Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój jest ten kawałek ogrodu

Mój jest ten kawałek ogrodu

UlaB 23:29, 08 cze 2016

Gdzie robilas zakupy?
Mam ten zwykły wielosił, z zielonymi liścmi i niebieskimi kwiatami - fajny jest, bardzo długo trzyma liscie i długo mi kwitł. Kiedys pewnie bede go dzielic wiec jesli nei masz takiego to wystarczy dac znac

Bardzo ładnie rosną Ci ostrózki U mnie w jednym miejscu nie bardzo ale reszta sie zadomowiła. W ostatnią sobote kupiłam 4 klemki, a tydzien wczesniej taką fajną fioletowo-kobaltową ostrózkę - bardzo mi sie podoba. Oczywiscie gdy wzielam sie za sadzenie tych clematisów okazało sie, ze 2 które posądzałam o śmierc odbiły od korzeni, ale to nic - zmiesciły się

Dzisiaj przyszły do mnie carexy - kupiłam po kilka sadzonek montany i spring. Musze jeszcze dokupic 2 miskanty - szukam gracka i goliatha. O ile ten drugi jest zdaje sie na berlinga, to z grackiem chyba jest kłopot w tym roku. W piatek wypuszcze sie do Lasbudu (chociaz juz nei powinnam).

Róze widze ładnei Ci rosną Chodzisz napawać sie zapachem? Ja codziennie chodzę wąchać MW - razem z młodym Chyba zadna z moich róż nie dorównuje jej zapachem, ale zobacze jak będzie z tegorocznymi.
marzena_p 07:47, 09 cze 2016

Wczoraj też zamówiłam hoste i rozplenice . A miał być koniec kupowania.
Dominika11 08:03, 09 cze 2016

marzena_perkowska napisał(a)
tak się tylko mówi, a i tak zawsze się dokupuje - masz dowód
aga_podlasie 10:15, 09 cze 2016

UlaB napisał(a)
Gdzie robilas zakupy?
Mam ten zwykły wielosił, z zielonymi liścmi i niebieskimi kwiatami - fajny jest, bardzo długo trzyma liscie i długo mi kwitł. Kiedys pewnie bede go dzielic wiec jesli nei masz takiego to wystarczy dac znac

Bardzo ładnie rosną Ci ostrózki U mnie w jednym miejscu nie bardzo ale reszta sie zadomowiła. W ostatnią sobote kupiłam 4 klemki, a tydzien wczesniej taką fajną fioletowo-kobaltową ostrózkę - bardzo mi sie podoba. Oczywiscie gdy wzielam sie za sadzenie tych clematisów okazało sie, ze 2 które posądzałam o śmierc odbiły od korzeni, ale to nic - zmiesciły się

Dzisiaj przyszły do mnie carexy - kupiłam po kilka sadzonek montany i spring. Musze jeszcze dokupic 2 miskanty - szukam gracka i goliatha. O ile ten drugi jest zdaje sie na berlinga, to z grackiem chyba jest kłopot w tym roku. W piatek wypuszcze sie do Lasbudu (chociaz juz nei powinnam).

Róze widze ładnei Ci rosną Chodzisz napawać sie zapachem? Ja codziennie chodzę wąchać MW - razem z młodym Chyba zadna z moich róż nie dorównuje jej zapachem, ale zobacze jak będzie z tegorocznymi.

Zakupy zrobiłam w szkółce w Choroszczy, akurat przypadkiem rano się tam znalazłam
Wielosił właśnie taki, zielone liście, mają być niebieskie kwiaty. Nie wiem czy dobrze zrobiłam, bo sadzonka była duża, od razu podzieliłam na 3, może przeżyje. Knautia w tym roku im nie ruszyła.

Ostróżki kilka lat temu sama wysiałam. Mam odcienie niebieskiego i fiolet. Lubię je, z roku na rok są większe. Szkoda, że nie mam białych, kiedyś jedną kupiłam, w tym roku nie wyszła.

Gracki nigdzie nie wpadły mi w oko, ale ja w tym roku próbuję przejść na rodzime trawki. Żaden miskant mi ostatecznie nie ruszył. Posadziłam więc trzcinnik, molinię, rozmnożyłam seslerię (z 3 sadzonek zrobiłam już chyba z 20), mam śmiałka, jak podrośnie też będę dzielić.

A róże.. Crocus pachnie delikatnie, ale rozwija już kolejne kwiatki, gapię się ciągle na nie. Edenka pachnie ale tylko wieczorem. Inne dopiero mają pąki.

aga_podlasie 10:16, 09 cze 2016

marzena_perkowska napisał(a)

Jakie rozplenice zamawiałaś? Ja kupiłam wiosną jakieś bez nazwy, po posadzeniu stoją w miejscu, nic nie podrosły. Dziwne.
aga_podlasie 10:17, 09 cze 2016

Dominika11 napisał(a)
tak się tylko mówi, a i tak zawsze się dokupuje - masz dowód

To jak nałóg
margaretka3 11:18, 09 cze 2016

Wow, rzeczywiście facelia zagłuszyła pomidory, usuń ją, bo ona zabiera im azot. Ale ładnie u Ciebie. I nowe rabaty skońcone. A jeszcze nie tak dawno same sznureczki były. Ja na Edenkę czekam, ciągle w pąku.
Wielosił mam o błękitnych i o białych kwiatach też-) Lubię go.
margaretka3 11:32, 09 cze 2016

Aga, te profile zdają egzamin przed ślimakami? One rzeczywiście po tym nie wejdą? Bo u mnie jak była ich plaga (na szczęście już mocno wytępiłam, są niedobitki), to nawet po elewacji i szybie wchodziły, bo ślady potem można było zobaczyć.
aga_podlasie 11:43, 09 cze 2016

Facelia dziś wyleci, szkoda pomidorków, bo już zawiązały się owoce.
Moja Edenka to tegoroczny zakup, w doniczce. Ta na rabacie jeszcze nie otworzyła pąków.
Wielosił jest o tyle fajny, że już same liście zdobią. Będę polować i na biały.

Jeśli chodzi o ślimaki, to jest tak, że ja mam w ogrodzie wszystko, mszyce, mrówki, gąsiennice, szpaki, ale ślimaków bardzo mało, pojedyncze sztuki. Tfu tfu, żeby nie usłyszały

aga_podlasie 11:48, 09 cze 2016

Ale za to mrówki przeprowadziły zmasowany atak, mam je w ogrodzie dosłownie wszędzie, ale co gorsza mam je też w domu jeszcze nigdy tak nie było. Zaklejamy dziury, którymi wchodzą, następnego dnia są kolejne. I tak od niedzieli. Proszek do pieczenia nie pomógł, od wczoraj jest rozsypany jakiś profesjonalny preparat, ale nie widzę różnicy, nadal chodzą.
Macie jakieś sprawdzone sposoby na pozbycie się mrówek?