Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Ogród do remontu 20:31, 20 lut 2012

Do góry
Danusiu, chciałabym aby ta skarpa miała charakter lekko śródziemnomorski, uwielbiam też wrzosy.
Chcę na tarasie i schodach położyć płyty venetia verno, one właśnie mają charakter sródziemnomorski.
Dom jest zbudowany prawie na końcu działki, więc praktycznie przedogródek będzie ogrodem.
Front domu jest od południa, i też od ulicy, praktycznie okna salonu wychodzą na bramę, dlatego chciałabym aby rośliny dały nam trochę prywatności.
Kolorowy ogród na piasku 17:20, 20 lut 2012

Do góry
Nie ma to jak tworzyć ogród na naturalnych nierównościach terenu i z ciekami wodnymi. Już samo ukształtowanie terenu, warunki podpowiadają jaki ma być. A jeszcze do tego inwencja twórcza, wysiłek i powstaje CUDO, jak u Ciebie
Strumyk - nie strumyk, staw, skarpa to mi się podoba. No i róze. Ballerina ma świetnie dobraną nazwę
Kolorowy ogród na piasku 23:51, 19 lut 2012

Do góry
Skarpa bajeczna jak i cały ogród....... Jeszcze trochę i dojdę do punktu w którym zacznę zazdrościć innym.... ......
Kolorowy ogród na piasku 23:40, 19 lut 2012

Do góry
Dzisiaj pora na następny fragment naszego ogrodu - skarpę.
Męczyliśmy się z nią kilka lat zanim nabrała obecnego wyglądu. Skarpa jest na całej długości działki (80m), wystawa południowa, cały dzień patelnia. W tej części, gdzie rosną brzozy posialiśmy trawę i jakoś sobie radzi, a my z nią, a bliżej domu chcieliśmy mieć posadzone rośliny. Długo nie mogliśmy sobie poradzić z chwastami. Ratunkiem dla nas i jednocześnie odkryciem okazał sie jałowiec sabiński. Mieliśmy dwa krzaki właśnie tej odmiany jałowca, rozrastał sie dość szybko i zauważyłam, że jego gałązki kładą się dość nisko, a jednocześnie bardzo obficie wypyszczają korzenie. Przy naszej glebie wprost idealnie, naturalne umacnianie skarpy. Odcinałam też gałązki i były gotowe sadzonki, bardzo łatwo przyjmowały się, dawałam kilka w jeden dołek i gotowy, dosyć pokaźny krzak
Główne nasadzenia na skarpie to jałowiec, róże okrywowe i byliny.

Widok wzdłuż skarpy

Góra skarpy jesienią
Ogród w lesie - moje miejsce na ziemi 15:13, 18 lut 2012

Do góry
nieszka mam jeszcze kilka zdjęć z budowy psiej toalety.

po ustawieniu podkładów została usypana skarpa

a tak wygląda rzut psiej toalety

a to zdjęcie mojego projektu ogrodu

tak jak pisałam wcześniej wprowadziliśmy kilka zmian w stosunku do projektu, ale główne założenia pozostały.
Co z tym skalniakiem...? 01:04, 18 lut 2012

Do góry
EwaG napisał(a)
Witam,
tak po kilkukrotnym odwiedzeniu Twojej skarpy stwierdzam, że w sumie możesz ja poprawić niewielkim kosztem, ale duzym nakładem pracy. Co do kamieni to jak poprzednicy średnio pasują do charakteru Twojego ogrodu. Ale wydaje mi sie, że jeżeli usuniesz te głazy z obwódki, zostawisz parę wyżej, dosypiesz ziemi tak aby skarpa tworzyła łagodny stok od góry tarasu do trawnika (ze wwszystkich stron), to efekt będzie zdecydowanie lepszy. I dodać trzeba kilka akcentów idących w górę np. cisy wąskokolumnowe, ew. jałowiec o bardzo wąskim pokroju np. 'Compressa' (który ja bardzo lubię bo przypomina cyprysy).

EwaG, duży nakład pracy nie jest mi straszny
Iglaki wąskie kolumnowe na pewno się tam pojawią. Jutro się zabieram za rozrysowywanie rabaty na nowo
Co z tym skalniakiem...? 18:50, 17 lut 2012

Do góry
Witam,
tak po kilkukrotnym odwiedzeniu Twojej skarpy stwierdzam, że w sumie możesz ja poprawić niewielkim kosztem, ale duzym nakładem pracy. Co do kamieni to jak poprzednicy średnio pasują do charakteru Twojego ogrodu. Ale wydaje mi sie, że jeżeli usuniesz te głazy z obwódki, zostawisz parę wyżej, dosypiesz ziemi tak aby skarpa tworzyła łagodny stok od góry tarasu do trawnika (ze wwszystkich stron), to efekt będzie zdecydowanie lepszy. I dodać trzeba kilka akcentów idących w górę np. cisy wąskokolumnowe, ew. jałowiec o bardzo wąskim pokroju np. 'Compressa' (który ja bardzo lubię bo przypomina cyprysy).
Co z tym skalniakiem...? 13:13, 17 lut 2012

Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/watek/246-skarpa-w-ogrodzie
W oczekiwaniu na wiosnę - Ogród Marty 00:03, 12 lut 2012

Do góry

Haniu na pewno nie uszkodzony, tylko już nie pamiętam jakie zdjęcia na nim były, tego dysku używałam 3 lata temu, ogrodu wtedy nie było, tylko skarpa koło domu jedynie. Mam nadzieję,że jakieś kwiatki na nim są, choć nigdy się jakoś szczególnie nie rwałam do robienia zdjęć A teraz żałuję, bo by się przydały
Aga, już dawno u Ciebie nie byłam, idę Cię odwiedzić
Ogródkowe perypetie:) 11:56, 09 lut 2012

Do góry

Jedna czy dwie jak widzę - budleje to nieproporcjonalnie wygląda, jakby czegoś tam brakowało - ale ja nie jestem w ogóle za budleją, powali się na róże - zamiast tego proponuję same róże ale duuużo ich za tą lawendą, a najwyżej w różach trzeba zamieścić 3 kule na pniu, żeby zrobić wyższe piętro.

Ok, budleję da się przesadzić..gdzieś. Plan jest na same róże, dużo ( pojęcie względne bo miejsca tam nie za wiele) i lawenda ok. 3 kule na pniu..fajnie.

Wiśnia Umbraculifera ma zielony kolor, u Ciebie jest narysowany czerowny, czyżbyś myślała o Prunus cerasifera "Nigra" ? Tutaj się łamałam. Umbraculifera koło truskawek a dalej jednak Nigra, widziałam tą którą pokazałaś w ogrodzie Magdalenka i już się nie boję, że będzie wielka. Zostaje Nigra.

Tsuga canadensis Pendula w prawym rogu będzie za mała jako roslina w róg, tam potrzebne albo drzewo liściaste, albo świerk serbski lubb miłorząb Pendula na wysokim pniu, żeby stworzył parasol.

No i kolejny dylemat. Za siatką mam giganta jodłowego- u sąsiada. Trochę boję się, że świerk serbski mi działkę jeszcze bardziej zacieni. Stąd decyzja na coś niższego. Muszę pomyśleć

Jedeloh za berberysem będzie ładnie, ale berberys musi być z gatunków niskich, i to cięte w kulkę. Za Jedelohami ekran z cisa w pionie narysuj na prawej ścianie

Berberysy nieskie oczywiście, dokładnie Admiration, mam dwa więc jeszcze dokupię Myślę, że będą tam pasowały. Za Jeddeloh ekran z cisa..? Tam niestety już jest ta moja skarpa, ale jak wyrzucę pęcherznicę to cis wejdzie będzie miał tak z 50 cm na szerokość tylko, zmieści się?

Drzewo za kolistym placykiem czerwone, albo buk RFohan Obelisk albo śliwa wiśniowa wielopniowa nie na kiju. chyba za duże, zasłonią to co ma być na skarpie.

Za bukszpanami może hortensje Limelight ? Tak jak pisałam tam jest skarpa.. przekopię ją jak pisałaś, ja się serio boję, że mi tam nic nie urośnie na tej glinie
Ogród średniowieczny i nie tylko 20:17, 07 lut 2012

Do góry
EwaG napisał(a)
Marku, nie wien czy twórczo, ale rozwijam propozycję Danusi:

Dziękuję za podpowiedzi. Teraz śnieg przykrył wszystko i nie mam też czasu na planowanie, ale na wiosnę na pewno to ruszy z kopyta Otóż skarpa nie jest już taka pusta, bo z prawej co nie napisałem jest zakątek ziołowy: a w nim najpierw lawendy, melisy, szałwie, mięty w trzech czy czterech odnianach (to przy aljece w kwiatki ) Tam gdzie piszesz o krzewach wysokich rosną Lilaki trzy i złotokap oraz cis (uratowany i przesadzony), ale pod samym płotem myślę o wysokich trawach - może trawach pampasowych.
Ogród u stóp klasztoru 20:57, 06 lut 2012

Do góry
fajnie obsadzona ta Twoja skarpa a co to jest ten jasnozielony iglak na drugiej fotce ?

kompost... ja też tak postępuję i wrzucam resztki organiczne z kuchni na pryzmę... no, przyznam się, że skórki cytrusów też ale zawsze przed użyciem tych owoców myję te skórki... wiem, że chemia itd. ale w sumie nie zauważyłam żadnych negatywów w kompoście...to chyba jedyna 'chemia' u mnie w ogrodzie, taka w sumie przypadkowa
Przedogródek Agniechy973 20:45, 06 lut 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
Aga, nie bardzo mam czas teraz rysować, bo mam dużo pracy i malucha ze złamanym nosem ( co 2 dni kontrole a w piątek możliwe nastawianie, więc masę czasu na izbie przyjęć spędzamy). Ale szybko napisze. Pokazałaś zdjecia .chyba z domu, gdzie widać że widok na tamto miejsce jest szeroki. I z takiej perspektywy będzie widać ścianę żywopłotu która w większości zasłoni tę kompozycje którą wymyśliłaś. Więc proponuję żeby nie sadzić tam żywopłotu, tylko te kompozycję zrobić zaokrąglonymi pasami takimi jak kształt rabaty. Pewnie im głębiej tym bardziej te pasy przejdą w plamy.

Magnolio, nie przejmuj się w tej chwili moim ogrodem. Walcz dzielnie o zdrowie maluszka. Powodzenia i dużo cierpliwości życzę. A maluszka szkoda, bo to pewnie boli

Ja rozumiem o co chodzi z tym żywopłotem, ale potrafię sobie wyobrazić pas nasadzeń tylko wzdłuż podjazdu, a tam gdzie rośnie żywopłot to już nie rozumiem. Czy pas żywopłotu to pas tawuł brzozolistnych, a za nim ta reszta? Tam z tyłu już skarpa i nie wiem jak to "ujrzałaś". Jak ja zazdroszczę takiej wyobraźni. Normalnie nie podejrzewałam, że taka ułomna jestem. Jako taki zmysł plastyczny zawsze miałam, ale widzę, że to za mało. Chodzę tak od okna do okna i patrzę na ten teren kilka razy dziennie i po prostu nie widzę.
Ale spokojnie, do wiosny daleko, jeszcze zdążymy.
Roślinna oslona przy tarasie 20:08, 06 lut 2012

Do góry
Piekny ogrod Richiego.

Skarpa i dol ogrodu bardzo podobny do mojego.

Ze mna jest taki problem, ze ja to bym chciala ogrod praktycznie bezobslugowy ale jednoczesnie interesujacy.

Roślinna oslona przy tarasie 20:01, 06 lut 2012

Do góry
On ma sporo skarpy i ładnie ją postopniował. A mamy też jeszcze wątek o skarpie.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/246-skarpa-w-ogrodzie
Przedogródek Agniechy973 16:43, 03 lut 2012

Do góry
Spreparowałam zdj. w G. puzzlach., Oczywiście rośliny nie do końca te, ale sam pomysł. Niestety nie widać też półkola i skarpy.
1. Pomiędzy żywopłotem zimozielonym a garażem zostaje półkole trawnika.
2. W żywopłocie mam posadzone młode jarzębiny
3. Od tyłu rabaty rośnie: - miskant
- pęcherznica
- tawuła brzozolistna
4. Od żywopłotu pierwsze roślinki w każdym rzędzie rosną wyżej bo tam tylko jest skarpa.
5. Przy okazji wyremontowałam sobie garaż

Przedogródek Agniechy973 15:15, 03 lut 2012

Do góry
ale jak masz taka kompozycję to chcesz ja zasłonić żywopłotem? To jak ją będziesz oglądać?
Co do traw- myślisz o miskancie giganteusie? Ten to rzeczywiście z tyłu

http://www.dobrepole.pl/Miscanthus%20x%20giganteus_-_miskant%20olbrzymi_nlat_1348.html#

Skarpa z tyłu?- coś ciężko mi się myśli dzisiaj? Gdzie?
Przedogródek Agniechy973 13:04, 03 lut 2012

Do góry
Narysowałam tą linię tak jak biegnie kostka, ale powstał teraz spory teren do zagospodarowania. Strzałki pokazują jak spada teren - to właśnie skarpa. Poniżej skarpy już w miarę równo.
Ja bym tam najchętniej posadziła te roślinki, które wcześniej zostały odrzucone w części pod domem, a podobały mi się. I np. widzę tu przy samej kostce tawułę brzozolistną, za nią pas berberysu purpurowego, ale już nie niskiego tylko zwykłego, a za nim np. jakieś bardzo wysokie trawy. Byłoby piętrowo i zasłoniłoby to widoki na dalszą część. Zimą nic by tam nie było ładnego niestety.Tylko nie umiem tego zaaranżować przez tą skarpę. Może drzewka skończyć tak jak teraz narysowałam? Albo zejść po tej linii do samego dołu?

Przedogródek Agniechy973 12:07, 03 lut 2012

Do góry
Byłam na podwórku i zrobiłam zdjęcia. Jeszcze zimne

Skarpa tylko na początkowym odcinku jest płaska. Dalej nie da się normalnie kosić. Bardzo zależy mi na tym, żeby ją czymś zadarnić, bo trawa tam zawsze straszy, a to jest na przeciw drogi. W okolicach garażu i za nim jeszcze pracujemy nad uformowaniem terenu, bo u nas nie było tak równo. Tu było dość spore zagłębienie a za garażem jest rowek, który biegnie przez całą naszą działkę, ale pod boiskiem i w całej części dochodzącej do garażu został przez nas "obudowany" i zasypany. Teraz kończymy za garażem.
Wzdłuż kostki betonowej ziemia będzie podebrana na równo z kostką. Przy samej bramie też jest rozkopane, bo tam będzie studzienka zbierająca wodę płynącą z całego podwórka i dalej odprowadzenie tej wody do rowka.

Przedogródek Agniechy973 20:19, 01 lut 2012

Do góry
magnolia napisał(a)

Co do Twoich punktów
1.- super pomysł .Myślę że nie za wielkie drzewa. Może śliwa wiśniowa Pissardii, albo Robinia Frisia, grujecznik japoński, kolon czerwony, klon tatarski...
2.czy mozna przemodelowac skarpę, albo chociaż zasięg nasadzeń na i przed skarpa tak, żeby linia skarpy/rabaty na skarpie była podobna do linii nawierzchnii ( teraz jest odwrotna). I tam bardzo prosto- duża połać zadarniających=taki dywan poduchowaty, a w tym jakie drzewa. Tu powinno byc prosto i bezproblemowo, bez koszenia górki czy wiecznego pielenia.

1. Nad drzewami muszę posiedzieć. Też widzę tu delikatne drzewa. Zastanawiam się czy wszystkie posadzić takie same?
2. Nie bardzo widzę rozwiązanie z tym przemodelowaniem skarpy. Myślę, że będzie ciężko, bo te drzewa oznaczają koniec płaskiego terenu i linie nasadzeń podobne do linii nawierzchni mogą powstać tylko na takim opadającym terenie. A może właśnie tak poprowadzić linie (wg linii nawierzchni) nie przejmując się tymi pochyłościami terenu (skarpą) i zrobić z tego atut. ??? Takie tam wymysły
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies