Nie, bo świerk serbski ma inne wymagania niż większość iglaków. Dla niego zwykły florowit, jak dla liściastych, no chyba że jest na opakowaniu napisane że dla świerka serbskiego[
Jejku, jak to jest w praktyce ??, chodzę po rabacie z workiem w jednym ręku a rękawiczką na drugiej dłoni, schylam się i krok za krokiem zbieram garściami liście, wkładam do worka i idę dalej, Tyle. Rabaty przerusztowywuję pazurkami żeby ładnie wyglądały. i czysto
Albo masz rabaty zasyfione, albo czyste i odświeżone
Wersja 1. Hortensje w dwóch rzędach to niedobry pomysł. Nie są zimozielone i zimą będziesz miała tylko kwiatostany i gołe patyki. Posadź od ogrodzenia żywopłot jako zielone tło, dopiero hortensje
Danuś, kompost na trawniku - nigdy bym na to nie wpadła bez Ciebie.
Zrobiłam tak pod koniec lata 2013 (było suche a potem przyszły opady). Potwierdzam. Rewelacja. Działa cuda. Miałam miejsce, gdzie (nie wiedzieć czemu) trawa nie mogła dać sobie rady (przy rabacie różanej - może miała korzeń od świerka?). Tyle razy siałam i siałam, i dbałam i nic. Aż doczekałam się efektu. Widać, że trawa ma co jeść, rośnie zielona, silna.
Tak samo rozsypałam kompost na trawniku, tam, gdzie stykał się z kostką i trawa ruszyła.
Florovitem uniwersalnym podlewasz wszystko co wymaga pH nie kwaśnego, do kwaśnowlubnych są specjalistyczne, np do różaneczników, hortensji itd. Do iglaków jest Pinivit.
Niekoniecznie pod matą będzie piszczało, zobaczysz jak zapiszczy Twój portfel jak zaczniesz wyrzucać martwe rośliny, na które wyłożyłaś kasę.
Zgnilizna opieńkowa niszczy szybko, a życie w glebie kiśnie i gleba robi się martwa, bo nie ma materii organicznej, a nawozić też nie ma jak. Ochłoń kobieto i przeczytaj ten wątek od początku do końca, Względy estetyczne pomijam, ale sucha kora i widoczna w wielu miejscach szmata wygląda okropnie brzydko.
Przypominam zdanie:
W ogrodzie nie chodzi o naszą wygodę i nicnierobienie, a o zdrową glebę i zdrowe rośliny.
A ja nie lubię bo ledwo je widać, nic nie dają. W ogrodzie nie lampy mają być ozdobą, a rośliny które one oświetlają, mają dawać konkretne refleksy i zjawiska, magię, a solarne tylko bździą. Efekt żaden. Dla mnie oczywiście.
Proszę bardzo, tylko wiedz o tym, że duże ilości tylko skoszonej trawy nie mogą być kompostowane bo gniją, trzeba je albo obsuszać przed nasypaniem w kompostownik i przesypywać np suchym torfem, ziemią. Inną materią organiczną (gałązki drobne, badyle)..