Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Dolina Tęczy 22:07, 09 sty 2012

Do góry
Pszczelarnia - tych kamieni nie ma dużo, wydaje mi się, ze fajnie się wtopią w rabatę bo już w ubiegłym sezonie roślinki zaczęły je obejmować - głównie floksowe poduchy, które uwielbiam !

Ana - aaaaaa - widzisz - czlowiek się całe życie uczy Te pagórki też mi sen z powiek spędzają, nie mam na nie pomysła...są pozostalością po wyrównywaniu terenu pod budowę - tak wysoko było ziemi i wszystko trzeba było w tym miejscu zdjąć - zostaliśmy z samą gliną prawie - no ale o drzewa (choć tylko owocowe, ale jednak wieloletnie!) walczyłam jak prawdziwa lwica

Co byście proponowali na te pagórki? Tam ciężko szpadel wbić, albo jakąkolwiek małą łopatkę...pełno korzeni!

marzena - dziękuję Kocham moje kwiaty i staram się aby było jak najpiękniej, metodą prób i błędów bo doświadczenie mam mikre, ale zapał ogromny

Tu jeszcze pokażę Wam nasze dwie glicynie - zrobiliśmy im pergolę przed garażem - co roku mocno po zimie dostają w kość, ale jeśli w tym roku nie przymrozi to może sobie trochę odbiją, bo pędy już fajnie zdrewniałe - strasznie je lubię - mimo, ze nie zaszczyciły nas jeszcze kwiatami..
Może kiedyś doczekamy się takich efektów jak u mojej szczecińskiej koleżanki Joli

Jest jeszcze jedna część ogrodu - calkiem dzika prawie - druga skarpa, wyższa od pierwszejm zarośnięta śliwami, bzem, leszczyną...bardzo chcialabym ją podmurować kamieniami i żeby na tym murku można było sobie przycupnąć - widziałam u Danusi chyba takie zdjęcie - w każdym razie z Nią w roli głównej na murku

A póki co na tej dzikiej skarpie:

Dolina Tęczy 21:15, 09 sty 2012

Do góry
Wieloszka - dziękuję ! A sposoby na mężów ...to się wie Jak z tą szyją, która głową kręci...

anna_art - mój nick oznacza tęczę - stąd tytuł wątka, choć oczywiście idzie w parze z moim zamiłowaniem do kolorów w ogrodzie

Mam wolny wieczór, więc przystąpię do dalszej części prezentacji

Tym razem pora na najbardziej problematyczną część ogrodu - skarpa...
Nie jest zbyt stroma bo trochę ją rozgarnęliśmy, nasadziłam tam sporo roslin, jest też poletko truskawek
Ale wszystko 1-2 letnie, więc całościowy efekt słaby, do tego kora się osypuje, trochę kamieniami staram się zatrzymać, ale marnie to idzie..Korzenie drzew też przeszkadzają w nasadzeniach - ciekawa jestem jak będzie w tym roku - mam nadzieję, że się trochę zagęści

Tu widać ją w całości - jest na calej długości płotu.

Skarpa jest naprzeciw tarasu, więc bardzo mi zależy na jej wyglądzie

Ogródkowe perypetie:) 19:29, 09 sty 2012

Do góry
Możesz sobie luknąć w te dwa wątki , może coś podpowiedzą ........

https://www.ogrodowisko.pl/watek/246-skarpa-w-ogrodzie?page=11

https://www.ogrodowisko.pl/watek/126-nauka-projektowania?page=12

na skarpę proponowałabym posadzić dużymi plamami przede wszystkim :

lawendę , szałwię omszoną, trzmielinę ,berberysy Admiration, Bogozam, Bagatelle, kosodrzewinę, choinę kanadyjską Jeddeloh, jałowiec sabiński Tamariscifolia, cyprysik groszkowy Filifera Aureovariegata, można posadzić również pęcherznicę kalinolistną Diabolo oraz Luteus. Luteusa podsadzić berberysem Bogozam a Diabolo berbersem Bagatelle lub Admiration . Takie luźne propozycje....

Mogą również plamami wystąpić niskie trawy .....

Ogródkowe perypetie:) 15:12, 09 sty 2012

Do góry
Większość roślin z mojej propozycji poradzi sobie.
Z hortensją możesz zaryzykować, na razie jedną posadź, jakby co to przesadzisz w inne miejsce.
Wydaje mi się tylko, że ta skarpa jest zbyt stroma i trochę za wąska
Skoro i tak planujesz dowozić ziemię to przy okazji wymodeluj trochę tę skarpę aby złagodzić zejście i miejscami trochę ją poszerz. Uzyskasz wtedy ciekawszy efekt "fali".
Twoja skarpa jest o wiele dłuższa niz u Sebka, można zatem posadzić jeszcze inne rośliny, tawuły, berberysy czerwone większe, kępy liliowców, choinę kanadyjską Jeddeloh.
Ogródkowe perypetie:) 11:09, 09 sty 2012

Do góry
Nie wiem jakiej szerokości i wysokości jest ta skarpa (pewnie już gdzieś o tym wspominałaś), tak sobie myślę że murek z kamieni mógłby być, nawet tworzony po kawałku, latami.
Przypomniałam sobie że nieco podobna skarpa jest u Bogdy w jej wątku (posty z zeszłego roku, myślę że w pierwszych 50. stronach ). Projektowała Sylwia (Syla), u niej również na ten temat można coś znaleźć (również posty z zeszłego roku, jak u Bogdy).
ogrodoweimpresjejolki 23:58, 08 sty 2012

Do góry
Pozwolicie,że i ja wtrocę trzy grosze do tej ptasiej dysputy
Co spojrzę w okno to wrony ,właściwie to wygladają jak kruki ,nie wiem czy je można od siebie tak na pierwszy raz odróżnić .Gapią się w okno od 2 miesięcy ,teraz to chociaż wiem ,że pewnie na słoninkę ...
Nie brakuje też srok one lubią mokre tereny ,a ja tu na skarpie taki klimat mam .
Razem ze srokami przylatują sójki ,ale przez całą zimę widziałam jedną sztukę na 1000000000 stroczysk
Tuż przd świętami krzątałam się na skarpie kiedy mój wyostrzony słuch dopadło stukanie pana dzięcioła .Spory był nawet skubaniec .Oprócz tego niedawno było spore i głośne stadko wróbli ,potem chyba drozdy przysiadły na modrzewiu .Ale macie rację coraz ciszej jest na polach ,łąkach ,osiedlach i nawet takich miejscach jak "moja"skarpa .
Fantastyczny kalendarz Joku i nie rezygnuj z wałasnych warzyw proszę Pozdrawiam
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:08, 07 sty 2012

Do góry
Wiesz Sebku, z daleka ta skarpa nie wygląda, ale jest naprawdę duża. Tych jałowców wystarczyłoby tylko na skarpę, a nie wzdłuż żywopłotu
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 20:55, 07 sty 2012

Do góry
Tak, jest tam skarpa. Stworzyliśmy ją, żeby ogrodzenie stało w jednym poziomie w stosunku do drogi. "Sukcesem" było odchwaszczenie jej i wykorowanie, ale na razie brak pomysłów na obsadzenie. Mam inne priorytety Poczekam, aż inni ogrodowiczanie obsadzą swoje skarpy (np.Abiko), i ściągnę jakieś pomysły
Ogródkowe perypetie:) 14:03, 05 sty 2012

Do góry
Doładowałam baterie i spróbuje skończyć co mi zostało, czyli skarpa, a raczej skarpka.
Jak wiecie, samo obsadzenie pewnie nie będzie problemem, tzn. wiem chyba jak ma wyglądać z naciskiem na chyba Problem w tym, że nie chcę aby była monotonna, bo jest długa i chciałabym aby "żyła", tzn kwitła I to co najgorsze, nie wiem jak dobrać rośliny aby nie zmarniały na glinie, którą oczywiście mam zamiar przekopać jak radziła Danusia.

Pomyślałam aby połączyć na niej iglaki z bylinami, bo wtedy byłoby kolorowo i nie raziło pustką w zimie. Tylko jak te plamy rozplanować.
Z roślin, o których myślałam to głównie tawuły, berberysy niskie i wyższe, może kosodrzewinę, rozchodniki, floksy, szałwia...co jeszcze?

tutaj są stare zdjęcia, teraz wzdłuż skarpy jest suchy murek w szczelinach którego są wsadzone roślinki.

Jak widać mam dwie trawki, trochę bylinek. I na górze posadzone pecherznice z dereniem, ale chyba je wykopię i dam cisy niskie, tylko czy tam się utrzymają - wąsko jest.
Ogród średniowieczny i nie tylko 16:54, 03 sty 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

ta skarpa jesta za wysoka wg. mnie na rabatę angielska , jaką opisujesz . wszystko pasuje i trawy i byliny . tylko jak tu osiągnąć piętrowość. zbyt duże różnice poziomu. trawy sobie wyobrażam koło ogrodzenia , ale na zmianę z np. jałowcami skyroketi np sadźcami , już lekko w przód wysunięte .ale jakoś potem nie wyobrażam sobie żeby osiągnęła ta rabata harmonię . chyba to za dużo na głowę amatora .

Mnie się wydaje że w przypadku piętrowości to teren sam to narzuca, i bez specjalnych starań wszystko będzie się układać piętrowo bo się nie da inaczej na skarpie. Natomiast większym problemem dla mnie jest uzyskanie harmonii kolorystycznej i różnej faktury poszczególnych nasadzeń. Krzewy które rosną będą kwitły w różnym czasie, choć w większości wiosną, potem zostają dekoracyjne liście. Cieszę się też wątkiem Sebastiana o rabacie angielskiej, ponieważ będzie można się podpatrywać u ubogacać.
Ogród Marty 22:59, 02 sty 2012

Do góry
No to mam teraz ciężki orzech do zgryzienia. Ziemia jest tam raczej gliniasta, za orzechem jest skarpa. Przeczytałam wątek o bukach i doszły kolejne wątpliwości czy buk tam sobie poradzi....
Ogród średniowieczny i nie tylko 22:32, 02 sty 2012

Do góry
alinak napisał(a)
ta skarpa jesta za wysoka wg. mnie na rabatę angielska , jaką opisujesz . wszystko pasuje i trawy i byliny . tylko jak tu osiągnąć piętrowość. zbyt duże różnice poziomu. trawy sobie wyobrażam koło ogrodzenia , ale na zmianę z np. jałowcami skyroketi np sadźcami , już lekko w przód wysunięte .ale jakoś potem nie wyobrażam sobie żeby osiągnęła ta rabata harmonię . chyba to za dużo na głowę amatora .

Za dużo - nie ogarniam
Ogród średniowieczny i nie tylko 22:17, 02 sty 2012

Do góry
i znowu rozbudowa ...ale potrzebna 19:42, 02 sty 2012

Do góry
tam do przodu patrząc od brzozy zaczyna się skarpa przed domem . sama nie wiem .....zgłupiałam całkiem . no bo idąc w tył zaczyna się tylni ogród

Ogród średniowieczny i nie tylko 19:19, 02 sty 2012

Do góry
Wkleiłam kilka zdjęć w wątek pniżej , luknij sobie jeśli chcesz pozdrawiam poświątecznie i noworocznie
https://www.ogrodowisko.pl/watek/246-skarpa-w-ogrodzie?page=11
Ogród średniowieczny i nie tylko 15:20, 02 sty 2012

Do góry
wiesz Marek powiem ci że co do skarpy tez posłuchałam Danusi i wycofałam rośliny zostawiając dwa kolory ....no trzy z zielonymi jałowcami . zostawiłam tawułę gold flame ( niska do 50 cm i niski berberys ) już w pierwszym roku jest fajna kompozycja . a w następne jak się zagęści będzie dobry efekt .
myślę że miskanty , jak posadzisz górą to jeszcze spowodują że optycznie skarpa będzie wyższa .

widuję skarpy z irgi koralowej . i jestem oczarowana . możesz do tego dołożyć plamy tawuły żółtej gold flame i tez byłby efekt .
widziałam też skarpę z jałowca rosnącego lekko nad ziemią z wzniesionymi stożkami w połowie skarpy z świerka conica . oczywiście nie regularnie posadzonymi . . też był to piękny widok .
Ogród średniowieczny i nie tylko 11:57, 02 sty 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A ja bym górą puściłą jednobarwne tło (irga, berberysy) jako namiastkę muru i wtedy rabata będzie miała ładne tło i "oparcie". Może być wielokolorowa tylko barwy ciepłe przechodzące w zimne przy pomocy fioletu, który ładnie łączy się zarówno z pomarańcza jak i czerwienią

Dziękuje za sugestie jednakże sama skarpa jest dość stroma i wysoka i z poziomu trawnika do płotu jest ponad 3 metry różnicy wysokości, więc tło już jakieś jest. Myślałem na górze posadzić więcej traw wysokich - może miskanty (będą udawać falujący las w tle, dodatkowo chciałbym zostawić tam "okna" by można było zajrzeć do ogrodu z parkingu.
W ogrodzie u Aguniady 16:20, 30 gru 2011

Do góry
Sebku, przy tarasie usypana jest łagodna skarpa, stąd wrażenie iż hosta jest bardzo wysoka... jej liście sobie spływają w rzeczywistości
Popcarol - dzięki za odwiedziny brzozy szybko rosną, więc jeśli Ci się podobają, sadź czym prędzej, choćby mniejsze parasolowate brzózki
Agnieszko - witam Cię serdecznie i dziękuję za miłe słowa
Kasiu, z systemem korzeniowym brzóz mam jedynie kłopot w pobliżu oczka wodnego... one ewidentnie zabierają pozostałym roślinom składniki pokarmowe, więc trzeba mieć to na uwadze przy nawożeniu... z listkami jesienią sobie radzę i sprzątam je kosiarką ... wiesz, że już nie pamietam nazwy tych lamp? zresztą, prawdę mówiąc chętnie wymieniłabym je na coś elegantszego...
KasiuWB - rozumiem, że Ty dopiero zaczynasz swoją przygodę z ogrodem? u mnie przez 5 lat zarosło całkiem nieźle, więc ani się obejrzysz, a i u Ciebie będzie busz dzięki za odwiedziny!
U Przemka w ogrodzie. 12:12, 30 gru 2011

Do góry
Ponieważ miałeś dylemat odnośnie kamieni przytaczam wypowiedź z wątku Pszczelarni

Przemku nie zastanawiaj się wcale, kamienie wcale nie oznaczają chaosu, potrafią być piękne. Ja także uwielbiałam je kiedyś w swoim pierwszym ogrodzie. Czasem są wręcz niezbędne. Ale w przypadku Ewy ogrodu ta niewielka skarpa nie wymaga aż takich umocnień i budowy murków.

Jeśli chcesz mieć ucztę dla oczu, z kamieniami w tle, zapraszam Cię do ogrodu Gramy, chyba jeszcze tam nie byłeś, a my - tak

https://www.ogrodowisko.pl/watek/697-zlot-ogrodowiska-w-ogrodzie-gramy-zielono-mi?page=3

https://www.ogrodowisko.pl/watek/42-zielono-mi
Pszczelarnia 12:09, 30 gru 2011

Do góry
Przemku nie zastanawiaj się wcale, kamienie wcale nie oznaczają chaosu, potrafią być piękne. Ja także uwielbiałam je kiedyś w swoim pierwszym ogrodzie. Czasem są wręcz niezbędne. Ale w przypadku Ewy ogrodu ta niewielka skarpa nie wymaga aż takich umocnień i budowy murków.

Jeśli chcesz mieć ucztę dla oczu, z kamieniami w tle, zapraszam Cię do ogrodu Gramy, chyba jeszcze tam nie byłeś, a my - tak

https://www.ogrodowisko.pl/watek/697-zlot-ogrodowiska-w-ogrodzie-gramy-zielono-mi

https://www.ogrodowisko.pl/watek/42-zielono-mi

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies