Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Małymi krokami-Ogród Wioli 00:04, 18 maj 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Liści tulipanów w ogóle nie widać Piękny masz przedogrodek, bujny i świetnie skomponowany. A magnolia wielopniowo wyprowadzona to już w ogóle cudo

No nie widać ,polecam taki duet
Przedogródek uwielbiam,ale i reszta ogrodu coraz bardziej mnie zachwyca
Jeszcze w planach dużo zmian...
Miło mi słyszeć takie słowa ,dziękuję bardzo
Działeczka Asi :) 22:41, 17 maj 2019

Do góry
W związku z tym, że różaneczniki nie chcą rosnąć na rabacie rodkowej, zmuszone będą do eksmisji
W zamian kupiłam trzy hortensje 'Sundae Fraise', które osiągają 1m wysokości.
Hortensje w miejsce rodków i teraz, co do nich?
Z tyłu rabaty jak widać rosną trzmieliny i one muszą zostać. Musi zostać magnolia wsadzona z lewej strony, i musi zostać (przynajmniej chciałabym ) świecznica i dwie miniaturowe jodły z prawej strony.
Do dyspozycji z roślin mam seslerię jesienną, hokonki All Gold i Aureola, trzy rozplenice Hameln i kilka białych tawułek.
Na brzegu rabaty wsadzam w sezonie różowe begonie stale kwitnące. Mam jeszcze 3 szt, azali japońskich Orlice, ale one też jakoś kiepsko rosną, takie rosochate są.
Wymienione rośliny oprócz hortensji nie musza się znaleźć na rabacie, ale mogą
Mogę dokupić coś nowego Myślałam o tujach Danica, bo po zimie tam mało się dzieje.
Ale już nic nie mówię, czekam może coś podpowiecie?
Rabata na wysokości pierwszej trzmieliny z prawej strony ma 1,2 m, a na wysokości pierwszej trzmieliny z lewj strony - 1,7m.
Słoneczko od rana. Od godziny ok. 13 rabata przechodzi w cień począwszy od prawej strony. Do końca dnia cień.

Oto i ona

Rozczochrane liście to krokusy

Prawa strona

Lewa strona, hakonki przy magnolii sadzone teraz na wiosnę to trochę marne jeszcze.

Podmiejski ogród Cataliny 22:01, 17 maj 2019

Do góry
Magnolia mimo niesprzyjających okoliczności przyrody i tak zachwyca.
Bez wierzby lepiej .

Widziałaś zmiany na mojej frontowej?
Zielony zakątek z Antonówką 13:52, 17 maj 2019

Do góry
A to nowa rabata przy tarasie z Suzanką

Magnolia otulona pięcioma trawami - rozplenicą j. 'Black Beauty', bordowa obwódka z berberysu thunbergii 'Helmond Pillar', po środku srebrna trawa 'Elymus mgellanicus' i trzy szałwie Nie wiem czy to dobre zestawienie ale w mojej wyobraźni nie jest źle Trawy urosną, szałwia zakwitnie, powinno być ok. Ten berberys zbyt się nie rozrasta, będzie cięty więc też powinien się sprawdzić jako mały żywopłocik - to tak zamiast bukszpanu ...
Zielony zakątek z Antonówką 13:36, 17 maj 2019

Do góry
Mam i ja
-magnolia 'Susan', mam ją drugi tydzień

Małymi krokami-Ogród Wioli 11:47, 17 maj 2019

Do góry
effka napisał(a)
Wiolu, oh pięknie, te hakonki u Ciebie to mutanty, przypomnij cioci sklerozie ile maja lat?
Magnolia jeszcze kwitnie,a le ci fajnie, moja z trzema kwiatkami juz daaawno przekwitła.
No cudnie Pani cudnie!

Aha i proponuję nowy tytuł wątku:
Zamiast: Małymi krokami-Ogród Wioli, powinno być Hakonkowy Ogród Wioli

Albo "Wielkimi susami - Ogród Wioli" .
Małymi krokami-Ogród Wioli 08:48, 17 maj 2019

Do góry
Wiolu, oh pięknie, te hakonki u Ciebie to mutanty, przypomnij cioci sklerozie ile maja lat?
Magnolia jeszcze kwitnie,a le ci fajnie, moja z trzema kwiatkami juz daaawno przekwitła.
No cudnie Pani cudnie!

Aha i proponuję nowy tytuł wątku:
Zamiast: Małymi krokami-Ogród Wioli, powinno być Hakonkowy Ogród Wioli
Ogród Mirelli 08:01, 17 maj 2019

Do góry
Mysza napisał(a)
Mirelko, wszystko takie soczyste po ostatnich deszczach
Bluszcz rozrósł się bardzo, a stipy jakie masz piękne. Moje jakieś suche, chyba będą do wymiany.
Magnolia cudna.
Buziaczki zostawiam.

Gosiu te stipy to z siewek - same się rozsiały Kilka mam też od ubiegłego roku, trochę jeszcze na dole suche, ale szybko zarasta.
Obcinałaś swoje wiosną?
Buziaki
Małymi krokami-Ogród Wioli 07:46, 17 maj 2019

Do góry
Liści tulipanów w ogóle nie widać Piękny masz przedogrodek, bujny i świetnie skomponowany. A magnolia wielopniowo wyprowadzona to już w ogóle cudo
Małymi krokami-Ogród Wioli 21:02, 16 maj 2019

Do góry
Kilka fotek po deszczu...
Tulipany kończą,zaczynają kolejne różaneczniki
Magnolia jeszcze tłoczy ,uwielbiam ją za długie kwitnienie

Tulipanki zgrały się kolorem z rodkiem

Ogród Mirelli 17:41, 16 maj 2019

Do góry
Mirelko, wszystko takie soczyste po ostatnich deszczach
Bluszcz rozrósł się bardzo, a stipy jakie masz piękne. Moje jakieś suche, chyba będą do wymiany.
Magnolia cudna.
Buziaczki zostawiam.
Ogród Cioci cz. 3 17:10, 16 maj 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Ależ u Ciebie ślicznie, kolorowo. Wiosna prawdziwa Jeszcze tulipany i magnolia kwitną, wow

Tak kochana bo przez dwa tygodnie temperatury były w okolicach 6 stopni to się uchowałyNie wiem czy wiesz ale u mnie czyli w Beskidach spadło w górach 30 cm śniegu w tym tygodniu
Ogród Cioci cz. 3 16:49, 16 maj 2019

Do góry
Ależ u Ciebie ślicznie, kolorowo. Wiosna prawdziwa Jeszcze tulipany i magnolia kwitną, wow
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 14:57, 16 maj 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Tak cis odczyn zasadowy,a magnolia lekko kwaśny...

No to spoko. Do tej pory nie przejmowałam się odczynem i cisy rosły, to dalej będą rosły. A magnolię zasilę nawozem do magnolii, więc może jej to wystarczy.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 14:04, 16 maj 2019

Do góry
HannaR napisał(a)

Oświećcie mnie, dlaczego? Chodzi o odczyn gleby? Pytam, bo sama mam magnolię niedaleko cisa.

Tak cis odczyn zasadowy,a magnolia lekko kwaśny...
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 14:04, 16 maj 2019

Do góry
HannaR napisał(a)

Oświećcie mnie, dlaczego? Chodzi o odczyn gleby? Pytam, bo sama mam magnolię niedaleko cisa.

Cis zasadowy a magnolia kwaśna, chyba o to chodzi. U Ciebie rośnie? a jak szykowałas glebę i jakiej odległości od siebie rosną?
Podmiejski ogród Cataliny 13:52, 16 maj 2019

Do góry
Jestem, jestem. Zaginęłam w domu, tzn przez zimę tworzyłam domową dżunglę. Wracam powoli z pracami na ogród, ale zimno nie zachęca do jakiejkolwiek pracy. Magnolia w tym roku długo pąki trzymała, a jak już je otworzyła to wiatr je strącił. Róże żyją, jedne lepiej, drugie gorzej. Parę tylko zdjęć jak do tej pory zrobiłam. A widzę Kasiu, że Ty ostro działasz u siebie, super efekty.

mrokasia napisał(a)
A Ty gdzieś przepadła???
Pokazałabyś swoją magnolię, masz się czym pochwalić, oj masz . Wszystkim kapcie pospadają .
Jak róże przezimowały?
.
Moja działka na Dębowym Lesie 11:46, 16 maj 2019

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Ładnie już trawka posiana się zazieleniła Magnolia jeszcze kwitnie - ojej jaka fajnie długo kwitnąca odmiana Zaczęły już orliki u mnie dopiero nieśmiało paki wychylają, ale w cieniu siedzą i dlatego

Miło jest zbierać komplementy bo to świadczy, że pracy poświęcone temu areałowi nie poszły na marne!
Moja magnolia to |Ann.Później startuje i dluzej kwitnie.
Orliki w sumie dopiero zaczynają u mnie. Moje na słońcu, to im lepiej.

Te tulipanki maja wielkie kwiat.Jeszcze takich wielkich nie miałam.Ale nazwy nie zapisałam.
Ogród Mirelli 08:13, 16 maj 2019

Do góry
malgol napisał(a)
Mirelka, przejrzałam Twoje kadry ogrodowe i oczom nie wierzę... Twój ogród wygląda jakby to był czerwiec albo dalej! Mój w każdym razie taka fazę rozwoju wykazuje w lecie dopiero. Twoje czosnki główkowate wygladaja jak u mnie cebula siedmiolatka w piatym roku po posadzeniu! Pieknie masz wszystko rozwinięte i mnóstwo już kwieciaMagnolia-Cud

Gosiu, a ja mam wrażenie, że w tym roku przez ten zimny maj wszystko wolniej rośnie niż w roku poprzednim.
Czosnki faktycznie szalone. Pisałam wyżej, że się ich pozbywam z tego miejsca i pozbyć się nie mogę

A wiesz w tym roku znowu nie zakwitną moje piwonie (drugi rok bez kwiatów).
Ciekawa jestem Twoich czy będą tak szalone jak w poprzednim sezonie
Moja działka na Dębowym Lesie 21:45, 15 maj 2019

Do góry
Ładnie już trawka posiana się zazieleniła Magnolia jeszcze kwitnie - ojej jaka fajnie długo kwitnąca odmiana Zaczęły już orliki u mnie dopiero nieśmiało paki wychylają, ale w cieniu siedzą i dlatego
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies