Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Iwony II 11:11, 24 sty 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Róże mają kolce. Ktoś pisał, że sobie kurtkę pohaczył przy okrywaniu, ręce poranił ...
Przy pojedynczych okazach nie jest problemem okryć, ale jak weszłam w 12 róż Montana, by wypielić i zakopczykować w grudniu, to cieszyłam się, ze mam na sobie byle jakie spodnie i kurtkę, a ręce bez rękawic nie miałyby szans być całe. Niestety róże bardzo kłują

I zastanawiałam się, kto mnie namówił ( chyba tylko na siebie mogę psioczyć ), by posadzić dwa rzędy róż po 6 sztuk? Pięknie to wygląda, ale sprawia problem przy pieleniu

Taka ilość jednakowych róż sprawia, ze odnosi się wrażenie, ze kwitną cały sezon. Zawsze są jakieś kwiaty

aż do mrozów

Iwonka,ale energetyczna bomba!!!Jak fotograficzny Red Bull-od samego patrzenia człowiek dostaje energii. Pięknie.
Pszczelarnia 11:10, 24 sty 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

A ja mam takie hałdy pod lipą:

I obwódki bukszpanowej nie widać:

I szkółki cisowej nie widać:

Dobra wygrałaś...Twoje hałdy są większe
...uDany ogród 11:02, 24 sty 2017

Do góry
W moim ogrodzie nie mogło też zabraknąć tawuł.
Bardzo je lubię i dosadzam ciągle nowe odmiany

Van'Houtte'a
Grefsheim
Prunifolia
Tunberga Ogon
Crispa
T wierzbolistna
T. Brzozolistna
Japońska Genpei
Japońska Dart's Red
Japońska Little Princess
Japońska Albiflora

Teraz poluję na Trójłatkową

Grefsheim

Ogon

Dart's red

Genpei

Ptasi gaj 11:01, 24 sty 2017

Do góry
W mojej nie wiem jak teraz, ale 5 lat wstecz cos zalatwic to wyzsza szkola jazdy. Opisze wszystko tak jak napisalam.
Miedzy tymi modrzewiami jest wglebienie tzw suche oczko obecnie troche zasypane zwirem ktory wpada, ale woda sie zbiera z rur odwadniajacych dzialke.

Pszczelarnia 11:00, 24 sty 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
patrząc z przyszłej ścieżki w kierunku bramy, albo tak żeby było widać nasadzenia, ich układ od strony przyszłego warzywnika

Wejście do warzywnika zaznaczyłam. Chodzi Ci o nasadzenia na "kwaśnej", miejsce oznaczone jako ?

Mój mały ogródeczek :) 10:39, 24 sty 2017

Do góry
A i wiosnę u mnie tez już widać
Mój mały ogródeczek :) 10:36, 24 sty 2017

Do góry
Rodek zwinął się ze wstydu

Powojnik Montana pierwsza jego zima u mnie, ciekawe jak ją zniesie

I ciemiernik wyglądający spod śniegu
Księżycowy... 10:34, 24 sty 2017

Do góry
Zbieram archiwalne numery "Zieleń to życie". Dzisiaj dojechało kolejnych pięć. Ależ się cieszę, tyle czytania

Mój mały ogródeczek :) 10:31, 24 sty 2017

Do góry
Dziś przymroziło
Pszczelarnia 10:30, 24 sty 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Tak to wygląda z sadu:

Może na granicy, przy kwaśnej rabacie posadź rząd borówek amerykańskich?
Trochę przesłonią i skorzystają glebowo.
Nie widziałam u Ciebie wcześniej tych nisko prowadzonych drzewek i słupów.
Mogę się zainspirować?

...uDany ogród 10:14, 24 sty 2017

Do góry
]
BasiaLT napisał(a)
Normalnie usiadłam z wrażenia... przecudna ta ceramika. Anioły śliczne. Jak kiedyś wrócisz do prac w glinie to ja pierwsza sobie zaklepuję kolejkę po zakup Nie do uwierzenia że sześć lat temu twoje drzewa były takie malutkie. Wlałaś nadzieję w moje serce że doczekam czasów jak moje ściernisko przestanie być ugorem A fotki robisz rewelacyjne.

Basiu dziękuję serdecznie
Ceramika to była i jest nadal moja wielka miłość.
Może się uda jeszcze kiedyś do niej wrócić
Mam w ogrodzie idealne warunki, świetną uzdatnianą od lat ziemię i mikroklimat w powietrzu z racji stawu. Rośliny rosną jak na drożdżach.
Sadząc w ogrodzie nie spodziewałam się , że jesienią będę musiała przesadzać. Niektóre powiększyły swą objętość 5-cio krotnie
Mój raj

Pewno, że się doczekasz . Ani się obejrzysz i będziesz miała busz

Pszczelarnia 10:13, 24 sty 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ewcia nigdy nie widziałam w realu takiego zestawienia. Ale jak dla mnie rh i warzywa wizualnie się żrą i bym się na taki zestaw nie porwała, ale znając Twoje wyczucie wszystko zagra jak trzeba. Ja jednak rh w leśnych klimatach wolę

I to jest problem właśnie klimatów sąsiedzkich. Jedyny ale duży.

Tak by wyglądało to sąsiedztwo:

Pszczelarnia 10:11, 24 sty 2017

Do góry
Marcowa napisał(a)
(...)

Warzywnik to już postanowione,czy wahasz się jeszcze? Ja go tam widzę.Będzie niski żywopłocik jako nawiązanie do obwódki zielnika? Ceglana ścieżka czy trawiasta?
Warzywniki są piękne.Miałam warzywnik w najbliższym sąsiedztwie domu,z braku miejsca na rabaty przeniosłam go na tyły i brakuje mi tego widoku.

Waham się jeszcze (rabata różanecznikowo trawiasta jako sąsiedztwo dla warzywnika?). Ale innego miejsca nie mam. W tym roku rezygnuję z jednej części powierzchni - korzenie wielkich jesionów przerastają glebę i nie nadaje się pod warzywa. Daliom też było za sucho.

Chciałabym bez bukszpanowego żywopłocika (na razie), z obrzeżem kwiatowym (kocimiętka albo coś innego jednorocznego) i z trawiastą ścieżką między warzywnikiem a rabatą kwaśnolubną.

W warzywniku zaś będzie pociągnięta ścieżka z cegły.

Sprzeczność w ogrodzie 10:08, 24 sty 2017

Do góry
Anda dziękuję
jak dom robi cień, to dobrze dla Jany bo chyba lubi te swoje hosty

Jana u mnie krucho chyba z wyobraźnią przestrzenną dzisiaj - obracałam Twój narysowany plan względem zdjęć obrazujących i wyszło mi coś takiego jako widok od strony bramy:

było to dla mnie istotne z uwagi na to jak widać ogród i altanę od strony drogi - z tego co wywnioskowałam, dotychczas altana była osłonięta leszczyną.
Podumałam i doszłam do takich wniosków:
1. altanę 'wstawiłabym' w rabatę
2. zarysowałabym linię rabaty z tujami -wplatając w nią studnię
3. nie sadziłabym drzew - "coś" ponieważ zasłonią ogród
4. tu się zastanawiałam, ale na początku nie zamykałabym rabaty - nie odcinałabym nią kostki od trawnika - mniejszy szok, a zawsze można to zrobić

Tyle z moich przemyśleń.
Macham!
...uDany ogród 10:08, 24 sty 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Uff, nadrobiłam. Przeczytałam, obejrzałam, pozachwycałam się. Zadumałam się nad fotką szwagra. Masz Dana wyczucie. Nie wiem, czy umiałabym tak cudnie ukształtować teren, by ugór stał się tak cudnym ogrodem.
Czytałam o ND. Też mam dwie sztuki. Potrafi pięknie się rozrosnąć już w trzecim sezonie. Co będzie dalej?
Zastanawia mnie tylko, na jakim innym forum byłaś wcześniej? Sporo znajomych wspomina twój ogród.

Cieszę się, że spędziłaś u mnie poranek
Uwielbiam zmieniać przestrzeń. Wyobrażam sobie zestawienia roślin w takiej konfiguracji po latach i mam przed oczami żywe obrazy.
Lubię marzyć, a to bardzo pomaga.
Nad zagospodarowaniem mojego kawałka siedziałam z pół roku, wcześniej z grubsza oczyściliśmy teren , potem przyszła zima i miałam dużo czasu na przemyślenia
ND mnie zachwyciła, też czekam co pokaże za kilka lat
Na FO i na Oazie, na Kompostowniku, na FM

Pozdrawiam i zapraszam

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:49, 24 sty 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
pokażę Wam prezent jaki M. dostał od naszej córki ( jej handmade). On bardzo lubi budki lęgowe, a ona lubi budować, szlifować, wycinać w drewnie....

Brawo Ola.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:34, 24 sty 2017

Do góry
pokażę Wam prezent jaki M. dostał od naszej córki ( jej handmade). On bardzo lubi budki lęgowe, a ona lubi budować, szlifować, wycinać w drewnie....

Sprzeczność w ogrodzie 09:15, 24 sty 2017

Do góry
Jana napisał(a)
rozumiem, że tą huśtawkę wtopiłabyś w rabatę? podobnie jak Ty myślałam by połaczyć różankę z pozostałą rabatą tam gdzie są teraz hortensje, i tą drugą różankę z altanką przy czym myślałam by pociągnąć linię łagodnie za altankę wzdłuż chodniki gdzie jest to "coś" i połączyć hortensjami .....tylko czy ta rabata nie będzie za szeroka koło tych tuj ? bo jak przesunę ogrodzenie to pomiędzy tujami a ogrodzeniem będzie z 1 m (tam jest cień więc nie wiem co tam urośnie), a przed tujami też chyba z metr....zastanawiałam się jak wtopić tę altanę w zieleń, może faktycznie przed nią od strony drogi wsadzić hosty tylko trochę niższe niz te przed domem, zastanawiałam się czy nie dać też jakiejś rośliny zadarniającej np. runianka, ale nie wiem czy tam urośnie....fajne pomysły na studnię zwłaszcza ta pierwsza bo boję się, że dzieci się potopią w niej....ja myślałam też, by kupić stary piaskowiec od szwagierki (taki sam kamień na elewacji) i obłożyć studnię np. w formie takiej kaskady, lub zostawić kręg i na wierzch dać taką misę jak ma Ana-art, jak będziesz widziała kiedyś inne pomysły chętnie oglądnę

Czy myślałaś o czymś takim?

Projekt2

albo takim?

Projekt3

W pierwszym projekcie myślałam, aby z altany i chodnika wychodzić prosto na trawnik.

Projekt1

Po przesunięciu ogrodzenia będziesz mogła posadzić w tą powstały przerwę jakiś zadarniacz leśny, np. Vinca minor.

Przed tujami postanie szeroka rabata i hortensje będziesz mogła podsadzić bylinami i trawami.

Najpierw zdecyduj się na kształt rabat, a potem będzie można się zastanawiać nad ich obsadzeniem
Anulajda w raju 09:14, 24 sty 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Jak się mają hiacynty w donicach?
Wstawiasz ich aktualne zdjęcie?

Zdjęcia z wczoraj,

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies