Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 16:14, 13 lip 2012

Do góry
Bardzo ładny ogród.Mnóstwo pracy włożyliście w niego.Wiem coś o tym, bo zaczynałam tez od 0, czyli od chwastów na 2 metry.
Bardzo dużo dają pięknie zrobione obrzeża, kostka, ścieżki, a na końcu trawnik.Gratuluję ogrodu!
Kondziowy Ogród :) 08:37, 13 lip 2012

Do góry
Zrobię jak mówisz tylko najpierw skórze trawę poplewie dam projekt ogrodu tylko nie wiem czy mogę go tu włożyć dopisuje zdjecia z ogrodu i prosilbym o pomoc żeby go zmieniać powoli żeby w części był jak twój muszę poczekać z docinka brzegów aż zrobię u ciebie zakupy a dopiero bede miał 18 pieniądze jak myślicie żyje kostka brukowa na obrzeża bedzie dobra czy się z tego wycofać w tej chwili mam plastiku brązowe ale złe się kosi i moim zdanie brzydko to wyglada a jeszcze jedno bo widziałem u Danusi takie chyba plastiko włożone w ziemie czy to bedzie dobre proszę o pomoc przeorganizowania ogrodu
Ogród Dominiki 23:07, 12 lip 2012

Do góry
Domi napisał(a)

Ja wciąż się zachwycam i ciągle podglądam po cichu

No to pewnie już tak się zdarzyło, że ja po cichu podglądam co się dzieje u Ciebie, a Ty w tym czasie jesteś u mnie Sylwio, nie zawsze mam czas na wpis; coraz piękniej u Ciebie. No i ciekawa jestem jak będzie sprawować się ta zamiatarka na kostce granitowej? Pozdrawiam!

Moje marzenie - kostka granitowa , ale od niedawna mojego M również A zamiatarka śmiga wraz z obsługującym siedmiolatkiem .... Przednia zabawa dla niego a dla mnie kostka bez liści , które wciąż ale to wciąż śmiecą .... Ja rozumiem , że jesień i te sprawy ale żeby tak na okrągło ..... Bezlitosne lipy
Ogród Sylwii od początku :) 08:21, 11 lip 2012

Do góry
Lena napisał(a)
Sylwia ...denerwujesz mnie tymi zakupami - opanuj się proszę

W moich okolicznych centrach wielka kicha...nic już ciekawego nie ma -mało trawek,mało żurawek nawet Hortensji niewiele i zaledwie w 2-4 odmianach - a u Ciebie wypas że hej
Ale żeby nie było że marudzę , to wczoraj w Niepołomicach , kupiłam śliczną Hortensja bukietowa LIMELIGHT - chyba -tak mi się wydaje ,bo na żadnej nie było etykiety a Pani mało poinformowana...

Chcę też nadmienić że ubóstwiam kostkę granitową - ponadczasowa elegancja - u Ciebie po wszystkich zmianach aż się prosi..hihiihihi
Szaleństwo Was ogarnia widzę
Gratulować takiego M

Sylwuś pozdrawiam

Po zakupy przyjeżdżaj do mnie a co do kostki .... to plan odległy , że hoho ...tak czy owak będziemy musieli ją ściągać i robić betonowe wylewki na całości ..... Kostka się masakrycznie zapada .... Mrówki się podkopują , drążą tunele ... kropienie nic nie pomaga ...
Mój mały raj na ziemi :) 13:10, 10 lip 2012

Do góry
Betysiu, witaj u mnie gwiazdeczko ! z wilkołakami dam sobie radę - uwielbiam czosnek i nie zawaham się go użyc

Tess spaceruj ile chcesz - cieszę się, że Ci się podoba u mnie
inspirowac się możesz oczywiście, przecież po to są te fotki

Asieńko z tarasikiem pewnie pójdzie szybko, nie wiem jak z ciurkadłem..... M nigdy tego nie robił wszystko tzreba przemyślec aby nie było pomyłek ! myślę, że efekt będzioe w przyszłym roku , jak się wszystko rozrośnie

GabiK tarasik oczywiście drewniany choc kusiła mnie kostka granitowa, ale nie chcę już mieszac materiałów, bo wg mnie im mniej tym lepiej (wg zasady, że lepszy niedosyt niż przesyt...) a ciurkadło...oby się Paweł do jesieni wyrobił...... strasznie je chcę już miec, no ale......
Marzy mi się Siedlisko.... 08:30, 10 lip 2012

Do góry
Aniu, przepiękny ogród, piękny dom, bardzo ładna kostka, która komponuje się z ogrodem, jestem zachwycona tym, co zrobiliście
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 14:37, 08 lip 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Jakby projekt wszedł w życie to rabata na wprost tarasu, którą byłoby widać z salonu przez okno balkonowe wyglądałaby tak

Tłem byłyby świerki serbskie, w lewym rogu będzie domek gospodarczy. Przed serbami te drzewa to brzozy pożyteczne (ma ją Anula), pod nimi kosodrzewiny - przy domku berberys - już duży podsadzony runianką - po drugiej stronie dojścia też runianka, - do tego buk Purpurea - ten co ma Danusia. Przed kosodrzewinami hosty, 3 kolory wrzośców (zapomniałem w nich narysować 5 kulek bukszpanowych), jałowce jakuszimańskie - nad jałowcami byłby buk Purple Fountain - obok meandrujące karmniki ościste - tam gdzie jest namalowana kostka jest placyk żwirowy z huśtawką - zaraz go narysuję. Rabata ta jest szersza, bo trawnika wyszło mi za mało. No i wielkim plusem jest to, że wszystkie rośliny byłyby wyeksponowane - zwłaszcza wrzosowisko, bo jest dość duże nachylenie terenu - ponad 30 stopni. No i wszystko wysypane korą - wrzośce drobną - albo torfem.

O proszę ale czad i Ciocia nie chce? aż dziw bierze że może mieć tak ładnie
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 12:40, 08 lip 2012

Do góry
Jakby projekt wszedł w życie to rabata na wprost tarasu, którą byłoby widać z salonu przez okno balkonowe wyglądałaby tak

Tłem byłyby świerki serbskie, w lewym rogu będzie domek gospodarczy. Przed serbami te drzewa to brzozy pożyteczne (ma ją Anula), pod nimi kosodrzewiny - przy domku berberys - już duży podsadzony runianką - po drugiej stronie dojścia też runianka, - do tego buk Purpurea - ten co ma Danusia. Przed kosodrzewinami hosty, 3 kolory wrzośców (zapomniałem w nich narysować 5 kulek bukszpanowych), jałowce jakuszimańskie - nad jałowcami byłby buk Purple Fountain - obok meandrujące karmniki ościste - tam gdzie jest namalowana kostka jest placyk żwirowy z huśtawką - zaraz go narysuję. Rabata ta jest szersza, bo trawnika wyszło mi za mało. No i wielkim plusem jest to, że wszystkie rośliny byłyby wyeksponowane - zwłaszcza wrzosowisko, bo jest dość duże nachylenie terenu - ponad 30 stopni. No i wszystko wysypane korą - wrzośce drobną - albo torfem.
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 13:24, 07 lip 2012

Do góry
Dzięki Lena i Asica! Cieszę się, że się tak podoba Taką piękną starą kostkę granitową zawdzięczamy naszemu przyjacielowi, który jest brukarzem z dużym doświadczeniem i to on wraz ze swoją ekipą w przeciągu 4 ostatnich lat przeobraził to, co mu niezbyt udolnie narysowałam, w rzeczywistość. Jesteśmy zachwyceni efektem. Zwłaszcza po deszczu kostka wygląda naprawdę pięknie. Wtedy wyraźniej widać te wszystkie przebarwienia i strukturę. Jest dość gładka, można po niej chodzić boso, bez obaw o skaleczenie.I fuga na tarasie jest naturalna, przerośnięta mchem.
Na zdjęciach archiwalnych chcę pokazać właśnie, jak nasz ogród powstawał. A trwało to ładnych parę lat. Nie jest to modelowy przykład, jak się ogród zakłada. Metodą prób i błędów dochodzilśmy do różnych rozwiązań. Z roślinami też bywało tak, że jedne się przyjęły i rosną w tym samym miejscu od początku, a inne na ten przykład albo same padły albo przenieśliśmy je w inne, lepsze dla nich miejsce. Gdybyśmy zatrudnili profesjonalną firmę, pewnie by się z tym uwinęli w miesiąc, ale nie byłoby takiej satysfakcji. Poza tym, ja na prawdę lubię grzebać w ziemi i na szczęście udało mi się tym zarazić mojego męża

Później przejdę do stanu obecnego, choć jeszcze nie powiedziałam ostatniego słowa i ciągle coś zmieniam, tzn. przesadzam, dosadzam, dokładam nowe elementy architektoniczne
Zaczynam od zera 00:50, 07 lip 2012

Do góry
Też opcja 1

A czy przypadkiem ten podjazd nie jest tak ze dwa razy za duży? Brukarze zaszaleli.

Tzn czy po prawej stronie musi być ta cała kostka, bo wygląda to jak mały parking przed sklepem - masz zabrukowane 2/3 szerokości działki i prawie tyle samo co powierzchnia domu (wystarczy chyba wybrukować miejsce na wjazd i ewentualny postój drugiego samochodu, a po prawej zostawić miejsce przynajmnie na jedną prostokątną rabatę)
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 20:46, 05 lip 2012

Do góry
Do moich płytek położonych sakramencko krzywo..... myślałam, że się niegdy nie przyzyczaje i zakupiłam nowe...stare do skucia... kostka malusia, droga jak diabli...... nigdzie nie było do kupienia ...wiec szukałam jak poprzedniczki w starych zapasach...zakupiłam z zapsem.... i po 3 latach sięprzyzwyczaiłam. Tzn sie przyzywczaiłam wcześniej... wiec widzę, że krzywe, ale ja k pomyślę, ze kolejna demolka w domu...to już mnie tak nie razi jak przez pierwsze pół roku...... bardziej wnerwia mnie panel prysznicowy..... w którym z powodu mojego kamienia w ilosciach obłednych w wodzie.... się zepsował.. i nic nie reguluje..by woda nie poparzyłą ,trzeba regulować odkręcaniem wody w umywalce... Walka z kamieniem spowodowała odbarwienia trwałe panelu..i do tego już się przyzwyczaić nie umiem....... Nawet ta futryna nie wklejona w drzwi od 2009 roku i listwy od 2010 roku przyłożone do przymiarki....trwają do dziś..... Za to z jaka wprawą , jednym ruchem potrafię naprowadzić te wypadajace części na swoje miejsce...... ha!
Ogród od podstaw...v.2 08:24, 05 lip 2012

Do góry
Witaj Sebku,
no własnie wiem że tam jeszcze dość pusto jest, ale to też jkest kwestia tego że te roślinki narazie sa strasznie małe..
Rabata ma jakiej 4/6 m.
Wklajam poglądowy plan całości, to jest rabata "A".

Objaśnienia:
ciemno szary - dom
jasno szary - kostka
żółty - taras
żółta ramka - donica

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 21:38, 04 lip 2012

Do góry
Carex oshimensis 'Evergold' (turzyca)

Hakonechloa 'Mediopicta' - nie mogłam sie powstrzymac i "przymierzyłam", czy pasuje do planowanej rabaty
Uprasza sie o nie zwracanie uwagi na wszechobecne chwaściory i kamienie, które beda usuniete w możliwie najszybszym terminie
Hakone pójdzie łukiem tak jak kostka (nie widac jej), tu gdzie kończy sie żywopłocik z bukszpanu dalej (W stronę widza") pójdą kulki bukszpanu.
I wyjdzie wtedy po jednej stronie hosty 'Patriot', po drugiej Hakone

Zamówiłam jeszcze 'Morning Light' - przyjdzie jutro, przesyłka już w drodze.

To co poniżej to gratisy

Molinia 'Karl Foerster'

Pennisetum 'Medium Boy'

Pennisetum setaceum 'Rubrum' (rozplenica)

Agrostis stolonifera (mietlica)
Amatorka rozpoczyna przygodę ogrodową - proszę o rady 17:51, 04 lip 2012

Do góry
Monia_B napisał(a)
dzięki Sebek za podpowiedzi

a co myślicie o zastosowaniu kory kamiennej
słyszałam też o korze szlifowanej tylko jakos nie mogę jej nigdzie wypatrzeć

a zostało mi też trochę kostki więc bedę odgraniczać kamienie kostką - choć nie wiem czy efekt będzie ładny

Kora kamienna na pewno fajnie wygląda - możesz ją śmiało zastosować

A kostka to tylko na obrzeżach wygląda fajnie, jeśli chcesz oddzielać żwir w rabacie zastosuj ekobordy, kostka będzie za duża.
Ogród od podstaw...v.2 09:21, 04 lip 2012

Do góry
Witam wszystkich, dopiero co rozpoczynam tworzenie swojego ogrodu i przygodę z ogrodowiskiem..
Założyłam jakiś czas temu wątek w "Naszych ogrodach".

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2005-ogrod-moj-tworze-od-podstaw?page=1#post_7

Ale nie wiem czy to jest dobre miejsce, czy tam pokazujemy już może gotowe ogrody?
Jeśli tak, to przenoszę się tutaj z moimi prośbami o pomoc w projektowaniu...

Dotychczas wstawione zdjęcia są pod wklejonym linkiem, powielę tylko te dotyczące skrawka ziemi przed domem...

Proszę o pomoc, mam kilka wersji i mam również wrażenie że im dłużej kombinuję tym gorzej..

Na początek zdjęcie ze stanu obecnego

A teraz poszczególne wersje (uwaga na prjrktach szare kamyki to będą białe kamyki a szara kostka = szare kamyki, niestety - ograniczenia programu). Jeśli mielibyście inne pomysły to poratujcie proszę..

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

Ogródek z psem 23:59, 03 lip 2012

Do góry
Evchen napisał(a)
Cześć
Niestety, czasami tak jest, że to co proste jest skomplikowane i na odwrót, ale za to jaki będzie efekt końcowy,.. Zobaczysz, jeszcze z rozrzewnieniem będziesz wspominać te perypetie
Jeśli chodzi o moje pytania to jest ich mnóstwo Żeby Cię nie przytłoczyć i nie zniechęcić nie zasypię Cię wszystkimi naraz
- jakie zaplanowałaś wymiary - dł/szer/gł.
- jakie dysze podłączyć i jak je podłączyć? Gniazdko koło domu?... Pewnie musi być jakieś specjalne...

Pozdrowienia i cierpliwości w tworzeniu ciurkadełka

Ev

Witaj Ev
Przesyłam link, albo tak mi się tylko wydaje. Brakuje mi umiejętności informatycznych a nie mam dziś doradcy.
Na pytania odpowiem jutro. Dziś zostały zamontowane dysze, ale jakoś tak nijak sika. Właściwie wcale nie sika tylko leniwie spływa jak z węża do podlewania ogrodu. Jutro poprawka. Chyba jestem bardzo cierpliwa....
Pozdrawiam B.
Daj znać proszę czy udało Ci się skorzystać z tego adresu.
http://majawogrodzie.tvn.pl/177,Oczko-wodne-z-kostka-granitowa,porada.html
Przedwiośnie ogrodu..:) 08:47, 03 lip 2012

Do góry
Witam wszystkich i przdstawiam kawałek brzydkiej działki, która mam nadzeję zmieni się w ładny przedogródek. Liczę bardzo na jakies podpowiedzi. Najpierw przedstawię jak wygląda sytuacja, foty:
Posadzonych jest tu pare roslin, ale wszystko trzeba będzie przesadzić ,a najprawdopodobniej pozbyc sie, także proszę na ta przestzreń spojrzeć jaby tam nic nie było.
Posadziłam też Conicę, ktora juz po zimie nie wygląda dobrze, nie wiem czy w ogóle się przyjęła.To zdjecie zrobione z podestu przed wejsciem do domu. Przedogródek to właściwie prostokat o wymiarach 8,90mx4,20m. (od siatki do kostki)
I tu ma się zmieścić ścieżka dla psa wzdłuż siatki. Na siatkę chciałam puścić bluszcz. Tak jak konczy się kostka wdłuż domu i zakręca w prawo dalej i tam od siatki jest do kostki 3,50m.
A na tym trzecim zdjęciu widać pień robinii akacjowej, której już też niechcę, a bynajmniej nie w tym miejscu, juz jesienią przekonałam się jak śmieci
Ogród z gruszką 22:32, 02 lip 2012

Do góry
coś mi tu uciekło, no dobra wkleje w kawałkach abyście coś w ogóle widzieli

czerwona przerywana linia to granica mojej działki, niestety z przodu jest ona ucięta co burzy mi symetrię
ciemnozielony kolor to obwódki bukszpanowe
jasnozielony cisowy żywopłot
granatowy to oczywiście kostka
moje pytanie dotyczy wyznaczania rabat, co myślicie o takim planie rabat. Mąż kręci głową że to jakieś dziwne koła jak po ladowaniu ufo a mi się podobają tylko nie wiem czy będą pasować do pochylenia działki zwłaszca z przodu.
Chciałabym również, nie wiem czy to do końca mądre, nie robić ogrodzzenia tej części frontowej a dopiero od połowy domu. Zrobiła by się wtedy część oficjalna z przodu, dobrze widoczna i część bardziej intymna z tyłu odgrodzona cisowymi ekranami z łukiem w roli zielonych drzwi.
czy to jest realne?
wyprowadzcie mnie z błędu, proszę
Początek wielkiej przygody - jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 20:39, 01 lip 2012

Do góry
Witam wszystkich po przerwie

Nie zaglądałam bo nic się w moim ogrodzie nie działo.
Od tygodnia jednak już działa ekipa od ogrodu.
Póki co nieciekawe prace, zgarnianie i wywożenie ton gliny, równanie terenu, nawożenie nowej ziemi, naprawa płotu z jednej strony działki, jeszcze przez inną ekipę - okazało się że był źle postawiony i wchodziliśmy nim na sąsiasującą działkę.

Na następny tydzien przewidziane jest odwodnienie fundamentów domu, i naprawa kolejnej części płotu, tym razem już przez ekipę od ogrodów.
Ogrodzenie nam się poobsuwało na usypanej skarpie.
Już nie wnikam w to kto i co zawiniło trzeba to poprawić.

Zamówiliśmy tez kostkę, która powinna zacząć być do nas sukcesywnie zwożona za około 2 tygodnie - i to jest wstępny termin rozpoczęcia jej kładzenia

Także zanim dojdzie do tyczenia rabat jeszcze trochę zejdzie
Ale najważniejsze że już się coś dzieje

Na projekcie jest sama kostka, ale widać mój warzywnik .
Po lewej w dolnym rogu, koło na leżaczki i ławeczkę, po prawej na dole, koła na postawienie kiedyś kiedyś w przyszłości, altany z murowanym grillem z prawdziwego zdażenia

Wszystkie rabaty będą otoczone obrzeżem z kostki - dlatego widać moją olbrzymią rabatę w kształcie koła - gdzie będą krzewy i iglaste i liściate - wszystko do zaplanowania ,
przed nimi będę sadzić bylinki których mam już sporo u mojej mamy na działce

------------------------------------------------

Mm pytanie techniczne, skoro mój ogród wreszcie zacznie być widoczny w realu - czy muszę przenosić cały wątek?
Czy mogę założyć nowy ze zdjęciami z powstającego ogrodu w innym temacie, a ten wątek zostawić na samo planowanie pojedynczych rabat?
Czy można prowadzić w ten sposób 2 wątki?
Jak to jest u Was?
Gdzie mam zgłosić się po pomoc?
Gdzie o to zapytać?

----------------------------------------------

Zostawiam parę kwiatów od mojej mamy z ogrodu, które zamierzamy już na jesień pomalutku przesadzać

Borówcowy raj 09:30, 30 cze 2012

Do góry
To widzę że roboty jest z kancikami, tak myślałem że na pewno raz w miesiącu trza ciachać. No ale ładnie jest muszę przyznać. W ogóle masz wszystko wypieszczone, kostka , chodniczki wszystko to daje super efekt. Pozdrawiam Cię serdecznie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies