Makusia, miej litość Po 4 latach czytania forum, człek musiał liznąć nieco wiedzy. Teraz mam z tego powodu problem w szkółkach, bo dopominam się nazwy i samo określenie miskant mi nie wystarcza (one mają od 1-4 m wysokości, więc czasem nazwa jest istotna przy komponowaniu rabaty).
Kurcze....nawet nie wiedziałam, że "Imperata" i "Red baron" to nie jest jedna nazwa tej samej trawy...wszędzie widzę "Imperata Red Baron"
Ale masz wiedzę o trawach!
Najpiękniejsza all gold ma chyba Mała Mi . Ona dosyć kapryśna jest (trawa oczywiście i nie każdemu chce rosnąć. Imperatę mam w czystym gatunku i odmianę red baron. Na tej rabacie są wymieszane. na str. 11 masz imperatę w październikowej odsłonie.
Pokochałam trawy. Jako pierwsze pojawiły się rozplenice hameln, miskant morning light, zebrinus, dronning ingrid (ładnie czerwienieje). Żaden nie zmarniał. Rozplenice wielokrotnie dzieliłam. W zeszłym roku uzupełniłam stan posiadanie, aby obsadzić taras i glediczję. Nie przeszkadza mi to, że późno startują.
symulacja wiaderkowa:
duże wiaderka - póki co serby,
a w tym jakby największym prostokącie:
mniejsze wiaderka - miskant ML
potem trzy trzmieliny na pniu ewentualnie miłorzęby)
a pod nimi szałwia omszona z seslerią jesienną?!?!?!?!
U mnie to samo...Nawet nie liczę, że będzie je widać na rabacie z daleka...
Tylko jeden miskant NN (ten co z werbeną rósł) dobrze przezimował i rośnie normalnie.
Juzia, a jakiego koloru masz liatrię przy różach? Ktos pytał, ale nie mogę znaleźć co odpowiedziałaś. Mam sporo różowej, jakbyś chciała mogę dorzucić...
Witaj Beata Urodziłam się w Olsztynie i mam do tego miasta duży sentyment.
Masz bardzo ładnie, prosto i elegancko skomponowaną rabatę frontową. Po jej charakterze domyślam się, że pozostała część ogrodu również ma być w takiej konwencji. Ponumerowałam zdjęcia i mam takie pytania:
Zdjęcie nr 2,3,4 - jaka jest szerokość rabat licząc od podmurówki? W jakiej odległości od tuj i ogrodzenia masz posadzoną tę śliwę na zdjęciu nr 2 (bardzo ładna)?
Czy te żurawki na zdjęciu nr 4 zostają? Jakie tam są drzewka pod siatką, w jakiej odległości od siatki?
Pytam tak o te odległości, bo na zdjęciach te rabaty wyglądają na bardzo wąskie. Na zdjęciu nr 4 wygląda to tak, jakby te żurawki "dusiły" tuje. Może to tylko wrażenie, ale wydaje mi się, że powinnaś jednak pomyśleć nad poszerzeniem tych rabat. Tuje rosną i będzie Ci brakowało średniego piętra, jeżeli pod nimi będą tylko takie niskie rośliny.
Zdecydowanie popieram sugestie dziewczyn co do szarego kamienia. Na szarym tle rośliny wyglądają bardziej elegancko i szlachetnie niż na białym. Pozdrawiam
W zeszłym roku bardzo napracowałam się przy zagospodarowaniu różnicy terenu po prawej stronie domu.
Było tak
Obecnie jest tak:
Tojeść rozesłana fajnie się rozrosła.
Na rabacie po prawej stronie też są spore przyrosty. Dojdzie jeszcze róża Zephirine z obu stron pergoli. Tuje wraz z miskantem mają stanowić przesłonę części wypoczynkowej przed okiem zewnętrznym. Miskant swoim rozwichrzeniem ma zakłócać zbytnią elegancję tego miejsca.
Cały wczorajszy dzień i noc padał deszcz, roślinki szczęśliwe idealna pora na nowe nasadzenia więc lecę na ogród a to moje nowe roślinki
Miskant ML, formowany na pniu ostrokrzew, jodła koreańska oraz annabella
teraz masakra w kuli bukszpanowej jaką zrobił mi miskant. Nieduży Rotfeder. Znalazł nowy dom
(zdjęcia kiepskie. Z telefonu)
Ta dziura ma prawie 80cm wysokości i ponad 40, miejscami 60cm szerokości. Sporo gałązek musiałam wyciąć. Nie mam jak zrobić lepszego ujęcia
A jak duża to dziura jest to sobie proszę wyobrazić... posiadaczką dziury jest najwyższa kula, ok. 110-120cm wysokości
Zdjęcia z wczoraj. Języczki kwitną. Róża będzie miała jeszcze więcej kwiatów (nie bardzo ją tu widać na zdjęciach, to taka stara, pachnąca odmiana śmietnikowa, nie mam pojęcia co to). Żywotność i wdzięczność tego stworzenia jest zadziwiająca. Kobea szykuje pąki (więc zostanie). Rumianki przekwitają. Hortensja Anabelle właśnie zakwita. Werbena idzie w górę (bardzo czekam na nią). I tylko tych rozplenic małych co je polecałyście jeszcze nie próbowałam... Kupiłam za to miskant ML - posadziłam. Wydaje mi się, że jest OK. Ciekawe czy duży urośnie? Linia trawnika mogłaby być ciut prostsza
Globosy na razie nie zdychają. Rozważam pod nimi w kółku lawendę. Może wygląda brzydko na wiosnę ale jest przepiękna i ile przyciąga pszczół!
Nie klops, tylko sadź w odległości. Teraz jest ciemno i na foty już nie ta pora. Jutro machne fotę stożka od 3 lat w sąsiedztwie hakone. Cyknę bok stozka i odległość
Tessia dobrze pisze, ale jeśli jest bezpośrednie sąsiedztwo, przyklejenie. Cis zabuduje się. Buks nie. Mogę zrobić fotę co mi miskant zrobił z metrową kulą
Dzięki Kamilka, ostatni kwiat piwoni hortki sporo podrosly, są to zeszłoroczne, ciekawa jestem co pokażą w tym roku. Ta trawka to miskant Ml tak Jakoś przemarzl i rośnie w szerz, zamiast na wysokość
nie wiem jaki masz pomysł na tę rabatę i ogólnie na ogród (styl), ale takie ustawienie traw będzie nudne, no i co przed tymi z najniższego piętra?
przy płocie dałabym też takie same thuje żeby zrobić tło, w rogu (po srodku ) posadziłabym jakieś czerwone drzewo może być śliwa nigra (tania jest i szybko rośnie) lub ten buk czerwony który kupiłaś (o ile dobrze pamiętam ). Posadziłąm u siebie sporo patyków, jak mi przeżyją to wyślę Ci gotowe sadzonki hortensjowe
oj, ja odradzam trawy pampasowe, miałam, kilka i żadna zimy nie przetrwała.
Z kwitnących na biało to może Miskant chiński Silberfeder, ale na żywo go nie widziałam