Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Kolejny zdesperowany amator prosi o pomoc 23:18, 15 paź 2011

Do góry
próbowałam zrobić coś z rabatą przy tarasie i frontową. Mam z nimi problem, wiem, że potrzebne tam będzie przejście na taras, taki trakt, skoro rabata przy tarasie jest tak rozbudowana. Myślałam o dwóch rodzajach żwirku, chciałabym także, by przy tarasie znalazło się takie kuliste ciurkadełko. Może zamiast hortensji w rogu?
Czy wysepka może być zagajnikiem brzozowym, a skarpa wrzosowiskiem? dziękuję za wszelkie wskazówki
tu na zdjąciu rabata frontowa, którą połączyłam z tarasową(nr6 na planie) i taras
Kolejny zdesperowany amator prosi o pomoc 20:47, 11 paź 2011

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Z tego co wyczytałam to skarpa jest długości 30 metrów... 30 metrów wrzosowiska??? Chyba za nudno

A jeszcze pytanie, jakiej ona jest wysokości???

WŁaściwie dlaczego, wydawało mi się, że dopiero przy większej powierzchni jest właściwy efekt. Jak wysoka to nie wiem, myślę, że w najwyższym punkci ma ok 1,50 wys, a poza tym to niżej, ma spadek do poniżej metra przy drugiej bramce
Kolejny zdesperowany amator prosi o pomoc 14:08, 11 paź 2011

Do góry
Z tego co wyczytałam to skarpa jest długości 30 metrów... 30 metrów wrzosowiska??? Chyba za nudno

A jeszcze pytanie, jakiej ona jest wysokości???
Kolejny zdesperowany amator prosi o pomoc 13:10, 11 paź 2011

Do góry
dzięki za odzew, tak postaram się zrobić, tylko wygospodaruję trochę czasu

Zdjęcia skarpy są więc mogę zaryzykować pytanie, czy nie byłoy dobrze, gdyby cała ta skarpa, oczywiście po ponownym uformowaniu jej, aż do chodnika była wrzosowiskiem? Właśnie zainspirowałam się Danusinym artykułem "Prosty przepisna wrzosowisko". Co wy na to?
Kolejny zdesperowany amator prosi o pomoc 23:23, 09 paź 2011

Do góry
Poczytaj sobie wątek o skarpie
https://www.ogrodowisko.pl/watek/246-skarpa-w-ogrodzie

I tą serię artykułów - sprzątanie masz już za sobą
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/56-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-2-planowanie

Ten sezon i tak się kończy, dlatego mamy kilka miesięcy na pomaganie w obsadzeniach - wiosną ruszysz z kopyta
Kolejny zdesperowany amator prosi o pomoc 23:18, 09 paź 2011

Do góry
Ina napisał(a)
Jest jeszcze skarpa, jeden z punktów problematycznych , bo z jednej strony dosyć stroma, dlatego też nie zdecydowaliśmy się na położeniu tam czegokolwiek, kory np. Skarpa wyznacza naszą południową stonę działki(front domu od południa), marzy mi się, żeby definitywnie odciąć się od wzroku przechodzących i wtym celu posadziłam tam zeszłej jesieni ogniki, co nie było dobrym pomysłem, ponieważ obnarzły, a chociaż odbiły na wiosnę, to chyba długo jeszcze nie będą spełniały swojej funkcji. Na ich tle kilka sztuk hibiskusa
Kolejny zdesperowany amator prosi o pomoc 23:14, 09 paź 2011

Do góry
Jest jeszcze skarpa, jeden z punktów problematycznych , bo z jednej strony dosyć stroma, dlatego też nie zdecydowaliśmy się na położeniu tam czegokolwiek, kory np. Skarpa wyznacza naszą południową stonę działki(front domu od południa), marzy mi się, żeby definitywnie odciąć się od wzroku przechodzących i wtym celu posadziłam tam zeszłej jesieni ogniki, co nie było dobrym pomysłem, ponieważ obm arzły, a chociaż odbiły na wiosnę, to chyba długo jeszcze nie będą spełniały swojej funkcji. Na ich tle kilka sztuk hibiskusa
[
Ogród Sylwii od początku :) 20:30, 08 paź 2011

Do góry
anula_wn napisał(a)
fajnie Sylwia ! ja lubię taką jesien w ogrodzie, choć .... nie za długo i szybciutko grabię liście
ale powiem Ci, że ta skarpa bez kamsztorów znacznie ładniejsza ! ciekawa jestem wiosny u Ciebie z tymi cebulowymi! pewnie będzie bajkowo!

Będzie zdecydowanie ładniej jak w przyszłym sezone powstanie murek ..... Nasadzenia również ulegną zmianie .....

Co do cebulowych .... to mam ten sam problem .... już bym chciała wiedzieć , czy udały mi się (techniczne) nasadzenia

Co do liści to zawsze czekam aż ich się trochę posypie. Temu zawsze towarzyszy wiatr. Czekam aż wiatr poprzepycha je w jedno miejsce (wykorzystuję pracę natury ) szczególnie na kostce i wówczas przystępuję do zbierania.
Z trawy jeszcze zbiera kosiarka , z rabat zbieram ja .... no i to tak trwa
Ogród Sylwii od początku :) 20:13, 08 paź 2011

Do góry
fajnie Sylwia ! ja lubię taką jesien w ogrodzie, choć .... nie za długo i szybciutko grabię liście
ale powiem Ci, że ta skarpa bez kamsztorów znacznie ładniejsza ! ciekawa jestem wiosny u Ciebie z tymi cebulowymi! pewnie będzie bajkowo!
Ogród u Mayi 10:15, 05 paź 2011

Do góry
Ha! Już sobie przypomniałam! Tak mnie to nurtowało..... W jednej z miejscowości jak jedziemy do nas, do Kubusiowa jest bardzo podobny dom do Twojego. Identyczna skarpa przed wejście i wjazd do garażu... Mają tam już troszkę zagospodarowane ale identycznie jak Ty posadzili przy murze iglaki z tym, że tam są same kule Jak będziemy przejeżdżać tamtędy to postaram się zrobić zdjęcia.
Ogród u Mayi 18:31, 03 paź 2011

Do góry
Tak schody sa w planie, ale po ktorej stronie te donice?

Moze myslisz o prawej stronie, wlasnie tam gdzie ta skarpa? I to w zdluz schodow? Czy na okolo..?

Chcialabym zeby tam bylo cos rownomiernego bo to jest niby "wiezyczka" i sa 4 okna az do tarasu.
Ogród u Mayi 18:00, 03 paź 2011

Do góry
Cześć Sabinko, witaj razem ze swoim ogrodem

Fajny teren, a ta skarpa da sie rozwiązać. Mam nawet taki ogród w realizacjach. Popatrz, jak fajnie schody można rozwiązać i wybudować donicę a w niej np Twoje ulubione bukszpany w kształcie kul. Ja zrobiłam stożki. Pod stożkami rośnie zimozielona krzewinka liściasta - trzmielina "Blondy".

Aranżacja letnia czerwona z begoniami

Aranżacja żółta innego roku.

Ogród u Mayi 13:26, 03 paź 2011

Do góry
Zdjecia cos malenstwa mi wyszly.

Skarpa gigantyczna...

Od ogrodu, roboty w trakcie, jak pisalam wyzej

I czesc domu kompletnie porzucona gdzie jest wszystko :/ :

kochanie przepraszam Was za balagan na tarasie ale mam nadzieje ze zrozumiecie mnie, roboty to roboty...kiedy sie to skonczy
Ogród u Mayi 13:20, 03 paź 2011

Do góry
Witam Was kochani,

Postanowialm zalozyc swoj watek by moc liczyc na Wasza pomoc.
Anusia poradzila mi bym odwazyla sie i zrobila pierwszy krok.

Od roku mieszkamy w wybudowanym Naszym domeczku i powiem Wam kochani ze marzy mi sie ogrod, takie male zacisze gdzie bede mogla czytajac ksiazke podziwiac piekne bukszpany, cyprysy, pachnace drzewa i kwiaty.By mojej rodzinie bylo w nim przyjemnie i rodzinnie.

Dlaczego ogrod u Mayi? Moja corcia dwu letnia ma na imie Maya i wlasciwie wszystko co robie to robie dla niej!

Nie dawno "stworzylam" cos podobnego do trawnika, zrobilam go wlasnymi silami, bo maz bardzo pozno wraca do domu i niestety nie wszystko moze zrobic w weekendy. Nie bylo latwe ale trawa jest.

Dom nie jest otynkowany czekam na przyszly rok bo boje sie mrozu.
Jeszcze pewnie bedzie sporo kopania bo musimy przeprowadzic elektrycznosc w ogrodzie, ale dlatego tez jestem tutaj by stworzyc ogrod i jednoczesnie zaplanowac cos z wasza pomoca.
Takim utrudnieniem wydaje mi sie ze jest moje wejscie do domu. Dom jest podniesiony o prawie 1 metr i chyba mam duza skarpe. Ocencie prosze co z tym mozna zrobic i jak ugryzc to.

Chcialabym by to byl ogrod w ktorym jest duzo japonskich drzewek, bukszpanikow, klonoow ozdobnych, jakis trawek etc..Boje sie kwiatow bo nie wiem o nich nic i chyba nie mam reki do kwiatow... szkoda

Oto moja chalupka

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/6/63101/thumb_original.jpg

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/6/63102/thumb_original.jpg

Tutaj ta wielka moim zdaniem skarpa....
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/6/63103/thumb_original.jpg

I od ogrodu, jeszcze trwaja prace powiekszania tarasu i oczywiscie sprzet betoniarkowy jest na miejscu...
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/6/63104/thumb_original.jpg

A tutaj czesc kompletnie pozostawiona samej sobie, na ktora nie mam koncepcji...jeszcze bedzie sporo kopania w tym miejscu gdyz beda zakopywane odzyskiwacze wody deszczowej...Tutaj trzeba bedzie cos pomyslec o roslinnossci ktora lubi cien gdyz sloneczko z tej strony jest tylko rano i to bardzo krociutko
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/6/63105/thumb_original.jpg

Czekam na wasza pomoc i propozycje. Jestem w trakcie tworzenia pomyslu, robie to na kartce i juz wkrotce dam na forum.

Buziaczki dla wszystkich Pozdrawiam wspanialych forumowiczow i znawcow!

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 11:28, 03 paź 2011

Do góry
Witaj Ana, witajcie wszyscy

Czytajac i ogladajac Twoje poczynannia Aniu, serdecznie Ci gratuluje i przyznam szczerze ze chetnie zaciagne wiedzy u was bo ja jak to mowia jestem zielona.
Wybudowalismy dom ponad 2 lata temu, jeszcze duzo do zrobienia i w przyszlym roku chcialabym zaczac prace ogrodkowe. Przyznam szczerze ze interesuja mnie rabaty.
Powiedzcie mi dlaczego tak bardzo nie polecacie agrowlokniny?
w jakich odleglosciach sadzic cyprysiki od sciany domu?
podobaja mi sie wykonczenia zwirkow/korowe ale nie wiem czy w u mnie bedzie to mozliwe bo mam duzy spadek w okol domu, dosc duza skarpa.
Czy Aniu pomozesz? Kochani pomozecie?

Macie wspaniala wiedze, gust i zlote raczki.
Aniu ogrod jest przepelniony twoja pasja i calym twoim sercem, widac to nawet poprzez zdjecia.
Dzieciaczki masz wspaniale! Ja mam corcie ,13 sierpnia skonczyla 2 latka. Tez posiadam juz hustaweczke dla niej w ogrodku

Bardzo goraco pozdrawiam wszystkich forumowiczow i Anie

Jedna z rabat z wystawą południową. 23:04, 17 wrz 2011

Do góry
Na początek witam wszystkich forumowiczów.
Jestem początkującym miłośnikiem ogrodu bardzo młodego ogrodu - 2,5 roku. Wszystkie rośliny posadzone są według mojego "projektu".
Od pewnego czasu męczy mnie jednak pewna rabata. Bardzo bym prosił o pomoc w jej obsadzeniu. Próbowałem już "parę" razy ją zaprojektować (ok 2 lata) ale jakoś zawsze coś mi nie gra.
Jest półokrągła, z początku była to mała powiedzmy skarpa teraz wykonałem jej podwyższenie i jest płaska tak jak na zdjęciach. Jest bardzo nasłoneczniona (wystawa południowa - pełne słońce przez cały dzień od wschodu do zachodu). To co jest posadzone to rośliny w doniczkach tak tylko by nie było tak goło.
Ziemia: do 40 cm czarnoziem z gliną i piaskiem, pod spodem raczej glina.
Wielkość: długość łuku przy deskach 11m, przy kostkach 7,60 m, szerokość w najszerszym miejscu 1,7 m, na zdjęciu przedostatnim ok. 1,2 m.
Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi czym to obsadzić by było fajne i reprezentacyjne.
Tak sobie myślę, że dobrze by było trochę zasłonić basen ale nie za bardzo wysoko by nie zrobić cienia na basenie.

Dla pełnego obrazu zamieszczam zdjęcia rabaty i tego co jest wokół.

Malwesowe początki 22:25, 17 wrz 2011

Do góry
malwes napisał(a)
I tu na razie pierwsza, pierwsza przymiarka
- wiem, że za dużo gatunków (wypisałam ewentualnie te, z których coś można wybrać)
- nie udało mi się zrobić żadnych "zakamarków"
- nie mam pojęcia co dookoła tarasu

1. Albies procera (jodła szlachetna) Gauca
2. Jałowiec Pfitzera Aurea
3. Potentilla fruticiosa (pięciornik krzewiasty) Princess Blink
4. Pinus nigra (sosna czarna) Brepo Pierrick Bregeon
5. Pinus mugo (sosna kosodrzewina)
6. Calluna vulgaris (wrzos pospolity) Silver Knight
7. Juniperus horyzontalis (jałowiec płożący) Blue Chip
8. Jałowiec Xpfitzeriana Gold Star
9. doradzony przez Was ekran z cisów Fastigiata Robusta
10. Skarpa z rozchodnikami
11. Hortensja ogrodowa Sybilla
12. Hortensa - jakaś niebieska?
13. Hortensja bukietowa Grandiflora
14. Hortensja bukietowa Limelight
15. Hosty (funkie różne)
- Minuteman
- Patriot
- Wide Brim
- Frances Williams
16. Jałowiec chiński Kuriwao Gold
17. Śliwa wiśniowa "Pissardii"
18. Hosta Sum&Substana
19. Trzmielina Fortunea SunSpot
20. Klon palmowy Dissectum Nigrum
21. Primula japonica - pierwiosnek japoński
22. Heuchera (żurawka) Chocolate Ruffles
23. Brunnera Macrophylla Jack Frost
24. Rabata ziołowa
25. Obecne maliny
26. Porzeczka czerwona i biała
27. Bukszpan wiecznie-zielony
28. Trzęsica modra Veriegata
29. Festuca Glauca (kostrzewa sina)
30. Carex Buchanani (turzyca Buchanana)
31, Jakiś soliter.

Prosiłabym o Wasze odczucia:
- czy ten kierunek jest w ogóle dobry
- czy te rośliny mają sens (starałam się patrzeć na nasłonecznienie)
I co Wy ogólnie na to?

Dobór roślin niezły, ja bym się tylko przyczepiłą do pięciorników - one tylko na zdjęciach dobrze wychodzą- nie warto ich sadzić, w ich miejsce lepiej inne krzewy (Spirea japonica "Goldmund" na ten przykład. Podobnej wysokości a wkulkę można przyciąć. Wierz i na słowo - nie warto sadzić pięciorników

Ponieważ linie są proste, przy tarasie można wykroić prostokątne rabaty, prowadząc je od opaski, ale szerzej w prawo od tarasu.
Dołozyłabym miskanty, będzie efektowniej
Nieźle poszło. Analiza nasadzeń jest utrudniona troszkę, bo małe cyferki
Malwesowe początki 15:49, 17 wrz 2011

Do góry
I tu na razie pierwsza, pierwsza przymiarka
- wiem, że za dużo gatunków (wypisałam ewentualnie te, z których coś można wybrać)
- nie udało mi się zrobić żadnych "zakamarków"
- nie mam pojęcia co dookoła tarasu

1. Albies procera (jodła szlachetna) Gauca
2. Jałowiec Pfitzera Aurea
3. Potentilla fruticiosa (pięciornik krzewiasty) Princess Blink
4. Pinus nigra (sosna czarna) Brepo Pierrick Bregeon
5. Pinus mugo (sosna kosodrzewina)
6. Calluna vulgaris (wrzos pospolity) Silver Knight
7. Juniperus horyzontalis (jałowiec płożący) Blue Chip
8. Jałowiec Xpfitzeriana Gold Star
9. doradzony przez Was ekran z cisów Fastigiata Robusta
10. Skarpa z rozchodnikami
11. Hortensja ogrodowa Sybilla
12. Hortensa - jakaś niebieska?
13. Hortensja bukietowa Grandiflora
14. Hortensja bukietowa Limelight
15. Hosty (funkie różne)
- Minuteman
- Patriot
- Wide Brim
- Frances Williams
16. Jałowiec chiński Kuriwao Gold
17. Śliwa wiśniowa "Pissardii"
18. Hosta Sum&Substana
19. Trzmielina Fortunea SunSpot
20. Klon palmowy Dissectum Nigrum
21. Primula japonica - pierwiosnek japoński
22. Heuchera (żurawka) Chocolate Ruffles
23. Brunnera Macrophylla Jack Frost
24. Rabata ziołowa
25. Obecne maliny
26. Porzeczka czerwona i biała
27. Bukszpan wiecznie-zielony
28. Trzęsica modra Veriegata
29. Festuca Glauca (kostrzewa sina)
30. Carex Buchanani (turzyca Buchanana)
31, Jakiś soliter.

Prosiłabym o Wasze odczucia:
- czy ten kierunek jest w ogóle dobry
- czy te rośliny mają sens (starałam się patrzeć na nasłonecznienie)
I co Wy ogólnie na to?
Zielonym do góry czyli trudne początki .... 09:05, 17 wrz 2011

Do góry
anna_lastowska napisał(a)
A teraz rabata za oczkiem, którą muszę jeszcze zrobić przed zimą
To wąski , usypany wał, który jest już obsadzony choiną kanadyjską.
Chciałam posadzić przed nią cunninghamy, ale obie z Sylwią obawiamy się, że jest tam na nie za mało miejsca ( ok. 1,2 m.)
Macie jakieś pomysły? jakiekolwiek?
Tak to wygląda :

Aniu , wydaje mi się , że można zrobić szpaler z cisu pospolitego na półokrągło w formie takiego parawanu .Można go formować i prowadzić na wysokość Tobie odpowiadającą . Na cisy można puścić powojnik w dowolnym kolorze aby pozbyć się monotonii a przed cisami posadzimy żurawki w kolorze czerwonym ciemnym .....
Na rh również znajdzie się odpowiednie miejsce .... już nawet wiem gdzie, i mam nazwy na poszczególne pokoje w Twoim ogrodzie ......

Na Choinę kanadyjską Jeddeloh znajdzie się bardziej odpowiednie miejsce opodal ....

Za ławeczką jest skarpa .... można ją uformować kamieniami ..... a przywieźć można mniejszym samochodem aby się zmieścił na Twojej posesji . Dołem można posadzić sześć świerków serbskich na wprost pleców ławki , szybko rosną
Skarpa w ogrodzie 18:52, 13 wrz 2011

Do góry
Danusi - praca w korporacji - wyciąga wszystko z nas -głownie wolny czas - ale kocham to co robię wiec ...
Danusiu, ze względu ze my jeszcze "walczymy" z urządzaniem domu w środku - odłożyliśmy "reperowanie skarpy" na wiosnę. Zakupimy wtedy więcej ziemi kt wysypiemy na skarpie plus na całości ogrodu (mamy na działce tylko z obu stron działki szpaler z Tui szmaragdowych - bo mamy blisko sąsiadów i chcemy by jak najszybciej nas osłoniły ) -nawet trawy posianej nie mamy. Moj maz bardzo dokładny człowiek mówi - musimy nawieść lepsza ziemie, ładnie wyplantowac, kupić siewnik , porządną trawę , zasiać i wtedy ruszymy z reszta . Założę swój watek ogrodowy to przez zimę coś nam się uda wspólnie wymyślić - tyle tu twórczych dusz na forum .
Skarpa będzie ale dopiero przyszły rok
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies