Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:33, 12 maj 2014

Do góry
kasiula79 napisał(a)
Danusiu czy mogę teraz ciachnąć troszkę bukszpany? Chodzi mi o te młodziutkie przyrosty, które tydzień temu zmroziło - one teraz klapnęły i poprzylepiały się do roślinki (obawiam się żeby jakiś grzyb nie wlazł i tak myślę że może lepiej je ciachnąć?) Jak uważasz?

Nie ciachaj, a wyskub paluszkami i paznokietkami
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:32, 12 maj 2014

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Danusiu, czy nie masz wrażenia, że Ogrodowisko przeszło najśmielsze Twoje oczekiwania? Bo ja tak!
I niech tak trwa!
Buźka

NOM, przeszło, na FB 18.311 i rośnie
U nas też rośnie, a ja już nie ogarniam za bardzo ogrodów, tematyczne jeszcze tak Pomagajcie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:30, 12 maj 2014

Do góry
Katkak napisał(a)
Witaj Danusiu. Robinię już wycięliśmy (byliśmy podrapani jak przez kota ), a zamiast niej posadziliśmy śliwę wiśniową Pissardi. Przyznam, że był to trochę spontan, pojechaliśmy do szkółki i ... no i mamy ją Myślisz, że taki wybór może być? Pozdrawiam

Pewnie kochana, może być i to jak
Lecę w kulki... 21:41, 12 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Witaj Aniu wczesnym porankiem, jestem z rewizytą i oczywiście pieję nad bukietami i ich tonacją

Witam Szefową... i dziękuję za odwiedzinki.
Pianie....niepotrzebne ale jest mi strasznie miło, że mnie pamiętasz....
Zdjęcia jesienne...przeze mnie już zapomniane, także pora na '' Lecę w kulki '' Sezon 3
Pozdrawiam cieplutko...
Fotorelacje - pielęgnacja roślin 20:34, 12 maj 2014

Do góry
Ciachnij suche źdźbła, wyskub.
Kalina - Viburnum 20:32, 12 maj 2014

Do góry
Owoce kaliny są jadalne, ale surowe spożyte przez dzieci - mogą zaszkodzić. Tu jest o tym napisane

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kalina_koralowa
Kalina - Viburnum 20:31, 12 maj 2014

Do góry
katiaxx napisał(a)
Witam,
Znalazłam w katalagu roślin kalinę grandiflorum , czy warto sadzić tę odmianę ?

Ja jej nie sadziłam, ale nazwa wskazuje, że kwiaty są duże. Nie lubi przesuszenia, miejsce powinno być wilgotne.
Brzoza - Betula 20:28, 12 maj 2014

Do góry
Anita1978 napisał(a)
Zajrzałam tu mając nadzieje na znalezienie odpowiedzi na moje pytanie: co posadzić pod brzozą? I już wiem- najlepiej nic..... Dziękuje za wątek.

Hosty.
Choroby i szkodniki buków - buk, Fagus 20:27, 12 maj 2014

Do góry
A może mu liście podmarzły jak były przymrozki?

Buk ma duże wymagania siedliskowe, ja sadzę w żyzną glebę o pH lekko kwaśnym i płytko, nie zakopuję mu nasady pnia, nie lubi.
Rozpoznawanie bylin 20:27, 12 maj 2014
Do góry
Gardenarium napisał(a)
nr 4 może to być też dziewanna, Słabe zdjęcia i trudno rozpoznać.

4 też obstawiam dziewannę, a 1 jakiś nachyłek ?
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 20:23, 12 maj 2014

Do góry
Obskub je z tych brzydkich listków i gałązek. opryskaj Topsinem, niektóre listki są zmiażdżone chyba tępymi nożycami, albo niewłaściwym terminem cięcia.

Potem, czyli za tydzień opryskaj nawozem do bukszpanów. mamy nowy nabytek w naszym sklepie, specjalny do topiarów z bukszpanu, ja już swoje opryskuję od kilku tygodni.

Nie jest tani, ale bardzo wydajny i na cały sezon mi starczy jednao opakowanie, a bukszpanów mam cały ogród

Link do nawozu
Brązowienie iglaków 20:12, 12 maj 2014

Do góry
Tak wyglądają, bo cyprysiki tak mają, dlatego ich nie sadzę w ogrodach. Z powodu zagęszczenia i zacienienia obumierają igły i cyprysiki brzydko wyglądają.

Możesz im pomóc obcinając bez sęków, skubiąc obumarłe gałązki aż do pnia, Jest to żmudna robota ale zyskają bardzo. Drugie wyjście wykarczować i posadzić coś bardziej atrakcyjnego. Ja bym, tak zrobiła jednym zgrabnym ruchem
Ściółkowanie - kora w ogrodzie 20:06, 12 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie podam linka bo nie znam producenta, otwieraj worek i patrz co kupujesz.

no właśnie w tych miejascach co widziałem to słabowata - bardzo zanieczyszczone - dlatego myślałem o zakupie przez internet- a do tego warto, żeby ktoś polecił sprawdzonego producenta

no nic - szukam dalej
Chwasty w trawniku 20:06, 12 maj 2014

Do góry
Starane Bofix - to kolejne herbicydy selektywne, tylko każdy kupuje najtańszy a Bofix jest droższy chyba.
Ściółkowanie - kora w ogrodzie 20:02, 12 maj 2014

Do góry
Nie podam linka bo nie znam producenta, otwieraj worek i patrz co kupujesz.
Ogrodnicza porada - kapusta chińska 19:31, 12 maj 2014

Do góry
way napisał(a)
Gardenarium dopiero teraz umieszczam odpowiedź-kłaniam się nisko do twych stóp z powodu mej opieszałości, ale całkowicie pochłonął mnie zielony sezon i odowiązki z nim związane.
Gdyby kogoś jeszcze kapusta chińska interesowała-tak na przyszły sezon uprawowy-oto moje doświadczenie:
wysiana jako poplon pod koniec lipca dała dobry i smaczny plon
jest ciekawym warzywem szybkorosnącym- wzrost spowolniła chłodniejsza sierpniowa temperatura
Wykorzystałam ją na farsz do pierogów, poszatkowaną podsmażyłam i udusiłam z pieczarkami i cebulką.
Bardzo ładnie wygląda na zagonie- jest po prostu dekoracyjna, załączam zdjęcia zobaczcie sami
Zrobiłam je na początku września a kapustka na stole królowała w październiku

czy tą piękną kapustkę wysiewałaś prosto do gruntu czy pikowałaś?
Ściółkowanie - kora w ogrodzie 13:50, 12 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Słuchajcie kochani, ważne jest także, jaka ta kora jest. Powinna być przekompostowana, bez gałązek i wiórów drewna. Świeża zabiera z gleby azot. A brzydka wiadomo - brzydko wygląda.

Nie wiem czy warto po lasach chodzić, trzeba kupić w workach, albo wywrotkę. Nie da się rady pozyskać w lesie.

Ta kora jest ciemna i nie ma zanieczyszczeń

czy można prosić o linka lub jakiś na miar na dokładnie taka korę?
potrzebuje większej ilości a nie chciałbym w ciemno gdzieś z internetu zamawiać
ta wygląda idealnie

Mata przeciw chwastom 07:53, 12 maj 2014

Do góry
Dobrze zrobiłaś, aby tylko gazety nie wystawały.

Jak wzbogacić ziemię? Tu porady

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/295-jak-poprawic-zdrowotnosc-gleby-w-ogrodzie
Choroby klonów, klon - Acer 23:08, 11 maj 2014

Do góry
Potwierdzeniem choroby jest przekrój pnia, a tego nie widać Samo więdnące drzewo nie świadczy o tej przyczynie. A może korzenie ma w wodzie?
Drzewa, krzewy, byliny zimujące do donic... 23:05, 11 maj 2014

Do góry
Nie ma na to reguły co ile metrów, możesz sadzić nawet jeden przy drugim, zależy od kompozycji.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies