Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój zielony świat 09:27, 03 maj 2017

Do góry
Byłam przedwczoraj w Wojsławicach, jak zwykle, dzień pełen zachwytów
Moje ulubione drzewo w arboretum, buk purpurowy, zachwyca pokrojem, majestycznoscią i grą światła pomiędzy listowiem
Jak patrzę na te poziomo rozpostarte konary pojawia mi się fantazja o zawieszeniu na nich huśtawki i bujaniu tak wysoko, wysoko, aż pod koronę

Mam tam swoje symbolicznie bliskie miejsce. Ławka, którą ufundowałam wraz z przyjacielem

W kamiennym kręgu od początku 09:26, 03 maj 2017

Do góry
GorAna napisał(a)

Tak wyglądają tulipany jako chwasty. Nie mogę się ich od kilku lat pozbyć z tej rabary
Chyba będzie trzeba zadziałać radykalnie, bo cierpliwość mi się kończy

Chciałabym tylko takie chwasty mieć w ogrodzie .
Piękne masz te tulipany, ale dużo z nimi pracy. Dla takiego efektu warto się potrudzić. Szkoda, że niektóre są tylko jednoroczne. Mam takie same doświadczenia jak i Ty.
Moja bajka 09:26, 03 maj 2017

Do góry
moja bardziej łąka niż trawnik , ale grunt, że skoszone
Ogród z rzeźbą 09:25, 03 maj 2017

Do góry
Jak dla mnie to ten długi weekend jednak trochę za krótki jest. Upłynął nam bardzo pracowicie. W piątek po południu rozpoczęły się przygotowania do remontu pokoju młodego czyli odgruzowywanie, w sobotę pomalowałam ściany, w niedzielę wyprawa po nowe biurko, skręcanie i ponowne układanie wszystkich rzeczy. Masakra, ale cieszę się, że mamy to już za sobą, Ignacy przeszczęśliwy, bo już dłuuugo błagał o ten remont.

Na działkę pojechaliśmy w dopiero w poniedziałek. Po kwietniowej wizycie pani zimy zdecydowanie ucierpiały hortensje ogrodowe, młode listki są nadmrożone i pewnie kwiatów znowu nie będzie. Jak je na zimę opatuliłam i pięknie przetrwały, to mi je wiosna załatwiła. Cały dzień ryliśmy w ziemi, tzn. oczywiście wywoziliśmy taczkami żółty piach na szykowanej rabacie przy tarasie, na której mają zamieszkać róże. No i końca nie widać, jak te róże w końcu wsadzę, to nie wiem czy jakiś kwiat tym roku zobaczę.

Kilka fotek cykniętych na szybko w przerwach w ryciu ziemnym, najpierw ubiegłoroczne tulipany, wyglądają na niezawodne, muszę odgrzebać ich nazwy:

A tu kwitnące jeszcze exotic pomiędzy kuklikami, które tez już się szykują do kwitnięcia

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 09:25, 03 maj 2017

Do góry
Kasya napisał(a)

Hmmm to wilczomlecz? A jaki?
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 09:25, 03 maj 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
tu nowa mini rabatka, niestety wyprzedane trawy ktore sobie ostatecznie wymyslilam ! i co ja mam tu wsadzic ??

pomieszy drzewkami sa 2 baptysje

A jakie trawy planowałaś tu posadzić? Może coś w ZP coś będzie to mogę kupić i do Pęchcina dostarczyć.
Ewentualnie z tych co zamawiałam w Vitroflorze coś Ci pasuje.
Moja bajka 09:21, 03 maj 2017

Do góry
na ambroeca trzeba strasznie długo czekać.

ale widzę pączki, więc chyba nie ma powodu do zmartwień. W ogóle ta zimna wiosna trochę komplikuje sprawy. Wisteria w tym roku nie ma ani jednego pączka, hosty ledwie ruszyły. Wszystko spóźnione.

moja wyhodowana z patyka tawuła ma dopiero drugi sezon, a już taka fajniutka

Sylwia ten uroczy wrzosik trafił do swoich kolegów - na wrzosowisko
Mój zielony świat 09:21, 03 maj 2017

Do góry
Jak tylko jest słonko, żabki wygrzewają się na kamieniach przy kałuży, obok długosz królewski

Suzanka dzielnie kwitnie
Mój zielony świat 09:18, 03 maj 2017

Do góry
Izo, to BOS, czyli biały owczarek szwajcarski
Trawnik po aeracji-wertykulacji, nawieziony, plus częste opady, to ładnie wygląda. Teraz dudlam kanciki.

Bogdziu, oba uszka mają stać do 4 miesięcy

Dla Was tuli-tuli-tulipany

Moja bajka 09:15, 03 maj 2017

Do góry
teraz na tej rabacie zrobiło się całkiem sporo miejsca. Pewnie nie na długo się powstrzymam, ale jeszcze przez pewien czas nic nie będę tu sadzić. Ale myślę o świerku Glauca Globosa na pniu, kalinie Ann Russel i może jakiejś hortce ogrodowej, albo rodku. Chodziła mi też po głowie hortka bukietowa, żeby się tak nad brzegiem rabaty przewieszała.
siewki ciemierników przesadziłam na brzeg rabaty. Teraz nic ich nie zagłuszy i spokojnie będą sobie mogły rosnąć

klon i świerk Acrocona fajnie zgrały się kolorami

z dużych rodków pierwszy startuje Morgenrot
Ogród z rzeźbą 09:12, 03 maj 2017

Do góry
Jola tak się porobiło, że teraz z czasem bardzo krucho. Zaległości na forum mam ogromne, no ale są sprawy ważne i ważniejsze.

Iwonka niewątpliwie exotic są śliczne i dodatkowo długo kwitną. Teraz mogłam nacieszyć co nieco nimi oko w realu.

Asia wysłannik ucieszył się z pochwały

Ewa jak miło, że wpadłaś. Exotic ma chyba pół Ogrodowiska, ale to nic. One są po prostu piękne i mimo to, że prawie wszyscy je mają, warto je mieć Tak więc kupuj jesienią.

Zoja tak szczerze to nie liczyłam, że zakwitną. Chyba je za głęboko posadziłam. A Ty jaką stawiasz diagnozę? Ale jeden mi zakwitł

Ola z tym ciepłem to wiesz jak jest. No właśnie, maj minie szybko, chyba za szybko. Te moje biedne róże to chyba się zmarnują na balkonie zanim je wsadzę. Z tą fontanną cały czas się waham.

Mirelka tych tulipanów jest jednak mniej niż w ubiegłym roku, nie wszystkie kwitną. W poniedziałek wyglądały tak:

Dla porównania odgrzebałam podobne ujęcie z ubiegłego roku:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/6733-ogrod-z-rzezba?page=36
Sezon 2017 u Hanusi 09:09, 03 maj 2017

Do góry
Tyle dni wolnego od państwa,
to zakrawa na koniec poddaństwa!
Nic nie musieć, leżeć, pić!
To dopiero można żyć!

Lecz ogrodnik nie próżnuje,
swoje grządki wyrównuje!
To nic, że wiosna nadzwyczaj zimna,
aura taka do prac być powinna.
I co my widzimy:
Chaos niemal oswojony,
wylazł tulipan równo posadzony,
żonkile nieśmiało schylają głowy,
rodek już kwitnie w rhodondronowym!
żwirowy ogródek pełen kaktusów,
co zrobić z liśćmi od mych krokusów?
Przymrozki w maju to nie nowina,
taki najmilszy kwiat Twój zamrozi,
i cóż my na to? Nic! Wola nieba!
Z nią nie dyskusje, wytrzymać trzeba!
Chłód przegonimy węgielkiem z grilla,
Ciepło nam będzie wnet?
Lada chwila!

Choroby klonów, klon - Acer 09:06, 03 maj 2017

Do góry
po wycięciu chorego klona został sam pniak Ok 2 tyg po wycięciu zrobił się taki paskudny. Udało mi się zmobilizować ema do wycięcia go i usunięcia większości korzeni.Wymieniłam też trochę ziemi i podlałam miejsce po nim i wokół Previcurem.
Moja bajka 09:04, 03 maj 2017

Do góry
patrzcie jaki okropny zrobił się pień chorego klona po ścięciu. Ale tylko i wyłącznie dzięki temu udało mi się zmobilizować ema do usunięcia go wraz ze sporą częścią korzeni.

teraz jest tak. Od razu po wycięciu tego paskudztwa podlałam ziemię Previcurem.

wymieniłam też trochę ziemi.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 09:04, 03 maj 2017

Do góry
polinka napisał(a)

Olu,też lubię bakope.mam ja już trzeci rok i w tamtym roku też jakoś tak kiepsko rosła.nie wiem dlaczego...liczę,że w tym roku będzie ok.

O betonowaniu nic nie pisałam bo sama do końca nie byłam pewna pomysłu wczoraj podjęłam decyzję,dzisiaj zalalismy szalunki

ale jestem ciekawa!!!??? i tych form i altany???!!!
piękne kadry ogrodu, niech rośnie w siłę macham ciepło
Moja bajka 09:01, 03 maj 2017

Do góry
dąbrówki cieszą

trzmieliny do strzyżenia
Sylwia, a lustro znalazło miejsce tutaj

Moja bajka 08:58, 03 maj 2017

Do góry
Nie pamiętam kiedy skoszony trawnik sprawiał mi tyle radości - pierwsze koszenie za mną. Momentami ledwo kosiarkę upchnęłam. Teraz już wiem, że kanciki muszę zrobić troszkę szersze .

fajnie wyglądają te serduszki razem

Sylwuś różyczka od Ciebie wylądowała tutaj, obok latarenki. Trochę przywiędła, ale mam nadzieję, że się pozbiera dzielnie.
Moja bajka 08:53, 03 maj 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Wiesz gdzie dałam to niebieskie naczynko od Ciebie? Robi za poidełko w niezapominajkach przy gąsce

A ja tu dałam umywalkę. Będzie kolejnym mini oczkiem. Marzą mi się w nim lilie wodne odbijające się w lustrze
Ramę lustra muszę przemalować.

w ten sposób zagospodarowałam trudny do wykorzystania skrawek ogrodu pomiędzy tujami, a ścianą domu. Wcześniej stało tam stare krzesło z koszem z peralgoniami. Ale mini oczko to będzie strzał w dziesiątkę .

wiem, że lustro powinno ciekawsze widoki odbijać niż schody, ale chyba nie jest tak źle .
Doradźcie tylko proszę na jaki kolor ramę lustra pomalować? Pobielone chyba nie bardzo będzie tu pasować. Może po prostu ciemny brąz, żeby się tak ta jasna rama nie odznaczała .
Ogród KasiWB - część II 08:52, 03 maj 2017

Do góry
Pozdrawiam
Ogród KasiWB - część II 08:51, 03 maj 2017

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies