty hinjo, turzyce ice dance, żurawki marmolade, i kupione: lawendy, trzmieliny i bordowy hibiskus o ponoć ogromnych kwiatach
mój M. wykosił nisko trawnik - zrobiło się już uroczo...
dziś planuję podzielić trawę Variegatus, bo przez dwa lata bardzo mocno się rokrzewiła i rozosła na rabacie
Paweł Jakieś problem u mnie z siecią i nawet mocno pomniejszone zdjęcia nie chcą się załadować. Jutro będzie więcej
Plantacja daleko, ale jesienią też się wybieram bo bardzo się opłaca.
Na 6 Ice Dance kupowanych wiosną przetrwały tylko dwie, nie wiem co było przyczyną padnięcia... korzenie miały w całości bez niechcianych gości. Nowe kupione w Rzeszowie podzielone na pół już są wielkości kupowanych sadzonek. Niech się rozrastają, przydadzą mi się
Szkoda, że tylko kilka zdjęć. Bardzo lubię oglądać Twoje żurawkowe zestawienia. Kulki bukszpanowe pięknie się prezentują. Szkoda że ta plantacja tak daleko.
Jak tam Twoje Ice dance? Urosły? Moje tak się rozszalały że muszę sadzonki po upałach porobić.
Agata, Ola, Wilcza, Marta, Ania, Marta, Aga tośmy pożartowały z samych siebie
a teraz w temacie już ogrodowym deptam cały czas ...jak nie pada i wejść się da...w tym moim trójkącie nieszczęsnym, część kupiłam nowych roślinek a część przesadziłam z innej części ogrodu i ...stanęłam bo nie wiem co dalej dziś babram się w błocie i zakładam pseudo-ekobordy
3 szt ice dance jeszcze w doniczkach bo nie wiem gdzie i z czym je posadzić
za Waszą sprawą kryzysu nie ma Dzięki Wam! Dobra, dodamy tam zielonych ice dance -rosną jak szalone. Sadzicie je w ogranicznikach żeby się nie rozpełzły za bardzo? pytanie czy sadzić te carexy na całej długości, czy np od połowy, a w połowie zostawić żurawki?
na prawo- czyli w stronę domu - będzie taras a pod nim albo wysypane żwirem, albo kostką granitową [taki mi się pomysł właśnie zrodził, żeby pod tarasem wyłożyć kostkę granitową, z której zrobię obwody rabat, jak tylko kurna kostkę tutaj dostanę!!
tuż przed linią tarasu [bo on na wysokości 1go piętra będzie] dodałabym prostokąt z 2 kulkami z buksika. Kostka/żwir rozjaśni zakątek, a trawa i tak tutaj nie urośnie.
Z koszyczkami spróbuję. Tutaj patrzyłam w sklepach internetowych - ok7zł kosztuje "ice dance". O tym samym głogu mówię. Sliczne one są. Gdzieś posadzę w przyszłości.