Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród wyrozumiały

Ogród wyrozumiały

Olili 09:36, 19 wrz 2015

Dzięki Aniu

Na drewnianych panelach rósł winobluszcz ,zarośnięte już były pięknie całe, jednym słowem zielona ściana ,ALE ...winobluszcz ma owoce i multum zielonych, drobniutkich kuleczek miałam w każdym zakamarku na tarasie.Przy otwartych drzwiach to i w domu. Jesienią ogrom opadłych liści na tarasie.No nie na moje siły
Trochę żal ,bo klimat był fajny (gdy posprzatałam). Niestety ubiegłej jesieni wytargałam do zera. Dumam teraz właśnie nad bluszczem po prostu..nie owocuje,liście nie spadają tylko przemarza znów..(np. u moich rodziców).
I trochę zachodu miałam z przymocowywaniem pnączy do tych desek..co innego gdyby to była kratka jakaś...ech....
Olili 09:52, 19 wrz 2015

A i jeszcze się głowię czy pomiędzy tawułami a hortensjami coś dosadzić ,tam jest ok 1,5m ?

i jeszcze .. jak tego admirationa przesadzę pod buka ,to to za dużej plamki nie będzie,bo jest go 12 sztuk,więc myślę czy by go z czymś nie pomieszać...????

Przychodzi Wam coś do głowy ?
Mala_Mi 11:10, 19 wrz 2015

Olili napisał(a)
Dzięki Aniu

Na drewnianych panelach rósł winobluszcz ,zarośnięte już były pięknie całe, jednym słowem zielona ściana ,ALE ...winobluszcz ma owoce i multum zielonych, drobniutkich kuleczek miałam w każdym zakamarku na tarasie.Przy otwartych drzwiach to i w domu. Jesienią ogrom opadłych liści na tarasie.No nie na moje siły
Trochę żal ,bo klimat był fajny (gdy posprzatałam). Niestety ubiegłej jesieni wytargałam do zera. Dumam teraz właśnie nad bluszczem po prostu..nie owocuje,liście nie spadają tylko przemarza znów..(np. u moich rodziców).
I trochę zachodu miałam z przymocowywaniem pnączy do tych desek..co innego gdyby to była kratka jakaś...ech....

Winobluszcz jest za ekspansywny, chyba, że dasz ten trójklapowy. Myślałam o hederze.
Mala_Mi 11:41, 19 wrz 2015

Olili napisał(a)
A i jeszcze się głowię czy pomiędzy tawułami a hortensjami coś dosadzić ,tam jest ok 1,5m ?

i jeszcze .. jak tego admirationa przesadzę pod buka ,to to za dużej plamki nie będzie,bo jest go 12 sztuk,więc myślę czy by go z czymś nie pomieszać...????

Przychodzi Wam coś do głowy ?

Możesz posadzić trawy, np rozplenice, tak na przemian z hortkami np Moudry.

Możesz dać hosty, z częściowo żółtymi liśćmi, i takie ciut większe by były widoczne, fajnie nawiąże do tawuł.
Great Expectations, na smukłych nogach...

Albo GOld Standard.. fajnie zmienia kolory w sezonie i tworzy wielkie poduchy.

Ale ja lubię mieć zapchany każdy centymetr.. wiec .... na moje opinie nie patrz

Garden Puzzle ma ograniczoną ilość roślin.. wiec wizualizacje są do niczego.
lindsay80 11:54, 19 wrz 2015

fajne Ci pomysły Ania dała.
Na tych deseczkach coś zielonego byłoby extra, też pomyślałam o jakimś zimozielonym bluszczu.

A jeśli chodzi o przestrzeń między hortkami i tawułami to stawiam na rozplenice.
Hosty też fajne, ale masz tam wszystkie roślinki liściaste, to te rozplenice jak znalazł, tylko może Hameln bo ona mniejsza rośnie, Moundry jest świetna ale większa i żeby za bardzo nie przysłoniła hortensji.
Olili 15:17, 19 wrz 2015

Ania , Edytka dziękuję Wam bardzo ! Nawet nie wiecie ile dla mnie- laika znaczą Wasze podpowiedzi

Byłam w ogródku przesadzałam te berberysy, i trochę przesuwałam tawuły ,żeby jakiś porządek się zrobił. Urobiłam się ,że aż mnie mdli . No i oczywiście berberysy jeszcze krzywo...dziś już ich nie poprawię ale może w poniedziałek.

Powiedzcie ,że trochę lepiej teraz
lojalna_ 15:28, 19 wrz 2015

No to juz pozamiatane ...przesadzone a i widze cudnie Ci dziewczyny doradzaja
Olili 18:48, 19 wrz 2015

lojalna_ napisał(a)
No to juz pozamiatane ...przesadzone a i widze cudnie Ci dziewczyny doradzaja

A co miałaś iny pomysł ? Dawaj śmiało...
Olili 19:10, 19 wrz 2015

Wiecie co ?

Widzicie te kupki kamienia pod brzozami?
Mam zamiar częściowo go użyć na tej rabacie i nie mogę wymyślić jaki by to miało mieć kształt..
Wcześniej,tzn. do dzisiaj myślałam,by otoczyć ekobordem brzozy i w srodku ten kamień..Teraz przesadziłam berberysy pod buka i patrzę a to bardzo blisko tej piątej brzózki,że nijak tam zatoczyć jakiś kształt....O losie!
A gdyby otoczyć tylko te 4 brzózki?
I w ogóle jak patrzę to fajnie by było gdyby red baron był na kamieniu,ale wtedy to tym kamykiem musiałabym dojść do brzegu rabarty,buuuuu i nie wiem o zrobić.
Może red barona posunąć pod brzozy,rabata ma wystawę południową to i tak trochę słońca by miał....
Czacha mi dymi ,jutro pewnie padnę,albo nie, w ogóle nie wstanę
A jeszcze myślę ,by może tego klona CS, zabrać stamtąd?
Mam zaorane od frontu to miejsce dla niego by się znalazło.
Olili 19:14, 19 wrz 2015

Dla Ani jej orliki u mnie

I z boku wyglądają naparstnice,tylko nie wyciełam przekwitłych kwiatów.

Runianka też rośne ,ale na tej rabacie pojawił się mech i nie wiem mam coś z nim robić? Będzie szkodliwy dla roślin?