Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 14:16, 28 kwi 2016

Do góry
malgol napisał(a)

Cześć, wpadłam do Ciebie z rewizytą Moja działka też wąska(19 m) i długa na 50m i rozumiem dylematy. Ale widzę ,że super sobie radzisz. Pieknie wszystko wygląda
Co do traw co zakryją ogrodzenie to na pewno miskanty zebrinus. Nie mają pióropuszy, ale za to piękne jasne paski w poprzek liści. Rozrastają się w duże i wysokie kępy .U mnie siatkę zasłania także miskant gracilimus( nie wiem czy nie przekręciłam nazwy),ale kwitnie brązowymi pióropuszami.
Pozdrawiam i dzięki za odwiedziny u mnie

Witaj, bo chyba umknął mi post.
Zapraszam jak znajdziesz chwilkę
Myślałam też o gracilimusach, one są takie delikatne.Wolę białe piórka, ale do rozważenia.Zebrinusy mam dwa i chyba już mi wystarczy.
Ogródek Iwony II 22:29, 27 kwi 2016

Do góry
U mnie ruszył chyba na razie tylko jeden miskant Kleine Fontanne, przynajmniej coś tam mikrozielonego przy nim było. Reszta ani mru, mru.

Ale czekam cierpliwie, rozplenice i miskanty późno wychodzą.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:03, 27 kwi 2016

Do góry
polinka napisał(a)

A musi być miskant? Wysoka jest Molinia KF albo Trzcinnik KF i szybciej startują od miskantów

mam trzcinnika a obok niego chciałam jakąś trawę wysoką i zwartą
a co myślisz o grazielli?

gracek czy graciella?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:55, 27 kwi 2016

Do góry
Kawa napisał(a)
co do ławki to ja nie robiłabym białej
ale kazdy lubi co innego i każdemu się co innego podba

Paula jako specjalistka od traw - doradź miskant wysoki z nie przewieszającymi się liściami zwarty w kępie ładny co być poleciła?

Kamilko, ze mnie żadna specjalistka Na palcach jednej ręki można policzyć u mnie gatunki traw

Wysoki, zwarty to Gracilimus ML przewiesza sie...Chyba, że zielono-żółty Zebrinus?
A musi być miskant? Wysoka jest Molinia KF albo Trzcinnik KF i szybciej startują od miskantów
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:44, 27 kwi 2016

Do góry
co do ławki to ja nie robiłabym białej
ale kazdy lubi co innego i każdemu się co innego podba

Paula jako specjalistka od traw - doradź miskant wysoki z nie przewieszającymi się liściami zwarty w kępie ładny co być poleciła?
Pierwsze bardzo koślawe kroki ;) 08:37, 27 kwi 2016

Do góry
no to jak kwiaty nie to teraz zapodaje inna liste może teraz utrafię

tuja golden tuffet,tuja danica,trzmielina na pniu, miskant morning light, turzyca amazon mist, turzyca evergold, rozplenica hamlen, hakonechloa aureola, hakonechloa all gold, żurawki np odmiana marmalade , miodunki, trzcinnik, trawa imperata cylindryczna red baron

obejrzyj sobie te roślinki może tym razem trafiłam
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 08:08, 27 kwi 2016

Do góry

Nie jestem pewna jaką trawę dać przy basenie.Chciałabym aby zasłaniała na wysokość cały płot.I chyba w jasnych pióropuszach.Hm może oś doradzicie

Cześć, wpadłam do Ciebie z rewizytą Moja działka też wąska(19 m) i długa na 50m i rozumiem dylematy. Ale widzę ,że super sobie radzisz. Pieknie wszystko wygląda
Co do traw co zakryją ogrodzenie to na pewno miskanty zebrinus. Nie mają pióropuszy, ale za to piękne jasne paski w poprzek liści. Rozrastają się w duże i wysokie kępy .U mnie siatkę zasłania także miskant gracilimus( nie wiem czy nie przekręciłam nazwy),ale kwitnie brązowymi pióropuszami.
Pozdrawiam i dzięki za odwiedziny u mnie
Co i jak? Nowicjuszka 18:40, 26 kwi 2016

Do góry
Dziewczyny, czy Wam startuje już miskant ML? U mnie nic nie widać jeszcze.
Co i jak? Nowicjuszka 15:04, 26 kwi 2016

Do góry
Aniu w rogu jest posadzona jabłonka royalty w kółeczku bukszpanowym, w tyle są posadzone miskanty Variegatus, a przy kulach z bukszpanu miskant Morning Light, jest tam też 3 szt. hortensji bobo i ostróżki.
a czasem nie na temat ... 09:42, 26 kwi 2016

Do góry
Zana napisał(a)
A jakie molinie? W sensie odmiany.

nie doczytałam odmiany, może nie było - miskant był opisany jako miskant chiński i gdzieś mignęło mi "różowa trawa" . Ja nie mam jeszcze miejsca pod miskanty wiec nic nie kupię ale rzucam informacyjnie.
Ogródek Iwony II 06:34, 26 kwi 2016

Do góry
Byłam wczoraj w szkółce po zamówione bylinki, mailow o mi napisali ze jeden miskant im wymarzl
Pracownika tak zagadalam a on mówi, nie...skończył się juz
A potem mi pani opowiada ze w tym roku dużo miskantow u klientów wymarzlo...ech
I komu wierzyć ?
Mówiła tez ze te w doniczkach Juz startują a te w gruncie jeszcze nie.

U mnie ML śpią wszystkie hameln rownież
Silberfeder w połowie
Nie wiem jak one się zachowują bo mam je pierwszy rok
Targi Ogrodnicze Lublin - Kiermasz Eden 2016 - spotkanie 12:25, 25 kwi 2016

Do góry
Filomena napisał(a)
Cieszę się z udanego Waszego spotkania,
niestety mnie nie udało się dotrzeć, może następnym razem.
Towarzystwo uśmiechnięte, owoce spotkania już widać, super!
pozdrawiam

Filomeno czekałyśmy na Ciebie do momentu kiedy się z Gosią zgadałyśmy, że nie dojedziesz. Było naprawdę świetnie . Do reszty miałyśmy dzwonić ale już się wtedy dziewczyny wpisały na stronie, że nie dotrą.

dorciabe napisał(a)
Macham do Was i pozdrawiam

Machamy i my !

jona napisał(a)

Po spotkaniu kupiłam jeszcze hostę June, ale miałam ją wypatrzoną wcześniej.
Zakupy raczej symboliczne zrobiłam, bo oprócz hosty jeszcze tylko kopytnik olbrzymi i stipę sirocco.

Zakupy raczej skromne były, to chyba ja lub Amelia największe zrobiłyśmy - chociaż i Gosia kilka reklamówek miała . Ja trawki kupiłam bo były takie których akurat poszukiwałam i kilka innych roślinek których wcześniej nie namierzyłam w sklepach.
Wstawię zdjęcie, ja też lubię oglądać zakupy innych .

Miskant Memory, Carex Gold Fountain, Imperat Cylindrica Red Baron, Hakonechloa, Vertigo, proso rózgowate Squaw, rutewka orlikolistna, rutewka, wielosił i łubin którego nigdzie nie mogłam namierzyć .
Mały balkon prostokątny 17:18, 24 kwi 2016

Do góry
Witam serdecznie

Na forum jestem nowa. Mam kilka pytań, które zapewne dotkną wielu wątków. Jestem posiadaczką niewielkiego balkonu (8 m2) z ekspozycją północno-zachodnią. W tym roku za punkt honoru postawiłam sobie stworzenie namiastki ogrodu. W pierwszej kolejności zaczęłam czytać fora i biegać po centrach ogrodniczych. Mam wrażenie, że im więcej czytam tym mniej wiem
Na balkonie wstępnie chce mieć dwie donice jedną dużą, w której zasadzę:
Miskant chiński
Werbena patagońska
Szałwia omszona
Ostnica miękka
W drugiej ma być drzewko tylko jeszcze nie wiem jakie.
Te rośliny wybrałam bo widziałam zdjęcie, na którym pięknie razem wyglądały.Czytałam trochę o nich ale wole się jeszcze upewnić:
czy te rośliny przetrwają zimę ?
czy mogą razem rosnąć, chodzi mi o warunki co do gleby i ekspozycji ?
jak duża powinna być donica i z jakiego materiału?
jakie drzewko mogę zasadzić w donicy?
Posiadam też działkę, na której stoi szopka, więc rośliny na zimę mogę do niej wnieść albo zakopać w ziemi.

Z góry serdecznie dziękuje za pomoc.
Moje małe wielkie marzenie 23:51, 23 kwi 2016

Do góry
Czytając twojego posta pomyslałam, że może hortki dać równolegle do buksów, a za moment (czytam dalej) że zastanawiasz się nad tym samym.
Nie wiem, ty to zobaczysz najlepiej. Coś mi nie gra w proporcjach tej rabaty. Zazwyczaj drzewo sadzi się w rogu, dla zamknięcia przestrzeni.

I tego zamknięcia przestrzeni mi brakuje - czemu hortek w takim układzie nie posadzić albo po łuku, albo prostopadle (róg kwadratu, a tu nawet chyba prostokątu)

Na 1,33 za hortkami i tujami nie wciśniesz miskanta - owszem, teraz wciśniesz, ale za trzy lata tam będzie ciasno jak w beczce śledzi. Nikomu słuzyć to nie będzie, a zwłaszcza tujom, bo będą łysieć na amen. Jedyna opcja to miskant leciutko za hortkami, ale tak, praktycznie, pomiędzy nimi. Z tyłu

Weź ze trzy mopy, lub szczoty z prześcieradłami na głowach i wbijaj w ziemię i przymierzaj co lepiej będzie wyglądać.
Tu ma być ogród :) 10:21, 21 kwi 2016

Do góry
Wiem, że to lubicie najbardziej, rano przyszła przesyłka, teraz wiem co to znaczy zatrawkować się

Są tu seslerie, molinie i miskanty

Sesleria jesienna

A tu seslerie: Skalna, Heufleriana i Sadleriana i molinia Variegata

Miskant Klaine Fontanne

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 08:54, 21 kwi 2016

Do góry
Wczoraj mój ulubiony sąsiad podrzucił mi dwa świerki (stożki)W ubiegłym sezonie kupiłam takie same również z jego pomocą lecz bez nazwy .Mój sąsiad nie jest Polakiem i ma z tym problem Kupuje wszystko co mu się podoba ,a potem do mnie przychodzi do mnie i pyta, jak to sadzić ? hi,hi. Odpowiadam ,najpierw podaj mi nazwę to doczytam .W tym właśnie sęk .Stozki są śliczne i jest to świerk Picea Glanca Daisy s White albo conica .Wolałabym aby okazał się tym pierwszym ze względu na białe przyrosty. Posadziłam je pomiędzy świerki serbskie które tez mają jaśniutkie przyrosty. Muszę dokupić jeszcze sześć sztuk. Kupiłam tez piękne miskanty i stipę albo rozplenicę. Dobre co? nawet nie wiem co kupiłam ,wiem tylko że ładne ,niczym mój sąsiad .Zajrzę na pocztę przeczytam zamówienie i dopisze nazwę .Jeden miskant pójdzie jako soliter na środek trawnika w miejsce gdzie była trawa pompasowa. Niestety ta akurat padła,te co były w garażu żyją. Zaraz wracam
Ogródek Iwony II 20:50, 20 kwi 2016

Do góry
Iwonka czytałam o planach gospodarczych i ogrodowych i to fakt wszystkiego w jednym roku się nie zrobi. moją nigrę też podziwiam i zachwycam się nią.O magnolii gwieździstej też myślę chciałabym ją na różankę wcisnąć. u mnie tylko jeden miskant daje znaki życia reszta traw albo śpi albo ...
Miłego wieczoru
Tu ma być ogród :) 15:18, 19 kwi 2016

Do góry
A propos pytań o wygląd traw po zimie:

Miskant Morning Light

Miskant Variegatus

Red Baron

Miskant Gracillimus

Chaos oswajany 15:14, 19 kwi 2016

Do góry
Agato, Iwonko, bardzo mi miło, że zaglądacie

Usiadłam na chwilę, może uda się nadrobić zaległości forumowe choć trochę. Moi mali panowie dają ostatnio do wiwatu - młodszy ma jakiś skok rozwojowy, a starszy nie chce być gorszy Mimo wszystko staram się codziennie choć kilka minut wyskrobać na ogród i powolutku, powolutku coś tam działam.

Dziczki z róży ostatecznie wyrwałam zgodnie z instrukcją Andy. Myślę, że słusznie

Pergola i płotek skończone, dziś było pierwsze koszenie trawnika w sezonie i dosiewanie trawy.

Z oberwacji wiosennych: startuje mi jeden miskant, pozostałe cztery stoją, czym bardzo mnie martwią. Rozplenice i barony też cisza.

A od soboty pod siatką wystaje mi siedemnastu takich kawalerów

Czekam na ziemię do zaprawienia i będziemy sadzić

Ogród pod sosnami 12:43, 19 kwi 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Aniu, ja bym proponowała, że jesli tylko gdzieś trafisz, abyś zamieniła stozki buksowe na cisowe. Cis jest zdrowy, nie łapie grzyba jak buks i za kilka lat dochowasz się takich strażników jak u Szefowej

Cis się rozrasta, miskant też. Ciężko będzie miskanta przesadzić bez uszkadzania cisowych korzeni

Witaj Toszko cieszę się że do mnie zajrzałaś
Stożków bukszpanowych jeszcze nie mam więc jeśli tylko uda mi się znaleźć najpierw cisowe to napewno takie kupię
Jeśli nie odrazu to kiedyś napewno zamienię bukszpan na cis.
Szukam również 5szt wiśni i nigdzie nie mogę trafić - wysłałam zapytania do kilku szkółek i czekam na wycenę.
Jeśli chodzi o ML to mam kilka sztuk więc w trakcie sadzenia zobaczę czy sìę zmieści.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies