Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

ren133 08:20, 07 kwi 2017

AgataP napisał(a)
Listki na grabach, nie wiem czy wszystkie się zazielenią.
jarząbki też limonkowe już, koniecznie muszę wymienić tego zmarniałego

Graby u Ciebie już takie jak u mnie ... w wazonie
AgataP 09:03, 07 kwi 2017

mirkaka napisał(a)
U Ciebie wiosna już widoczna nawet w lesie, na drzewach widoczny delikatny seledynek

Mirka masz rację, że seledynek - ja już się do nich przyzwyczaiłam, ale nie wyobrażam sobie nie mieć tych brzózek za płotem
AgataP 09:04, 07 kwi 2017

Jana napisał(a)
fajna ta bylinowa ten bodziszek to chyba wielgachny jest, przynajmniej tak wygląda..to czekamy na spektakl różany u Ciebie

Jana u mnie róże o młode nasadzenia więc spektakl może za 3 lata
Na razie układam wszytko jak puzzle Najbardziej chciałabym już porozpinać na pergoli róże, bo w tamtym roku je zakulkowałam i mają masę pędów.
AgataP 09:05, 07 kwi 2017

Urszulla napisał(a)
Jak szeroką masz tą bylinowke? Wszystko takie ogarniete ty tam plewisz?
A jakiego masz sadzca?

Ula bylinówka ma 3,8 - 4,0 metry
Sadziec purpurowy
AgataP 09:17, 07 kwi 2017

makadamia napisał(a)
Aga, podpinam się pod pytanie o techniczną stronę utrzymania takiej rabaty:

- jak ją nawozisz obornikiem i kompostem na wiosnę, to przekopujesz czy tylko obrzucasz po wierzchu?
- czy w sezonie często musisz na nią wchodzić? Pielenie? Przycinanie uschniętych/chorych liści?
- jak wygląda dzielenie rozrośniętych karp? Obserwujesz w sezonie, które słabo kwitną i na następną wiosnę dzielisz?

Przyznam się, że gdybym miała taką rabatę do utrzymania, to bym była lekko przerażona

Przed sadzeniem każdej rośliny do dołka wrzucałam sporą dawkę przekompostowanego obornika.
Od tamtej pory - 4 rok, tylko na wierzchu wiosną rozrzucam przekompostowany obornik, przykrywam go od razu albo kompostem albo jak tak w tym roku po raz pierwszy ściółką z liści. ( na jesieni przemielone w kosiarce, przemieszałam z drobną korą ) Jak mi się uda to jeszcze rozrzucą kompost na to. Nic nie mieszam, bo nie chcę uszkadzać korzeni. Robię ściółkę która i tak wniknie do gleby.
tutaj widać kompost na wierzchu - to z ubiegłego roku

tutaj już ściółkę z kory/liści ( zobaczę jak się sprawdzi)

AgataP 09:24, 07 kwi 2017

Na bylinówkę wchodzę non stop. Na rabacie z floksami miałam ścieżkę roboczą, której już w zasadzie nie widać.
Zdjęcie z 2014 roku jak zakładałam pierwszą część bylinówki. Widać rośliny sadzone w rzędach - więc i ścieżka była do przejścia. Tak zostało do dziś.

Wiosną wchodzę by pielić, 1-2 rok to było odchwaszczanie, tym bardziej że u mnie przechodzą chwasty przez siatkę więc muszę tego pilnować. Teraz rośliny są na tyle rozrośnięte że w kwietni/maju pielenie się kończy. Potem to albo chwastów nie widzisz, albo wyrywasz przy okazji spaceru

AgataP 09:34, 07 kwi 2017

W sezonie nawożę florovitem w płynie do kwitnących - kupiłam dozownik do podpięcia i ze 2-3 razy traktuję całą bylinówkę tym nawozem. Róże dostają gnojówkę z pokrzyw i ze skrzypu.
Oprysk prewencyjny na wiosnę miedzianem, potem powtarzam raz lub dwa razy zależy od aury

Wycinam na bieżąco, kwiatów nie przycinam, jeśli coś choruje to wycinam bez obawy - w takim gąszczu nawet nie widać braku.

Na razie nie wykopuję i nie dzielę, wyjątek irysy syberyjskie które już się za bardzo rozrosły więc wykopałam 2 karpy - dostaną nowy dom. Niektóre byliny potrzebują kilku lat by mocno się rozrosnąć - takie mam posadzone z tyłu: sadziec, miskanty, przetacznikowce, rdest polymorpha, ostróżki...

Natomiast te co się wysieją przesadzam, lub likwiduję przy pieleniu

Dla Was bylinowka z września ubiegłego roku.

AgataP 09:35, 07 kwi 2017

ren133 napisał(a)

Graby u Ciebie już takie jak u mnie ... w wazonie

Renatko nie wszystkie niestety takie zieloniutkie.
Liczę że nie będę musiała ich wymienić najwyżej wezmę od Ciebie z wazonu
AgataP 10:18, 07 kwi 2017

tulucy napisał(a)
Ja nawet nie mam jeszcze gdzie wysiać... M obiecuje, że w sobotę choć jedną skrzynię skręci. Ale ja muszę fundament jej ustawić jeszcze... A to jest dłubanina.
A jeszcze róże do wsadzenia i przesadzenia... Dobrze, że już przycięłam chociaż

Luśka a jaki fundament chcesz stawiać? Z cegły ?
ren133 10:34, 07 kwi 2017

AgataP napisał(a)

Renatko nie wszystkie niestety takie zieloniutkie.
Liczę że nie będę musiała ich wymienić najwyżej wezmę od Ciebie z wazonu