Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

Wendy79 20:36, 10 cze 2016

To moja podwójna osłona tarasu, cisy i miskant 'Flamingo' oraz moja prywatna ochrona

AgataP 19:11, 11 cze 2016

Wendy79 napisał(a)
To moja podwójna osłona tarasu, cisy i miskant 'Flamingo' oraz moja prywatna ochrona

Aga pięknie się dzieje u Ciebie
Gruszka_na_w... 20:36, 11 cze 2016

Warzywniak wygląda imponująco!
Od tego sąsiada możesz się pięknie osłonić. Brzozy podsadzone dereniami wyglądają bajecznie
http://deccoria.pl/galeria/foto,id,76198,952139,1,orka-na-ugorze-.html

Moja ulubiona rabata z brzozami to ta z Danusiowego projektu

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1361-berberys-berberis

Na ostatniej fotce jest brzoza Doorenbos- rośnie o wiele niżej niż gatunek. Zimą nie zacienia.
Przy tym płocie na granicy z głupim sąsiadem aż się prosi o nieformowany żywopłot liściasto- iglasty. Średnie piętro mogą robić hortensje z trawami, irysy syberyjskie, kaliny japońskie jeśli słonecznie, to róże. Cebulowe wiosną. Może być piękny widok. Nie bój się drzew To one właśnie sprawiają, że ogród zyskuje najbardziej. Jest cała masa niewielkich klonów- przepięknie się przebarwiają jesienią.
PS. Czasem fajnie wyglądają wysokie ekrany ze świerków serbskich, ale nie na całej długości płotu, tylko w tym miejscu, gdzie zaburzona jest prywatność. Ma taki u siebie scyla
https://www.ogrodowisko.pl/watek/113-ogrod-sylwii-od-poczatku

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2587-ogrod-sylwii-od-poczatku-czii
Sam ogród jest w trochę innym stylu niż lubię , ale niektóre rozwiązania da się zastosować w ogrodzie swobodnym.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wendy79 20:29, 13 cze 2016

Takie chore i zabiedzone powojniki zakupiłam dzisiaj na wyprzedaży. Mam nadzieję, że coś z nich będzie, jak o nie zadbam. ten jeden szczególnie, albo zasuszony, albo aż tak chory, ale odbija.

rozark 16:53, 14 cze 2016

He, he nawet wiem skąd
Wendy79 21:35, 14 cze 2016

rozark napisał(a)
He, he nawet wiem skąd

Reniu, cóż mnie zdradziło?
Wendy79 21:46, 14 cze 2016

Przyznaję się bez bicia, iż złamałam wszelkie zasady i reguły, i posadziliśmy w dniu dzisiejszym plecy do rabaty bylinowej z grabu. Cóż, okazja w ruch wprawiła widły i szpadel. Co będzie, zobaczymy. Pogoda przez ostatnie dwa dni radowała moje serce, ogród porządnie podlany, ziemia bardzo fajna do sadzenia była. Teraz podlewać będziemy, może się przyjmie. Powinnam go chyba teraz przyciąć, prawda?
Zagajanka 22:30, 14 cze 2016

Wendy79 napisał(a)
Rośliny mojego M. (tzn. on kupił ), ktos rozpoznaje co to za krzew i jaka odmiana czosnku?

To Czosnek Krzysztofa. Fajny też z wygladu inny czosnek - Szuberta.

A roślinka - moze jś odmiana pęcherznicy?
Zagajanka 22:32, 14 cze 2016

Wendy79 napisał(a)
Przyznaję się bez bicia, iż złamałam wszelkie zasady i reguły, i posadziliśmy w dniu dzisiejszym plecy do rabaty bylinowej z grabu. Cóż, okazja w ruch wprawiła widły i szpadel. Co będzie, zobaczymy. Pogoda przez ostatnie dwa dni radowała moje serce, ogród porządnie podlany, ziemia bardzo fajna do sadzenia była. Teraz podlewać będziemy, może się przyjmie. Powinnam go chyba teraz przyciąć, prawda?

Nie przejmuj się, tylko podlewaj ja swój żywopłot grabowy sadziłam w lipcu i żyje.
I tak - musisz go mocno przyciąć, by się ładnie rozkrzewił.
Wendy79 22:34, 14 cze 2016

Jak na pęcherznicę, mała, ale może jakaś miniaturka. Na Krzysztofie siedziało dzisiaj pełno pszczół