Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Świerk serbski - Picea omorika 16:10, 28 mar 2014

Do góry
krzysiekj napisał(a)
florovit-nawoz-do-iglakow

Czy takie coś będzie dobre dla moich serbów? dosypywać tak jak piszą? kwiecień czerwiec i sierpień?

Nie, bo świerk serbski ma inne wymagania niż większość iglaków. Dla niego zwykły florowit, jak dla liściastych, no chyba że jest na opakowaniu napisane że dla świerka serbskiego[
Cis - Taxus 16:08, 28 mar 2014

Do góry
Tyle kupić żeby starczyło na żywopłot jedna przy drugim, Dziur ma nie być. Mierzysz jaka długość ekranu i przeliczasz.
Wiśnia osobliwa odm. kulista - Prunus cerasus "Umbraculifera" 16:07, 28 mar 2014

Do góry
magdaB napisał(a)
Witam. Wiem że o systemie korzeniowym wisni było już pisane,ale mam prośbę potrzebuję się upewnić, czy korzenie mogą zejsć poniżej 2 metrów? Na działce mam na głębokości 3 metrów zakopane spirale do pompy ciepła. Czy wisnia może "zejść" tak nisko?

Nie wiem, nigdy nie odkopywałam tego drzewa.
Ściółkowanie - kora w ogrodzie 16:05, 28 mar 2014

Do góry
Jejku, jak to jest w praktyce ??, chodzę po rabacie z workiem w jednym ręku a rękawiczką na drugiej dłoni, schylam się i krok za krokiem zbieram garściami liście, wkładam do worka i idę dalej, Tyle. Rabaty przerusztowywuję pazurkami żeby ładnie wyglądały. i czysto

Albo masz rabaty zasyfione, albo czyste i odświeżone
Opuchlaki 16:01, 28 mar 2014

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Danusiu, ale nie nawozic ze wzgedu na nicienie czy za wczesnie po prostu? Bo nicieniom nawozenie podobno nie szkodzi. Tak jest napisane na stornie, na ktorej je kupilam.

Skoro tak napisane to ja nie wiem, To nawoź.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 16:00, 28 mar 2014

Do góry
Zniszczyć cały trawnik herbicydem i założyć nowy trawnik. Nawet jeden korzonek nie powinien zostać z tego
mały ogródek - doradźcie proszę 15:59, 28 mar 2014

Do góry
Wersja 1. Hortensje w dwóch rzędach to niedobry pomysł. Nie są zimozielone i zimą będziesz miała tylko kwiatostany i gołe patyki. Posadź od ogrodzenia żywopłot jako zielone tło, dopiero hortensje

Miskanty puszczają dopiero w maju, więc do maja będą sterczały suche źdźbła ucięte, jak w tym artykule
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/428-ciecie-traw-i-turzyc

Miskanty to rośliny ozdobne na późne lato i jesień, hortensje też. Pampasowa nie zimuje więc odpada.

Zamiast kory polecam kamyczki - okrągłe granitowe lub tłuczeń granitowy.

Do żywopłoty z tui Smaragd pasują iglaki o żółtym zabarwieniu.

Donice drewniane - jaka wielkość 13:49, 28 mar 2014

Do góry
Nie wiem, ja bym zasłoniła bardziej radykalnie.

Zrób duże skrzynie i posadź duże rośliny np. Smaragdy - zasłonią i kratę i wszystko i dadzą dobre tło dla ogrodu.
Opuchlaki 13:43, 28 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Z nawożeniem trawnika się wstrzymaj. A najlepiej zastosuj dojrzały kompost, rozsyp po trawniku, zagrab i masz nawiezione.

Danuś, kompost na trawniku - nigdy bym na to nie wpadła bez Ciebie.
Zrobiłam tak pod koniec lata 2013 (było suche a potem przyszły opady). Potwierdzam. Rewelacja. Działa cuda. Miałam miejsce, gdzie (nie wiedzieć czemu) trawa nie mogła dać sobie rady (przy rabacie różanej - może miała korzeń od świerka?). Tyle razy siałam i siałam, i dbałam i nic. Aż doczekałam się efektu. Widać, że trawa ma co jeść, rośnie zielona, silna.

Tak samo rozsypałam kompost na trawniku, tam, gdzie stykał się z kostką i trawa ruszyła.

A tak wcześniej trawie żałowałam kompostu.
Drzewa, krzewy owocowe i pnącza o jadalnych owocach 13:09, 28 mar 2014

Do góry
Wyrzucić.
Drabina 13:07, 28 mar 2014

Do góry
E. nie da się polecić firmy, to nieistotne. Patrzysz i oceniasz jak jest wykonana, to i tak pewnie Chiny
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:00, 28 mar 2014

Do góry
Pawlus - nie mogę niczego gwarantować bo ich nie widziałam
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 12:50, 28 mar 2014

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Super, dziekuje A jakie rosliny oprocz bukszpanow, cisow nim podlewacie?Mam zamiar nim uzupelniajaco podlac tuje i sie zastanawiam czy sie do tego nada.

Florovitem uniwersalnym podlewasz wszystko co wymaga pH nie kwaśnego, do kwaśnowlubnych są specjalistyczne, np do różaneczników, hortensji itd. Do iglaków jest Pinivit.
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 12:49, 28 mar 2014

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Powiedzcie mi,czy ten florovit uniwersalny 5 litrowy dostane wszedzie?W centrach ogrodniczych np., castoramie?Czy tylko w necie. Bo bede niedlugo w Polsce i chcialabym sobie zakupic. Tutaj nie moge dostac uniwersalnych nawozow, ktore mialyby forme plynna i do tego jeszcze mikroelementy.

To jeden z najbardziej znanych nawozów, używam go co najmniej 20 lat i jest wszędzie.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/403-bukszpany-w-ogrodzie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/410-jak-nawozic-trawniki
Skoncentrowany wyciąg z kompostu- ANHK 12:44, 28 mar 2014

Do góry
A nie lepiej po prostu rozrzucić po rabatach żywy, rozłożony kompost? Ja się nie będę bawić w robienie ekstraktów.
Mata przeciw chwastom 12:41, 28 mar 2014

Do góry
MarlenaBH napisał(a)
Nie mowie ze nie masz racji, zawsze sztucznosc w naturze nie jest wskazana, mi ulatwia zycie, zobaczymy jak bedzie z roslinami, czy im nie utrudni, bede troche zmieniac za jakis czas to sie temu dokladnie przyjrze co pod mata piszczy

Niekoniecznie pod matą będzie piszczało, zobaczysz jak zapiszczy Twój portfel jak zaczniesz wyrzucać martwe rośliny, na które wyłożyłaś kasę.

Zgnilizna opieńkowa niszczy szybko, a życie w glebie kiśnie i gleba robi się martwa, bo nie ma materii organicznej, a nawozić też nie ma jak. Ochłoń kobieto i przeczytaj ten wątek od początku do końca, Względy estetyczne pomijam, ale sucha kora i widoczna w wielu miejscach szmata wygląda okropnie brzydko.

Przypominam zdanie:

W ogrodzie nie chodzi o naszą wygodę i nicnierobienie, a o zdrową glebę i zdrowe rośliny.
Lampy solarne 12:33, 28 mar 2014

Do góry
A ja nie lubię bo ledwo je widać, nic nie dają. W ogrodzie nie lampy mają być ozdobą, a rośliny które one oświetlają, mają dawać konkretne refleksy i zjawiska, magię, a solarne tylko bździą. Efekt żaden. Dla mnie oczywiście.
Opuchlaki 12:32, 28 mar 2014

Do góry
Z nawożeniem trawnika się wstrzymaj. A najlepiej zastosuj dojrzały kompost, rozsyp po trawniku, zagrab i masz nawiezione.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 12:30, 28 mar 2014

Do góry
blackstork napisał(a)
Czekamy na sygnał od Danusi, czy już można przycinać młody trawnik (nie mówiąc o nawożeniu)?

Wkleiłam w polecanych na stronie głównej, o tym co robimy w kwietniu, forsycje kwitną, ciepło jest i rozpoczynamy prace na trawniku i nawożenie.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/12-co-robimy-w-ogrodzie-w-kwietniu
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 12:29, 28 mar 2014

Do góry
Roman_73 napisał(a)
Witam.

A tu czytam, że można to wykorzystać.. szczerze mówiąc, mało wiem o kompostaowaniu. Kojarzy mi się z tym, że potem.. taki gnój sie z tego robi

Proszę bardzo, tylko wiedz o tym, że duże ilości tylko skoszonej trawy nie mogą być kompostowane bo gniją, trzeba je albo obsuszać przed nasypaniem w kompostownik i przesypywać np suchym torfem, ziemią. Inną materią organiczną (gałązki drobne, badyle)..

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/289-kompost-najlepszy-nawoz-do-ogrodu

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/9-kompost-w-ogrodzie-czyli-wszystko-co-organiczne-nie-zmarnuje-sie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/379-sciolkowanie-w-ogrodzie

Interesujących Cię tematów szukaj w artykułach na stronie głównej (wpisuj słowo w wyszukiwarkę) albo w w wątkach na forum https://www.ogrodowisko.pl/watek/459-kompost-kompostowanie-i-kompostowniki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies