Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 13:42, 29 wrz 2019

mrokasia napisał(a)
O kurde, rzeczywiście blisko ten dom... ja też się pocieszam, że ewentualni sąsiedzi będą przebywać głównie na parterze...
Ale dół masz już nieźle rozrośnięty .

4 m do mojej granicy, blisko niesamowicie.
Dół już daje radę, małe zmiany będą, muszę miskanty miejscami zamienić i tyle. Na wysokości tego wielkiego okna tarasowego posadziłam koreankę ale malutką więc parę lat minie zanim urośnie. Nie wiem czy nie podmienić ją na duży egzemplarz.
mrokasia 13:50, 29 wrz 2019

No właśnie chciałam wyrazić wątpliwość czy tuje i pissardi zasłonią te okna...
eVka 14:54, 29 wrz 2019

mrokasia napisał(a)
No właśnie chciałam wyrazić wątpliwość czy tuje i pissardi zasłonią te okna...

Pissardi to wielkie drzewa, ja mam nieszczepione więc będą rosły w górę. Nie chcę żeby były wyższe niż 5 m. Szmaragdy będę trzymać niżej koron śliw.
sarenka 14:57, 29 wrz 2019

effka napisał(a)

Pissardi to wielkie drzewa, ja mam nieszczepione więc będą rosły w górę. Nie chcę żeby były wyższe niż 5 m. Szmaragdy będę trzymać niżej koron śliw.
w środek waszej rozmowy się troszkę wbije- o te pissardi mi chodzi- jak szczepione to też wielkie rośnie?
eVka 14:58, 29 wrz 2019

Magnolia posadzona. Trzymajcie kciuki żeby się przyjęła...

Ciągle mam wątpliwości co do szerokości tej rabaty, czy nie iść na całość i nie poszerzyć na dwie szerokości ścieżki. Teraz jest na jedną szerokość ścieżki.

Ten kwadrat z chwastami to miejsce na palenisko. Będzie wysypany grysem i na nim stalowe palenisko.
Toszka 15:07, 29 wrz 2019

Ja bym poszła na całość - przy większej rabacie beczki się zmniejszą, a perspektywa udanych zakupów od wiosny wzrośnie

Dobra, już nie mącę
Anda 15:29, 29 wrz 2019

Również myślę, że dwie szerokości ścieżki byłyby lepsze, tak po zdjęciach oceniając tylko.

Pięknie ogród się rozrasta, piękne widoki.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
eVka 16:04, 29 wrz 2019

sarenka napisał(a)
w środek waszej rozmowy się troszkę wbije- o te pissardi mi chodzi- jak szczepione to też wielkie rośnie?

Wtedy pień nie rośnie w górę tylko wszerz a koronę idzie w górę i na boki ale dużo mniejsze są.
Margerytka40 16:06, 29 wrz 2019

Też jestem za poszerzeniem. Magnolia docelowo szeroko rośnie i lepiej będzie się prezentować na szerszej rabacie, no i można poszaleć z roślinami pod nią
eVka 16:07, 29 wrz 2019

Toszka napisał(a)
Ja bym poszła na całość - przy większej rabacie beczki się zmniejszą, a perspektywa udanych zakupów od wiosny wzrośnie

Dobra, już nie mącę

Toszka, chyba rzeczywiście zaszaleję i zrobię dwie szerokości. Ile nowych roślin się zmieści o jak fajowo. Regularna rabata będzie Tło z choiny jest to tylko kombinować co przed nimi posadzić Akurat zima będzie na przemyślenia