Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

agatanowa 10:03, 13 maj 2014

Bogdziu, a powiedz mi, czy są jakiekolwiek szanse na ukorzenie złamanych gałęzi RH?

Te gałęzie mają ponad 40 cm, bo wazon ma trzydzieści parę. Cunningham`s White juz przekwitł w wazonie, oberwałam kwiatostany, ma zdrowe liście i dużo przyrostów. A Old Port (na zdjęciu z maleńkim pączusiem) ma już teraz nabrzmiały, napęczniały pąk, piekny już bordowy, zaraz mi zakwitnie w wazonie i pod pakiem małe przyrosty. Szkoda mi ich wyrzucac...
Mala_Mi 11:28, 13 maj 2014

Bogdzia.. wiem, masz mnie po dziurki w nosie... wstawiłam typowaną Blutopię w całości str 2424 i listek..
Cmokam mocno..... moje rh zyją dzięki Tobie.. i w tym roku kwiaty mają.... po prostu rewelacja... wiem, że łągodna zima też pomogłą w kuracji, ale byłyby na śmietniku gdyby nie ty, a to duże krzewy.... i w tym roku już cieszą I powiem nawet że zaczynają zdobić
Malgosik 12:24, 13 maj 2014

Bogdzia napisał(a)

I w całej okazałości azalia Tang Glow.

Witaj Bogdziu

Przyglądam się tym azaliom, bo widuję je w ogródkach, pięknie kwitną, ale ulistnienie nie jest takie gęste, nie korciło Cię by je przycinać i zagęszczać?
Ja mam już sekator w rękach prawie i chcę ciąć moje azali japońskie by się zagęściły. Tylko że jeszcze kwitną no i narazie nie wiem gdzie je uciąć. Czy one też mają tylko 1 piętro liści jak moje? i część pędów gołych?
popcorn 12:35, 13 maj 2014

Zaglądam i pozdrawiam!!
Bogdzia 12:45, 13 maj 2014

Gardenarium napisał(a)
Pozdrawiam i spóźnione gratulacje z okazji emisji, oglądałam , chyba trafiłam na spotkanie?

Danusiu z progrmu specjalnie dumna nie jestem bo kwitnienie było opóźnione i ogrod nie pokazał swojej najlepszej odsłony, no i nas zabijała trema, chwilami calkiem głupio gadaliśmy .A spotkanie owszem bedzie tylko dla osób które mnie na pw prosiły że chcą zobaczyc ogród. Nie pisalam o nim w wątku o spotkaniach bo i tak uzbierała sie duża grupa , jak na moje możliwosci i wiecej osób nie moge przyjąc ale Ty jestes tu Szefowa więc jeśli byś chciała przyjechac to zapraszam 24 maja, adres znasz.Pozdrawiam.
Bogdzia 12:45, 13 maj 2014

popcarol napisał(a)
Zaglądam i pozdrawiam!!

Macham Karola.
Bogdzia 12:47, 13 maj 2014

agatanowa napisał(a)
Bogdziu, a powiedz mi, czy są jakiekolwiek szanse na ukorzenie złamanych gałęzi RH?

Te gałęzie mają ponad 40 cm, bo wazon ma trzydzieści parę. Cunningham`s White juz przekwitł w wazonie, oberwałam kwiatostany, ma zdrowe liście i dużo przyrostów. A Old Port (na zdjęciu z maleńkim pączusiem) ma już teraz nabrzmiały, napęczniały pąk, piekny już bordowy, zaraz mi zakwitnie w wazonie i pod pakiem małe przyrosty. Szkoda mi ich wyrzucac...

Z tego co mi wiadomo to szanse są żadne, ale ktoś kiedys pisał ze mu sie udało więc spróbuj bo co to szkodzi.Mnie sie jeden raz ukorzenił ale juz od trzech lat stoi w miejscu i namyśla sie czy rosnac.Może Ci się uda -spróbuj.
Bogdzia 12:49, 13 maj 2014

Mala_Mi napisał(a)
Bogdzia.. wiem, masz mnie po dziurki w nosie... wstawiłam typowaną Blutopię w całości str 2424 i listek..
Cmokam mocno..... moje rh zyją dzięki Tobie.. i w tym roku kwiaty mają.... po prostu rewelacja... wiem, że łągodna zima też pomogłą w kuracji, ale byłyby na śmietniku gdyby nie ty, a to duże krzewy.... i w tym roku już cieszą I powiem nawet że zaczynają zdobić

Aniu to nie ja o nie dbam więc i zasługi nie moje. Cieszę sie ze się pozbierały i niech zdrowo rosną.
ModraSowa 12:53, 13 maj 2014

Bogdziu. Ty mnie nie znasz, ale ja Ciebie tak, zresztą , kto Ciebie nie zna na tym forum?
Masz ogromne doświadczenie,chciałabym prosić Cię o pomoc. Jeśli znajdziesz wolną chwilę zajrzyj proszę do mojego wątku (strona 15) lub do wątku o różanecznikach (strona obecnie ostatnia,62) i pomóż mi zidentyfikować i uratować moją azalię.
Serdecznie pozdrawiam.
Bogdzia 14:10, 13 maj 2014

Malgosik napisał(a)

Witaj Bogdziu

Przyglądam się tym azaliom, bo widuję je w ogródkach, pięknie kwitną, ale ulistnienie nie jest takie gęste, nie korciło Cię by je przycinać i zagęszczać?
Ja mam już sekator w rękach prawie i chcę ciąć moje azali japońskie by się zagęściły. Tylko że jeszcze kwitną no i narazie nie wiem gdzie je uciąć. Czy one też mają tylko 1 piętro liści jak moje? i część pędów gołych?

Azalie i rododendrony gubią liście jeśli nie ma do nich dostepu światła więc jeśli nawet bardzo je zagęścisz to i tak wyłysieją bo bedzie za mało światła. To samo zreszta dzieje się i z innymi roslinami nawet tak bardzo lubiącymi ciecie jak np klony , jesli sie je zagęsci to sa ładne po wierzchu a w srodku łysieją najczęsciej całkowicie . Nie wiem więc czy jest sens je zagęszczac ale jeśli chcesz to Twój wybór. Ucinasz gałązke w dowolnym miejscu jednak nie przy samym dole. I jeszcze jedno , nigdy nie ma pewności ze ta ucieta gałazka wypusci mnóstwo młodych pędów , zdarza sie ze nic nie wypusci i cała jest do odcięcia.