Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród wyrozumiały

Ogród wyrozumiały

Olili 15:05, 18 wrz 2015

Jestem

Olili 15:09, 18 wrz 2015

I co zebrać te berberysy bagatele i dać je plamą wokół żółtego buka ??
I co wtedy przed tawuły Little Princess, nic?
Olili 15:10, 18 wrz 2015

W ogóle to kusi mnie by pozbyć się tej brzozy krzywej (najbardziej wysuniętej na prawo)
Olili 15:15, 18 wrz 2015

tak przy okazji w innej części
Olili 15:28, 18 wrz 2015

Tak w ogóle to przed tymi tawułami jest berberys admiration a nie bagatelle
lindsay80 16:25, 18 wrz 2015

w pierwszej kolejności to musiałam sobie wyguglować te odmiany hortensji bo do tej pory mi nieznane - szczególnie ta red wins mi się podoba.

Zadałam Ci dużo pracy, ale będzie łatwiej coś doradzić.

Tak myślałam, że to Admiration bo na jednym zdjęciu 3 ostatnie było lepiej widać, ale to może nawet lepiej bo do innych planowanych roślin (Red Baron, Orange Rocket) on lepiej pasuje kolorystycznie niż Bagatelle.

Jeśli przeniesiesz Admiration pod buka to wydaje mi się, że do tych tawuł ja bym nic nie dodawała, tylko wtedy kilka wysuń do przodu w nieregularnej linii.

Pomysł na Gracki z Orange Rocket mi się podoba - też je mam pod brzozami i jeszcze rozplenice Hameln - dobrze to wygląda A u Ciebie brakuje tam traw.

Już masz spore Red Barony swobodnie możesz sobie je podzielić i zrobić większe poletko tej trawki.

Co do brzozy to mi by było szkoda, bo już taka duża, to że taka pokrzywiona to można uznać za jej atut, ale jak ją usuniesz to na złe nie wyjdzie - taki bardziej uporządkowany zrobi się ten fragment.

Czekaj Iza na podpowiedzi innych bo ja to taka marna doradczyni, zawsze lepiej poznać kilka spojrzeń i na koniec coś wybrać.

A na jaki kolor będą kwitły liliowce?
Olili 17:06, 18 wrz 2015

Dziękuję Edytka.

Red Barony sadziłam w lipcu ,już przyrosły trochę..Kiedy mogłabym je dzielić?

Brzoza..sama ją tak pokrzywiłam ,bo niby nie chcę tak całkiem uporządkowanego ogrodu,tylko wydaje mi się ona teraz tak odstająca od reszty.

Może jak wystrzeli w górę to ten efekt się zmniejszy.

Hortensja Red Wins też podoba mi się bardzo ,bo ta która już rośnie (levano) ,już mi się nie podoba,ale skoro nie zmarnowała się w to upalne lato to już niech rośnie.

Liliowce ....to dopiero zagwozdka,bo one kwitną na pomarańczowo !
Wcześniej były bliżej tawuł ale jak tawuły zakwitły to brrrr,musiałam je przenieść.
W ich sąsiedztwie rośnie buk Rohan Obelisk i z bordem jego liści jest ok.
lindsay80 17:15, 18 wrz 2015

Olili napisał(a)
Dziękuję Edytka.

Red Barony sadziłam w lipcu ,już przyrosły trochę..Kiedy mogłabym je dzielić?

Brzoza..sama ją tak pokrzywiłam ,bo niby nie chcę tak całkiem uporządkowanego ogrodu,tylko wydaje mi się ona teraz tak odstająca od reszty.

Może jak wystrzeli w górę to ten efekt się zmniejszy.

Hortensja Red Wins też podoba mi się bardzo ,bo ta która już rośnie (levano) ,już mi się nie podoba,ale skoro nie zmarnowała się w to upalne lato to już niech rośnie.

Liliowce ....to dopiero zagwozdka,bo one kwitną na pomarańczowo !
Wcześniej były bliżej tawuł ale jak tawuły zakwitły to brrrr,musiałam je przenieść.
W ich sąsiedztwie rośnie buk Rohan Obelisk i z bordem jego liści jest ok.

Większość traw dzieli się wiosną, ja nie mam jeszcze doświadczenia, ale moja mama dzieliła Red Barona wiosną z jednej kępy zrobiła sobie chyba 7 i wszystkie żyją i ładnie podrosły - one w dużej grupie dopiero robią efekt.

No tak właśnie wygląda, że ta brzoza troszkę odstaje, ale jak dojda wysokie trawy i berberysy to miejsce będzie już zupełnie inne - daj jej jeszcze szansę.

Dla mnie tawuły w ogóle mogłyby nie kwitnąć

Też mam tego buka a przed nim Red Barona i houtunię kameleon.

Olili 17:27, 18 wrz 2015

Znalazłam zdjęcie kwitnących liliowców,choć troszkę przekłamana barwa ,bo w rzeczywistości są bardziej pomarańczowe
Mala_Mi 23:29, 18 wrz 2015

Olili napisał(a)
Mam mega opory przed wstawieniem zdjęć ale wstawię.
Tak jak Loosiuu napisał są chyba zbyt rozstrzelone,choć w realu nie daje to po oczach tak jak na zdj.

Jak dacie jeszcze jakieś sugestie to przecież mogę przekopać..

Oczy mi lecą... ale myślę, że będzie dobrze
Jak się rozpędzisz to wrzucisz jakaś róże o miękkich pędach lub coś pnącego (bluszcz???? powojnik???) na panele....