Świerk nie rośnie jakoś specjalnie w głąb ziemi, dupsko mu się rozkłada raczej...znowu akcja była. Nie mogliśmy dać rady sami, konie mechaniczne się przydały. Od razu przypomniałam sobie przesadzanie wielkiego rodka u Bogdzi
Asiu, witaj
Twój wątek pędzi, podglądałam Cię po cichutku...
Dzięki Twojej "krucjacie" uświadomiłam sobie jaki ogród, jakie drzewa chcę mieć za co serdecznie dziękuję!
Super, dzięki za propozycję, też mi ten kawałek nie leży, a Twoja propozycja bardzo mi się podoba, jakaś milsza dla oka.
Właśnie mam problem z altanką i ogniskiem, dlatego zastanawiam się czy nie lepiej uprościć kształt rabat i zrobić coś takiego:
Do tego nie wiem czy poradzę sobie z wyznaczaniem rabat w kształcie koła ... ale z drugiej strony koła bardziej mi się podobają ...
eM zaakceptował obie wersje
A i jeszcze jedna zmian -tam gdzie rosną drzewka owocowe i porzeczki będzie placyk pod basen - w kształcie koła więc to też przemawia za owym kształtem rabat ...
No dobrze, mam już zaplanowane drzewka, teraz trzeba zaplanować niższe piętra. Bardzo chciałabym w tym roku urządzić rabatę wzdłuż drogi prowadzącą do placyku z huśtawką
Zastanawiam się jak rozmieścić Śliwy Pissardi, mają być posadzone wzdłuż ogrodzenia - brązowa kreska to ogrodzenia frontowe (długość 14 matrów).
Lubię symetrię, stąd mój kłopot czy zacząć od ścieżki do domu, w równych odstępach, aby środkowa śliwa wyszła w centrum wysuniętej części rabaty (na przeciwko modrzewia)? czy zacząć osadzić od tego wysunięcia w stronę buka (czy nie za blisko, ale wtedy wysłaniamy część wypoczynkową od drogi).
Zajrzałam na początek wątku, przypomniało mi się, jak tu u Ciebie "krucjatę drzewną" prowadziłam. Twój wątek był chyba zresztą pierwszym w którym się więcej udzielałam.
Twoje rabatki duużo bardziej foremne niż to, co w zeszłym roku planowałaś.
Tylko ten kawałek między huśtawką a altanką mi nie pasuje.
Proponowałabym tak:
Do przemyślenia zostaje ten kawałek od strony ognista i warzywnika.
ładne kształty rabat, ale tą chyba bym delikatnie poprawiła
kurcze musze poszukać foty którą widziałam w którymś ogrodzie - bardziej pofalowałabym żeby prowadziła do dalszej cześci grodu
ogólnie masz bardzo duży teren i możliwości cc do nasadzeń
czego po trochę zazdraszczam