Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do odnowy

Ogród do odnowy

Gosiek33 18:30, 31 maj 2018

Pokarało mnie, niby temp nie mam ale wrażenie rozpalonej twarzy i ból gardła A jutro mam kolejna rehabilitację
Gosiek33 18:43, 31 maj 2018

na czosnku dziś takiego stwora znalazłam, dłuższe włoski ma niż długość ciała

gąsienica ćmy nocnej opitoliła mi połowę szałwii okręgowej

wczoraj słuchałam pani z greenpisu mówiąca o owadach. Nie ma żadnego monitoringu, wiadomo o liczebności tylko co nieco w temacie pszczół miodnych. W niemczech monitorują znaczny spadek ilości owadów, a by tak prosto pokazać jak mało owadów jest u nas, podawała przykład samochodowy. Kto nie pamięta jak przed kilkudziesięciu laty z trudnością dawało się oczyścić szyby i reflektory samochodowe z rozplaskanych owadów. A teraz szyby czyste

Niedługo i ptaków nie będzie bo co będą jeść? Owady zostały tylko w ogrodach a tam większość ogrodników opryskuje wszystko w koło
Toszka 19:09, 31 maj 2018

Zrozumiałabyś co się dzieje gdybyś mieszkała na terenach rolniczych. Tyle ile oprysków robią to strach pomyśleć, że potem jemy te plony rolne
JoannA 19:40, 31 maj 2018

Szalona jesteś Gosiu. W taki upał to się można udaru nabawić.
Czy Twoja szałwia okręgowa ma pąki bo moja bez pąków. Ona taka późna?
Anda 19:47, 31 maj 2018

Gosiek33 napisał(a)

wczoraj słuchałam pani z greenpisu mówiąca o owadach. Nie ma żadnego monitoringu, wiadomo o liczebności tylko co nieco w temacie pszczół miodnych. W niemczech monitorują znaczny spadek ilości owadów, a by tak prosto pokazać jak mało owadów jest u nas, podawała przykład samochodowy. Kto nie pamięta jak przed kilkudziesięciu laty z trudnością dawało się oczyścić szyby i reflektory samochodowe z rozplaskanych owadów. A teraz szyby czyste

Niedługo i ptaków nie będzie bo co będą jeść? Owady zostały tylko w ogrodach a tam większość ogrodników opryskuje wszystko w koło

Tak, tutaj juz od jakiegos czasu bija na alarm. I porzadni architekci ogrodowi tez ida w kierunkach owado-przyjaznych. Jednak rolnicy dalej pryskaja konwencjonalnie. Dobrze, ze chociaz ostatnio zabronione zostaly trzy bardzo trujace neonikotynoidy.

Fajna gasieniczka Fota znakomita
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gruszka_na_w... 21:54, 31 maj 2018

Pszczół i trzmieli u mnie zatrzęsienie. Od paru dni widuję motyle. Biedronki za to nie ma ani jednej, a mszyc w ogrodzie ogrom. Po raz pierwszy w życiu znalazłam je w irysach syberyjskich.
Gąsieniczka przepiękna.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 16:10, 01 cze 2018

Toszka napisał(a)
Zrozumiałabyś co się dzieje gdybyś mieszkała na terenach rolniczych. Tyle ile oprysków robią to strach pomyśleć, że potem jemy te plony rolne

Nie wiedziałam, że nawet zaprawianie chemią nasion ma negatywny wpływ na populację owadów. Chyba, że źle zrozumiałam, przecież nasiona zaprawia się środkami przeciwgrzybowymi?
Gosiek33 16:15, 01 cze 2018

JoannA napisał(a)
Szalona jesteś Gosiu. W taki upał to się można udaru nabawić.
Czy Twoja szałwia okręgowa ma pąki bo moja bez pąków. Ona taka późna?

Właśnie pochorowałam się po tym wypadzie do ogrodu

Szałwia ma pąki, część kwitnie a część pożarta została przez zieloną paskudę

Gosiek33 16:18, 01 cze 2018

Anda napisał(a)

Tak, tutaj juz od jakiegos czasu bija na alarm. I porzadni architekci ogrodowi tez ida w kierunkach owado-przyjaznych. Jednak rolnicy dalej pryskaja konwencjonalnie. Dobrze, ze chociaz ostatnio zabronione zostaly trzy bardzo trujace neonikotynoidy.

Fajna gasieniczka Fota znakomita

Chyba najważniejsze, że badania przeprowadzili i teraz zaczynają coś robić by pogodzić uprawę intensywną z przyrodą.
Gosiek33 16:19, 01 cze 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Pszczół i trzmieli u mnie zatrzęsienie. Od paru dni widuję motyle. Biedronki za to nie ma ani jednej, a mszyc w ogrodzie ogrom. Po raz pierwszy w życiu znalazłam je w irysach syberyjskich.
Gąsieniczka przepiękna.

Pszczoły i trzmiele mam na kocimiętce, aż cała brzęczy. Motyle widzę ale większości takie skromnie ubarwione