Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 20:48, 29 wrz 2019

wiklasia napisał(a)
a co się będziesz rozdrabniać na drobne - z grubej rury kop

Bedę kopać Mam wprawę w zrywaniu darni
eVka 20:48, 29 wrz 2019

mrokasia napisał(a)
Poszerzaj, poszerzaj .

Hehe, będę
eVka 20:55, 29 wrz 2019

abiko napisał(a)
Nie jestem pewna czy nie za blisko masz posadzoną tą magnolię. Ona duża będzie..

Muszę zmierzyć ile od garażu jest pień, na oko ok. 2 m. Jak myślisz ile od ściany powinna rosnąć?
eVka 20:57, 29 wrz 2019

AniazUroczyska napisał(a)

Widzę, że już decyzja zapadła i to jednak magnolia ma zostać przyparta do muru Ewo ze mnie kiepski doradca, ale podzielę się taką myślą: Jeśli zależy Ci na tym, aby tam był kolor czerwony, bordowy( rzeczywiście będzie to dobrze wyglądać), to może zamiast magnolii która czerwonymi kwiatami będzię krótko cieszyć, dać jakieś drzewko, które cały sezon będzie kolorowe. Może właśnie, klon , albo śliwa wiśniowa....

Wiesz co ta całą rabata jest robiona właśnie pod tą magnolię, bo dostałam ją wczoraj w prezencie Nie mam dla niej miejsca, jedynie tu mi wpadło na myśl żeby posadzić.
abiko 21:09, 29 wrz 2019

effka napisał(a)

Muszę zmierzyć ile od garażu jest pień, na oko ok. 2 m. Jak myślisz ile od ściany powinna rosnąć?

A co to za magnolia??
Ja tylko wiem z własnego doświadczenia, że moja magnolia, dość mała rośnie 2 m od ściany domu i mam ją dość blisko, więc muszę ją ciąć. Dlatego lepiej się teraz dwa razy zastanowić zanim się zakorzeni na amen, bo za przesadzaniem nie przepadają.
eVka 21:18, 29 wrz 2019

abiko napisał(a)

A co to za magnolia??
Ja tylko wiem z własnego doświadczenia, że moja magnolia, dość mała rośnie 2 m od ściany domu i mam ją dość blisko, więc muszę ją ciąć. Dlatego lepiej się teraz dwa razy zastanowić zanim się zakorzeni na amen, bo za przesadzaniem nie przepadają.

Agnieszka, żebym ja to wiedziała, dostałam wykonaną wczoraj od sąsiada. Ponoć ma duże bordowe kwiaty. Ma też nietypowe wielkie liście. Naprawdę duże o ciekawym kształcie.
Wiem, że niektóre magnolie rosną spore. Ciąć i kształtować na pewno będę bo tnę wszystkie drzewa w ogrodzie. Hmmm szkoda, że nie znam odmiany...
Nowa12 21:57, 29 wrz 2019

Zazdroszczę pomysłów na wykrojenie nowej rabatki .
Ja mam koreankę Silberlocke ale ona prawie stoi w miejscu od 3 lat więc mega wolno rośnie. W dodatku kupiłam mały egzemplarz .
U mnie też dom koło domu ale na dole się nie widzimy bo tuje albo inne rośliny a na balkon wychodzę bardzo rzadko więc nie zaglądam sąsiadom na ogród. Przez okna na piętrze też rzadko wyglądam. Może z wiekiem to się zmieni .
Więc myślę, że najważniejsze by się dołem zasłonić .
Wiolka5_7 22:10, 29 wrz 2019

Effcia jesteś szalona, mówię Ci ...znów będziesz trawnik ździerać ciekawe co na to Twój eMek

Magnolia ekstra
Toszka 22:42, 29 wrz 2019

Wiolka5_7 napisał(a)
(...) ciekawe co na to Twój eMek

Dobrze, że my daleko mieszkamy
eVka 09:33, 30 wrz 2019

Nowa12 napisał(a)
Zazdroszczę pomysłów na wykrojenie nowej rabatki .
Ja mam koreankę Silberlocke ale ona prawie stoi w miejscu od 3 lat więc mega wolno rośnie. W dodatku kupiłam mały egzemplarz .
U mnie też dom koło domu ale na dole się nie widzimy bo tuje albo inne rośliny a na balkon wychodzę bardzo rzadko więc nie zaglądam sąsiadom na ogród. Przez okna na piętrze też rzadko wyglądam. Może z wiekiem to się zmieni .
Więc myślę, że najważniejsze by się dołem zasłonić .

Już nie mogę się doczekać obsadzania tej nowej rabatki, ciągle mi zgrzytały azalie i tawułki na obwódce przy choinach, to teraz będzie okazja to uporządkować

Koreanka stoi w miejscu latego przesadzę ją w inne miejsce, gdzie nie zależy mi na tempie wzrostu a tu chyba znajdę ładny duży egzemplarz, choć są bardzo drogie ale zależy mi na przesłonie tego wielkiego okna tarasowego.