Ja też mam sporo ładnie przebarwiających się: już same borówki amerykańskie i aronia, klony, berberysy, tawuły japońskie, zawciągowiec, grujecznik... Oj będzie się działo. Marzy mi się jeszcze trzmielina oskrzydlona, prowadziłabym ją sobie jako kuleczkę na pniu zamiast takiego krzaczora . Wtedy byłaby ciekawa przez cały rok . Kasia zobacz jak wymiata ta żarówa od Ciebie
Jest zdecydowanie lepiej po przesadzeniu berberysów Pytałaś z czym je połączyć? Ja mam u siebie berberysy z hostami nierównomiernie rozstawione, ale u Ciebie fajnie wyglądają tak jak tworzą jedną plamę
Jeśli chodzi o przestrzeń między hortkami a tawułą to chyba dobrze dziewczyny radzą z rozplenicą ... można się pokusić jeszcze o ciemne lub białe rozchodniki między rozplenicą (będzie bajecznie). No i jeszcze mam plan B - hortki przesadzić bliżej tawuły a z tyłu dać jakieś wysokie miscanty typu gracki ...
Jeśli zaś chodzi o ten żwirek mozna zrobić łezkę od buka z berberysami do red barona i tam posadzić ... może kulki bukszpanowe/kosodrzewinę (coś zimozielonego i coś co będzie miało odbicie przy tym jasnym kamieniu)
Przydałyby się jakieś cebulowe tutaj ... ale to jak czasu i zdrowia starczy
Na razie to i tak dużo zrobiłaś ... wiem co to znaczy przesadzać rosliny ... jest dużo trudniej niż sadzić z doniczki ...
Będzie fajnie Wbrew temu co piszesz masz zmysł i wyobraźnię
Trzymam kciuki
Ania , Edytka dziękuję Wam bardzo ! Nawet nie wiecie ile dla mnie- laika znaczą Wasze podpowiedzi
Byłam w ogródku przesadzałam te berberysy, i trochę przesuwałam tawuły ,żeby jakiś porządek się zrobił. Urobiłam się ,że aż mnie mdli . No i oczywiście berberysy jeszcze krzywo...dziś już ich nie poprawię ale może w poniedziałek.
Większość traw dzieli się wiosną, ja nie mam jeszcze doświadczenia, ale moja mama dzieliła Red Barona wiosną z jednej kępy zrobiła sobie chyba 7 i wszystkie żyją i ładnie podrosły - one w dużej grupie dopiero robią efekt.
No tak właśnie wygląda, że ta brzoza troszkę odstaje, ale jak dojda wysokie trawy i berberysy to miejsce będzie już zupełnie inne - daj jej jeszcze szansę.
Dla mnie tawuły w ogóle mogłyby nie kwitnąć
Też mam tego buka a przed nim Red Barona i houtunię kameleon.
Red Barony sadziłam w lipcu ,już przyrosły trochę..Kiedy mogłabym je dzielić?
Brzoza..sama ją tak pokrzywiłam ,bo niby nie chcę tak całkiem uporządkowanego ogrodu,tylko wydaje mi się ona teraz tak odstająca od reszty.
Może jak wystrzeli w górę to ten efekt się zmniejszy.
Hortensja Red Wins też podoba mi się bardzo ,bo ta która już rośnie (levano) ,już mi się nie podoba,ale skoro nie zmarnowała się w to upalne lato to już niech rośnie.
Liliowce ....to dopiero zagwozdka,bo one kwitną na pomarańczowo !
Wcześniej były bliżej tawuł ale jak tawuły zakwitły to brrrr,musiałam je przenieść.
W ich sąsiedztwie rośnie buk Rohan Obelisk i z bordem jego liści jest ok.
Podpowiedzcie mi coś. Mam posadzone tawuły little Princes i przed nimi berberys bagatella,nie podoba mi się i chciałabym go stamtąd wysadzić i dać trochę obok ale nie "linijką" tylko plamą. Wkleję zdjęcie..
Myślałam by dać go pod nogi temu bukowi Dawyck Gold co po lewo go widać.
sorki za chwasty
ale po lewej stronie rabaty dosadziłam truskawki, a między studnią a nimi będzie kamienna ścieżka
tu gdzie ekobordy zacznie się prostokątny placyk pod huśtawkę
3 tawuły imitują żółte cyprysiki
początkowo myślałam o 3 kulach bukszpanowych, ale stwierdziłam ze na tle ciemnych szmaragdów lepiej będą te cyprysiki wyglądały, a mam je na liście must have
w narożniku pienna róża
a tu ekranik i widok w drugą stroną na kolorystykę nieco inną, no ale muszę się jakoś do tego jarząba dostosować
I cóż tu dodać... kawał dobrej roboty! Pięknie u Was. Już oczyma wyobraźni widzę piękne wysokie tuje (czy to szmaragdy?) berberysy, tawuły, jałowce, trawy...
Czysto, pięknie, tylko wypoczywać. Oby Ci zdrowo roślinki rosły
Pozdrowionka
Przepraszam ze takie opóźnienie, ale końcu nawożą mi ziemię od frontu i będę mogła powoli projektować w praktyce...
Sylwia myślałam o tawule goldflame i golden princes/ nie za niskie te odmiany? jeśli nie to z czym mogłabym je połączyć aby szpader nie składał się tylko z szeregu tui(który i tak jest koniczny) i szeregu tawuły. może inne krzewy o podobnych wysokościach? doradzisz coś?
Zamysł był taki, że on rośnie w trawie, a pod płotem jeszcze jest rabata z cisami, miskantami i limkami
Żółte żurawki były wzdłuż chodnika, niestety przypaliło je słońce i musiałam wymienić na tawuły, odratowałam je w ostatniej chwili i teraz są w doniczkach z boku domu od północy. Widzisz więc, że hosty także nie wchodzą tu w grę, wejście na działkę jest od zachodu, południe jest od tej strony bardziej zagospodarowanej, z trawnikiem już, więc tam jest ciągła patelnia
Super cieszę się
Klonikowi mam nadzieję, że nie będzie smutno i ładnie będzie rósł Dostanie towarzystwo rabatki pod płotem, na razie muszą mu wystarczyć żurawki i tawuły wzdłuż chodnika
Karol ja rośliny złe dobrałam i dobrze ze tu trafiłam to dziewczyny mi pomogły przesadziłam brzozy, najgrubszą do tej pory rzecz jaką zrobiłam było posadzenie tych brzóz w murku, ale to szczegół potem przesadziłam żurawki, a w ich miejsce poszły róże, dodałam lawendę potem wywaliłam tawuły japońskie i w ich miejsce posadziłam rozchodniki i tak już jest do teraz na pewno dosadzę róż, bo wbrew temu co widać na zdjęciach jest tam trochę pustego miejscafajnie że ci się podoba, dzięki
Izoldo dzięki za wskazówkę, azalii japońskich mam już sporo w ogrodzie na tej rabacie są : zaczynając od trawek, 2 małe świerki kule, jodła koreańska, za tym korzeniem magnolia przed nim cyprysik i klon czerwony w nogach irga. Dalej 2 azalie, wierzba pendula, 4 tawuły, 2 żarnowce, 4 azalie japońskie, druga magnolia, 10 szt lawendy.
Planuje dodać do wszystkich rabat bukszpany kuleczki i trawy (turzyce) ale czekam na dokończenie ostatniej rabaty żeby tak hurtem zamówić.
Rzecz w tym że odstępy miedzy trawkami to około 30 - 40cm i nie bardzo widzę jak tam dosadzić azalie czy bukszpany bo wydaje mi się że mało miejsca a chciałam to jakoś ożywić bo w tym grysie są prawie niewidoczne