Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

AgataP 09:52, 07 kwi 2017

Urszulla napisał(a)
Bardzo się ciesze ze przesadzone tydzień temu roplenice pokazały zielone odrosty. A z trawek fajnych na obwodki i do rozmnażania polecam turzyce palmowa. Jest mniej ekspansywna, szybko startuje i daje się dzielić cały sezon.na zdjęciu moje palmowa -rozmnażanie z patyczkow i małych dwóch sadzonek.

Podpisuję się pod turzycą palmową - bezproblemowa, szybko startuje, dobrze znosi mrozy, daje piękną limonkową zieleń w sezonie Można traktować ją jako zadarniacz
Moniq 11:05, 07 kwi 2017

Jak wysoka rosnie ta turzyca palmowa. Myslalam ze ona nie zimuje, sadzac po nazwie
Urszulla 14:08, 07 kwi 2017

Moniq napisał(a)
Jak wysoka rosnie ta turzyca palmowa. Myslalam ze ona nie zimuje, sadzac po nazwie

Rośnie na 25-30 cm. Na zimę traci kolor i usycha, wiosną resztki ścina się nisko i trzeba sie spieszyć bo w marcu juz wypuszcza zielone pędy. Także dobrze Agata napisała zadarniacz- ja określam wypełniacz pustych miejsc.
Zobacz jakie z pojedynczych czy kilku patyczkow mam sadzonki.
Testuję czy sobie będzie dobrze radzić w czasie suszy pod jablonka.
Bogdzia 20:49, 07 kwi 2017

Urszulla napisał(a)

Bogdziu, nie mogę się już lata doczekać na tej rabacie. A kolorowej wiosny na niej brakuje to jest cel żeby ją dopracować wiosennie na przyszły rok

Widoczek ogólny niestety nie obejmuje całej szerokości z tego powodu żeby nie fotografować domu sąsiadów. To dlatego często fotografuję każdą część osobno.

Ja sie nie przejmuję domami sąsiadów, co z tego ze kawałek może byc widac? Ladnie masz juz obrobione rabaty , u mnie sporo jeszcze do zrobienia a ja po spotkaniach latam zamiast robic.
Urszulla 09:20, 08 kwi 2017

Bogdzia napisał(a)

Ja sie nie przejmuję domami sąsiadów, co z tego ze kawałek może byc widac? Ladnie masz juz obrobione rabaty , u mnie sporo jeszcze do zrobienia a ja po spotkaniach latam zamiast robic.

Spotkania są bardzo potrzebne na prace ogrodowe znajdziesz czas w tygodniu to się nie martw. Poza tym musisz się trochę oszczędzać i gdzieś ładować swoje akumulatory i nie myślec o nieskończonej pracy. Praca jest zawsze nieskończenie niedokończona i syzyfowa.
Mala_Mi 11:51, 08 kwi 2017

Alez ci przyspieszył wątek Zajrzałam na chwilę i chwilę zajęło obejrzenie i poczytanie Dziwię się, że Ci rozplenice ruszyły..... wcześnie U mnie ani jedna nie dygła jeszcze ... a niby powinnam mieć cieplej.
Urszulla 11:57, 08 kwi 2017

Mala_Mi napisał(a)
Alez ci przyspieszył wątek Zajrzałam na chwilę i chwilę zajęło obejrzenie i poczytanie Dziwię się, że Ci rozplenice ruszyły..... wcześnie U mnie ani jedna nie dygła jeszcze ... a niby powinnam mieć cieplej.

Rozplenice na południowe słoneczko są wystawione

U mnie bardzo dużo pada i teren jest nawodniony może też dlatego. Bo niby są to rośliny na suchy teren. A ja twierdzę że potrzebują dużo wody i słońca.
boguslawa_ma... 12:30, 08 kwi 2017

Ula pozdrawiam
Urszulla 14:14, 08 kwi 2017

boguslawa_madejska napisał(a)
Ula pozdrawiam

Fajnie ze mi się przypomnialas z Twoja rabatka. A ja wyszłam do ogrodu sprawdzić co na rabatach po tym deszczu się dzieje. Oczywiście chwasty ruszają.
danuta_szwajcer 16:00, 08 kwi 2017

U mnie budleje tez wymroziło chyba jedna od dolu cos puszcza a róże to 90% ( Nawet ta piękna fioletowa 3/4,minimalnie zakwitnie,widzę, że bardzo aktywna jesteś a ja ciągle nie wyrabiam, już tak bardzo zmęczona jestem, czas pomyśleć o spotkaniu Ula?Pozdrawiam