Ja wiem swoje, skoro wydajesz tyle kasy na nicienie, to bym nie ryzykowała ich utraty i zajęła się opuchlakami, a trawnikiem potem.
Ja trawnika nie lałam nicieniami zakładając że opuchlaki wolą rośliny i polewałam rabaty.
Nie, bo świerk serbski ma inne wymagania niż większość iglaków. Dla niego zwykły florowit, jak dla liściastych, no chyba że jest na opakowaniu napisane że dla świerka serbskiego[
Jejku, jak to jest w praktyce ??, chodzę po rabacie z workiem w jednym ręku a rękawiczką na drugiej dłoni, schylam się i krok za krokiem zbieram garściami liście, wkładam do worka i idę dalej, Tyle. Rabaty przerusztowywuję pazurkami żeby ładnie wyglądały. i czysto
Albo masz rabaty zasyfione, albo czyste i odświeżone
Wersja 1. Hortensje w dwóch rzędach to niedobry pomysł. Nie są zimozielone i zimą będziesz miała tylko kwiatostany i gołe patyki. Posadź od ogrodzenia żywopłot jako zielone tło, dopiero hortensje
Danuś, kompost na trawniku - nigdy bym na to nie wpadła bez Ciebie.
Zrobiłam tak pod koniec lata 2013 (było suche a potem przyszły opady). Potwierdzam. Rewelacja. Działa cuda. Miałam miejsce, gdzie (nie wiedzieć czemu) trawa nie mogła dać sobie rady (przy rabacie różanej - może miała korzeń od świerka?). Tyle razy siałam i siałam, i dbałam i nic. Aż doczekałam się efektu. Widać, że trawa ma co jeść, rośnie zielona, silna.
Tak samo rozsypałam kompost na trawniku, tam, gdzie stykał się z kostką i trawa ruszyła.