Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Miskant - Miscanthus 11:29, 27 maj 2016

Do góry
u mnie ani jeden (a miałam ich sporo i to w różnych miejscach ogrodu) miskant gracillimus nie ruszył - po wykopaniu - widać zgniłe zawiązki... a bryła - ci, którzy kiedykolwiek dzielili miskanta wiedzą, że z mocnym narzędziem trzeba do tego podejść - w zasadzie dała się rozdzielić rękoma.
Uchował się tylko cukrowy
Dobrze ruszyły trzcinniki i hakonechloa
Reszta: rozplenice marne, red baron cherlawy, brunnery... szkoda mówić
pozdrawiam
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 08:07, 27 maj 2016

Do góry
Marga napisał(a)
Przykro mi Reniu, że masz takie straty
Przepisy na opryski przepisałam sobie, bo jeszcze żadnego naturalnego oprysku u siebie nie robiłam, a kosodrzewina mi zaraz padnie.
Wrotycz jest chyba cały trujący, ale z kwiatkami łatwiej go znaleźć.
Piękne fotki robisz

Raz na wozie, raz po wozem - samo życie
Wczoraj wypatrzyłam, że kolejny miskant wypuścił jedno źdźbło, ale co z niego będzie jak końcem maja jest w takim stanie zaawansowania - znaczy marnym?

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Dalie można wysiewać z nasionek. Może faktycznie trafiłam z typem jako ta ślepa kura ))

Nie widziałam gdzie indziej u siebie takich siewek, to może faktycznie to coś niechwastowego. Dziś muszę wysadzić wszystkie rośliny z tego miejsca, bo kojec dla psa tam będzie. Przepikuje do doniczek... Poczekamy, zobaczymy.

sylwia_slomczewska napisał(a)

Szkoda roślin , ale na aurę nie mamy wpływu Głowa do góry u mnie dwa lata temu w przydomowym w czerwcu gradem tak sprało , że kwiatki w zasadzie przestały istnieć i powiem Ci , że tak mnie zaskoczyło tempo w jakim się regenerowały i kwitły masowo jakby walcząc o przetrwanie, byłam mega zaskoczona

A spróbuj jeszcze podlać nadmanganianem potasu, Alinka podlewa tym clematisy jak chorują tylko jeszcze czosnku dodaje, ja podlałam samym i pomogło to może różom też pomoże

Czosnek jest bakteriobójczy i manganian też odkaża. Będę robić też gnojówkę ziołową - nie zaszkodzi.

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Wytłumaczcie mi, bo coś mi umknęło. Wcześniej czytałam, że ktoś zdiagnozował u tej róży mączniaka rzekomego. On jest wskaźnikiem skażenia gleby?

Podlewałam tą miksturą Alinkową clematisy wczesną wiosną. Ma to zapobiegać uwiądowi powojników. Rosną jak oszalałe.

Przy mączniaku, czy innych chorobach grzybiczych zarodniki chorób znajdują się na liściach rośliny. Choroby objawiają się zazwyczaj żółknięciem, przebarwianiem i opadaniem liści, dlatego zaleca się obrywanie chorych liści z krzaka. Ale wiadomo, że zawsze coś tam spadnie na ziemię w ściółkę, czego człowiek nie zauważy i nie wyzbiera. Te opadłe liście są nośnikiem choroby w kolejnych sezonach.
Chciałabym posadzić po chorej róży nową. Wiadomo, że są sposoby jak sadzenie w kartonach itd. Ale myśląc przyszłościowo chciałabym wyeliminować te patogeny ze ściółki i podłoża, skąd moje "odkażanie gleby". Może to nie fachowe określenie, ale wyjaśniłam jak umiałam o co mi chodzi
a czasem nie na temat ... 15:13, 26 maj 2016

Do góry
No to zupełnie inny miskant
Pokroj, kwitnienie...
Moja codzienność - ogród Oli 21:28, 25 maj 2016

Do góry
leon60 napisał(a)

miskant Kleine Fontane

dzięki to on tak szybko kickuje?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:27, 25 maj 2016

Do góry
Od jutra mam długi, czterodniowy weekend. W prognozach pogody zapowiadają burze, ale takie zapowiedzi widzę już od paru dni, a z nieba nie spadła ani kropla deszczu
W ogrodzie jest już bardzo sucho.
Dzisiaj zakwitły pierwsze irysy syberyjskie i chabry. Bardzo wiało, więc fotki sa trochę rozmazane.

Pierwsze róże szykują się do kwitnienia.

W warzywniku zakwitł bób i zielony groszek.

Przycięłam z góry i z zewnątrz żywopłot. Została do przycięcia wewnętrzna strona.
Po przymrozkach na początku maja padły młode przyrosty na pierisach. Teraz pojawiły się nowe. Ciekawe, czy będą kwitły? Szybko przyrastają miskanty. Na fotce miskant Variegatus.

Moja codzienność - ogród Oli 21:25, 25 maj 2016

Do góry
dorciabe napisał(a)

Ola co to jest?

miskant Kleine Fontane
Marzenie o nowoczesnym ogrodzie 08:31, 25 maj 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Ja dzisiaj obcięłam liście krokusów tak mnie denerwowały.

Trawę może Miskanty Kleine Fontane

Mirella obejrzałam poczytałam i myślę że Miskant Kleine Fontane będzie ok dzięki za podpowiedź
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 23:36, 24 maj 2016

Do góry
Dereń odżył po ataku mszyc.

Hakone przed domem podjadają mi psy...

To miskant który przy wykopywaniu okazał się żywy + nowy ML.
Ogród z pergolą 21:52, 24 maj 2016

Do góry
miskant giganteus

kocimietka powoli zaczyna

grujecznik wkońcu..uff...

i hortensje które też totalnie zmarzły ale odbiły
Co i jak? Nowicjuszka 13:54, 24 maj 2016

Do góry
Toszka mea culpa

Dziewczyny trawki to miskant variegatus cenowo nawet, nawet -9,99 zł, a ta niższa to pasiasta turzyca w cenie 6,99
Droga do spełnienia 12:30, 24 maj 2016

Do góry
i takie tam
jakiś miskant nn wypuścił listki znaczy żyje, mój pierwszy rh zaczyna kwitnąć śliczne te kwiaty są no i pompony of corse

Trudny teren - dużo pracy! 09:39, 23 maj 2016

Do góry
Przywrotnik ostroklapowy, turzyca palmowa i miskant chiński , odm. chyba Rotsilber
Rozplenica japońska - Pennisetum alopecuroides 07:52, 23 maj 2016

Do góry
Jawka napisał(a)
U mnie rozplenice odliczyły się co do sztuki i mają już dość ładne przyrosty. W tym roku niczym nie okrywałam, nawet nie zdążyłam związać w snopki.

Jeden miskant padł, a reszta bardzo leniwie zbiera się do życia...

No to masz szczęście. Byłam w sobotę w szkółce, żeby odnowić straty i wielu klientów narzekało, że mnóstwo roślin stracili po zimie. Szkółkarze też
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 06:43, 23 maj 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Ania poczekaj jeszcze z trawami. Dzisiaj ruszył moj miskant na ktorym juz postawiłam krzyżyk.
Miskantom leje wodę bez opamiętania bo sa starsznie marne
czekam, czekam, bo jeszcze pare dni temu ML przy brzozach były suche wczoraj wypatrzyłam pojedyncze zielone źdźbła, u mnie chodzi cały czas nawadnianie... Po zdjęciach widzę że w ubiegłym roku były już do kolan.
Pani z plantacji mówiła, ze jak pociągnę i wychodzą te suche to znaczy że po nich, jeśli nie to może coś z nich będzie i u mnie jest tak pół na pół...
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 01:00, 23 maj 2016

Do góry
Ania poczekaj jeszcze z trawami. Dzisiaj ruszył moj miskant na ktorym juz postawiłam krzyżyk.
Miskantom leje wodę bez opamiętania bo sa starsznie marne
Co przed tujami żeby nie bylo nudno ale elegancko :) 17:21, 22 maj 2016

Do góry
Na chwilę obecną jest tak. Biale bukietowe hortensje (czekam na miskant, miejsce zostawilam). Przed hortensjami sa malutkie berberysy. Posadzilam czerwone leszczyny, podobno mozna je od gory przyconac i formowac w kule. Nie wiem czy to prawda? Przed jedna leszczyna sa funkie a przed druga irga. Dalej posadzilam na razie krzaczki ktore mialam na działce. Natomiast przed tam gdzir w ogóle nie ma kory sa tawuly i dalej pomysłów brak
Rozplenica japońska - Pennisetum alopecuroides 16:20, 22 maj 2016

Do góry
U mnie rozplenice odliczyły się co do sztuki i mają już dość ładne przyrosty. W tym roku niczym nie okrywałam, nawet nie zdążyłam związać w snopki.

Jeden miskant padł, a reszta bardzo leniwie zbiera się do życia...
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 16:11, 22 maj 2016

Do góry
Roże rosna, nabierają masy, całe zapączkowane
pierwsza będzie Lous Odier i wygląda na to że Young Lycidas. A potem to juz pójdzie hurtowo
Odpoczywam dzisiaj, przelotem jakies forki zrobie. Zapraszam wieczorem

Aha miskant podejrzewany o śmierć wypuścił bokiem jednego listka, dwa graby wypuściły liscie, jeszcze tylko jeden śpi. Rozplenice nie wskazują na zycie posadziłam pomiedzy nie molinie variegata. Męczę je juz chyba 3 lub czwarty raz z przesadzaniem...

Tradescant przy wycinaniu tulipanów złamałam... Została tylko jedna łodyga więc z kwitnieniem szału nie będzie. virdiflorę ususzyłam, nic z niej nie będzie.... I mam jedno miejsce na różę bo Big Purple nie wypuściła ani jednego listka, rok temu nie kwitła a to jej trzeci seozn....

Z prac porządkowych było wypalanie werbeny w żwirku... Mam ją wszędzie. Nazwam ją zemstą ogrodowiska Czosnki kiwtną , rh zaczynaja i poza tym bez zmian
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 13:50, 21 maj 2016

Do góry
Joaska wrzucisz zdjęcia purple fall jak się przebarwił?

Czy te zdjęcia odzwierciedlają jego kolory? http://trawy.eu/encyklopedia/miscanthus-sinensis-purple-fall

Joaska napisał(a)

No i śliczny Miskant Purple Fall - podobno przebarbia się na czerwono jesienia - oczywiście do podziału

Jak wam się podobają zakupy ?
Tylko zastanawiam się kiedy dzielić? czy teraz czy lepiej czekac do wiosny.... sama nie wiem może teraz jak mi sie uda rodzielic beż uszkodzenia korzeni, a resztę na wiosnę.
Miskant - Miscanthus 13:46, 21 maj 2016

Do góry
Miskant Purple Fall! Kto chce się pochwalić? Będę wdzięczna za fotki z wakacji i na jesień jak wyglądają u niego kolory
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies