Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

Anda 09:04, 07 kwi 2017

Bardzo ładne wysiewy. Pięknie wszystko wschodzi
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Monia81 09:08, 07 kwi 2017

Agnieszka toż Ty poszalałaś z wysiewami, ja ogóreczki dopiero będę siała jutro, a u papryczki będziesz obstrzykiwać górę, bo gdzieś czytałam, żeby się zagęściła to tak robią, a ja zielona w temacie, a pierwszy raz siałam paprykę
Wendy79 09:15, 07 kwi 2017

Makusia napisał(a)
Rany! Ależ Ty masz rękę do wysiewów! Zapytam Cię zatem jako specjalistkę i poproszę o łopatologiczną odpowiedź- naprawdę łopatologiczną
Wysiałam pomidory- Koralik. Stan obecny przypomina nieco Twoje "Cynie i kapustne", z tym, że moje mają "dłuższą łodyżkę". Zanim powiesz, że je wyciąga, bo mają mało światła- więcej nie mam tego światła - stoją na parapecie od zachodniej strony.
Generalnie nie są złe, ale wschodzą dość gęsto i moje pytanie- na jakim etapie się je pikuje? Bo w tej chwili, to mam wrażenie, że gdybym pociągnęła, to się urwie, a nie wyrwie, bo to jeszcze takie "byle co"

Moje "niewielkie" doświadczenie mówi: wtedy, gdy pojawi się para liści właściwych U mnie są one już trochę większe, ale jeżeli masz już takie listki, to możesz ( podłużny listek poniżej tych właściwych, to pierwsza para liści "siewkowych" - niewłaściwych)

Pomidory przy pikowaniu można wsadzać naprawdę głęboko, z łodyżki wypuszczają wtedy dodatkowe korzonki.
Wendy79 09:16, 07 kwi 2017

Anda napisał(a)
Bardzo ładne wysiewy. Pięknie wszystko wschodzi

Ewuś no niestety, nie wszystko. Trochę zmarnowałam, ale i tak mam czym obstawiać okna tarasowe
Anda 09:24, 07 kwi 2017

Wendy79 napisał(a)

Pomidory przy pikowaniu można wsadzać naprawdę głęboko, z łodyżki wypuszczają wtedy dodatkowe korzonki.

Ogórki też można głębiej wsadzić? Czytałam że tak, ale jeszcze nie praktykowalam, a moje ogórki czekają na przesadzenie do większych doniczek.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Wendy79 09:25, 07 kwi 2017

Monia81 napisał(a)
Agnieszka toż Ty poszalałaś z wysiewami, ja ogóreczki dopiero będę siała jutro, a u papryczki będziesz obstrzykiwać górę, bo gdzieś czytałam, żeby się zagęściła to tak robią, a ja zielona w temacie, a pierwszy raz siałam paprykę

Chciałabym tylko wspomnieć, że większość bylin jeszcze czeka w torebkach na swój siew Na razie muszę się pozbyć trochę tego co mam. Młode kapustne zaraz wylecą do ogrodu ( jak tylko trochę wyzdrowieję i przygotuję im rabatę), część roślinek na hartowanie pod chmurkę.
Na temat obstrzykiwania papryki nic nie wiem (muszę poczytać). Nigdy tego nie robiłam. Czytałam tylko, że w okresie wzrostu usuwa się wszystkie dolne liście i pędy, aż do pierwszego rozgałęzienia, bo zarośnięta papryka chce owocować na dole, a powinna na górze.
Wendy79 09:29, 07 kwi 2017

Anda napisał(a)

Ogórki też można głębiej wsadzić? Czytałam że tak, ale jeszcze nie praktykowalam, a moje ogórki czekają na przesadzenie do większych doniczek.

No nie wiem, nie pomogę. Ogórki zawsze sieję bezpośrednio do ziemi pod koniec kwietnia i przykrywam agro. Jednak ogórki, jak i cała rodzina dyniowatych nie lubi grzebania w korzeniach. Najlepiej je siać w krążkach lub doniczkach torfowych lub tak, żeby potem sadzić od razu z całą bryłą.
Anda 09:33, 07 kwi 2017

Wendy79 napisał(a)

No nie wiem, nie pomogę. Ogórki zawsze sieję bezpośrednio do ziemi pod koniec kwietnia i przykrywam agro. Jednak ogórki, jak i cała rodzina dyniowatych nie lubi grzebania w korzeniach. Najlepiej je siać w krążkach lub doniczkach torfowych lub tak, żeby potem sadzić od razu z całą bryłą.

Nie, grzebać im nie będę. Tylko do większych doniczek powędrują, są teraz w doniczkach kartonowych.
margaretka3 09:43, 07 kwi 2017

Ja skończyłam wczoraj pikować. I wysiałam sobie mnóstwo nowych nasionek, między innymi baardzo dużo nowych odmian dyń i różnych odmian kosmosów.
Widzę, że i u Ciebie dalea jest taka bardzo rachityczna. Mnie sporo siewek dalei padło, ale na szczęście coś jeszcze zostało.
Pszczelarnia 10:09, 07 kwi 2017

To ja powinnam już wysiać cynie.

Imponujące wysiewy. I zagony warzywne! I powstające rabaty.