Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 10:53, 07 kwi 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
betonowe donice, zeszloroczne sa ciemniejsze i amonogawa na froncie

A ta jaśniejszą kupowałaś w tym roku? w J?
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 10:48, 07 kwi 2017

Do góry
Gocha napisał(a)
A te są u mnie od 3 lat

Ale się ich namnożyło

Ciemierniki też niczego sobie u Ciebie
Podmiejski ogródek 10:41, 07 kwi 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Kami - taki paradoks, prawda?

Monia - no podoba mi się ta inspirka, tylko boję się widoku gołych słupków. A może jednak zrobić w tym bluszczu jakieś kulkowisko? Coś w tym rodzaju:

Toszka

Piszesz o kulkowisku i wstawiasz stożka - jak to tak?

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:40, 07 kwi 2017

Do góry
Nallar napisał(a)

Różnego gatunku trzmielin "przyziemnych" jest u mnie sporo, kostrzewy sinej też, więc z pobraniem sadzonek, czy przesadzeniem całych nie byłoby problemu. Pomysł z jałowcem czy innym iglakiem tez mi się podoba, dlaczego o nich nie pomyślałam?
Dzięki Kamiś, muszę to przemyśleć, uruchomić wyobraźnie i może naszkicować, (jak na wzrokowca przystało).
Dzięki za linki.

Ewa popatrz jeszcze na ogród "Zimozielony przy białym domu" może cię coś zainspiruje https://www.ogrodowisko.pl/watek/2252-zimozielony-ogrod-przy-bialym-domu?page=228
Mam w ogrodzie tuje Whipcord, bardzo ciekawa roślina wersja przyziemna
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6285-w-oflisowym-ogrodzie?page=55
i szczepiona po lewej stronie modrzewia

Osobiście lubię cyprysy tępołuskowe ale raczej mało ich na O. mało obsługowe rośliny, jeden z nich rośnie po prawej stronie modrzewia
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 10:33, 07 kwi 2017

Do góry
Basilikum napisał(a)
i jeszcze troche dzisiejszego spaceru po ogrodzie

Brunera od Ewy tez bedzie miala kwiatki

Fajnie, fajnie!
Ogród Loczka 10:28, 07 kwi 2017

Do góry
U nas dzisiaj śnieżnie
Miłkowo - sezon 2016-2022 10:24, 07 kwi 2017

Do góry
Milka napisał(a)
siewki moich rozplenic już zielone

size=360x480 [img]

Irenko czy to ta sama siewka rozplenicy, którą mam od Ciebie? Twoje magnolie zachwycające

Ps. Patyki pięknie mi się zielenią mam całe przedszkole w skrzyni
Ogród Cioci cz. 3 10:24, 07 kwi 2017

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Gosia muszę zacytować - super, bardzo mi się podoba
Działka prawie w Borach Tucholskich 10:18, 07 kwi 2017

Do góry
niestety nie kwitnie bo nie ma pąków kwiatowych
a już martwiłem się że znowu będę musiał przerywać owoce brzoskwiń i nektaryny

tak nektaryna wyglądała po przerzedzeniu zawiązków i owoców - 2016
Blaski i cienie nowego życia 09:52, 07 kwi 2017

Do góry
Urszulla napisał(a)
Bardzo się ciesze ze przesadzone tydzień temu roplenice pokazały zielone odrosty. A z trawek fajnych na obwodki i do rozmnażania polecam turzyce palmowa. Jest mniej ekspansywna, szybko startuje i daje się dzielić cały sezon.na zdjęciu moje palmowa -rozmnażanie z patyczkow i małych dwóch sadzonek.

Podpisuję się pod turzycą palmową - bezproblemowa, szybko startuje, dobrze znosi mrozy, daje piękną limonkową zieleń w sezonie Można traktować ją jako zadarniacz
Ogród Cioci cz. 3 09:38, 07 kwi 2017

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Jejku Gosiu jak pięknie u Ciebie Pozdrawiam Weekendowo
Co z tym ogródeczkiem począć 09:35, 07 kwi 2017

Do góry
ewa004 napisał(a)

Super obsadzone te drzewka pomysłowe ))

Te opuchlaki to koszmar jakiś .

Napisz co to za trawki ))))
Z Pszenicznej ... 09:34, 07 kwi 2017

Do góry
W sezonie nawożę florovitem w płynie do kwitnących - kupiłam dozownik do podpięcia i ze 2-3 razy traktuję całą bylinówkę tym nawozem. Róże dostają gnojówkę z pokrzyw i ze skrzypu.
Oprysk prewencyjny na wiosnę miedzianem, potem powtarzam raz lub dwa razy zależy od aury

Wycinam na bieżąco, kwiatów nie przycinam, jeśli coś choruje to wycinam bez obawy - w takim gąszczu nawet nie widać braku.

Na razie nie wykopuję i nie dzielę, wyjątek irysy syberyjskie które już się za bardzo rozrosły więc wykopałam 2 karpy - dostaną nowy dom. Niektóre byliny potrzebują kilku lat by mocno się rozrosnąć - takie mam posadzone z tyłu: sadziec, miskanty, przetacznikowce, rdest polymorpha, ostróżki...

Natomiast te co się wysieją przesadzam, lub likwiduję przy pieleniu

Dla Was bylinowka z września ubiegłego roku.

Z Pszenicznej ... 09:24, 07 kwi 2017

Do góry
Na bylinówkę wchodzę non stop. Na rabacie z floksami miałam ścieżkę roboczą, której już w zasadzie nie widać.
Zdjęcie z 2014 roku jak zakładałam pierwszą część bylinówki. Widać rośliny sadzone w rzędach - więc i ścieżka była do przejścia. Tak zostało do dziś.

Wiosną wchodzę by pielić, 1-2 rok to było odchwaszczanie, tym bardziej że u mnie przechodzą chwasty przez siatkę więc muszę tego pilnować. Teraz rośliny są na tyle rozrośnięte że w kwietni/maju pielenie się kończy. Potem to albo chwastów nie widzisz, albo wyrywasz przy okazji spaceru

Nasz przydomowy ogródek 09:23, 07 kwi 2017

Do góry
Basiu dziękuję. Widziałem u Ciebie japońskie. Bardzo ładnie się rozkrzewiły.

Ogrodula 09:21, 07 kwi 2017

Do góry
Z Pszenicznej ... 09:17, 07 kwi 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Aga, podpinam się pod pytanie o techniczną stronę utrzymania takiej rabaty:

- jak ją nawozisz obornikiem i kompostem na wiosnę, to przekopujesz czy tylko obrzucasz po wierzchu?
- czy w sezonie często musisz na nią wchodzić? Pielenie? Przycinanie uschniętych/chorych liści?
- jak wygląda dzielenie rozrośniętych karp? Obserwujesz w sezonie, które słabo kwitną i na następną wiosnę dzielisz?

Przyznam się, że gdybym miała taką rabatę do utrzymania, to bym była lekko przerażona

Przed sadzeniem każdej rośliny do dołka wrzucałam sporą dawkę przekompostowanego obornika.
Od tamtej pory - 4 rok, tylko na wierzchu wiosną rozrzucam przekompostowany obornik, przykrywam go od razu albo kompostem albo jak tak w tym roku po raz pierwszy ściółką z liści. ( na jesieni przemielone w kosiarce, przemieszałam z drobną korą ) Jak mi się uda to jeszcze rozrzucą kompost na to. Nic nie mieszam, bo nie chcę uszkadzać korzeni. Robię ściółkę która i tak wniknie do gleby.
tutaj widać kompost na wierzchu - to z ubiegłego roku

tutaj już ściółkę z kory/liści ( zobaczę jak się sprawdzi)

Ogród niby nowoczesny ale... 09:16, 07 kwi 2017

Do góry
Madziu, czy rozpoznasz, jaka to trawka ?? jest dość potężna Już puszcza pierwsze kiełki.

Mam okazję ją podzielić dzisiaj...deszcz sprzyja.

Podzielona na 12 mniejszych...deszcz sprzyja
Mój zakątek - początki 09:15, 07 kwi 2017

Do góry
natka098 napisał(a)

A tu taki kwiatuszek. Co to może być?

Coś ładnego
Księżycowy... 09:15, 07 kwi 2017

Do góry
Makusia napisał(a)
Rany! Ależ Ty masz rękę do wysiewów! Zapytam Cię zatem jako specjalistkę i poproszę o łopatologiczną odpowiedź- naprawdę łopatologiczną
Wysiałam pomidory- Koralik. Stan obecny przypomina nieco Twoje "Cynie i kapustne", z tym, że moje mają "dłuższą łodyżkę". Zanim powiesz, że je wyciąga, bo mają mało światła- więcej nie mam tego światła - stoją na parapecie od zachodniej strony.
Generalnie nie są złe, ale wschodzą dość gęsto i moje pytanie- na jakim etapie się je pikuje? Bo w tej chwili, to mam wrażenie, że gdybym pociągnęła, to się urwie, a nie wyrwie, bo to jeszcze takie "byle co"

Moje "niewielkie" doświadczenie mówi: wtedy, gdy pojawi się para liści właściwych U mnie są one już trochę większe, ale jeżeli masz już takie listki, to możesz ( podłużny listek poniżej tych właściwych, to pierwsza para liści "siewkowych" - niewłaściwych)

Pomidory przy pikowaniu można wsadzać naprawdę głęboko, z łodyżki wypuszczają wtedy dodatkowe korzonki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies