Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój jest ten kawałek ogrodu

Mój jest ten kawałek ogrodu

zoja 12:31, 09 cze 2016

aga_podlasie napisał(a)
Ale za to mrówki przeprowadziły zmasowany atak, mam je w ogrodzie dosłownie wszędzie, ale co gorsza mam je też w domu jeszcze nigdy tak nie było. Zaklejamy dziury, którymi wchodzą, następnego dnia są kolejne. I tak od niedzieli. Proszek do pieczenia nie pomógł, od wczoraj jest rozsypany jakiś profesjonalny preparat, ale nie widzę różnicy, nadal chodzą.
Macie jakieś sprawdzone sposoby na pozbycie się mrówek?

mój sposób na mrówki włażące do domu:
kupuję proszek na mrówki expel, biorę butlę 1,5-2 l po napoju i nalewam wody - sypię do niej proszek, bełtam/mieszam - tym polewam po fundamencie/murze na wysokość 0,5-1 m
i tak 3 razy w sezonie - jak zuważę, że znowu się kręcą

to w jakiś sposób zniechęca je do wędrówek po ścianie i nie docierają do szczelin, którymi włażą do środka.

Jakoś nie mam cierpliwości czekać aż wniosą ten proszek do mrowiska i znikną.

PS. W tym roku operacja jeszcze przede mną.
marzena_p 12:42, 09 cze 2016

Zamówiłam tam gdzie i ty robiłaś zakupy w Choroszczy. Nie wiem jaka odmiana będzie , przy różach chcę posadzić. U mnie tylko jeden miskant się nie obudził . Zobaczę jak będą rosły bo są rzadkie .
UlaB 21:14, 09 cze 2016

Dziewczyny, przyszłam z ostrzeżeniem - nie jezdzcie do Lasbudu - mają takie łany róznorodnych bylin i traw ze az głowa boli. Bankructwo murowane. I bardzo duzy wybór klemków. Wyszłam z 4 doniczkami (gracek, 2 dzwonki i ostrózka - ale mieli dzisiaj wybór, szok). Czuje ze wróce tam lada dzień.

Na szczęście namówiłam dzisiaj mame na usuniecie kawałka trawnika - i to jest moje rozwiązanie - bede dosadzac u mamy

Koszmar, musze sie leczyć. Tylko jak?
UlaB 21:16, 09 cze 2016

Aga, a co do mrówek - u mnei tez wchodzą z tarasu do domu co jakis czas. Sypie im proszek przy drzwiach tarasowych (od zewnątrz) i na jakis czas problem znika. Zwykle akcje powtarzam ze 3 raz w sezonie. Pierwszu rzut juz był, pewnei niedługo znowu będa póbowały zasiedlic mi salon
aga_podlasie 21:27, 09 cze 2016

Dziś się ucieszyłam jak weszłam do domu, nie było widać mrówek. Już myślałam, że jest sukces ale gdzie tam, po jakimś czasie znów były. Mają ten proszek, może jeszcze nie zadziałał.
Spróbuję też sposobu Zoji w weekend z pryskaniem na zewnątrz.
Ale i tak się cieszę, że one tylko sobie chodzą, po podłodze i stole. Mam nadzieję że nie wpakują się do szafek kuchennych.
aga_podlasie 21:29, 09 cze 2016

marzena_perkowska napisał(a)
Zamówiłam tam gdzie i ty robiłaś zakupy w Choroszczy. Nie wiem jaka odmiana będzie , przy różach chcę posadzić. U mnie tylko jeden miskant się nie obudził . Zobaczę jak będą rosły bo są rzadkie .

To ja mam stamtąd moje rozplenice. Jeśli już im podrosły, to ok. Dziś oglądałam swoje, słabo wyglądają.
aga_podlasie 21:33, 09 cze 2016

UlaB napisał(a)
Dziewczyny, przyszłam z ostrzeżeniem - nie jezdzcie do Lasbudu - mają takie łany róznorodnych bylin i traw ze az głowa boli. Bankructwo murowane. I bardzo duzy wybór klemków. Wyszłam z 4 doniczkami (gracek, 2 dzwonki i ostrózka - ale mieli dzisiaj wybór, szok). Czuje ze wróce tam lada dzień.

Na szczęście namówiłam dzisiaj mame na usuniecie kawałka trawnika - i to jest moje rozwiązanie - bede dosadzac u mamy

Koszmar, musze sie leczyć. Tylko jak?

Na to chyba nie ma lekarstwa. Ewentualnie blokada kart kredytowych mogłaby pomóc
Pisz co kupiłaś widziałaś może czy był powojnik Maria Curie-Skłodowska? I jakie seslerie mieli, jeśli w ogóle?
UlaB 21:41, 09 cze 2016

napisałam gracka, ostróżke i 2 dzwonki (jednego juz zawiozłam mamie)

seslerie były chyba tylko błotne - traw jest MULTUM, różnorodne, rdozime gatunki i inne, turzyc sporo

Marii Skłodowskiej nie wypatrzyłam, ale załozyłam sobie na razie szlaban na powojniki wiec nei obejrzłam wszystkich - moze jest

Były np. wielkie rutewki - naprawde ogromniaste sadzonki. Maja duzy wybor ostrozek - ogolnie cały teren zastawiony bylinami, trawami, pnączami itd. Róż nadal dużo. Nie wiem czy to teraz nie jest najlepsze miejsce w Białym pod wzgledem rożnorodności oferty. Ceny chyba nie najnizsze ale sadzonki mają ładne.

Zabieram mame na szoping niedługo - spędzi tam pewnie z pół dnia
aga_podlasie 21:52, 09 cze 2016

Ja już chyba ze zmęczenia przeczytałam tam, że kupiłaś 4 clematisy
Rutewkę stamtąd mam, szkoda że szybko przekwitła. Przycięłam, może znów wypuści kwiaty.
Szukam u nas seslerii, poza błotną, widziałaś gdzieś?
UlaB 22:44, 09 cze 2016

wiesz, ostatnio nie bardzo miałam czas jezdzic po sklepach takze nie potrafie Ci odpowiedziec
seslerie mają - wydaje mi sie ze skalna ale ja jakos nie mam pamieci do niektorych traw i nie potrafie ich rozroznic na pierwszy rzut oka - musiałabys zadzwonic albo podjechac