Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Z Pszenicznej ... 10:10, 27 maj 2018

Do góry
Różyczki

powojnik

ostróżki - będą piękne
białe mi zeżarły nornice chyba, dobrze że kilka zostało, może zakwitną w przyszłym roku

tutaj też mnóstwo pączków na różach, trawa tymotka w tyle, szałwia zaczyna

Mój 4 arowy azyl... 23:51, 26 maj 2018

Do góry
Iwonko, teraz u mnie dominuje kolor niebieski, różowy i biały. Zaczyna też pojawiać się kolor czerwony. Wszystko zmienia się w szalonym tempie. Jeśli chcę uwiecznić poszczególne rośliny, to muszę być na działce codziennie.

Szałwia i przetacznik. Być może masz inną odmianę szałwii, ale kwiatki zdecydowanie różnią się od przeatacznikowych.

Kwiaty posłonka są jednodniowe. Kwiaty mogą być pełne i pojedyncze, a kolory; białe, różowe, czerwone, miałam też żółtego, ale przemarzł, albo za nisko go po kwitnieniu przycięłam. To krzewinka na pół zdrewniała i zimozielona, ale wrażliwa na bardzo niskie temperatury, wymaga okrycia. Po zbyt niskim przycięciu roślina nie odbija.

Edit. Dopiero dzisiaj dotarło do mnie, że możesz mieć zupełnie innego przetacznika. Może takiego? Ten jest bardziej podobny do szałwii, ale różnica w kwiatach również jest. Piękny jest przetacznik Christa, z 'grzebieniem' na szczycie.
Blaski i cienie nowego życia 23:42, 26 maj 2018

Do góry
Dziś zrobiłam sobie kawałek rabatki przytarasowej. Zaczęłam od przesadzenia jednego bukszpanu. A potem jakś poszło. Narazie będą tam różne roślinki a życie pokaże co dalej.
Obecnie: goździki, szałwia trójlistna jednoroczna, rojniki, stipa, mała kocimiętka, Ice Dance na końcu rabaty.
Planowane: miskanty pod oknami, rozplenice, lawenda.

Ciekawe co mi z tego wyjdzie

A teraz fotki

Perspektywa z daleka na całość- jak widać ten ciąg przy murze jest długaśny zastanawiałam się jak docelowo będzie przebiegać linia brzegowa bo narazie są wcięcia. Pasowałaby linia prosta aż do końca muru??

Nad tym miejscem od dwóch lat pracuję i wiem że dojdzie obwódka z żółtej trzmieliny.

Za schodkami tak to mniej więcej wygląda po ogarnięciu

Ogród Mirelli 10:19, 26 maj 2018

Do góry
eee_taam napisał(a)
bardzo ładnie u ciebie i tak gęściutko ...łany szałwi są super

Dziękuję Ci za miłe słowa Szałwia właśnie zaczyna swój pokaz. Bardzo lubię tę część rabaty o tej porze roku
Żywopłotki cisowe. 23:45, 25 maj 2018

Do góry
Budleya nowy nabytek niska, ładny niebieski ko,or
Gożdzik brodaty Black Cherry.

Złocień różowy.

szałwia rózowa

Mam spisać co po czym zakwita.
Tu ma być ogród :) 23:21, 25 maj 2018

Do góry
kasja83 napisał(a)

Przepiękny jaśminowiec!!A co to za czosnki masz takie w kupie na pierwszym planie?Szałwia to Deep Blue?

te czosnki to kwitnący szczypiorek
Szałwia to Deep Blue.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 22:37, 25 maj 2018

Do góry
inka74 napisał(a)
Najważniejsze, że jesteś. Szałwia od ciebie się zbiera do kwitnięcia. I rozchodnik grubiutki się zrobił.

Jestem cały czas Iwonko, ale tak zmęczona że tylko do Was zaglądam, a wątek zaniedbałam.
Ciesze się bardzo że roślinki się zaaklimatyzowały.
Moja Caradonna już kwitnie, ale zdjęcia nie zrobiłam bo tylko parę fotek tak na szybko cyknęłam.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:30, 25 maj 2018

Do góry
UlaB napisał(a)

mam jakies zacmienie - Haniu, co to za bylinka?

Mnie tez zaskoczyła.
To szałwia lekarska. Trzy lata siedziała cicho jak mysz pod miotłą, w czwartym roku pokazała liście i rozpoznałam, że to szałwia. A w piątym roku wyskoczyła na jakieś 70 cm i pięknie zakwitła. Zatrzęsienie pszczół jest na niej.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 22:07, 25 maj 2018

Do góry
Najważniejsze, że jesteś. Szałwia od ciebie się zbiera do kwitnięcia. I rozchodnik grubiutki się zrobił.
Kwiaty we włosach 21:50, 25 maj 2018

Do góry
Była tęcza ale mizerna, mało wyraźna.
Pati to białe to szałwia , ale przetaczniki mają już kwiatki, za kilka dni całe się rozwiną, nawet dziś je przesadzałam.
Blaski i cienie nowego życia 21:12, 25 maj 2018

Do góry
Narazie ta wysoka szałwia zostaje przy miskancie.

Za to druga z przodu pójdzie na tyły za róże Artemis.

Pszczelarnia 20:26, 25 maj 2018

Do góry
Szałwia caradonna?
Ogród wśród pól i wiatrów 19:35, 25 maj 2018

Do góry
jolka napisał(a)

Idę do Ciebie zobaczyć te wrzosy, może masz aktualne fotki. Na żurawki nie wymieniam, bo jak dla mnie też są problematyczne. Ale zestaw na wymianę mam już w głowie, jakby coś: kosodrzewina + piwonie + seleria + szałwia

Jakbyś zamawiała coś u Finki daj znać
Mój ogródek 19:32, 25 maj 2018

Do góry
Szałwia

Jeżówki będą kwitły

Wywaliłam żurawki, widać teraz lawendę

Teraz zastanawiam się co posadzić przed lawendą
Ogród wśród pól i wiatrów 16:36, 25 maj 2018

Do góry
kerii napisał(a)
Ja też mam wrzosowe dylematy zostawić czy wywalić te moje resztki,przez ostatnie dwa sezony zlikwidowałam prawie wszystkie, zostały niedobitki nad którymi się litowałam bo jak to Ewa pszczółka określiła, wykazywały wolę życia ) Chyba je zamienię na żurawki A kadry u Ciebie jak zwykle piękne, piwonie wymiatają co Ty im robisz że tak ładnie kwitną ???

Idę do Ciebie zobaczyć te wrzosy, może masz aktualne fotki. Na żurawki nie wymieniam, bo jak dla mnie też są problematyczne. Ale zestaw na wymianę mam już w głowie, jakby coś: kosodrzewina + piwonie + seleria + szałwia
Z południa Polski - ogród Marzeny 15:40, 25 maj 2018

Do góry
Szałwia, chociaż jakaś zaraza ją dopada. Berberys i przygarnięta lilia.

Blaski i cienie nowego życia 11:17, 25 maj 2018

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Ale ten rok Ula jest wyjątkowy bo wszystko kwitnie inaczej i szybciej, dlatego lubie krzewy kwitnące bo krzewuszki szaleją i zdobią bardzo ogród już od dwóch tygodni i teraz jeszcze żylistki i jaśminy, wiciokrzewy. Irysy u mnie stoją na baczność i tylko z bylin to te niskie przetaczniki się pokładają. Musze zrobic im zdjęcia bo prosiłaś. Za to cynie jakies dziwne mam. W dodatku jeszcze pełno jakiś dużych robali w kwiatach róż zauważyłam, pierwszy raz takie widze. Pozdrawiam

Z tym kwieciem to tak jest. Bo byłam rano u sąsiadów ogrodników i wiem że z mojego siewu roślinki będę mieć później kwitnące. U nich szałwia trójlistna już zaczyna.
Przy okazji dostałam dość duże siewki zawilców które planowałam pod hortensje i przy wejściu. Więc jestem happy że mała robótka się trafiła a cieszy

Teraz jest tak z zawilcami, za kilka dni nie będą takie poprzewracane jeszcze czeka mnie tu jedna zmiana jak nabiorę sił i chęci.

Wczoraj Ci pisałam że szmatę kończyłam od ulicy a potem 4 godz koszenia. Więc swoje odcierpieć trzeba.
Zdecydowałam się też będąc u sąsiadów, na trzmielinową obwódkę przy tarasie. Znów patyczki trzeba ukorzeniać. I tak mi się lista prac wydłuża.
Małymi kroczkami do celu... 10:56, 25 maj 2018

Do góry
kasja83 napisał(a)

Pięknie....jakie gatunki szałwi tutaj masz??

Kanciki takie, że mucha nie siada-ja mam do zrobienia z 20mb i mi się nie chce-taki leniuch ze mnie.

Kasiu wcale Ci się nie dziwię,że Ci się nie chce ja od początku wiosny się za nie brałam i dopiero teraz zrobiłam no i nie całą rabate tylko połowę i czekam na kolejne natchnienie chyba już wolę obrzeża mniej roboty jest, a nadać całości kształt nie jest tak hop siup

Szałwia niestety tutaj jest bez odmianowa, kupiona na rynku bez nazwy
Małymi kroczkami do celu... 10:47, 25 maj 2018

Do góry
Kawa napisał(a)
Paula śliczne pstrki sesleria z szałwia jest super prawda? Kanciki idealne
Trawki trzymaj będą na przerabianej rabacie zamiast id

Dzięki Kamilka no pewnie,że szałwia z seslerią jest super , powoli róża charles austin zaczyna jeszcze kwitnąć to będzie wisienka na torcie

Trawki rosną także na spokojnie, kiedy będziesz chciała daj znać
Wszystkiego po trochu 10:34, 25 maj 2018

Do góry
mirkaka napisał(a)

Ha ha Iwonko
Ani szałwia ani floksy, to przetacznik Blue mirror.

bardzo atrakcyjny
zanotuje sobie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies