Bożenko - doczytałam się u ciebie, że posiadasz odmianę derenia Cherokee chyba Brave bo wcześniej o takiej pisałaś. Ja stałam się szczęśliwą posiadaczką derenia Cherokee Chief. Tu jego
fotki. Jak czytałam te odmiany są podobne w wymaganych warunkach uprawy. Czy mogłabyś mi kilka słów napisać na jakim stanowisku u ciebie ten dereń rośnie - czy bardziej słoneczne czy cieniste, jaką glebę lubi, czy mocno go trzeba podlewać.
Tak w ogóle to chciałam ci podziękować, za to że nadal prowadzisz wątek bo to przeogromna skarbnica wiedzy. Podczytuję u ciebie informacje o hortensjach i dzięki temu nie wyrzuciłam mojej malutkiej jeszcze Bobo. Tak z 2 tygodnie temu byłam już święcie przekonana, że nie przeżyła zimy bo nie miała ani nawet ułamka pączka ale poczytałam u ciebie, że nie wszystkie hortensje w tym samym czasie startują i że dużo zależy od stanowiska. Poczekałam cierpliwie i wczoraj jak tylko zrobiło się trochę cieplej ujrzałam pierwsze zaczątki listków. Niby drobiazg ale wiesz jak bardzo cieszy

)))) Drugi hortensjowy sukces dzięki twojemu wątkowi - zaczęłam rozmnażać je z patyczków. Na razie mam 6 sadzonek z korzonkami i ładnie się rozwijającymi listkami z Polar Bear. Poradnik o tworzeniu hortensji na pniu i i ich rozkrzewianiu wykorzystam w następnym roku z Phantomem. Bardzo ci jeszcze raz dziękuję. Pozdrawiam