Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 16:08, 29 wrz 2019

Anda napisał(a)
Również myślę, że dwie szerokości ścieżki byłyby lepsze, tak po zdjęciach oceniając tylko.

Pięknie ogród się rozrasta, piękne widoki.

Ewuniu, jak Ty też tak mówisz to już wątpliwości nie mam To wystawa wschodnia więc duże pole manewru z roślinami Tam na kwaśno zrobione to będę kwasolubów szukać

Dziękuję bardzo za miłe słowa!
eVka 16:10, 29 wrz 2019

Margerytka40 napisał(a)
Też jestem za poszerzeniem. Magnolia docelowo szeroko rośnie i lepiej będzie się prezentować na szerszej rabacie, no i można poszaleć z roślinami pod nią

Asia, super, dzięki za głos utwierdzający mnie w decyzji. Popatrzę u Ciebie co tam na kwaśnej masz posadzone i będę odgapiac
Margerytka40 16:34, 29 wrz 2019

effka napisał(a)

Asia, super, dzięki za głos utwierdzający mnie w decyzji. Popatrzę u Ciebie co tam na kwaśnej masz posadzone i będę odgapiac

Odgapiaj, tylko wiesz ja mam tam maaasę miejsca. Na razie troszkę eksperymentuję z roślinami ale świetnie mi rosną hakonki, brunnery, azalie japońskie, hosty. Pod magnolię bezpośrednio radzę coś co nie wymaga ruszania tzn, dzielenia co kilka lat by nie grzebać niepotrzebnie przy korzeniach. Magnolie tego nie lubią.
sarenka 17:20, 29 wrz 2019

effka napisał(a)

Wtedy pień nie rośnie w górę tylko wszerz a koronę idzie w górę i na boki ale dużo mniejsze są.
dzięki bo ciągle zmieniam miejsce gdzie Pissardi posadzić

Rabatę rób szerszą- ja zrobiłam o szerokości 2 m a mogłam jakos większą ja zrobić bo teraz mam wrażenie, że ona za wąska jest na to by posadzić jakiekolwiek drzewo
eVka 18:55, 29 wrz 2019

Margerytka40 napisał(a)

Odgapiaj, tylko wiesz ja mam tam maaasę miejsca. Na razie troszkę eksperymentuję z roślinami ale świetnie mi rosną hakonki, brunnery, azalie japońskie, hosty. Pod magnolię bezpośrednio radzę coś co nie wymaga ruszania tzn, dzielenia co kilka lat by nie grzebać niepotrzebnie przy korzeniach. Magnolie tego nie lubią.

Dzięki za pomysły nie mam.pojęcia co tam wykombinuję. Wiosną zobaczę, czy magnolia ruszy i wtedy będę myślę, bo jak nie przeżyje zimy to jakaś śś lub klon palmowy będą w jej miejsce.
eVka 18:57, 29 wrz 2019

sarenka napisał(a)
dzięki bo ciągle zmieniam miejsce gdzie Pissardi posadzić

Rabatę rób szerszą- ja zrobiłam o szerokości 2 m a mogłam jakos większą ja zrobić bo teraz mam wrażenie, że ona za wąska jest na to by posadzić jakiekolwiek drzewo

Zrobię szerszą. 2 m pod garażem to już konkretna rabata. Ta choinowa ma ok. 1.4 m szerokości, więc poszerzeniu będzie pewnie z 2.5 m.
wiklasia 19:38, 29 wrz 2019

a co się będziesz rozdrabniać na drobne - z grubej rury kop
mrokasia 19:39, 29 wrz 2019

Poszerzaj, poszerzaj .
abiko 20:16, 29 wrz 2019

Nie jestem pewna czy nie za blisko masz posadzoną tą magnolię. Ona duża będzie..
AniazUroczyska 20:20, 29 wrz 2019

effka napisał(a)

Dzięki za pomysły nie mam.pojęcia co tam wykombinuję. Wiosną zobaczę, czy magnolia ruszy i wtedy będę myślę, bo jak nie przeżyje zimy to jakaś śś lub klon palmowy będą w jej miejsce.

Widzę, że już decyzja zapadła i to jednak magnolia ma zostać przyparta do muru Ewo ze mnie kiepski doradca, ale podzielę się taką myślą: Jeśli zależy Ci na tym, aby tam był kolor czerwony, bordowy( rzeczywiście będzie to dobrze wyglądać), to może zamiast magnolii która czerwonymi kwiatami będzię krótko cieszyć, dać jakieś drzewko, które cały sezon będzie kolorowe. Może właśnie, klon , albo śliwa wiśniowa....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies