Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Cis - Taxus 12:16, 28 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tu jest miłorząb Mariken, rośnie jako kulka, albo talerz

Żółte to ekran z żółtych cisów, różowe to hortensje, czerwone to zurawki, a zielone to obwódka z bukszpanu.

A tu masz odmianę Pendula a po prawej nisko szczepionego. Kulka się powiększy ale całe drzewo nie urośnie zbytnio

bold text

Witam. Proszę o radę...Żółty ekran z cisów - czy mam kupić Fastigiata Aurea, czy inną odmianę? I ile sztuk? Z góry dziękuję za pomoc
Ogród Loczka 08:40, 28 mar 2014

Do góry
Lukasz2013 napisał(a)
Moje nowe nabytki ogrodowe.
Świerk srebrny

Prosiłeś o pomoc, więc na razie to podpowiem. Wszystko masz zadbane i tutaj pochwała się nalezy, ale masz problem z połączeniem wszystkiego w całość, kupujesz i sadzisz, wszystkiego po jednym To bład, musisz tworzyć grupy, albo jeśli jedna roślina "gwiazda" to pozostałe tylko ją podkreślają, a nie walczą o uwagę i podziw.

Nie twórz za dużo elementów od siebie oderwanych, niespójnych, tutaj wszystko woła o uwagę. Niepotrzebne są rosliny chaotycznie porozrzucane po trawniku. Ogród będzie wyglądał gorzej.

Świerk wyrośnie olbrzymi, a w rogu mała rabatkę, której wcale za chwilkę nie będzie widać. Ten świerk powinien być być może gwiazdą tej rabatki, tylko ona musiałaby być większa.

Jednak ja osobiście świerków takich już nie sadzę, ogałacają się od dołu, są ogromne, za duże do takiego ogrodu, choć w kolorze piękne.

Dalej masz znowu pojedynczy bukszpan, drzewko, po co tak je eksponować? Tym sposobem "szatkujesz" trawnik na małe kawałeczki, To niedobre dla ogrodu.

No i się nagadałam , ale prosiłeś o pomoc, a pomocą nie będą słowa: jest fajnie, ślicznie, skoro mam pomóc.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/376-dobor-odpowiednich-roslin-do-ogrodu
Salvia - szałwia 21:27, 27 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Lubi dużo słoneczka u mnie nieco się wykłada na rabacie.

Jutro już ją przesadzam w inne miejsceDziękuję Danusiu
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 16:00, 27 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja bym wyrzuciła do zmieszanych śmieci.

Ja też tłuszczu nie dawałbym do kompostownika.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 14:25, 27 mar 2014

Do góry
Nawożenie trawnika już za mną, akurat poszła spora ulewa. Dodatkowo rozpuściła nawóz.
Salvia - szałwia 13:01, 27 mar 2014

Do góry
Lubi dużo słoneczka u mnie nieco się wykłada na rabacie.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 13:01, 27 mar 2014

Do góry
Jeśli mają mało światła to nie zasilaj. Bo wyrosną brzydkie,
Grab - Carpinus 12:57, 27 mar 2014

Do góry
Musi Ci wystarczyć info, że bardzo wolno rośnie Bo to kolumnowa odmiana.
Przycinanie - cięcie tui 12:54, 27 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja bym nie wycinała tych suchych, bo stracą kształt kulki, takie gołe są lepsze niż nieforemne

Będą gołe, poczekam aż odbiją. Wsadzę trawki to trochę przykryją te niedoskonałości .
Przycinanie - cięcie tui 12:52, 27 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kurczę, niby wszystko dobrze. Ale z podłoży to mógł to być sam torf, a on nie za bardzo dobry jest. Ja tam wierzę w kompost, nawet byle jaki lepszy do niejednej ziemi z worka.

Ale nic to, zasil je w takim razie dolistnie i doglebowo i podlewaj. Odbiją ładnie i szyszek będą miały mniej, a więcej zielonego.

w weekend właśnie zamierzam zdjąć całą darń - za pomocą skądinąd znanego szpadelka, bo niestety trawa porosła i zasilić pinivitem. A póki co, obrywam te nieszczęsne szyszki...
Thuja "Aureospicata" 12:49, 27 mar 2014

Do góry
Ciachnij pionowo dość mocno, a poziomo tylko wyrównaj wysokość lekko.
Świerk kłujący - Picea pungens 12:48, 27 mar 2014

Do góry
Pół metra? przewodnik czasem potrafi nieźle urosnąć.
Przycinanie - cięcie tui 12:47, 27 mar 2014

Do góry
agam napisał(a)
Danusiu wykulkowałam w sobotę tuje i brzydkie, suche gałązki wyszły na wierzch Jest szansa żeby tuja się odbudowała? Marnie to wygląda... Z drugiej strony jeszcze gorzej.

Ja bym nie wycinała tych suchych, bo stracą kształt kulki, takie gołe są lepsze niż nieforemne
Przycinanie - cięcie tui 12:45, 27 mar 2014

Do góry
Kurczę, niby wszystko dobrze. Ale z podłoży to mógł to być sam torf, a on nie za bardzo dobry jest. Ja tam wierzę w kompost, nawet byle jaki lepszy do niejednej ziemi z worka.

Ale nic to, zasil je w takim razie dolistnie i doglebowo i podlewaj. Odbiją ładnie i szyszek będą miały mniej, a więcej zielonego.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 12:43, 27 mar 2014

Do góry
Ja bym wyrzuciła do zmieszanych śmieci.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 12:37, 27 mar 2014

Do góry
Trawnik stary można skosić nisko, sama to robiłam parę dni temu. Postępuj jak w artykułach o pielęgnacji trawnika.

Przycinanie - cięcie tui 12:32, 27 mar 2014

Do góry
Szyszkują bo mają za sucho, najpierw zapewnij im dostateczną ilość wody, nawozy potem w dalszej kolejności. ja bym ścięła tylko z szerokości, bo co chcesz z nich uzyskać? Formowany żywopłot? Wyglądają na zagłodzone i zasuszone, normalnie tuje tak nie wyglądają, Czy nie miały korzeni? czy wody? nie wiem, ale wiem że składniki pokarmowe do nich nie dotarły
Bukszpan (Buxus) - uprawa 11:41, 27 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
'Faulkner' ma okrągłe listki

Dziękuję Danusiu,gałązki pochodzą z Hautvillers z uroczej uliczki, obok której stoi kościół a w nim spoczywa Dom Perignon, mam nadzieję że Bóg mi wybaczył to chciejstwo bo bukszpany rosną jak na drożdżach
Róża pnąca zdziczała..? 22:01, 26 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na zimę nie, ale po co chcesz skracać?

czy jeżeli nie zdążę przygotować rabaty z miejscem stałym dla nich to czy mogę na zimę je skrócić do wysokości jaką mają teraz(czyli po zakupie)

sensu tego zdania nie rozumiem

Już wyjaśniam. Róże miały być posadzone na rabacie, której jeszcze nie ma. Nie byłoby kłopotu z posadzeniem róż w miejscu docelowym ( na rabacie) gdybym miała już stelaż (pergolę). Wymyśliłam sobie róże na pergoli w kształcie parawanu, mąż jednak uraczył mnie trójkątnym stelażem. Zastanawiałam się czy można skrócić róże (żeby łatwiej było je przesadzić) jak już będę mieć odpowiedni stelaż, a może to nie być szybko. Nigdy nie miałam pnącej róży, słyszałam tylko, że strasznie szybko przyrasta. Stąd moje pytanie o skrócenie róży.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies