Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:16, 02 cze 2018

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Renia jest bosko! Ja tam jestem szałwiolubna, jeśli chodzi o towarzystwo dla bukszpana. I od szałwii na pewno nie straci na nowoczesności ta rabata

A pytanie mam techniczne? Co masz pod żwirem i jak głęboko masz ten żwirek, że nie masz chwastów? Ja w tym roku mam plagę chwastów w żwirku. Zarówno w szmacie, gdzie od spodu zrobił się gigantyczny labirynt korzeni, jak o tam gdzie była tektura... choć paradoksalnie tam gdzie tektura, są rzadziej i pieli się je łatwiej. Do wypielenia szmaty musiała bym zebrać cały żwir, podnieść włókninę i oczyścić ją od spodu z korzeni...

Szałwia już dosadzona ale raptem sztuk 2
Zanim wysypałam żwirek rozłożyłam czarną grubą wlókninę oczywiście przy roślinach jest sam żwirek ... nie wiem jak grubo ale chyba nie jakoś przesadnie ... oczywiście cudów nie ma chwasty rosną na żwirku ale nie jest ich dużo i głównie między roślinami (tam gdzie jest sam żwirek) Najzwyczajniej w świecie co jakiś czas wyrywam te chwasty i tyle
Typografia ogrodu 11:11, 02 cze 2018

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Szałwia wczoraj

Cudnie

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 08:55, 02 cze 2018

Do góry
Powiem wam, że jestem zaszałwiowana
Wzdłuż ścieżki z boku domu szałwia z przywrotnikiem pomiędzy kulkami wypełnia teraz przestrzeń.
Nie skończyłam wymiany ekobordów i bergenie jeszcze tam zostały.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 07:23, 02 cze 2018

Do góry
Szałwia 'Caradonna' naprawdę warta polecenia.

Jak feniks z popiołów 23:52, 01 cze 2018

Do góry
W dzieciństwie lubiłam kogiel - mogiel.
No więc mały powrót do dzieciństwa sobie zaserwowałam, zmiksowałam jasnojajeczny z białym cukrem:

santolina, łubin, ostróżki, maki, cynie, owsiczka, szałwia.
Z rana zaczynam przymiarki.
Typografia ogrodu 23:13, 01 cze 2018

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Szałwia wczoraj

Ślicznie
Ogród Mirelli 22:38, 01 cze 2018

Do góry
Szałwia robi szałowy efekt! Herzogin zazdroszczę, to róża majstersztyk, pewnie dlatego taka droga. Ja bym się bardzo cieszyła z malinowej Piano. Mam ją na wyciągnięcie ręki w moim ogrodniczym, ale czerwonej nie chciałam. A tu taka niespodzianka Widzę, że stipa i u Ciebie faluje
Ogród pod lasem 22:23, 01 cze 2018

Do góry
UlaB napisał(a)
co to jest to male fioletowe po prawej przed trawami obok paproci?
zmieniła nam sie stala czasowa ja dzisiaj szoping odzieżowy z moją nastolatka

To w realu jasny błękit, a nie fiolet To szałwia Crystal Blue.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:25, 01 cze 2018

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
Stipy z błękitem dają u Ciebie piękny efekt. Chodzę i oglądam Twoje plamy, prawdziwą kolorystką Jesteś Haniu Ściskam ciepło.

Agatko, stipa i szałwia to samograj. Żeby jeszcze chciały rosnąć w tym duecie wiele lat, byłoby idealnie. Połowa szałwii wymarła mi w zeszłym roku po pierwszym kwitnieniu, a sporo stip sama uśmierciłam. Perfekcjonizm jest gorszy od zarazy (przesunę je 20 cm będzie lepiej!)
Pozdrawiam
Typografia ogrodu 21:24, 01 cze 2018

Do góry
effka napisał(a)
O mamusiu, jaka pintowa rabata! Piękną szałwia, trawy, buksy. Odgapilam tą rabatę ale na razie maleństwa mizerne.
u nie rok bardzo sław rabata jak na nasze standardy ale widziana jest z okna jadalni które sięga samej ziemi i zawsze ten widok cieszy. Już za tłoczno u mnie na niej jest sama zobaczysz ze zaskoczą Cie rośliny jakie wielkie rosna
Tu ma być ogród :) 19:26, 01 cze 2018

Do góry
malgol napisał(a)
Dawno tu nie byłam bo gdzies zagubił mi się Twój watek a tu takie sliczności! Wypatrzyłam połączenie gracków i szałwii...w jakiej odległości posadziłaś szałwię od gracków?
No i te naparstnice królujące obecnie w większości ogrodów ( za wyjątkiem mojego ) są zachwycające

Szałwia była sadzona jakieś 80 cm od gracków, ale teraz wszystko się tak rozrosło, że już mało co wolnej przestrzeni zostało między nimi

A tak to wygląda patrząc na wprost

Gosia, wystarczy, że w tym roku sobie jedną naparstnicę kupisz i pozwolisz jej się wysiać, za rok będziesz mieć całą kolekcję
Typografia ogrodu 19:17, 01 cze 2018

Do góry
O mamusiu, jaka pintowa rabata! Piękną szałwia, trawy, buksy. Odgapilam tą rabatę ale na razie maleństwa mizerne.
Ogród Mirelli 16:17, 01 cze 2018

Do góry
Przepiękna szałwia w tak dużej ilości , super to wygląda
Jestem pod wrażeniem , że pamiętasz wszystkie nazwy róż ja już większość pozapominałam. jakie mam
Ogród do odnowy 16:15, 01 cze 2018

Do góry
JoannA napisał(a)
Szalona jesteś Gosiu. W taki upał to się można udaru nabawić.
Czy Twoja szałwia okręgowa ma pąki bo moja bez pąków. Ona taka późna?

Właśnie pochorowałam się po tym wypadzie do ogrodu

Szałwia ma pąki, część kwitnie a część pożarta została przez zieloną paskudę

Typografia ogrodu 14:49, 01 cze 2018

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Szałwia wczoraj

Jejuśku!!! Pięknie!
Od nowa ... na przekór wszystkim 13:21, 01 cze 2018

Do góry
to też mi się podoba carex remota i szałwia

Koniec
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 11:45, 01 cze 2018

Do góry
_Martini_ napisał(a)
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź Tak więc uratowałaś mojego Williama przed przeprowadzką. Na załączonym zdjęciu cały krzew wygląda super, o taki efekt mi chodzi. Przyglądam się kołowej rabacie. Jak to się stało, że masz ją drugi sezon i jest już taka napasiona?? Bardzo mi się podoba, dużo, ale bez chaosu. A wszystko co wokół róż tylko wydobywa ich piękno

Martyno, i Tobie dziękuję za pochwały.

Widocznie na kolistej są dobre warunki dla róż, trawek i bylin Może nawet za dobre - szałwia rośnie jak gupia i jest stanowczo za wysoka w stosunku do różyczek. Wczoraj wywaliłam dwie wyższe szałwie (to były pozagatunkowe siewki którejś z odmianowej), dając przesadzone z frontowej Caradonny. Może te nie będą takie wyrywne i bardziej się zgrają wzrostem
Typografia ogrodu 09:54, 01 cze 2018

Do góry
Szałwia wczoraj
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 08:04, 01 cze 2018

Do góry
babka napisał(a)
Trochę zległych zdjęć

Parasol w przedogródku to jakaś zemsta jest. Strasznie ciężko było mi go strzyc, ręce za krótkie

Wywal to! Mówiłam od samego początku
To se parasola wymyśliły

Szałwia, która nie kwitła przez dwa lata zakwitła niespodziewanie w tym roku. Dziwna jakaś. Nie miałam dla niej miejsca więc trafiła do donicy

Daj ją na parasolową
Między buksy jak znalazł!
Ogród z wilkiem zamkn. 00:11, 01 cze 2018

Do góry
Lawenda z szałwią śliczne
Madziu ,a ta szałwia przed selserią to co to za odmiana fajny ma kolorek i pokrój...
Warzywniaczek smaczniutki,a bylinówka urocza.Prawdę mówiąc zaskoczyłaś mnie nią, oczywiście pozytywnie,do tej pory kojarzyłam Twój ogród raczej z taką surową elegancją,a teraz dodatkowo taka radosna energia...!!!Ślicznie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies