Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu

gemciu83 12:59, 28 maj 2014

Nic od nowa bym nie robił ale tak po zdjęciach ciężko radzić.
Jak masz nasiona to rzuć w te płytsze rowy i zasyp na równo glebą - teren się wyrówna.
W głębszych kanałach to jednak bez solidnej roboty się nie obejdzie.
Jak trawa wzejdzie rozkrzewi się to i tak będziesz ją mógł nawet wtedy przesypać glebą by wyrównać plac i uwałować.

Takie jest moje zdanie.
rmf 13:06, 28 maj 2014

waldek727 napisał(a)
Wojtas0311 napisał:

Wojtas.
Tym się nie martw, przecież sąsiedzi zapewnili Cię, że będziesz miał piękny trawnik. Szkoda, że nie czytasz tego co inni piszą o żelaznych zasadach zakładania i pielęgnacji trawnika z siewu i robisz wszystko na własną rękę. Chęć posiadania pięknej zielonej murawy w swoim ogrodzie musi być oparta na kunszcie, a nie na własnym ,,widzimisię".
Pisałem, że nie polecam przykrywania nasion torfem, tylko przesianym kompostem-zrobiłeś inaczej.
Pisałem, że po zruszeniu grabiami wierzchniej warstwy gleby odkładamy je i zapominamy o nich przy dalszej pielęgnacji trawnika-zrobiłeś inaczej.
Twój ogród, Twoja trawa z tym, że na ogólny wygląd trawnika składają się detale.

Wojtas.
Ja również doceniam trud Twojej pracy jaką włożyłeś w przygotowanie tak trudnego terenu pod zasiew trawy. Jestem pasjonatem trawników w różnej formie od wielu lat. Popieram wszystkich którzy decydują się na założenie trawnika we własnym ogrodzie zarówno w celach rekreacyjnych jak i ozdobnych. Trzymając kciuki za powodzenie realizacji własnych celów w tym zakresie zawsze służę innym swoją radą. Jestem jak najdalej od tego aby Cię zniechęcać do dalszego działania przy zakładaniu trawnika z tym, że moje doświadczenie przy ich tworzeniu i pielęgnacji mówi mi iż ,,nie z każdej mąki będzie chleb z każdego jabłka wino".
Podtrzymuję to co Ci wcześniej napisałem, że w zaplanowanym przez Ciebie miejscu nie będziesz miał trawnika. Częściowo powstanie darń tylko w miejscach nasłonecznionych, a w zacienionym przez sosny miejscu będzie rosła przerzedzona, pożółknięta trawa.

Popieram w 100 %
Ciągle ludzie zadają pytania, na które było odpowiadane 3 razy.. + artykuły Szefowej
Potem piszą - dzięki za podpowiedzi ale zrobiłem po swojemu.. ręce opadają.
Nic tylko radzić "przeczytaj cały wątek" Oczywiście każdy może mieć swoje zdanie i doświadczenia ale pewne rzeczy robi się źle albo dobrze...
z mojej strony EOT
Arturro 13:50, 28 maj 2014

Dziekuje za rady jak troche przeschnie i ja ochłone to zdecyduje czy na nowo siac czy zostawic.
Gardenarium 09:32, 29 maj 2014

Dlaczego prawie nie sieję trawników, a zakładam z rolki? Bo zawsze jest ulewa, pech. No i potem nasiona wschodzą w rabatach, zamiast w trawniku, robią się "wałki", dużo roboty. Trzeba mieć prawdziwe szczęście, żeby tego nie doświadczyć Współczuję, ale prawdziwy ogrodnik nigdy nie poddaje się i jest z natury pracowity

To dla Ciebie egzamin z ogrodnictwa Poprawiaj gdy ocenisz co będzie lepsze dla Twojego trawnika

Instagram Ogrodowiska
pawel200_20 15:06, 03 cze 2014

Witam.
W tym roku chciałbym założyć trawnik z prawdziwego zdarzenia. Od ponad roku śledzę między innymi ten wątek. Wiem ile to pracy wymaga. Działkę obok domu dokupiliśmy rok temu. Od tamtego czasu zostało to mniej więcej wyrównane(glina)i posypane cienką warstwą słabej jakości ziemi do przykrycia tej gliny. Od tamtej pory wyrosło tam sporo chwastów, które mają około pół metra wysokości. Zakupiłem Roundap i czekam na słoneczne dni. Oprócz tego miejsca pod przyszły trawnik chciałbym opryskać również kawałek działki gdzie wsadziłem w tamtym roku parę drzewek(nie owocowych). Wokół nich chciałbym wykosić a reszte właśnie potraktować roundapem. Problem w tym że po pierwsze mamy kota który czegoś tam w tej trawie szuka(pewnie żywego pożywienia) a po drugie korzystają z tego terenu mojej babci kury. Jak to jest w końcu z tym roundapem, bo przeczytałem baaaaardzo dużo różnych tematów i zdania są podzielone....Czy po wieczornym oprysku(koło 19)na drugi dzień mogą tam chodzić kury i dziobać wśród tej trawy(tych chwastów) czy raczej będzie się tzreba z kurami(lub roundapem) pożegnać????
zakol13 16:15, 03 cze 2014

Oj ja bym przez dłuższy czas nie wpuszczał żadnego zwierzaka na teren po roundupie. Jak by nie patrzeć jest to bardzo toksyczny środek, i nawet małe ilości bardzo niekorzystnie wpływają na organizmy zwierząt, a nawet oczywiście ludzi.
kiciaodzenka 16:38, 03 cze 2014

Witam

Pierwsze koszenie trawy z koszem czy bez ?
Gardenarium 23:28, 03 cze 2014

Z koszem bezwzględnie, bo zniszczysz i zafilcujesz trawnik.

Instagram Ogrodowiska
P_Kemot 14:41, 04 cze 2014

Witajcie,
jestem krok przed wysianiem trawy. Miesiąc temu rozpocząłem prace w ogrodzie aby "wymienić" już istniejący trawnik W załączeniu kilka zdjęć, jak to wyglądało miesiąc temu, a jak wygląda dziś. Proszę o informację, czy Ktoś z Was stosował polską mieszankę traw Gold Grass. Trochę na jej temat poczytałem i mam obawy czy murawa wytrzyma zabawy moich dzieci.
Pozdrawiam P_Kemot
kiciaodzenka 14:43, 04 cze 2014

Dziękuję Danusiu Kochana
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies