Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Małymi kroczkami do celu... 06:37, 23 maj 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)

Mirelka hortensja już posadzona, posadziłam ją jak Kamilka radziła w kwaśnej ziemi wymieszanej z korą, obornika nie miałam

O to poproszę zdjęcie z chęcią dokształcę się w tym temacie

W imieniu różyczki dziękuję

Dobrze posadziłaś hortensje. Trzymam kciuki za pomyślny jej wzrost

Napisz ile ta szałwia ma cm?
Małymi kroczkami do celu... 05:31, 23 maj 2018

Do góry
MirellaB napisał(a)
Jaka wysoka jest szałwia o której nazwę pytasz? Spróbuję Ci pomóc w odmianie tylko wysokość napisz.

Ładna ta hortensja. W zeszłym roku też bardzo dorodne kupowałam za 15,00 złotych. Ja do dołka daję ziemię do kwasolubnych, obornik granulowany, korę i trochę nawozu do hortensji. Nawozu nie powinno się dawać, żeby roślina dobrze się ukorzeniła, ale ja trochę daje i wszystkie hortki dobrze mi rosną.

Mam od Iwonki listę niebieskich bylin. Zrobię zdjęcie i wstawię. Jak zapomnę to się przypomnij

Róża piękna

Mirelka hortensja już posadzona, posadziłam ją jak Kamilka radziła w kwaśnej ziemi wymieszanej z korą, obornika nie miałam

O to poproszę zdjęcie z chęcią dokształcę się w tym temacie

W imieniu różyczki dziękuję
Małymi kroczkami do celu... 22:57, 22 maj 2018

Do góry
Jaka wysoka jest szałwia o której nazwę pytasz? Spróbuję Ci pomóc w odmianie tylko wysokość napisz.

Ładna ta hortensja. W zeszłym roku też bardzo dorodne kupowałam za 15,00 złotych. Ja do dołka daję ziemię do kwasolubnych, obornik granulowany, korę i trochę nawozu do hortensji. Nawozu nie powinno się dawać, żeby roślina dobrze się ukorzeniła, ale ja trochę daje i wszystkie hortki dobrze mi rosną.

Mam od Iwonki listę niebieskich bylin. Zrobię zdjęcie i wstawię. Jak zapomnę to się przypomnij

Róża piękna
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 22:27, 22 maj 2018

Do góry
Bedzie Cinderelka

Szałwia z sesleria - Love

Moja pierwsza lawenda - może w przyszłym roku ją ciachnę ciut mniej intensywnie, to będzie wreszcie konretnych rozmiarów

Lepnica nadmorska - wędruje u mnie co roku na nowe miejsce
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 22:22, 22 maj 2018

Do góry
Oj dziś duży ruch na forum, zdjęcia się wolniutko ładują...
Peonie

Stefka

Munstead wood - dzień kolejny

Heidi Klum - czekam na pierwsze kwiaty, bo to nowość u mnie

Różowa szałwia z Pastelką w tle

Można sobie wyobrazić co niedługo pokaże New dawn
W kamiennym kręgu od początku 21:43, 22 maj 2018

Do góry
yolka napisał(a)
szałwia i kocimiętka są tak pięknie niebieskie, czy może akurat gra światła wywołała taki efekt? Zachwycające kolory. Moja szałwia bardziej fioletowa jest i kocimiętka też")

Mam wrażenie, że chyba dość wierne kolory są na zdjęciu. Był już wieczór i możliwe, że trochę przekłamane
W kamiennym kręgu od początku 21:37, 22 maj 2018

Do góry
szałwia i kocimiętka są tak pięknie niebieskie, czy może akurat gra światła wywołała taki efekt? Zachwycające kolory. Moja szałwia bardziej fioletowa jest i kocimiętka też")
Doświadczalnia bylinowo-różana 16:53, 22 maj 2018

Do góry
eee_taam napisał(a)
Ewciu u ciebie Caradonna się sieje? bo moja nie zaszczyciła mnie siewkami za 3 lata i będę ja nabywać jeszcze bo mam az dwie a to taka super szałwia

Nie, Caradonna mi sie nie wysiewa. Nie gniewam sie o to, bo wystarczy mi juz innych siewek
Droga do spełnienia 12:21, 22 maj 2018

Do góry
DorKa napisał(a)
nie nie mam jeszcze pomysłu gdzie ją wsadzić Mam tendencję do skrajności i tak na jednej rabacie niebieska szałwia, orliki i jeszcze kocimiętka to chyba za dużo ale będzie . nie wiem gdzie ale będzie

za dużo niebieskiego fioletowego to czymś trzeba złamać
u mnie tyh kolorów najwięcej ale jakoś się przełamują
nie doradzę bo nie umiem
kocimietka ma to do siebie że wcześnie rusza i kwitnie dopiero gdy inne rosliny się zbierają
Droga do spełnienia 12:15, 22 maj 2018

Do góry
Kawa napisał(a)

a czemu polujesz? deficyt jest?
nie nie mam jeszcze pomysłu gdzie ją wsadzić Mam tendencję do skrajności i tak na jednej rabacie niebieska szałwia, orliki i jeszcze kocimiętka to chyba za dużo ale będzie . nie wiem gdzie ale będzie
Doświadczalnia bylinowo-różana 08:47, 22 maj 2018

Do góry
Ewa, przywrotnik piękny! Pisze o nim bo on to przede wszystkim spędza mi sen z powiek Mój posadzony w ubiegłym roku jeszcze nie kwitnie!
Cała reszta tez piękna, ehh, ta szałwia , róze...wszystko już kwitnące Pełnia lata u Ciebie
Lubię go :) 08:39, 22 maj 2018

Do góry
rabata pergolowa:
po jednej stronie szałwia i hosty (jeszcze malutkie)+cytryniec chiński pnącze

po drugiej hosty i białe czosnki, potem jeżówki i trzcinnik

Doświadczalnia bylinowo-różana 06:45, 22 maj 2018
Do góry
Ewciu u ciebie Caradonna się sieje? bo moja nie zaszczyciła mnie siewkami za 3 lata i będę ja nabywać jeszcze bo mam az dwie a to taka super szałwia
Mus owocowy w miejskiej dżungli 20:37, 21 maj 2018

Do góry
Ten niepozorny miejski warzywnik to 13 roślin na każdym poziomie. Czyli w sumie 42 - ile skrzynek musiałoby stanąć, by to pomieścić?

posadziłam:
najniższy poziom to dużo ziół: szałwia, mięta, tymianek, oregano, bazylia, szczypiorek

trochę wyżej truskawki, poziomki i kilka główek sałaty

a na samej górze pomidory, które w zamyśle miały być koktajlowe, ale tak przebierałam nogami, by zagospodarować całość, że nie byłam w stanie poszukać odpowiednich sadzonek. Kupiłam jakie były w pobliskim ogrodniczym. Mają być niskopienne, ale zobaczymy co z nich wyrośnie
Na zielonej... trawce :) 09:57, 21 maj 2018

Do góry
Magleska napisał(a)
Macham
jak tam remont ? .....i co tam nowego w ogrodzie

Macham także Magdaleno

Hmmm... remontu mam już po dziurki w nosie.... napiszę tak... najczystszym (co nie znaczy czystym) miejscem w domu jest garaż... jestem na półmetku... powinno już być z górki wręcz odliczam dni

Ogrodowo to przy Salonie ogrodowym mam kosteczkę pięknie ułożoną i ścieżka do niej tez prowadzi, co by rano po mokrej trawie nie śmigać cieszy mnie, że zdecydowaliśmy się na kostkę - wyszło ładnie
W czwartek u nas pięknie popadało i mimo, że po fachowcach trzeba było bajzelownik ogarnąć (wiadomo niby sprzątają po sobie ale to nie to do czego ja jestem przyzwyczajona ) to ruszyłam z nawozami... poszło na trawnik, hortki, lawendę... chwilę później jak skończyłam pięknie lunęło z nieba

Poza tym mam już cudne kapustki anabellek
Szałwia do kwitniena się zbiera - cały czas chce dać coś zamiast evergoldów (wyglądają delikatnie pisząc średnio) i nie wiem co.... chciaąłm AM ale skoro po zimie Reni się dłgo zbierały... to jestem w kropce...

Wieczorem może jak dam radę ogrodowych fotek wrzucę

Podwórkowa rehabilitacja 22:53, 20 maj 2018

Do góry
Szałwia

Czosnki
Globemastery

Hair na razie w fazie czapki krasnala.
Z ogródka na wsi 22:52, 20 maj 2018

Do góry
Weekend uważam za udany Wypieliłem prawie wszystkie rabaty, przepikowałem na rabaty werbenę i aminki, zrobiłem "kratki" pod róże pnące (trochę prowizorycznie, bo deski były cięte na mniejsze szczebelki na krajzedze [?], ale w sumie to nie wyglądają źle a róże i tak kiedyś to porosną), przesadziłem kilka roślin itp.

Do kocimiętek dołącza szałwia...
A jeśli chodzi o rośliny przesadzone to mam taką jedną, która w dzień przez to przesadzenie nie wygląda póki co ciekawie, bo mdleje...stąd ubiegłoroczny mieczykowy tron, wykorzystany póki co jako podpórka...potem go zabiorę ( były na początku patyki z miskantów przeplecione drutem...ale jakoś mi nie pasiło...)

Przy okazji już wiem, że ogórecznik słabo znosi przesadzanie...

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:24, 20 maj 2018

Do góry
W drugim ogrodzie odchwaściłam prawie cały teren i dzięki dużej zniżce na korę jaką udzielił mi producent, zaczęłam wysypywać wszystkie rabaty drobną korą.

Żółte hakone zaczynają mnie denerwować...Nie takich przyrostów się spodziewałam po dwóch sezonach...

Szałwia już za moment będzie fioletowa a z Evergoldem będę się w tym roku rozstawać...

Molinie

Ogrodowe marzenie Mrokasi 14:32, 20 maj 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)

A z ciekawości na razie zostawię - i tak mam dostać od mamy jakąś dorodną sadzonkę, bo u niej się sieją jak chwasty..

U mnie się sieją tylko chwasty...
A nie, przepraszam, jedna szałwia mi się wysiała i wciąż kiełkuje wywalony winobluszcz...
I jeszcze lawenda
Małymi kroczkami do celu... 09:26, 20 maj 2018

Do góry
jolka napisał(a)
Pastella śliczna Biała szałwia u mnie też się zabiera do kwitnięcia, niestety niebieska mi wyginęła Widoczki śliczne. Buziaki i dzięki za seslerię

Jolu w imieniu pastelki dziękuję niebieska szałwia Ci wyginęła? No to faktycznie dziwne, ja mam kilka krzaczków w różnych miejscach i odpukać tfu tfu ładnie rośnie widziałam u Ciebie pąki białej piwoni, aż mi głupio się zrobiło, u mnie ma tylko dwa pąki kwiatowe, muszę ją w sierpniu przesadzić w inne miejsce, może za głęboko też ją posadziłam.

A co do seslerii dobrze,że jest już u Ciebie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies