Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 11:10, 17 maj 2018

Do góry
eee_taam napisał(a)

ja tez mam kilka miejscówek do przeróbki ...tylko jak przesadzac skoro lili nasadziłam 2 lata temu a trzeba by je ruszyć ...a jak ruszę to zmarnuje te cudeńka ....od takie to dylematy ogrodnika juz i tak poswiciłam jedna róze zeby ugłasdzić rabate i dac jej szanse na lepsze zycie i obfite kwitnienie ...pewnie we wrzesniu

Przerabianie rabat to niełatwe zadanie. We wrześniu to chyba gorzej, bo rośliny rozrośnięte. Ja wolę teraz... A i tak zejdzie do września

Szałwia i przywrotnik już się szykują...

Pierwsza jeżówka

I jarzmianki.
Podwórkowa rehabilitacja 10:09, 17 maj 2018

Do góry
Pada deszcz kolejny dzień. Zakwitła następna róża- Diamond Eyes.
Szałwia omszona Schneehugel też pokazała swoje białe kwiatuszki.
Kocimiętka z nasion (wysiewałam w zeszłym roku) wygląda jak łan dorodnej pokrzywy.
Przerosła płotek, nie ma kwiatów. Jestem rozczarowana.
Łubin jakimś cudem znów się pokazał, bez kwiatów ale liście w deszczu piękne.
Miłego dnia

Droga do spełnienia 09:04, 17 maj 2018

Do góry
Kawa napisał(a)
sesleria dziękuje
i u was na pewno piękna
ja mam z niską szałwią i myślę że jak szałwia się w pełni rozwinie to i tak ładnie to będzie wyglądać
wysoka lubi się pokładać a compactowa jest zwarta

Zimno, wieje i leje
niby dobrze
odpocznie się rośliny też
i dobrze bo się w ogóle się nie nadaję bo mnie moje choróbsko dopadło
ale co tam

Moja sesleria też w tym roku już piękna ,aż żal że ciągle w przechowalniku ale doczeka się swojego miejsca mam nadzieję w przyszłym roku. Kamilka odpoczywaj i zdrowiej
Droga do spełnienia 08:56, 17 maj 2018

Do góry
Kawa napisał(a)
sesleria dziękuje
i u was na pewno piękna
ja mam z niską szałwią i myślę że jak szałwia się w pełni rozwinie to i tak ładnie to będzie wyglądać

Zimno, wieje i leje
niby dobrze
ale co tam

zdrówka życzę a i pogoda taka ,że nic tylko odpoczywać bez wyrzutów sumienia. Trochę wytchnienia po tym szaleństwie pogodowo-ogrodowym wszystkim się należy
Droga do spełnienia 08:28, 17 maj 2018

Do góry
sesleria dziękuje
i u was na pewno piękna

Zimno, wieje i leje
niby dobrze
ale co tam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 06:56, 17 maj 2018

Do góry
Ta róża ma wyjątkowy kolor, ale jednak smutny. I jak dla mnie pasują do niej byliny o białych kwiatach np. liatra (oczywiście biała i z jasnymi liśćmi), pasuje także kocimiętka, może perowskia (bo ma srebrne liście) i dodałabym przywrotnik ostroklapowy i lekkie turzyce z zielonymi cienkimi listkami np. Kyoto lub podobne.

Byliny bladoróżowe, może szałwia omszona 'Rosea'(choć nie jest bladoróżowa).

Odętka wirginijska.
Salvia nemorosa 'Pink Dawn'

jeśli Clematis to tylko bladoróżowy.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 22:59, 16 maj 2018

Do góry
Agania napisał(a)
Zakupiłam w ramach niedoborów i zarażona szałwią Caradonną u Anitki

Szałwia łąkowa "Rosea" (łac. Salvia pratensis) 1 x
Szałwia omszona "Amethyst" (łac. Salvia nemorosa) 3 x
Szałwia omszona "Caradonna" (łac. Salvia nemorosa) 6 x
Szałwia omszona "Salute Pink" (łac. Salvia nemorosa) 1 x
Szałwia omszona "Negrito" (łac. Salvia nemorosa) 2 x

Wpadła mi w oko w Botaniku Krakowskim...mechata na zdjeciu powyżej:
Szałwia srebrzysta (łac. Salvia argentea) 2 x , ciekawa jestem, czy te szałwie zimują...wie ktoś?

Ja na Caradonne zachorowałam jako jedną z pierwszych bylin u mnie w ogrdzie i ta choroba chyba jest nieuleczalna.
Mocno się rozrasta, co 50 -60 cm lepiej ją posadzić.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 19:31, 16 maj 2018

Do góry
Szałwia kwitnie:

Widoczki:
przyszła rabata grabowa (cała do przerobienia):
Małymi kroczkami do celu... 14:46, 16 maj 2018

Do góry
zoja napisał(a)

no widzisz, a nastraszyłaś nas, że kolory wywalasz
trzeba było napisać, że azali się pozbywasz bo nie lubisz jej koloru

Źle to ujęłam, głównie chodziło mi o azalie, ale w sumie ogólnie teraz to u mnie głównie zielono, u Ciebie pełno kolorowych bylin u mnie orliki i szałwia hihi, ale co ja poradzę więcej już upychac nie chce, już tak wszędzie pełen ścisk
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 13:32, 16 maj 2018

Do góry
....mam pewny bardzo ogólny zarys, a raczej luźne przemyślenia, jak bym widziała nowe rabaty.

od dęba:
--- tuje wzdłuż siatki ogrodzeniowej (blisko siatki- w rzędzie do już posadzonych na kulkowisku)
--- kilka kulek, żeby "zakończyć" jakoś logicznie kulkowisko po lewej stronie dęba.
--- przed tujami, a "za" kulkami- hortensje (jednak- bo nic lepszego, zimozielonego nie przychodzi mi do głowy) a pod nimi:
--- stipa z szałwią, lub stipa z lawendą. Stipa, bo żadna inna trawa do słońca nie jest mi znana, lawenda, bo lubię i akurat sporo mam.

Poprzedzielane co jakiś czas kulką lub dwoma/trzema z buksa/cisa.

Natomiast frontową- podookienną widzę tak:
--- klon,
--- kulki porozrzucane aż do stożka i lizaka które są niemal "na zakręcie".

Za zakrętem jest szersza rabata, więc może
--- trawy (gracki lub ML) na tyle,
--- kosodrzewina i lawenda z przodu (choć kwaśno-zasadowo, więc pewnie się to nie zgra). Brak mi pomysłu, czym zastąpić trawy, czy może w ogóle nie tworzyć tego piętra, a tylko kosodrzewinę poprzetykać "czymś"?

Pod samym wykuszem planowałam lawendę i stipę, a dalej kopia- odbicie lustrzane tego, co "za zakrętem" zwieńczone "niwakiem".

A może opcja- za dębem wzdłuż:
tuje-trawska (ML lub gracki)-kosodrzewina- hakone makra+np. szałwia,
a po przeciwnej stronie derenie IH (moja niespełniona miłość), stipa+lawenda?

Na najniższym piętrze chciałabym przynajmniej po jednej stronie rabaty uzyskać taki mniej więcej efekt:
https://pl.pinterest.com/pin/268104984052255872/
https://pl.pinterest.com/pin/465630048957301408/

Zdjęcie podgladowe:

I zdjęcie z legendą:
na pomarańczowo- rabaty w odbiciu lustrzanym po dwóch stronach wykuszu.
Na czerwono- tzw. "zakręt"
Na niebiesko- rabata pod wykuszem
Dąb, gdzie jest- każdy widzi

Dostrzegam problem lawenda c-a hortki i lawenda c-a kosodrzewina. Ale lawendę muszę zagospodarować na tych nowych rabatach...
Ogródkowe perypetie:) 11:33, 16 maj 2018

Do góry
szałwia w różach i giga hosta..

Jak feniks z popiołów 11:32, 16 maj 2018

Do góry
Agatko z Tajemniczego:
Szałwia kwitnie, bo ..... nie wiem - jest szalona? Na patelni i sucho? Nie dopytuję, ale cieszę się ogromnie.
Co do białej rabaty - chciałabym pomóc, ale niestety w zdecydowanej większości funkie nie były opisane - kupowałam na zasadzie - szukam czegoś o lilipucich rozmiarach, lub odwrotnie o olbrzymich liściach w kolorze stalowym i tak jakoś te wpadły mi w oko. Jedyna, o znanym rodowodzie to hosta "Bold Edger".
Co do pozostałych nasadzeń na tej rabatce:
tawułka Astible "Deutschland",
Liatra Liatris spicata "Floristan White",
Rajgras Calamagrostis "Overdam",
fiołek motylkowaty Viola sororia "Albiflora" (którego wzięłaś za kopytnika) - rozsiewa się jak szalony,
ostróżka biało kwitnąca,
no i te hosty.
Jako załącznik - jakieś stare zdjęcia (inne ujęcie, inna faza kwitnienia)

Jak feniks z popiołów 11:02, 16 maj 2018

Do góry
wiklasia napisał(a)
Lubię ten stan:

Cześć Drogi Feniksie!! Dawno u Ciebie nie byłam, ale nadrobiłam i popodziwiałam piękne tulipany, czosnki i inne cuda Dlaczego szałwia u Ciebie już kwitnie??!
A teraz prośba - proszę mi pięknie opisać, jakie hosty połączyłaś na tej rabatce, bo pięknie Ci to wyszło i zamierzam nieco ściągnąć, jeśli nie masz nic naprzeciwTen ciemnozielony niski to kopytnik? I jaka trawka tam się ładnie bieli?? Ściskam ciepło!!
Jak feniks z popiołów 10:57, 16 maj 2018

Do góry
wiklasia napisał(a)
Dorka - w żwirowisku rosną główne: szałwia omszona i lawenda (nowe krzaczki, bo stare już za bardzo były wybujałe), jako dodatki: pomarańczowy krwawnik, jakaś miskant variegatus i niedawno dosadziłam stipę; gdzieś tam jeszcze pałęta się bordowa żurawka, no i żywopłocik z bukszpanu. Więcej roślin nie pamiętam, za niektóre moje pomysły nasadzeniowe żałuję, ale postanawiam poprawę

słychać,że komunia przesiąknięta Bóg zapłać
Jak feniks z popiołów 10:25, 16 maj 2018

Do góry
Dorka - w żwirowisku rosną główne: szałwia omszona i lawenda (nowe krzaczki, bo stare już za bardzo były wybujałe), jako dodatki: pomarańczowy krwawnik, jakaś miskant variegatus i niedawno dosadziłam stipę; gdzieś tam jeszcze pałęta się bordowa żurawka, no i żywopłocik z bukszpanu. Więcej roślin nie pamiętam, za niektóre moje pomysły nasadzeniowe żałuję, ale postanawiam poprawę
Podmiejski ogródek 08:07, 16 maj 2018

Do góry
Toszka napisał(a)

na tyle się znamy, że mogę uczciwie ci to napisać:
Nie odzywam się i czekam co z tego wyjdzie. Cały ogród botaniczny koniecznie chcesz upchnąć na chusteczce. Jak dla mnie to karkołomna próba (zwłaszcza z wielkoludami typu mikołajek i przegorzan), ale jak to mówią " chcieć to móc".
Tak więc podgladam kombinacje alpejskie i czekam na rezultaty.

To może jakieś akcenty z tej rabaty tylko clou to ta czarna ściana.

Iwonko, u mnie to tylko uczciwie i prosto z mostu, dużymi literami, bo inaczej nie załapię. Ja nie czytam pomiędzy wierszami

Przede wszystkim napisz, proszę, czy dobrze napisałam napisałam tutaj:

"Widzę tutaj dwie możliwości:
- albo idę w kierunku "suchym", czyli przestaję podlewać, nawozić, a na rabacie będą rosły: perowskia, przegorzan, mikołajek, lawenda, szałwia, kocimiętka, kostrzewa, rogownica (wszystko to mam)
- albo umiarkowanie podlewam i nawożę, a na rabacie będą: kłosowce, jeżówki, floksy, szałwie, zawilce, bodziszki, przetaczniki (tylko bodziszków mi brakuje)"

Nie mówię, że wszystkie rośliny z zestawu muszą być.
Przegorzan wiem, że jest wielki, bo rośnie mi przy podjeździe, na pasku szerokości 40cm. Podobnie perowskia. Ale mikołajek? Jak na razie ma zupełnie płaską rozetę, przy samej ziemi. Potem idzie w górę, ale nie aż tak wysoko:
https://pl.pinterest.com/pin/285486063862797940/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859855347/
przynajmniej ta odmiana - blue hobbit.

Rabatę znam, a jakże. Mówisz, że mogę się inspirować?

A przy okazji, podzielę się z Tobą nieszczęściem: jak sadziłam te azalie, zgodnie z instrukcją próbowałam rozerwać korzenie i wytrzepać torf. W doniczce była taka zbita mierzwa (nie sucha, tylko gęsta), że kompletnie nie dawałam rady. W końcu ułamałam krzaczek u nasady!. Oderwałam od korzenia#$%$%^$! Potem byłam już ostrożniejsza, ale skutek taki, że torf nie jest dokładnie wytrzepany.
Podmiejski ogródek 07:33, 16 maj 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Ja floksy lubię, ale faktycznie mączniak grasuje na nich często.

Ja mam rabatę, na krytej rośnie razem róża w plecach, przed nią rozchodnik, sesleria i szałwia, jarzmianka mi się tez zaplątala-slonce od wczesnego ranka do 16 mniej więcej. Podlewam zwykle tylko roze, a reszta to tak jak coś skapnie

I jakoś się pogodziły
Może i moje dadzą radę razem
Ogród Mirelli 21:52, 15 maj 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)

Chyba muszę się przeprowadzić bliżej Ciebie, akurat miałabym pełno miejsca na nowe rośliny biała szałwia jest piękna, to będzie już jej chyba z 3 sezon, tylko tak się zastanawiam, czy oby na pewno dobre towarzystwo jej dobrałam ( czerwone róże) chyba poniosło mnie i patriotyzm wziął górę hihi

Kiedyś Madżenka pisala, że po trzecim sezonie jej biała szałwia nadawała się do wywalenia Dlatego jestem ciekawa jak będzie u Ciebie

Myślę, że to zestawienie jak najbardziej jest ok
Ogród Mirelli 21:21, 15 maj 2018

Do góry
MirellaB napisał(a)

U mnie na szczęście wszystkiego w szkółkach i centrach ogrodniczych pod dostatkiem. Ciekawa jestem w tym roku Twojej białej szałwi

Chyba muszę się przeprowadzić bliżej Ciebie, akurat miałabym pełno miejsca na nowe rośliny biała szałwia jest piękna, to będzie już jej chyba z 3 sezon, tylko tak się zastanawiam, czy oby na pewno dobre towarzystwo jej dobrałam ( czerwone róże) chyba poniosło mnie i patriotyzm wziął górę hihi
Podmiejski ogródek 20:43, 15 maj 2018

Do góry
Ja floksy lubię, ale faktycznie mączniak grasuje na nich często.

Ja mam rabatę, na krytej rośnie razem róża w plecach, przed nią rozchodnik, sesleria i szałwia, jarzmianka mi się tez zaplątala-slonce od wczesnego ranka do 16 mniej więcej. Podlewam zwykle tylko roze, a reszta to tak jak coś skapnie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies