Jaka wysoka jest szałwia o której nazwę pytasz? Spróbuję Ci pomóc w odmianie tylko wysokość napisz.
Ładna ta hortensja. W zeszłym roku też bardzo dorodne kupowałam za 15,00 złotych. Ja do dołka daję ziemię do kwasolubnych, obornik granulowany, korę i trochę nawozu do hortensji. Nawozu nie powinno się dawać, żeby roślina dobrze się ukorzeniła, ale ja trochę daje i wszystkie hortki dobrze mi rosną.
Mam od Iwonki listę niebieskich bylin. Zrobię zdjęcie i wstawię. Jak zapomnę to się przypomnij
Szałwia z sesleria - Love
Moja pierwsza lawenda - może w przyszłym roku ją ciachnę ciut mniej intensywnie, to będzie wreszcie konretnych rozmiarów
Lepnica nadmorska - wędruje u mnie co roku na nowe miejsce
Oj dziś duży ruch na forum, zdjęcia się wolniutko ładują...
Peonie
Stefka
Munstead wood - dzień kolejny
Heidi Klum - czekam na pierwsze kwiaty, bo to nowość u mnie
Różowa szałwia z Pastelką w tle
Można sobie wyobrazić co niedługo pokaże New dawn
szałwia i kocimiętka są tak pięknie niebieskie, czy może akurat gra światła wywołała taki efekt? Zachwycające kolory. Moja szałwia bardziej fioletowa jest i kocimiętka też")
za dużo niebieskiego fioletowego to czymś trzeba złamać
u mnie tyh kolorów najwięcej ale jakoś się przełamują
nie doradzę bo nie umiem
kocimietka ma to do siebie że wcześnie rusza i kwitnie dopiero gdy inne rosliny się zbierają
nie nie mam jeszcze pomysłu gdzie ją wsadzić Mam tendencję do skrajności i tak na jednej rabacie niebieska szałwia, orliki i jeszcze kocimiętka to chyba za dużo ale będzie . nie wiem gdzie ale będzie
Ewa, przywrotnik piękny! Pisze o nim bo on to przede wszystkim spędza mi sen z powiek Mój posadzony w ubiegłym roku jeszcze nie kwitnie!
Cała reszta tez piękna, ehh, ta szałwia , róze...wszystko już kwitnące Pełnia lata u Ciebie
rabata pergolowa:
po jednej stronie szałwia i hosty (jeszcze malutkie)+cytryniec chiński pnącze
po drugiej hosty i białe czosnki, potem jeżówki i trzcinnik
Ten niepozorny miejski warzywnik to 13 roślin na każdym poziomie. Czyli w sumie 42 - ile skrzynek musiałoby stanąć, by to pomieścić?
posadziłam:
najniższy poziom to dużo ziół: szałwia, mięta, tymianek, oregano, bazylia, szczypiorek
trochę wyżej truskawki, poziomki i kilka główek sałaty
a na samej górze pomidory, które w zamyśle miały być koktajlowe, ale tak przebierałam nogami, by zagospodarować całość, że nie byłam w stanie poszukać odpowiednich sadzonek. Kupiłam jakie były w pobliskim ogrodniczym. Mają być niskopienne, ale zobaczymy co z nich wyrośnie
Hmmm... remontu mam już po dziurki w nosie.... napiszę tak... najczystszym (co nie znaczy czystym) miejscem w domu jest garaż... jestem na półmetku... powinno już być z górki wręcz odliczam dni
Ogrodowo to przy Salonie ogrodowym mam kosteczkę pięknie ułożoną i ścieżka do niej tez prowadzi, co by rano po mokrej trawie nie śmigać cieszy mnie, że zdecydowaliśmy się na kostkę - wyszło ładnie
W czwartek u nas pięknie popadało i mimo, że po fachowcach trzeba było bajzelownik ogarnąć (wiadomo niby sprzątają po sobie ale to nie to do czego ja jestem przyzwyczajona ) to ruszyłam z nawozami... poszło na trawnik, hortki, lawendę... chwilę później jak skończyłam pięknie lunęło z nieba
Poza tym mam już cudne kapustki anabellek
Szałwia do kwitniena się zbiera - cały czas chce dać coś zamiast evergoldów (wyglądają delikatnie pisząc średnio) i nie wiem co.... chciaąłm AM ale skoro po zimie Reni się dłgo zbierały... to jestem w kropce...
Wieczorem może jak dam radę ogrodowych fotek wrzucę
Weekend uważam za udany Wypieliłem prawie wszystkie rabaty, przepikowałem na rabaty werbenę i aminki, zrobiłem "kratki" pod róże pnące (trochę prowizorycznie, bo deski były cięte na mniejsze szczebelki na krajzedze [?], ale w sumie to nie wyglądają źle a róże i tak kiedyś to porosną), przesadziłem kilka roślin itp.
Do kocimiętek dołącza szałwia...
A jeśli chodzi o rośliny przesadzone to mam taką jedną, która w dzień przez to przesadzenie nie wygląda póki co ciekawie, bo mdleje...stąd ubiegłoroczny mieczykowy tron, wykorzystany póki co jako podpórka...potem go zabiorę ( były na początku patyki z miskantów przeplecione drutem...ale jakoś mi nie pasiło...)
Przy okazji już wiem, że ogórecznik słabo znosi przesadzanie...
W drugim ogrodzie odchwaściłam prawie cały teren i dzięki dużej zniżce na korę jaką udzielił mi producent, zaczęłam wysypywać wszystkie rabaty drobną korą.
Żółte hakone zaczynają mnie denerwować...Nie takich przyrostów się spodziewałam po dwóch sezonach...
Szałwia już za moment będzie fioletowa a z Evergoldem będę się w tym roku rozstawać...
Jolu w imieniu pastelki dziękuję niebieska szałwia Ci wyginęła? No to faktycznie dziwne, ja mam kilka krzaczków w różnych miejscach i odpukać tfu tfu ładnie rośnie widziałam u Ciebie pąki białej piwoni, aż mi głupio się zrobiło, u mnie ma tylko dwa pąki kwiatowe, muszę ją w sierpniu przesadzić w inne miejsce, może za głęboko też ją posadziłam.