Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 15:01, 23 mar 2017

Wałkuję tę rabatę choć zdaję sobie sprawę,że jest ona bardzo trudna bo duża i praktycznie widoczna z każdej strony. Dodatkowo wciśnięta jest w nią jeszcze altana. Mam wrażenie że to najtrudniejszy kawałek do zaplanowania. Jak ją zaplanuję będę mega szczęśliwa.
Anda 15:06, 23 mar 2017

Podoba mi się wersja z większą ilością drzewek, jako przeciwwaga dla altany
Zadowolona jesteś z klona Flamingo?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Margerytka40 15:17, 23 mar 2017

Anda napisał(a)
Podoba mi się wersja z większą ilością drzewek, jako przeciwwaga dla altany
Zadowolona jesteś z klona Flamingo?

Trochę boję się tej większej ilości żeby starczyło miejsca jeszcze na coś innego. Tak na planie wydaje się że dużo ale w realu ta rabata jest wielgachna
Klony Flamingo mam dwa jeden szczepionki na wys.160cm a drugi zwykły. Ten szczepionki mam z 10 lat i nie narzekam. Mocno go tnę. Jest śliczny,wiem że nie polecany ale cóż jak zbrzydnie to go kiedyś wywalę.
AngelikaX 17:12, 23 mar 2017

Śliczne kwiatuchy Poza tym podglądam, co się klaruję z problematyczna rabatą
Margerytka40 22:17, 23 mar 2017

Chyba cały ogród jest problematyczny a ja też za bardzo się spinam przy tym. Chciałabym tak super wszystko zaplanować żeby później już nie zmieniać
Margerytka40 06:52, 24 mar 2017

Jeszcze jeden plan

Tutaj derenie na pomarańczowo,wydaje mi się że w tym układzie będzie najlepiej
Na biało limki
Zielone to zimozielone
Czerwone to jakiś krzew,nie wiem właśnie co to miałoby być. Pasuje coś co rośnie do 2,3 metrów i zachowuje kształt jakby kopki
Tu gdzie niebieskie kółko czarna dziura-nie mam pojęcia co by tam pasowało.
Te zimozielone też nie wiem jakie. Mam świerki nidiformis 3szt.może je tu wcisnąć. Potrzebne tu takie które wytrzymałyby wśród bylin i traw bo chcę gęste nasadzenia żeby nie było pustych miejsc.
A może częściowo jakieś zimozielone trawy.
Podpowiedzcie coś
Margerytka40 08:02, 24 mar 2017

Myślicie że pasowałyby na tej rabacie sosny? Mam na myśli takie niewielkie ,nie znam nazw ale generalnie chodzi mi o takie które zimą zmieniają kolor..
anbu 08:42, 24 mar 2017

Asiu wg mnie za bardzo się spinasz Szczerze

Ja bym posadziła w grupach rośliny a nie takie porozrzucane na tym kółku
Oczywiście fachowiec ze mnie żaden i mój ogród dla mnie samej jest wyzwaniem ale stosuję zasadę "przecież się dobrze bawię, kto mi zabroni"

Rozumiem, że to brązowe to altanka jakaś?
Od tej altanki dałabym najwyższe piętro i "dalej w dół". Co to ta czarna gruba linia? To jakaś ścieżka planowana?

makadamia 09:03, 24 mar 2017

Asiu, może w tym kierunku:

nidiformisy są małe, potrzeba ich więcej niż 3 sztuki i sadzić je blisko brzegów rabaty.
z zimozielonych potrzebne są jeszcze jakieś bardziej masywne, zaproponowałam 3 daniki.
Zamiast tego kulistego krzewu, o którego się pytałaś zostawiłam tego inwersa. który powinien bardzo ładnie się tam eksponować.
Pionowy pokrój dają miskany, ale nie za dużo, żeby się nie kłóciły z dereniami.
W środkowej części każdej kwatery dać grupę hortensji, nie muszą być jednej odmiany.
Różowe i żółte paski pokazują "poletka" bylin. Mogłyby być np.: liliowce i piwonie, albo liliowce i bodziszki, albo kłosowce i jeżówki, albo rozchodniki. W różnych odmianach.
Powsadzać w to cebulowe.
Jeśli być chciała urozmaicić rabatę, mogłabyś dodać wypełniacze w rodzaju szałwi, kocimiętki, przywrotnika, niższych traw itd.

Osobiście obstawiam zestaw liliowce i piwonie, bo miałabyś wtedy ładne następstwo:
- kwiecień - tulipany
- maj - piwonie
- czerwiec - czosnki
- lipiec - liliowce
- sierpień i kolejne - hortensje i miskanty.

Do tego zarówno liliowce jak i piwonie nie są wymagające, i nie sprawiają kłopotów.

Margerytka40 09:37, 24 mar 2017

Asia jak Ty to robisz powiedz,no jak?.
Ten plan jest super
Przede wszystkim nie ma buszu,wszystko fajnie poukładane. Wszystko tak jak chciałam i nawet tego Inversa nie będę musiała przesadzać.
Mam jedno pytanie-czy zamiast danica mogą być woodwardii,bo mam chyba 4 sztuki jeszcze w doniczkach?
Byliny to jeszcze zobaczę i poeksperymentuję,ale to już mniejszy problem.
Zaraz zamawiam te derenie i chyba od tej rabaty zacznę.
Straaaasznie Ci dziękuję