Marzenka: Wg mnie na evergold są za jasne. Ale co to nie wiem, jedno jest pewne są piękne.
A skąd to zdjęcie? Może Danusia zidentyfikuje.
No oczywiście że Danusia zidentyfikuje w końcu to moja kompozycja , to Carex Evergold, była tak zametkowana choć jest bardziej żólta niż biała a zdjęcie pochodzi z ogrodu zimozielonego, szkoda że tam nie zapytałaś, odpowiedziałabym przecież
Posadź np. kolumnowe buki (purpurowe) przełamiesz kolor, albo graby zielone też kolumnowe. Albo zrób ekran z ciętych świerków serbskich. Cisy szybko nie zasłonią, a drzewa dodadzą lekkości ciemnym ścianom.
Kolorek wyszedł mi "jarzeniowy" ale wiadomo jaki będzie naturalnie
Jeśli spadek jest od sąsiadów w stronę Twojej działki to jest "szansa" że będziesz też zbierała wodę sąsiadów, trzeba więc "obwarować" się podmurówką, krawężnikami, aby nie spływała z innych ogrodów.
NIe. Każda chemia powoduje, że obumarłe glony opadają na dno, po czym rozkładają się dając pożywkę dla następnych glonów i kółko się zamyka. Musi zajść równowaga biologiczna w stawie i problem z głowy.
Dlaczego prawie nie sieję trawników, a zakładam z rolki? Bo zawsze jest ulewa, pech. No i potem nasiona wschodzą w rabatach, zamiast w trawniku, robią się "wałki", dużo roboty. Trzeba mieć prawdziwe szczęście, żeby tego nie doświadczyć Współczuję, ale prawdziwy ogrodnik nigdy nie poddaje się i jest z natury pracowity
To dla Ciebie egzamin z ogrodnictwa Poprawiaj gdy ocenisz co będzie lepsze dla Twojego trawnika
Jeśli widzisz, że trawnik schnie, to nawet w czasie słonecznej pogody podlewaj. Bardziej zaszkodzi brak wody, niz podlewanie w słoneczny dzień. Trzeba zawsze wybrać "zło mniejsze".
Danusiu oglądałam listki z każdej strony i nic nie znalazłam tylko na dwóch sadzonkach taką watkę jak pisałam ale to chyba z drzew myślę, ale opryskam jak radzisz Dziękuję za info.
Ja też myślę, że to przymrozki, no i graby lubią przędziorki więc zajrzyj na spód liścia, można opryskać profilaktycznie preparatem przędziorkobójczym.
Raczej nic już z tego nie będzie, trzeba sprawdzić na ile jędrne są łodygi, jeśli żywe i zielone, to mogą jeszcze wypuścić, a jeśli suche i brązowieją, to wyrzucić.
Do donic... Hmm... Na pewno by rosły, ale dużo lepiej w donicach wyglądają hortensje ogrodowe - i te gigantycznych donic nie potrzebują
Wysokość hortensji bukietowych zależy od cięcia - moje w zeszłym roku pewnie mniej więcej miały 1,2 cm - w tym roku na pewno będą niższe, bo są mocno ścięte - na razie mają koło pół metra. Również pozdrawiam
Właśnie ja takich nigdzie nie widziałam poza Twoimi Sebku i na realizacjach Gardenarium p. Danusi .
A jak by się miał Silver do donic przed domem? Pewnie donice spore potrzebne byłyby. Do jakiej wysokości rośnie?
Pozdrawiam i miłego dnia życzę
(uciekam już do pracy ) w ogrodowisku tak szybko czas leci